Nissan Terrano II 3,0l DI

Nissan Terrano nu mai este de mult un automobil necunoscut pentru romani, ba chiar se poate spune ca a devenit deja un clasic, printre masinile de teren in voga, la noi in tara. Se pare ca, in ciuda unei reputatii bune, pe care si-a castigat-o de-a lungul anilor, trecerea timpului si-a lasat insa amprenta si asupra lui.

Daca performantele tot-teren sunt apreciabile, look-ul, atat cel exterior, dar mai ales al interiorului, are de recuperat mult fata de modelele mai noi, prezente in oferta concurentei (si chiar in oferta Nissan…). Desi a beneficiat, de-a lungul evolutiei sale pe piata, de mai multe face-lift-uri, Terrano se indreapta incet, dar sigur, spre finalul carierei. Are totusi 12 ani de evolutie in topul masinilor tot-teren…

Desi alura inalta a caroseriei da impresia ca Terrano ar fi predispus catre o rasturnare facila, in cazul unui viraj mai rapid (cel putin asa pare, fiind mai mult inalt, decat lat…), ei bine, nu este asa. Avand o putere de 154 CP, Terrano atinge 170 km/h, dar nu este facut pentru viteza, si, in ciuda aparentelor, “tine” bine drumul, atat la viteza, dar si pe viraje. Nerelevant, am zice noi… Terrano e facut pentru teren, si pe teren …e foarte bun!

Cu unghiuri de atac si iesire bune, garda la sol de 210 mm si pneuri inalte, “samuraiul” ataca usor obstacolele pentru care a fost facut: nu sunt probleme de nici un fel in abordarea terenurilor dificile, mai ales datorita tractiunii 4×4. Avand o cutie de transfer cu doua trepte, tractiunea integrala devine atuul lui Terrano, ajutandu-l sa-si ocupe un binemeritat loc fruntas in ierarhia masinilor de teren.

Dispune in serie de ABS si EBD (distributie electronica a fortei de franare), airbag-uri frontale si laterale, geamuri si oglinzi retrovizoare cu actionare electrica, inchidere centralizata cu telecomanda si jante din aliaj usor de 16”. Evident, unui model de teren ii sta bine si o tapiterie din piele; Terrano o are, inclusiv volan si levier de schimbare a vitezelor imbracate in piele.

In contrast total cu calitatea deosebita a pielii, interiorul detine ornamente ce imita lemnul, din plastic ieftin, de o calitate indoielnica; acestea parca scot mai rau in evidenta look-ul demodat al interiorului. Oricum, pentru destinatia masinii, confortul interior se mentine suficient, chiar luxos, daca tinem cont de faptul ca in multe cazuri este folosita chiar si la vanatoare. Optional, Terrano era dotat cu un CD-Player cu comenzi pe volan, dar si cu trepte laterale pentru facilitarea accesului, din aluminiu.

Spatii de depozitare sunt amplasate eficient in interior, unele cu volum destul de mare, de exemplu cotiera centrala, al carei capac include si doua suporturi de pahare. Interesanta cinematica suportului de pahare amplasat in bord sub radio; sistemul permite dimensiuni variabile ale recipientelor, deci, practic, accepta, diverse tipuri de pahare sau doze.

Cu o sarcina utila de 710 kg, Terrano poate fi numit, fara greseala, un caraus al soselelor. Avand si un portbagaj impresionant, ce ajunge la 1900l, prin rabatarea banchetelor, e clar ca poate fi un partener util in caratul bagajelor daca va mutati. Hayonul, mai exact usa din spate se deschide spre stanga, cam ca o usa obisnuita; pe usa si pe podeaua portbagajului exista plase elastice, excelente pentru ancorarea bagajelor.

Motorul, cu o cilindree obisnuita pentru un tot-teren, 3,0l, ofera 154 CP la doar 3600 rpm, cu un cuplu deosebit, 304 Nm de la doar 1600 rpm. Transmisia este manuala, cu cinci trepte, si comanda separata a cutiei de transfer. Acum intelegeti de ce se descurca de minune in teren greu? Sigur, un autovehicul de teren, cu o masa la gol de aproape doua tone (1870 kg) æi nu tocmai …aerodinamic, nu poate fi un campion al economiei de combustibil. Pe parcursul testului, consumul mediu a sarit de 10 l de motorina Euro la 100 km parcursi.

Cu un pret CIP de peste 25000 euro, Nissan Terrano nu este totusi un autoturism foarte scump, tinand cont de categoria din care face parte. Inainte de a opta pentru Terrano, ar fi bine sa va ganditi cu atentie care va fi destinatia acestuia. Daca se circula mai mult pe sosea in regim rapid, mai bine incercati un X-Trail, sau un model recent de-al concurentei. Sunteti vanator, pescar pasionat, amator de excursii montane sau schior impatimit? Terrano e gata sa va serveasca, …pe orice vreme si pe orice teren! Sigur, nu are look-ul unui BMW X5, dar nu arata chiar rau!

 Nissan Terrano II 3,0l DI 
 Motor3,0l DI 
 Tip4 cilindri in linie, Diesel 
 Capacitate cilindrica (cmc)2953 
 Putere maxima (CP/rpm)154/3600 
 Cuplu maxim (Nm/rpm)304/1600 
    
 Dimensiuni  
 Lxlxi (mm)4720/1755/1810 
 Masa proprie (kg)1870 
 Portbagaj (l)115/1900 
 Garda la sol (mm)210 
    
 Performante  
 Acceleratia 0-100 km/h (s)13,3 
 Viteza maxima (km/h)170 
 Consum mediu declarat (l/100 km)9,1 
 Consum mediu in test (l/100 km)10,3 
    
 Preturi  
 Pret CIPaprox 25000 euro 
 Pret DDP 
    
 Dealer 

5 Responses

  1. albert says:

    invidiosii sa se abtina
    cati dintre voi va pricepeti sa si conducetii? al meu e din 93 si are 679000 si am rectificat nitel rampa si cam atat nu bate nu troncane si unde am ajuns cu terano nu a ajuns patrolul si jimhy binnenteles cu toti ne laudam dar cand ai vezi ca vor cuplu maxim pe noroi si panta de 50 grade ai lasi asa cu stiu ei doar pe 4×4 de reductor au uitat , pt cel cu chiuloasa fisurata verifica radiatorul ca o spargi si pe cealalta vasc etc pt detalii ofer consultanta free la albertoopel@yahoo.com

  2. nick says:

    super tare ca masina,pt toti cei ce lauda toyote sau mitsubishi vreau sa spun ca terrano e super tare ,intradevar nu e un off roader pur sange dar eu o am de 6 ani 30diesel luata la 90000km acum are 260000km si nu am schimbat nimic in afara de consumabile,burdufuri planetara cruci cardanice…casa care mi-am construit-o intr-un varf de deal………….deci pedala apasata la podea de multe ori si cu aproape o tona pe ea….magarusul mananca asfalt…urat cu craci dar nu sunt genul de roman sa trec cu masina prin oras doar doar agat ceva…..in rest o masina cu adevarat fiabila

  3. adevarul graitor says:

    eh rahat, asta e masina?

  4. solistor says:

    taman ce m-am despartit de un maveric 2.7 din 95. opinii pro:pozitia de conducere, agilitatea. am vandut-o acum cu cat am luat-o.totusi:m-a costat in 2 ani si 28.000 km piese si reparatii in cuantum de 4700 de euro.(chiulasa fisurata etc , initiata chiar de dinaintea mea dar aburit de proprietaru anterior ).Cel care a luat-o de la mine nu va mai avea probleme cativa ani buni .Concluzia lui ar putea fi deci cu totul alta .In rezumat: e ca si cum as fi utilizat masina cu un consum nu de 10 ci de 25 % !!!

  5. Mircea says:

    Imi pare tare rau ca nu vad pareri vis-a-vis de aceasta masina . Eu am numai cuvinte de lauda la adresa ei . Am avut una in varianta cu 3 usi . Era uzata tare sarmana ( avuse multi proprietari inaintea mea ) dar a ramas in memoria mea ca fiind masina la care nu am schimbat nimic si am parcurs vreo 20.000 km . Practic nu m-a lasat nicaieri si nu am prea menajat-o . E cam inghesuita -varianta in 3 usi -(imi place sa car mult calabalac dupa mine si sunt si destul de maricel ) dar in rest nu am nimic de reprosat . Am luat-o la un pret foarte bun …si dupa 1 an am dat-o in castig . Mi-ar fi placut varianta in 5 usi …si probabil am sa imi cumpar una mai noua , ca de un Patrol bun , nu pot deocamdata sa ma apropiu . O masina tare solida si bine facuta .Motorul m-a incantat in special , iar tendinta caroseriei de a se inclina la acceleratii puternice am gasit-o de-a dreptul agreabila .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.