Site icon Turatii

5 euro si intram in Europa…

Direct din autostrada. Asa se aude, adica e sigur chiar, ca de la 01 ianuarie 2007 vom fi europeni. Nu poate sa fie decat bine cred unii. In materie de mers cu automobilul propriu se pare ca ramanem inca extraterestrii. Ultima gaselnita a ministrului transporturilor cu siguranta ne indeparteaza putin de tematica europeana in domeniu.

Mai exact, domnia sa doreste sa platim intrarea pe autostrazile patriei (2 la numar pentru cine nu stie), la un pret modic, undeva asa pe la 5 euro pe 100 km. Initiativa nu este deloc o inventie in premiera mondiala a domnului ministru (nici nu ne indoiam de asta), dar aplicata la teritoriul nostru autohton, beneficiaza totusi de ceva caracteristici inedite…

Fiind si noi destul de umblati pe teritoriul comunitar, ni se pare ca exista taxe de autostrada in unele tari, Italia si Franta fiind exemplele cele mai relevante, atat ca nivel al taxelor (destul de mari pe 100 km), dar si ca rigoare si metode de punere in aplicare.

Ce ne deruteaza este chestia cu rovinieta (hai ca stim cu totii despre ce e vorba…), pe care o platim cu totii stoic, desi mergem cu automobilul pe niste drumuri de infern (la propriu). Adicatalea, cum vine asta, platim si rovinieta, dar platim separat si autostrada?

Ma rog, nu ar fi ceva imposibil, tinand cont de faptul ca traim in Romania, dar parca exemplele comunitare sunt ceva mai firesti: ori platesti taxe pe tronson de autostrada, ori platesti rovinieta. Exemple sunt si aici: Austria, Ungaria (care a avut si taxare pe autostrada, dar din cauza costurilor mari a optat in favoarea vignetei…). Asadar au renuntat la taxarea pe km in favoarea rovinietei…

Dar la noi se vrea si una si alta, deh, asa e romanul, mai lacom si vrea sa ne ia banii din toate partile. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa acceptam acest lucru, ba dimpotriva, ii recomandam cu caldura domnului ministru sa retina faptul ca la solicitarea unei plati trebuie sa faci si dovada ca ai facut un serviciu pentru acea plata.

Iar noi nu avem autostrazi deocamdata, ci doua drumuri “de capre” cu 2 benzi pe sens, si alea “vai de mama lor”… Deja ca sa ceri bani pentru asa ceva e strigator la cer, dar pe deasupra banilor de rovinieta deja devine nesimtire.

Adica “cine nu are acesti bani poate sa mearga pe drumurile nationale gratis, ca pensionarii, iar cine vrea mai repede o ia pe autostrada si plateste taxa”, spune ministrul transporturilor. Ba pardon, ca si pensionarii platesc rovinieta, domnule ministru, nu ii nedreptatiti… E Romania si “soarele rasare doar daca il platesti”, vorba unui cantec la moda!

Si totusi, la fel ca si in cazul controversatelor taxe de inmatriculare, poate tot Uniunea Europeana ne va arata calea cea buna: ori rovinieta, ori taxe de autostrazi! Ca doar suntem europeni, nu?

Exit mobile version