Ford Focus este o masina complet noua dar ce pastreaza linia vechiului model; stii sigur ca e vorba de un Focus atunci cand vezi autovehiculul chiar si prima data. Fata de vechiul model, acesta este mai lat (chiar decat Mondeo!) si mai lung, astfel ca, evident, masina a castigat in ceea ce priveste stabilitatea. La exterior, s-a pastrat aspectul agresiv si sportiv, aspect datorat in mare masura inclinarii liniei acoperisului.
La interior, saltul calitativ este evident, dar Focus se pastreaza inca in sectorul compact non-premium, prin unele finisari, nu tocmai de lux. Pe langa numeroasele dotari standard, dintre care amintim: airbaguri frontale, airbaguri pentru sofer si pasager, ABS, EBD, servodirectie (reglabila din interior cu trei pozitii – standard, confort si sport), producatorul pune la dispozitia celor interesati si o serie de dotari optionale.
Aici vine surpriza: premium sau non-premium, Focus poate fi echipat optional cu sisteme greu de gasit si prin clasa de lux! Clientul poate comanda dotarea masinii cu comenzi vocale pentru telefon, pentru sistemul de climatizare si pentru sistemul de navigatie al masinii. Nu prea stim multe masini care sa asculte cand strigam la ele, nu?
Nu pare mare lucru? Ei bine, Ford Focus dispune optional de un display tip Touch-Screen, ce poate afisa si …comanda sistemul de navigatie cu DVD, sistemul audio cu MP3, climatizarea automata, etc, doar prin apasarea usoara a meniului existent pe ecran. E revolutionar in clasa compacta? Este si prin alte clase…
Constructorul a dotat masina cu materiale testate antialergic dar si cu o structura de rezistenta puternica, ce a obtinut 5 stele la testele de impact EuroNCAP. Protectia masinii mai este asigurata de un sistem de acces fara cheie, Key-Free, plus un sistem de alarma perimetral si cu senzori interiori; optiuni pentru care trebuie sa mai plateasti peste pretul masinii pana la 844 de euro. La comanda, masina poate fi dotata si cu un parbriz cu filtru infrarosu, ce are rolul de a proteja termic interiorul.
Alte gadget-uri interesante sunt: faruri halogen autoadaptive (alta premiera!), sistem automat de incalzire a motorului si interiorului (programabil) pe loc, cu motorul oprit, ce functioneaza cu combustibil din rezervor, cel mai mare portbagaj din clasa (versiunea 5 usi), farurile pot fi comandate in trei versiuni (clasice, halogen autoadaptive si sport, cu fundal negru), stergatoare de parbriz tip lama (in sfarsit!).
Noul Focus este disponibil in cinci variante: Ambiente, Trend, Ghia, Sport si Titanium, avand motorizari atat pe benzina, cat si diesel. Cea mai mica motorizare pe benzina dezvolta 80 de CP la o cilindree de 1,4 litri iar cea mai puternica are 2 litri si 145 de CP. La motoarele diesel, cel mai puternic este un 2 litri, cu 136 de CP (6 trepte standard), iar varianta „domestica” are doar 1,6 litri si 90 de CP.
Transmisia la noul Ford Focus este asigurata de cutii de viteze manuale cu cinci, sase trepte, sau de cutii automate. Un minus pare a fi faptul ca, cel putin deocamdata, cutia de viteze cu sase trepte este oferita doar pe motorul de 2,0l TDCI 136 CP. Concurenta are in oferta transmisia cu sase trepte si pe motoarele mai mici, iar in ceea ce priveste noul Focus, cel putin doua motoare (2,0l – 147 CP si 1,6l – 109 CP) ar fi tolerat foarte bine o transmisie cu sase trepte.
Pe sosea, Focus nu pune probleme, nici la manevre extrem de bruste, cu un plus pentru franele foarte bune. Masina se comporta impecabil datorita suspensiei spate independente, Control Blade, precum si noii structuri a caroseriei, a carei rigiditate torsionala a fost marita cu 10%.
Preturile incep de la 10.760 de euro CIP, pentru varianta Ambiente, cu motorul de 1,4l si ajung pana la 18.040 de euro, pentru modelul de varf al gamei, Titanium, cu motor de 2l.
Caroserie
+ Design reusit, calitate buna a realizarii si asamblarii
– Model nu la fel de spectaculos ca prima aparitie a „vechiului” Focus
Habitaclu
+ Ergonomie excelenta a comenzilor, dotari de top, inclusiv Touch-screen, DVD, comenzi vocale
– Blocarea sistemului de reglare a volanului nu functioneaza perfect; la franari de urgenta acesta se poate deplasa in plan orizontal, spre bord 5-7 cm
Confort
+ Confort foarte bun la rulare, indiferent de teren
– Comportament rigid la contactul cu denivelarile, garda redusa la sol favorizeaza lovirea pragurilor
Motor/Transmisie
+ Excelente motorizari ca putere si consum
– Transmisia cu sase trepte nu e disponibila pe toate modelele
Tinuta de drum
+ Comportament de exceptie la viteze mari, in linie dreapta, dar si in traseu virajat
-Necesita atentie sporita la virajele abordate foarte rapid, cu ESP decuplat, dar derapajul poate fi controlat usor de un sofer experimentat
Siguranta
+ Pachet de siguranta complet, 5 stele Euro NCAP
– –