Inmatricularea autoturismelor va fi mult mai simpla

Procedurile administrative de inmatriculare a autovehiculelor se vor simplifica semnificativ. Executivul a aprobat miercuri o Ordonanta care printre altele prevede ca, in cazul vanzarii, autovehiculele sa nu mai treaca prin faza de radiere, urmand a fi inmatriculate permanent, pe numele proprietarilor succesivi. Piata auto a primit pozitiv aceasta veste.

Presedintele Asociatiei Producatorilor si Importatorilor Auto (APIA), Brent Valmar a declarat pentru HotNews.ro ca efectele modificarilor aduse de ordonanta nu pot fi decat pozitive.

Executivul a aprobat miercuri o Ordonanata pentru modificarea si completarea OUG nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, modificari intentioneaza sa simplifice semnificativ procedurile administrative de inmatriculare a vehiculelor.

Inmatricularea va fi continua

Procedura actuala in cazul vanzarii unui vehicul presupune trei demersuri, respectiv radiere, autorizare provizorie si reinmatriculare. Potrivit noului act normativ, acestea vor fi comprimate intr-una singura, respectiv inmatricularea continua sau permanenta. Asta inseamna ca autoturismul nu va mai trece prin faza de radiere, ci vor fi transcrise doar datele noului proprietar.

Numarul de inmatriculare va ramane acelasi in cazul in care vanzatorul si cumparatorul sunt din acelasi judet, sau se va atribui unul nou, in cazul in care vechiul si noul proprietar sunt din judete diferite.

Vechiul proprietar nu va mai putea insa sa isi pastreze vechiul numar decat in cazul in care ajunge la o intelegere in acest sens cu noul proprietar. Daca se ajunge la aceasta intelegere, atunci numarul devine numar preferential si trebuie achitate taxele aferente pentru preluarea acestuia.

Ce nu modifica actul normativ

In privinta regimului acordarii de numere preferentiale, acesta ramane neschimbat. Astfel, proprietarii de autoturisme vor putea opta pentru un numar preferential, urmand sa plateasca contravaloarea certificatului de inmatriculare si tariful pentru atribuirea unei configuratii preferentiale a numarului de inmatriculare.

Ordonanata nu a efectuat modificari nici in privinta prevederilor aferente procedurilor pentru inmatricularile temporare, inmatriculari specifice, in general, firmelor de leasing.

Prevederile privind inmatricularea continua vor intra in vigoare incepand cu 21 septembrie, odata cu noul Cod rutier.

Aplicatie informatica pentru simplificarea transmiterii datelor aferente inmatricularii

In baza noilor prevederi legislative, comerciantii autorizati de vehicule noi vor putea sa ofere clientilor, odata cu vehiculul achizitionat si placutele si certificatul de inmatriculare, prin intermediul unei aplicatii informatice securizate, prin care dealerii auto vor putea implementa datele aferente unei inmatriculari direct in baza de date a vehiculelor inmatriculate.

„Dealerii vor avea acces la aceasta baza de date in baza unui protocol care se va incheia cu MAI.

Un test al aplicatiei informatice va avea loc in luna octombrie, dupa care se va trece la semnarea contractelor cu dealerii auto, la instalarea aplicatiilor si la pregatirea personalului care va opera modificarile in baza de date, urmand ca procedura sa devina operationala pana la sfarsitul anului”, a declarat Oana Marinescu, purtator de cuvant al Guvernului.

Mai putina bataie de cap cu achitarea taxelor

O alta modificare prevazuta in actul normativ vizeaza simplificarea procedurii de achitare a taxelor aferente inmatricularii.

„Aceste taxe vor putea fi achitate la ghiseele de inmatriculare iar cetatenii nu vor mai fi obligati sa se deplaseze la diferite banci, trezorerii, directii de impozite si taxe locale pentru plata taxei”, a precizat Oana Marinescu.

Potrivit purtatorului de cuvant al Guvernului, acest serviciu va fi operational pana la sfarsitul anului, dupa ce MAI va incheia protocoale care sa ii permita incasarea acestor taxe, respectiv taxa pentru certificatele de inmatriculare, taxa de inmatriculare si impozitul auto pentru primul an.

Examinarea psihologica se va face inainte de inscrierea la scoala de soferi

Procedura de examinare a persoanelor in vederea obtinerii permisului de conducere se va simplifica de asemenea. Actul normativ prevede renuntarea la prezentarea dovezii de absolvire a cursurilor primare de invatamant obligatoriu, precum si la examinarea psihologica.

„Aceasta din urma va fi mentinuta totusi, insa va fi efectuata inainte de inscrierea la o scoala de soferi, deoarece concluziile unei examinari psihologice sunt mai utile procesului de invatare decat examinarii”, a spus Marinescu.

Aceste prevederi vor intra in vigoare la 1 ianuarie 2007

Ordonanata mai are in vedere si prevenirea circulatiei pe drumurile publice a unui vehicul neinmatriculat, fapta care poate fi sanctionata penal cu inchisoare de la unu la trei ani.

De asemenea, recentele modificari legislative urmaresc reducerea numarului de acte solicitate la inmatriculare, inlocuindu-se verificarea indeplinirii unor obligatii legale pe baza de documente, cu verificarea efectuata pe cale informatica.

In prima etapa procedura va fi disponibila pentru verificarea efectuarii inspectiei tehnice periodice si a incheierii asigurarii obligatorii de raspundere civila auto.

Aplicatia informatica prin care se va derula aceasta procedura va fi testata la sfarsitul lunii octombrie si va deveni operationala la inceputul anului viitor, dupa ce Registrul Auto Roman si Comisia de Supraveghere a Asigurarilor vor incheia un protocol cu MAI pentru preluarea bazelor de date.

APIA: Proiectul va face viata mai usoara tuturor

Presedintele Asociatiei Producatorilor si Importatorilor Auto (APIA), Brent Valmar, se arata optimist si crede ca modificarile sunt un pas spre normalitate.

„Efectele pentru operatori, dar mai ales pentru clienti nu pot fi decat pozitive. Este un semn spre normalitate si al apropierii de aderarea la Uniunea Europeana. Procedura va simplifica semnificativ tot procesul care stim cu totii ca insemna cozi si multi nervi. Din punctul de vedere al operatorilor iarasi este bine”, a spus Brent Valmar.

Presedintele APIA si director general al Porsche Romania, Valmar a precizat ca pentru aceste modificari legislative au existat consultari atat cu APIA cat si cu operatorii din piata.

„Proiectul nu s-a nascut de azi pe maine, ci reprezinta cristalizarea consultarilor ministerului cu APIA, care este asociatia de profil, precum si cu diversi membri ai asociatiei. Modificarile aduse vor face viata mai usoara tuturor”, a spus acesta.

De aceeasi parere este si directorul APIA, Marius Carp

„Va fi o usurare atat pentru dealeri cat si pentru clienti. Oricine lucreaza in acest business nu poate decat sa se bucure”, a precizat pentru HotNews.ro, oficialul APIA.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.