Cum conducem daca motorul e diesel?

Exista discutii numeroase pe aceasta tema, a modului de exploatare a motorului diesel in traficul real, cu adevaruri si bineinteles cu folclor, asa ca o sa incercam sa reglementam putin aceste idei, pentru ca oricine foloseste un automobil cu motor diesel sa o faca asa cum trebuie. Si probabil o sa scapam de multe aberatii care se aud, cum ca motorul diesel, mai ales cel cu turbo, ar fi mai putin fiabil, ca turatiile ridicate dauneaza, ca iarna nu porneste si asa mai departe…

Vom aseza motorul diesel la locul lui firesc, in galeria marilor realizari ale tehnicii moderne si vom explica avantajele si dezavantajele sale, precum si felul in care trebuie tratat pe perioada vietii sale, pentru a oferi randament si satisfactii maxime utilizatorului.

Diferentele esentiale in exploatarea unui motor diesel fata de un propulsor similar, dar alimentat cu benzina, apar din constructia si principiile de functionare diferite. Dieselul porneste doar prin comprimarea combustibilului in camera de ardere, motorul pe benzina este pornit prin scanteile provenite de la bujii.

Dieselul, pentru a obtine performante similare cu propulsorul pe benzina, are nevoie de supraalimentare, ca atare constructia sa este ceva mai complicata, de unde si legendele care apar, ca atunci cand dieselul cade, costurile de reparatie sunt mari.

In general, un motor diesel modern common-rail are printre principalele componente o pompa de injectie de inalta presiune, injectoare, bujii incandescente, un intercooler si o turbina, precum si diversi senzori, ingenios “aranjati” in jurul blocului motor. Fara indoiala, majoritatea sunt piese de inalta tehnicitate, asadar sunt scumpe… Pompa de injectie apare si la motorul pe benzina, dupa cum unele propulsoare cu aprindere prin scanteie pot fi si supraalimentate cu turbo. Asemanarile se opresc insa aici…

Ce inseamna o exploatare rationala a motorului diesel? Foarte succint insemna o pornire si o folosire normala, o intretinere regulata si conforma cu manualul de service, precum si o oprire corecta. Respectarea unor reguli simple de utilizare a unui motor diesel, in functie de anotimpurile anului, duce la o viata lunga si lipsita de griji a acestuia si implicit a proprietarului masinii respective.

Pornirea
Pe timp de vara, pornirea unui motor diesel se face astfel: cu pedala de ambreiaj apasata, se pune contactul, se asteapta stingerea martorilor luminosi din bord, se actioneaza cheia pentru pornirea motorului. Se asteapta cateva secunde pentru stingerea martorului de presiune a uleiului, dupa care se poate demara automobilul. Orice alte artificii facute la pornire sunt inutile si incorecte.

Iarna, trebuie indeplinite minime conditii pentru o pornire usoara si fara probleme a motorului diesel: bateria in stare buna, bujiile incandescente functionale si obligatoriu motorina de iarna in rezervor. Daca aceste conditii sunt indeplinite, pornirea se face astfel: cu pedala de ambreiaj apasata, se pune contactul, se asteapta stingerea martorilor luminosi si a martorului de functionare a bujiilor incandescente (poate dura mai mult, in functie de temperatura de afara), se inchid toti consumatorii inutili (radio, lumini, etc), se actioneaza cheia de contact. Motorul trebuie sa porneasca fara probleme din prima incercare.

Dupa pornire, se asteapta cateva secunde, pana la o jumatate de minut, dupa care se va pleca cu automobilul, mentinand o turatie in jurul a 2200 rpm (depinde si de motor), pana la incalzirea completa a motorului, dupa care se poate folosi regimul de turatie normal, indicat in manualul de utilizare. Orice fortare a motorului rece, prin turarea excesiva si inutila in gol, functionarea indelungata la ralenti si folosirea turatiilor ridicate in mersul normal, inainte de incalzirea completa, sunt elemente foarte daunatoare sanatatii motorului.

Important: bujiile incandescente sunt actionate automat, in functie de temperatura ambianta! Uzual, temperatura prag de functionare a acestora este de 15 grade Celsius. Peste aceasta temperatura bujiile nu se incalzesc, asadar neaprinderea martorului nu inseamna ca sunt defecte, ci ca nu este nevoie de ele pentru ca motorul sa porneasca. Bujiile defecte se inlocuiesc doar cu bujii de acelasi tip si marca; in cazul in care nu se gasesc ca cele existente pe motor, se va cumpara un set nou, cu caracteristici similare si se vor inlocui obligatoriu toate. Daca temperatura este cu multe grade sub 0, timpul cat sta aprins martorul este mai mare.

Exploatarea
Exista ideea ca dieselul este normal sa mearga la turatii reduse, de aceea multi folosesc schimbari frecvente ale vitezelor, mentinand turatia in jurul a 2000 rpm sau chiar mai jos, in speranta unui consum redus si a unei fiabilitati crescute a motorului. Gresit! Un diesel modern poate avea regimul de mers continuu uzual la circa 4000 rpm, unele motoare mergand pana la 5200 rpm; a tine un astfel de motor la doar 2000 rpm nu are cum sa fie o idee buna.

Asadar, in exploatarea motorului diesel trebuie sa se tina cont de doua aspecte importante: turatia de cuplu maxim, unde raspunsul motorului la solicitari este foarte prompt si turatia la care turbina supraalimenteaza motorul efectiv, moment in care turbina este supusa unor solicitari fizice importante la nivelul pieselor rotative. Mai precis, turbina functioneaza tot timpul cat motorul este pornit, insa eficacitatea ei se simte pe o plaja de turatie (zona de lucru).

Nu dorim sa intram in explicatii tehnice, ci ne vom rezuma la a explica modul cum trebuie utilizat motorul corect. Totusi, trebuie mentionat un fenomen daunator ce apare datorita turbinei, cunoscut intre specialisti sub denumirea de “surge”. “Surge” este situatia in care turbina livreaza mai mult aer decat poate motorul sa inghita in acel moment, ceea ce cauzeaza un surplus de aer in admisie. Urmarea imediata: valuri de presiune inapoi in turbo, favorizand aparitia fenomenului de “forfecare” a axului sau paletelor turbinei, deci distrugere iminenta.

Presupunand ca motorul este deja la temperatura sa normala de regim, mai exista o restrictie ce se aplica in utilizare: pana cand turbina intra in zona sa de lucru, adica undeva peste 1800 rpm, nu se va accelera cu pedala la fund. Practic, se pleaca cu treapta I pana la circa 2200 rpm, se schimba treapta a doua, se accelereaza uniform, fara a depasi jumatate din cursa pedalei de acceleratie, pana la atingerea turatiei lucru a turbinei, dupa care se poate folosi pedala de acceleratie fara restrictii. Astfel se evita pe cat posibil aparitia fenomenului periculos denumit “surge”…

Mai pe romaneste, atata timp cat motorul este in ture peste 2000 rpm, se poate accelera fara grija; pana la atingerea a 2000 rpm, in orice treapta de viteza, se recomanda insa o accelerare progresiva. Atata timp cat turometrul indica o turatie intre 2000-3800 rpm, cu variatii in functie de specificul fiecarui motor (la 1,7l CDTI Opel cu turatia maxima de 5200 rpm folosesc uzual schimbari ale treptelor la peste 4000 rpm si turatii de mers continuu de 3500-4000 in orice treapta – evit in treapta I).

Oprirea motorului
Se pare ca o cauza importanta a cedarii turbinelor la motoarele diesel este si oprirea incorecta a acestora, in ciuda specificarii metodei de oprire in toate cartile tehnice ale automobilelor diesel. Asadar, dupa rulajul indelungat in regim de autostrada, la turatii ridicate, sau urban cu semafoare frecvente, odata ajunsi la destinatie nu orpiti motorul imediat! Racirea brusca a turbinei poate afecta buna functionare a acesteia, cu efecte din cele mai neplacute la nivelul lagarelor, adica scoaterea din uz a turbinei.

Corect si recomandat este ca la sosirea la destinatie sa lasam motorul sa “rasufle” putin, ca turbina sa se raceasca. E suficient un minut la ralenti pentru a prelungi viata turbinei: pana stingeti radioul si va adunati ce aveti de luat din masina, lasati motorul sa mearga, o sa va bucurati de el mai mult…

Intretinere
Dincolo de faptul ca trebuie urmate indicatiile din cartea de service, cu privire la intervalul reviziilor, se recomanda un ulei bun si consumabile de calitate. Important pentru sanatatea motorului si in special a turbinei este filtrul de aer: daca turbina prinde numai putin praf e suficient pentru a se distruge rapid. Utilizati doar consumabilele recomandate de constructor, un ulei neconform sau un filtru de aer prost pot distruge turbina si uzeaza motorul, un filtru de motorina de calitate indoielnica poate duce la distrugerea pompei de injectie, cu costuri de reparatie foarte mari.

Nu este de neglijat nici calitatea motorinei folosite: practici ca cele uzuale pe la noi, adica folosirea motorinei cumparate de pe la diversi soferi de camion sau de prin statii de combustibil anonime, poate avea efecte neasteptat de proaste pentru motorul diesel. Alimentati cu motorina buna, adecvata sezonului, chiar daca este usor mai scumpa: cativa euro economisiti nu justifica reparatii de mii de euro la motor…

495 Responses

 1. Catalin Lungu says:

  Salut!
  Am un Audi A6 C7 Allroad 3.0 TDI 241 cai.
  Turatiile de care vorbesti aici nu prea au nicio legatura cu ce comportament are masina mea.
  De exemplu daca ii dau pilot automat, sau daca merg fara miscari bruste la 80 la ora (viteza de croaziera pe DN1 in sate), sta intr-a 7a, la 1200 ture.
  Pe modul comfort daca merg normal, schimba la 1500 si sta in 1200.
  Pe standard putin mai bine, schimba pe la 1800.
  Doar in Dynamic sta in 2000 si schimba in 2800, dar daca merg pe Dynamic la drum lung si fara miscari bruste, incepe si ea sa lase turatiile mici si trepe inalte.
  E normal?

  • turatiimaster says:

   Da, e normal, majoritatea cutiilor automate fac asa in modul auto, insa in modul manual poti sa ii dai ce turatie vrei tu.

   • Marian says:

    Salut, la Xsara Picasso cu bord electronic(2.0 HDI 66Kw 90cai 2004) nu are turometru, cum stiu turatia? Multumesc

   • Fabian says:

    Buna ziua. Desi rezonez cu cele spuse in acest articol as avea o rugaminte totusi.
    Persoana care a scris acest articol, ce statut detine sau mai exact ce il califica pentru recomandarile facute ?
    Nu este intrebare de critica sau insinuare spre ceva, doresc doar sa stiu daca ma informez corect de la o persoana abilitata cum ar fi un inginer auto, inginer de testare mecanica/tehnologie auto etc.
    Multumesc.

 2. Crsiti says:

  Salut,

  Este normal ca un motor diesel 2.0 140 cp de la VW (Passat 2010)sa nu se tureze mai mult de 2500 la rece.
  Daca DA pentru cat timp.
  Multumesc !

  • turatiimaster says:

   Salut, da, e normal, e o protectie la uzura, de obicei limitarile pot fi sau nu dependente de temperatura motorului, exista modele la care nu poti tura motorul mai mult de 2400-2500 rpm, indiferent de temperatura motorului.

   • Geo Pop says:

    Am VW Golf 6 , an 2010 1,6 TDI care din fabricatie NU SE TUREAZA MAI MULT DE 2500 cand stai pe loc . Numai in mers sare de 2500 RPM – Tehnologie GERMANA , nuuuu rahat !

   • Silviu says:

    Unde este situat debimetru La un vito 2.2 cdi din 2001.multumesc

 3. sorin says:

  Salut . Eu ramin fidel turatiilor mici si incalzirea motorului 20 de secunde inainte de a demara .Cind ajung la destinastie las motoru la relanti cam 10 secunde si oprasc motoru.nu fac acelerari la podea prea dese decit din necesitati de trafic depasiri chesti obligatorii .accelerez progresiv si foarte fin pentru a nu solicita motoru inutil nu sint la curse .Dau ton la motor inainte de a schimba viteza nu exagerat cunosc bine motoru si dinamica masini.Ma straduesc sa tin motoru subturat cit mai mult pozibil daca sint in a 4 tin motoru la loc drept la 1200 de turatii la viteza de 40 la ora .dau cit mai mica turatia si viteza cit mai jos am un obicei din asta .motoru are 400 de mii al doilea propietar .nici o problema cu el dau aditivi in ulei p.t.f.e. sau moli pentru unele schimburi si ulei sintetic zic eu cel mai bun .consumu e un pic mai mic la stilu meu de condus da nu cit as vrea eu .deci concluzia turatii cit mai mici viteza normala nu mai mult de 90 -100 caci peste maninca de rupe si motoru il faci verza .cum vad eu pe autostrada la 170 -160 de parca ii grabeste cineva si se pling de motoare ca nu sint bune .viteza la turometru moarte motor mai multa uzura per kilometri si timp mai mic de ungere si de racire mai ales .nu uitati frecarea si temperatura sint dusmanii motorului .drum bun tuturor si atentie la trafic conduce-ti cum va place.

  • Dieselar says:

   Am ras de m-am spart… :)))

  • Calin says:

   Esti fidel turatii mici si fum negru. Eu am motor 1.6 HDI si tin masina constant intre 3000-4000 de turatii. Viteza 3 dau doar la 60-70 km/h. Masina poluaza mai putin decat o benzinara. Daca ti se merita sa scoti fum negru si sa distrugi turbina pentru un consum mai mic cu un litru, bafta.

   • andrei says:

    Partea interesantă este că, real, nu distrugi nicio turbină pentru că turbina merge bine mersi indiferent de turația motorului. Apoi, ținând mașina turată tot ce rezolvi e un consum mai mare și uzură mai mare. Ideal e să schimbi la turații cât mai scăzute. Evident, nu trebuie să fie turația mai mică decât e necesară atunci, că iar se strică motorul.

 4. George says:

  Buna ziua, este normal sa stea aprins, dupa pornire, martorul rosu de la ulei??? Sta aprins in jur la 2 sau 3 secunde si asta se intampla de obicei dimineata, dupa ce a stat un timp mai indelungat pe loc. Masina este un hyundai i40, 1.7 CRDI.

  • Daniel says:

   Stai liniștit că e normal la mine și 5 secunde sta pe sezonul asta rece pentru că uleiul devine mai gros și pompa îl trage mai greu doar lasa la relanti fara sa trezit motorul la rece.

  • turatiimaster says:

   Da, iarna sta 2-3 secunde, e normal, scrie si in cartea masinii.

 5. Pilea says:

  Cu stima ,sunt Stefan și am un Hyundai ix35 2015 și am o Pb. In momentul in care ajung cu accelerarea până 3000 îmi taie puterea efectiv da sa moara nu se mai accelerează,am fost la reprezentanta Hyundai și mi-a spus că ar fi debitmetrul care a fost și schimbat,așa arată diagnoza.Dupa o săptămână aceiași Pb.Cei de la Hyundai zic că ar fi pe parte electrica, mașina este încă în garanție până în mai 2020.Ce credeți că ar fi? Mulțumesc cu stimă.

  • turatiimaster says:

   In primul rand, ce motorizare este si cati km are? Pe urma, fiind in garantie masina, ar trebui sa o rezolve ei, fara sa va bateti capul cu asta. Pot sa fie multe probleme, nu doar debitmetrul. Daca s-a schimbat si la fel face dupa o saptamana, sigur nu e debitmetrul.

  • DOMI says:

   Daca e diesel, motorul a intrat in limp mode, din cauza regenerarilor intrerupte de mai multe ori . Probabil ca de o buna perioada de timp nu s-a mai facut o regenerare completa. Deci problema e filtrul de particule (DPF)

 6. Florian says:

  Am avut si conduc un diesel. Intotdeauna am schimbat treptele de viteza la 3000 rot/min indiferent ca am condus in oras sau in afara acestuia. Rareori schimb undeva pe la 2500-2700 rot/min.

 7. Moldo says:

  Salut,
  am un Passat B7 140 CP . Tata a avut o problema cu un Sharan ca a trebuit sa schimbe turbina.
  La mine s-a intamplat sa pice EGR-ul si nu mai curata filtrul de particule.
  In service mi-au spus sa o tin la 2300 RPM , pe cand eu le-am zis ca o sa o tin doar la 3000+
  De un an o tin doar la 3000+ nu ma intereseaza consumul ( nu ca ar fi mare.. 6.2-6.4 la drum lung cu turatii 3500 constant)
  Vreau sa intreb doar, ce se poate intampla daca o masina este condusa sa zicem din treapta a 3-a in sus doar peste 3000-3500 RPM.

 8. Coco says:

  Diferenta dintre un diesel si un benzinar e ceva de genul la motociclete Chopper si motor de viteza. E vorba de cuplu la diesel si turatie la benzina. Motorul se termina mai repede daca e dus la turatii mari, cum tinzi la benzinar, dar si senzatiile sunt pe masura si sound-ul frumos. Diesel-ul tine mai mult in general din cauza ca nu e asa turat ca si benzinarul, plus consum mai mic., desi am avut masina pe benzina si la un mers normal consuma cam 6%, era undeva catre 300.000 km. La diesel nu cred ca economisesti la motorina cat te costa o reparatie cand cade cate ceva, in general costuri mai mari ca si la benzina. De-a lungul timpului am avut atat diesel cat si benzinare..sincer prefer benzinarul.

  • klax says:

   Costuri mai mari „ca și la benzină” sau DECÂT la benzină? Aici, „ca și” are sens de „identic (la fel)”.
   Oare vom scăpa vreodată de acest cacofonic „ca și” preluat din Ardeal?

 9. Victor says:

  Nissan Qashqai 1.5 dci 103 CP
  1. La acest tip de motor dupa un drum lung la fel trebuie de lasat 1 min sa lucreze motorul inainte de a fi oprit definitiv, din cite am auzit este un model de motor mai nou ce nu are necessitate de acest lucuru, poate gresesc va rog ma corectati?
  2. Imi place sa conduc in oras cu 1500-1800 rotarii din motiv ca este mai silentios motorul, , doar pe autostrada in viteza a 6 conduc cu 2500-3000, e corect?
  Cu respect

  • turatiimaster says:

   Dupa orice drum lung, o masina cu turbina, indiferent ca e diesel sau benzina, trebuie lasata macar 1 min la relanti si pe urma oprita. Orice turatie peste 2000 rpm este buna la diesel.

   • Catalin says:

    Am un audi a3 2.0 tdi 140 de cai .an 2005
    De ce imi ramane blocata in treapta 1 si mansalier.
    Am schimbat cutia ,chitu tot,pompa de ambreiaj si tot imi ramane blocata .

 10. Nică says:

  Bună ziua d-le Adam.
  Am o vitara cu motor diesel ce are funcţia start/stop.
  Ar trebui să dezactivez această funcţie dacă motorul este rece sau vin de la un drum lung? Eu nu am umblat pana acum (2 ani si 50000 km la acel buton, sistemul fiind activ în permanenţă )

  Vă multumesc de amabilitate

 11. ciprian says:

  Cum sa mergi cu masina turata la 4000 rpm, mai ai un pic si stai la maxim. Ce motor ati auzit voi ca se tine in maxim? Voi nu auziti cum tipa motorul ala? Voi nu va inchipuiti ce consum aveti? Mergi cu a doua in oras? Singura data cand turezi masina atat este pentru 20-30 de secunde la drum lung, sa se curete calamina si in depasiri. Cine merge cu motorul turat la 4000 prin oras este un idiot. Nici nu poti sa o tii in 4000…ce aberatii.

  • turatiimaster says:

   Ma scuzi, ti-a zis cineva sa mergi cu a doua la 4000 in oras? Nu cred. Am mai spus-o si o mai spun, ia un diesel cu cutie automata sau DSG si vezi ce face cutia cu motorul diesel, unde schimba, cat tine la turatia respectiva, etc. Ce face cutia automata cu motorul ala, ai voie sa faci si tu cu cutia manuala. Foarte simplu. E usor sa arunci cu aberatiile, fara sa citesti atent si sa intelegi ce scrie acolo.

   • ioan says:

    sunt deacord
    dai putere motorului si revii la nivel normal
    am un diesel 2.0 turez in 3.500 din treapta 3 in treapta 4 si revine in 2000 -2500 singurel
    140 km h 3500 rtp treapta 4
    160km h 3500 rtp treapta 5
    sa explice careva ca motoru o ia razna si tu ai mila sa o lasi mai moale
    cine are frica de turatii sa ia metroul

    • DARIE GOLOGAN says:

     BUNA ,Dmn ION,eu cred ca TI LIPSIT L-A LECTIA DE PRICEPERE,,eu cred ca sunteti strain de mecanica?,eu sunt campion de raliuri pe 3 comtinente,numai cand ai probe speciale se foloseste motorul l-a turatia maxima,va recomand cititi abc.de initiere ale mecanicii.

   • Calin says:

    Cutia automata are scopul de a scoate cel mai mic consum pentru a da bine in revista. Sa nu crezi ca tine ea cont de protejarea motorului si a turbinei. Din contra.

    • andrei says:

     Evident că oamenii care produc mașinile și sunt responsabili de garanția lor sunt toți niște tâmpiți. Ar fi așa simplu să se uite la sfaturi de la oameni înțelepți pe forumuri..

  • Geo says:

   Asa este eu am 1,9 pai daca ii dau in treapta 3 cu 2200 pai depasesc limita de viteza prin localitate,ce fac merg in trrapta doua ,dece ia mai pus 6 trepte ??? Nu inteleg

  • costel says:

   foarte adevarat

 12. Alexandru says:

  Buna ziua,

  Nu stiu daca mai este de actualitate subiectul, dar m-ar ajuta foarte mult parerea dumneavoatra. Eu am un Vw Golf 6 motor 2.0 TDI 140cp si nu stiu la ce turatii trebuie sa merg cu el sau care ar fi cel mai bun ulei pentru acest motor, tinand cont ca am filtru de particule.

  Va multumesc,
  Alex

  • DARIE GOLOGAN says:

   BUNA,toata lumea cu golfu-ri,asta e traband popular,luati-va o masina serioasa.

 13. Marius says:

  Pentru un 1.4 tdci Ford Fiesta din 2007 cum e recomandat a se schimba viteza? La 2000rpm sau 2500rpm? Nu am găsit cuplul maxim la ce turație este dacă ma puteți ajuta și capacitatea rezervorului. Mulțumesc!

  • Victor says:

   Marius, are 45 l rezervorul si cuplul maxim e 160 nm la 1750 rot/min….. nu stiu cum nu ai gasit, a durat 3 secunde si o banala cautare pe google. Schimba in asa fel incat atunci cand ii dai treapta superioara, turatia sa coboare la 1750-1800 de unde ai cuplul maxim.

   • Marius says:

    Pe unele site-uri arata ca are 160nm la 2000 rpm altele cum ai găsit tu 160nm.la 1750rmp. La fel cu rezervorul….unele dădeau 40l altele 43l și cum ai găsit tu celelalte 45l

   • Paulina says:

    Bună, am în opel corsa d 2008 șanț începătoare și am mers cu mașina neturata. Am reușit sa stric pompa, a întrat motorina în baia de ulei, ma rog ieri am luat. o din service schimbat ulei, un injector, pompa recăpăta. Acum îmi scoate fum, mecanicul mia spus k e normal sa scoată câteva zile pana se curata. Mi-a arătat cum sa o țin turata. Dar, aici am nevoie de ajutorul vostru dacă o folosesc corect. Pornirea prima cheie o las 1,2 min. o pornesc și o mai las 1 min, plec cu treapta 1 ajung la 2200-2700 turații schimb treapa2 (40-50km/ora), aceleași turații și schimb treapta 3 (60-70km/ora).la oprire mai țin mortul pornit 1 min și după iau contactul. Este corect? Mulțumesc

    • claudiu ondin says:

     Motorul îți spune singur când sa schimbi . Dacă e prea zgomotos sigur ai depășit limita normala .. ideal primele viteze se schimba rapid in jur de 2000 rpm și apoi mai lent pana la ultima viteza dacă îți permite drumul și buzunarul in localitate maxim a4a dacă vrei sa mergi legal

  • andrei says:

   Dacă schimbi pe la 2.200 turația va coborî pe la 1700-1800. Deci e perfect așa. Oricum, important e să nu fie subturată, dar lucrul ăsta se simte pentru că va tremura motorul.

  • DARIE GOLOGAN says:

   BUNA,vedeti in ce treapta sunteti,uitati-va l-a turati pe turometru si cititi cartea tehnica.

 14. Adrian says:

  Salutare baieti ! cu diesel sau benzinar , important este sa respecti cu strictete schimburile la termenul prevazut si sa exploatezi motorul asa cum se cuvine …..eu am un corsa c 1.7dti din 2002 ( varianta isuzu ) desii este o generatie invechita fata de cealalta varianta CTDI -urile dupa 2006 , afirm cu sinceritate ca nu am ce sa-i reprosez acestui model !!! efectiv este ceea ce am nevoie : mic = gasind loc de parcare oriunde , puternic = avand cuplul Nm foarte bun , economic = aproximativ 6,5 – 6,8 in oras desii in carte specifica 5,8 . Concluzia este ca raportul eficienta / pret este excelent

 15. cristian says:

  salut,fiat grande punto multijet 90cv,6viteze;
  din treapta a 5a in treapta 6 la ce turatie ar trebui schimbat?
  lantul de distributie cind se schimba?
  ce ulei sa i pun?
  multumesc!

 16. trofin costel says:

  Am un Opel Astra H 2007 scoate fum alb si se aude un zgomot.Poate sa ma ajute cineva cu o parere.

 17. Iulia says:

  VW GOlf V, TDI 105 CP, motor BKC. Dupa reprezentanta din Madrid, Spania citire (si dupa cartea tehnica a fabricantului) acest tip de motor trebuie OBLIGATORIU sa fie mentinut la 2500 ROTATII PE MINUT!!!!!! Exceptii facand cazurile cand trebuie urcata o panta si atunci il poti solicita fara grija pana la 3500 (DAR NU MAI MULT).
  Alta chestiune care am citit-o pe niste foruri si care m-a facut sa-mi pun mainile in cap (in plus de asta proprietarii acestui tip de motor se mai mirau ca de ce au probleme de motor): ULEI INTOTDEAUNA 5W30 SINTETIC!!! – dupa specificatiile cartii tehnice ale fabricantului. In nici un caz 5W40 pentru ca posesorului i-a comentat camionagiul Gica ca ar putea sa-i beneficieze! De para GIca stie mai bine decat fabricantul!!!

  O zi buna,

 18. Victor says:

  Este mai pretentios dar si de lunga durata un motor diesel, acum depinde si cum ai grija de el, eu am un diesel din 2004 un vw bora motor alh aproape de noua o am si vreau sa-ti spun ca are 310k si nu am avut probleme cu el deloc doar consumabile. Nu am schimbat deloc uleiul merge pe acelasi brand de ulei de cand o am totuo nu pot spune ca a fost schimbat la timp dar nici nu mi-am batut joc, prefer diesel dar nu spun nu nici la o benzina. Bafta

 19. Cazimir says:

  Se poate un post cu niste sfaturi si pentru motoare pe benzina turbo sau aspirat?
  Am vazut in mai mlte prezentari ati precizat ca se pot sarii peste trepte de viteza. Sunt un pic nelamurit, nu se poate face asta cu orice masina daca o turezi suficient? eu de exmplu acelerez in treapta a doua pana la 50km/h si schimb in treapta 5 fara problema , este gresit daca fac asa? bineinteles fac asta daca motorul e cald. motorul e benzina aspirat turatia maxima 6000
  multumesc

  • turatiimaster says:

   Salut, o sa fac un post si cu sfaturi pentru motoare pe benzina, teoretic se pot sari trepte la orice masina, insa in practica depinde de curba de cuplu a motorului si de etajarea treptelor, unele motorizari permit salturi foarte facile, la diferente de viteze mici, altele nu.

 20. Fery says:

  buna ziua
  ajutati-ma si pe mine cu un sfat
  Am un Mercedes A 160 CDi, an. 2001, km 185000. Mi se face prea mult gaz cartel (dupa cum am vazut in filtru),. Numai In timp rece (-15 C) dupa pornirea motorului iese uleiul din motor prin joja. Oare care ar fi cauza? si nu prea are forta masina. Am dus pe tester si a recomandat curatarea injectoarelor.

 21. Andrei says:

  Daca tot se discuta despre turatii, vroiam sa te intreb: la masinile normale(nu racing) este necesar “rev matching” la retrogradarea treptelor?

  • turatiimaster says:

   Eu personal nu folosesc decat foarte rar, cand vreau sa ma joc sau ceva, nu recomand in mod normal, decat daca esti cu adevarat expert in asta. Mai mult decat atat, unele masini normale moderne nu te lasa sa faci asta (iti taie acceleratia cand apesi frana). Mai importanta, dupa mine, e finetea cu care faci schimbarile si precizia lor. Intr-o masina sport, cu cutie de viteze manuala, da, poate fi o experienta interesanta. In mod normal, nu, cutiile de viteze moderne sunt suficient de flexibile si destepte incat sa nu ai nevoie de rev matching.

   • Robert says:

    Corect, cred ca in limite rezonabile e chiar mai bine sa nu faci rev matching tinand cont ca frana de motor la motoarele moderne inseamna consum 0. La masinile de curse e obligatoriu sa stapanesti tehnica, dar unii producatori au venit cu solutii care sa ajute soferul (Nissan – SynchroRev Match).

  • DARIE GOLOGAN says:

   BUNA,se vede engleza de balta.

 22. IOAN says:

  fIAT MARENGO DIN 2003 1,9 jtd. Motorul se opreste din mers. Astept circa o jumatate de ora si pporneste la sfert. Marge 10-15 munite si se repeta. Nu trage. Uneori parca se desfunda ceva si trage de rupe, doar uneori.

 23. Adi says:

  Benzinarele voastre la 200mii km nu doar ca tușesc, dar le puteți aprinde și o lumânare :)) Cine știe, cunoaște!

  • turatiimaster says:

   E, sa nu exageram totusi, vad zilnic taxiuri pe benzina cu 4-500 000 de mii la bord, am avut vreo 3 Dacii, luate de noi, cu motor benzina, ala vechi, 1397 cmc, nu de cand a venit Renaultul, si faceam RK la 250 000… Am avut Nova GT, 1.6 carburator, la 100 000 cand am vandut-o, mergea motorul ca in prima zi, compresie perfecta pe toti cilindrii, dar ii schimbam uleiul la 5000 km.

  • Jonn says:

   Depinde, am vazut logan cu motor de 900cmc cu 700 000km pe bord, taxi, masina sta pe loc doar cand îi face plinul.. eu am diesel …

 24. bogdan says:

  buna ziua am un golf4variant cu cutie automata motor1,9tdisimpluala de 95 de cai din 2001 si in rampa se accelereaza undeva pana in 3000de turatii nu depasesc50km pe ora si abea se tarie ce ar putea fi?

  • Jonyx says:

   furtun turbo -motor crepat , verifica tot traseul turbo-intercoler-motor si schimba singur furtunu ! La service costa 800 roni

   • toader aurel says:

    bubuna ziua. am un opel astrah 1,7 tdi 81 kw 110 cp 2008. am oscilatii in relanti putere motor scazuta, consum putin crescut, am curatat debitmetru aer , sa mai remediat dar nu in totalitate. poate sa ma ajute cineva

 25. Gabriel says:

  Am o Skoda Superb 1,9 TDI, 130 CP din 2005. N-am mai avut masina Diesel pana acum, asa ca mi-ar prinde bine niste sfaturi referitoare la turatiile la care se face corect schimbarea treptelor de viteza ( si, eventual care este regimul normal de turatie in mers ca sa evit sa merg subturat). Va multumesc mult!

 26. mrz.marin says:

  zafira a , an 2002, y20dth , 101 cp, 74 kw, 2000cc , care este consumul urban si extraurban mediu ?

  • Stefan Rosca says:

   Am un ford focus din 2007 diesel 1,6 va rog as intreba pe cine are ceva asemanator cam cat consuma in oras pentu ca eu am un consum de aprox. 10 l la100 km( repet in oras) . Va multumesc!

 27. cristi says:

  Salut!am citit articolul si acum sunt putin in ceata….am un Opel Corsa C 1.3 cdti….iarna,stau cam 15 minute cu ea la relanti si dupa plec…schimb la 2000-2500 pana când ajunge pe la 80-85 de grade si sta acolo….dupa,daca pot pe la 2700-3000…asta iarna….acum,încă putin in primăvara,când plec dimineata,dupa ce masina a stat nemiscata toata noaptea sau chiar 2 zile,stau 10 minute cu ea la relanti pana când plec(20 de grade afara)…..de mers,prin oras,când pot merg constant in a 3-a la 2300-2500…cand nu pot,merg cu a 2-a la 1900-2000rpm(mi-a zis cineva ca cică fortez motorul daca merg cu 2200-2500 rpm in a 2-a)….si,când ajung unde am treaba si vreau sa opresc motorul stau de obicei 5 minute cu el pornit pana sa il opresc,acum,intrebarile ar fi cam astea:Are ceva daca dupa alea 5 minute opresc motorul chiar daca este la 90 de grade???si daca procedez corect cu incalzitul motorului si mersul prin oras???

  • turatiimaster says:

   Da, faci gresit ce faci, nu mai incalzi motorul aiurea, iarna stai un minut la relanti si apoi pleci, vara stai 10-15 secunde si apoi pleci. La fel, cand opresti motorul, daca vii de la drum lung, stai 1 minut la relanti, apoi opresti, daca nu e drum lung, adica esti din oras, cu semafoare, opriri dese, turbina are timp sa rasufle, in general poti opri motorul si fara sa astepti minutul. In rest e ok.

 28. Sorin says:

  Va salut, am o skoda octavia 1 cu motor diesel alh, de ceva timp imi creaza o problema dar nu mereu, cand merg pe autostrada la drum intins simt uneori ca imi scapa pedala de acceleratie in gol foarte scurt dupa care nu vrea sa se mai tureze chiar daca o accelerez la blana. Dupa ce o opresc si plec, totul este ok, se infige ca la inceput fara sa mai faca faza respectiva.A mai patit cineva asa ceva, si cum a remediat problema. Va multumesc mult ptr sfaturi.

  • Costin says:

   Problema ta se numeste “LIMP”. Am patit-o si eu de cateva ori din cauza mersului prin oras. Cea mai simpla solutie e ca atunci cand iesi din oras, dupa ce incalzesti motorul, sa mergi cu motorul turat ( viteza a-4a pe la 3500-4000 RPM ) un minut doua. Daca si dupa iti intra in limp e posibil sa fie ceva mai grav si ar trebui in primul rand sa ii faci o diagnoza sa vezi daca turbina functioneaza cum trebuie.

 29. Florin says:

  Am avut Focus 2 1.6 101 CP benzina si acum am Focus 2 1.8 TDCI 115 CP … in afara de micile reprize de accelerare cand intra turbina pe mine diesel`ul ma lasa rece. Este cam cu 1 litru mai econom la 100 km, mai galagios si pretentios din toate punctele de vedere. Eu nu prea inteleg de ce toata lumea este innebunita dupa diesel ca mie nu`mi place deloc, iar daca iti pica ceva la motor vai de capul tau. Mersul la peste 2500 turatii deja economia zboara pe geam. Iar puterea este total inexistenta la sub 1800-2000 ture, il face destul de puturos pentru oras cand se merge ca melcul.

 30. nicolae says:

  BUNA.Poate sa -mi spuna cineva de ce-mi creste nivelul de ulei la un golf 4,adica baga motorina in ulei.

 31. Alex says:

  Am un Doblo 1.9 jtd 105 cai. Nu are turometru nici indicator temperatura. Daca va spun ca eu schimb treapta a2a in a3a la 40 km, iar din a3a in a4a doar la 80 km/ora ma credeti? Noxele ies ca din fabrica (Decembrie 2014 facut ITP), ulei 5W40, iarna motorina euro 5 aditivata, in rest normala. Nu conteaza de la cine alimentati,cat timp nu o faceti la statii private care pot contine apa si alte prostii. Nu va uitati dupa turometre, ascultati motorul si o sa va dati seama cand vrea schimbarea treptei. Cum zicea si autorul, treapta 1 nu o turati excesiv, este folosita doar pentru inaintaire automobilului, precum marsalierul la mers inapoi. Treapta a2a este pentru rulare masinii (20-30 km/h), cu o turatie pana la 2000, la 2200-2500 poti schimba in a3a, si ii dai cacao 🙂 dupa urechea mea cam la 3300-3500 rpm schimb eu treptele de la vit a3a in sus. Cel mai bine turbo se curata la 4000 rpm,viteza 100-110 km/h deoarece vitezele 3-4 sunt pentru marirea vitezei de rulare (treptele 1 si 2 pentru forta), iar a5a cruising la drum lung unde intervine turatia optima si viteza necesara pentru un consum redus (maxim 130 km/h) 4.6 l/100 km. Sper ca am fost de folos,ca sa testati si voi, verificati cand motorul e cald, in care trepte sprint-ul e mai mare si o sa vedeti diferenta intre treptele de viteza cum sa le utilizati. Apasati acceleratia brusc si apoi o lasati in frana de motor usor, si o sa va convingeti. Drum bun!

 32. ady says:

  Salut , poate sa imi spuna si mie cineva la cat se schimba viteza la Skoda Octavia 1.9 Tdi 90 Ps , anul 2000 . Va multumesc .

 33. florea nicolae says:

  Am un vw1.9TDI 90CP 2001 motor ALH
  turbo a inceput sa fluiere in fond masina trage bine
  Ce imi recomandati?multumesc frumos

  • TDI says:

   Eu zic ca asa trebuie sa faca,atata timp cand trage bne nu papa ulei si nu scoate fum,nu ai dc sa te temi.Dai forja fara frica..Si inca un sfat bun pt turbinele noastre,dupa ce stationezi mai las-o pornita macar 1 min sa isi faca aerisirea,pt o viata mai indelungata a turbinei.Eu asa procedez mereu la un golf 3 TDI care are 320 de mii fara sai fac cv la ea,si la un logan dci care am 132 de mii,tot asa fara probleme pana acum..

 34. florin says:

  Am în fiesta 2002 1.4.tdci ce regim de turații sa folosesc ms

  • turatiimaster says:

   Articolul e destul de explicit: cand e rece o iei usor, la 2000-2200 rpm, cand e cald, cat vrei, important e sa nu o tii subturata fara rost. De obicei sa schimbi la 2500-3000 rpm, functie de nevoi, maxim cand e cazul.

 35. gav says:

  salut, am audi 1,9tdi an 2001 cat e rece merge ceva, dar la 5 min dupa start parca trage o remorca dupa ea ce ar putea fi? respecte!

 36. alex says:

  salut am un ford focus 18 tddi si de cand sa pus frigu imi porneste greu cand este motoru sece sa fie de la injectoate ?

 37. Tiberiu says:

  Am unvw golf 3 1,9 td.din 1996 brek,sant sofer de 38 de ani,in afara de consumabile,nu am avut probleme cu pornirea,consum de ulei sau scurgeri de lubrefianti..si tobele de evacuare sant originale si nu pufaie……..motor AAZ,clasic,acces usor la toate piesele nu u dau pe nici o a8 sau golf7 trag de ea zilnic si nu m-a lasat cu ochii in soare……plafonul e supraanaltat din fabrica (comanda speciala)am adus-o din Olanda .Cine doreste o vede pe facebook.crisan cornel tiberiu.

 38. Ciprian says:

  Pune.o pe tester si vezi ce spune,sau mai verifica furtunele de la turbo,intercoolerul sa nu fie fisurat.

 39. ionel says:

  cine ami da si mie un raspuns bun am un opel vectra c 2.0 dti anul 2003 nu mi se tureaza mai mult de 2700-3000 turatii am schimbat egr ,debimetru dar degeaba numai stiu ce sai mai fac

 40. Ciprian says:

  Si eu tot pe diesel voi ramane chiar dak e putin mai scump la intretinere.Eu niciodata nu imi voi lua benzinara,doar galagia de ea,demaraj incet,consum marit,evacuare schimbata si multe altele…Cine are diesel datii cox si nu o sa aveti probleme.Nu mergeti batraneste ca o sa va coste mai tarziu !!

  • DARIE GOLOGAN says:

   BUNA,asta cu diezelu au bagato vanzatorii de auto,baietii din ROMANIA stau cu cravetuta l-a gat si vor bani multi,l-a munca baieti ,m-a prins revolutia in germania si merg aproape lunar in germania,in germania circula auto de cand se fabrica,daca corespunde nu e nici o problema,in germania nu e atata propaganda cu scoaterea masinilor non-eur din circulatie,in romania e greu sa strangi bani pentr-o masina noua,iar cat priveste masinile noi din romania sunt a -3-mana deci calitatea ultima.

 41. ionut says:

  Opiniile sunt impartite si fiecare e liber sa creada ce vrea eu insa va spun din experienta mea si de sofer si de pasionat ca un motor diesel nu se poate compara in nici un fel cu unul pe benzina au cu totul alte specificatii si caracteristici.Eu am si benzina si diesel acasa si tin la masiniile mele foarte mult.E adevarat ca un benzinar e mai ieftin la intretinere dar NU cu mult diferenta e vreo 100-200 de lei la 10.000 de km deci nesemnificativa si probleme costisitoare pot fi si la benzina si la diesel eu am investiti in benzinar aproxi 1500de euro si ma si lasat in drum in puterea nopti pe cand dieselu meu asa mai vechi cum este el fara prea multe tehnologii face treaba si consuma foarte putin si am peste 215.000 si nu mai fumega si nici turbo nu am schimbat.Problema este in UTILIZARE LA DIESEL si la mecanicii lu peste.Ia mergeti doar la servisuri autorizate si reprezentante.cu stima

 42. Ciprian says:

  Ia verifica Egr-ul nu cumva a ramas blocat si din cauza aia se aude o bataie mai aparte.Si eu am avt probleme cu egr.ul la ,logan dci a ramas blocat si nu mai tragea mai deloc,motorul rontaia de parca injectoarele megeau fara motorina,fum la greu.Buba a fost Egr.ul,l.am curatat bne apoi l.am montat la loc dar pana la urma l.am anulat ca la 2-3luni treb sa il curat din nou,dar acm nu mai am probleme,trage f bine,fum deloc.eu zic sa te duci cu ea cam pe la 3mii 3200 cand schimbi treptele,si sa nu mergi mult sub 2000 ca o sa fumege mai tarziu..Fai o curatare la Egr si la tubulatura care face legatura daca e nevoie,dak nu doar egr.ul si apoi alearg.o putin pe sosea si revii cu noi informatii!!

 43. cdanbogdan84 says:

  Salutari la toata lumea, pentru mine s-a dovedit f interesant acest articol avand si eu un diesel opel meriva1.7cdti 74kw, de curand am observat ca motorul are o bataie o croncaneala destul de deranjanta pt mine dar cand motorul se incalzeste nu se mai aude aceasta bataie si motorul se aude frumos, am intrebat un mecanic a zis ca este de la injector…altul ca sa nu imi fac griji ptc asa se aude genul asta de motor …de pornit pirneste usor…stiu ca trebuie sa ma uit la bujii sa vad cate trebuie sa schimb …uneori am senzatia ca nu trage mereu la fel, uneori se infige de la 1500rpm alteori abia pe la 2300-2500rpm, aceeasi motorina, filtre schimbate la timp…schimb treapta ibtre 2200-2700rpm, daca ma puteti ajuta cu un sfat v-as fi recunoscator!

  • Wanzer says:

   Ce ulei folosesti Dan ? Am si eu o Meriva aceeasi motorizare ca a ta si pot sa iti spun ca in treapta 1 de ex. incepe sa traga de la 1800 rpm iar in a 5-a incepe sa se simta turbina de la 2300 exact cum spui si tu. Oricum cuplul e la 2300 la masina asta din ce am vazut pe net.

 44. adrian says:

  Salut! Am si eu o intrebare! Sunt pe punctul de a cumpara un Ford Focus din 2006 1.5 tdi 109cp 187.000 km! Pb e ca la test martoru ESP era aprins! Deactivat cred! Posesorul masinii spune ca nu stie ce are, … crede ca e defect senzoru sau nu lucreaza deloc, … poate fi decuplat?! As dori daca ar putea sa`mi spuna cineva care ar fi riscurile in ambele situatii, pt ca nu gasesc aceste informatii mai exacte in ceea ce priveste un ESp/conditii de functionare/defecte ce pot apare/cauze, …!
  La ce m`as putea astepta!? Multumesc

 45. Waska says:

  salut
  Am această mașină de câteva luni, multe sfaturi am reținut și le voi pune în aplicare, manualul mașini este în original. Cine mă poate ajuta cu o traducere în limba Română a manualului auto wv golf 1,6 tdi 2010, sau unde o pot găsi?

  • DARIE GOLOGAN says:

   BUNA,sunt multi destepti care pretind ca cunosc engleza,eu am solicita prin intermediul internetul,am solicita in primul rand l-a ce-i ce vand produse,au raspuns ca acest tip nu-l cunosc,de ce nu pot sa traduca,sunt analfabeti tehnici,in romania e greu cu cultura tehnica,comunistii au scos ROMANIA di eminamente agricula,au transferat pe tarani l-a oras si ROMANIA a devenit cu 80% muncitori tehnicieni ing.cu un grad de cultura tehnica,o data cu venirea capitalismului ,ne-au adus l-a sclavagism,exact ca-n anii 30,l-a ora actuala unde capitalistii parveniti au trimis l-a tara exact c-a inainte de a veni comunistii.v-ati intrebat,reparatorii de auto,electronica,unde au invatat meserie,in regimul comunim ierau scoli profesionale ,maistri,tehnicieni,l-a ora actuala toate sunt desfiintate,exemplu,eu am reparat aparatura electronica,tv.,radio,magnetofoane si alta aparatura electronica,am fost angajat l-a cooperativa tehnica,pentru fiecare aparat aveam tarife de reparatii pe tara,l-a ora actuala cand mergi cu tv-ul l-a repara,asa zizii reparator te taxeaza cum vrea,cat priveste gradul de cunostinte e foarte mic,unde a invatat sa repare?,in supat,in timpul comunismului,dupa ce termina liceul,ierau trimisi l-a BUCURESTI si dupa e ani ieseau buni reparatori,sunt multe de spus.

 46. Waska says:

  salut
  cine mă poate ajuta cu o traducere în limba Română a manualului auto wv golf 1,6 tdi 2010, sau unde o pot găsi?

 47. Salut !
  Daca sunteti posesori de Dacia Duster, va invitam sa cautati concepul MUDSTER Romania – modificari pentru Dacia Duster + MUDSTER, un Duster modificat exclusiv in Romania . Articole, poze, filmulete, produse si sfaturi le puteti gasi pe site sau ne puteti contacta !!! Va asteptam !

 48. Marius says:

  Salut!
  Am un BMW 520D Lci si as vrea sa-mi zici cum sa schimb vitezele, la ce turatie?
  Pe la 2000rpm arata in borc ca e bine sa schimbi pt economie combustibil.Mentionez ca daca ma iau dupa indicator fac un consum de 4,5 exterior si cam 6,3 mixt.
  Multumesc anticipat!

  • turatiimaster says:

   Pentru economie schimbi cum zice masina, pentru sanatate schimba din cand in cand mai sus, 2500-3000, iar cand ai nevoie, pana la rosu, nu e problema, de aia e BMW.

 49. dakul77 says:

  Frate, sa stii ca se poate sa fie consum de 8-10 la suta pe un diesel .Eu am skoda 1.6 tdi 2010 si de la aeroport din Cluj pana la iesirea din Baciu, doar cu a-ntiia si a doua din cauza ambuteiajelor, i-mi arata consum instant de 8,5 la suta.Sigur dupa ce am scapat de acolo a revenit la normal, adica 5,2- 5,5.

  • DARIE GOLOGAN says:

   BUNA,daca trageati intr-o parcare si asteptati,nu consumati si nu trebuea sa m-ai scrieti.

 50. yulix says:

  Salutare am un opel astra h 1,7 101 cp caravan cdti, de o saptamna este din 2005 am scos un 5,2 din zalau la giurgiu, dar in orash vad cum scade motorina vizibil p indicatorul de motorina mi se pare cam mult dc? o fi si din cauza cum conduc! schimb numai la 3000rpm.o fi din cauza masini < nu cred ca un diesel sa consume 9 sau 10 in orash

  • CIP says:

   Loganu meu ia 7.5 8 prin oras si e diesel dar nu o slabesc sub 3 mii,apoi scade la drum lung la 4,5 dar mentionez ca am anulat EGR-ul ca imi facea probleme si s-ar putea sa pape putin mai mult,in rest trage de rupe pamantul..

 51. Iulian says:

  Salut. Motor clasic si da se simte o vibratie cand calc ambreiajul.

  • CIP says:

   Sa nu fie volanta sau rulmentul de presiune,o fi pe duca,ai schimbat ambreiajul recent?

   • Iulian says:

    Salut. Nu am schimbat kit-ul de ambreiaj dar cred ca ma paste asa ceva pentru ca la relanti se aude o bataie usoara atunci cand nu calc pedala de ambreiaj; cand apas pedala zgomotul ala dispare…asa ca ma duc sa uit in portofel… ;-(

    • CIP says:

     Mai mergi asa cu ea.La cat sta relantiul?Dak il ai mic mai trebuie marit din pompa de inalta si asta ar fi o solutie de iti tremura,dar daca o accelerezi usor pe la 1000 1000 si cv de rotatii ,dar sa fie pe liber,scoasa din viteza,fara sa calci ambreiajul mai tremura?

     • Iulian says:

      Salut. Tot mai tremura dar foarte putin. Sa fie de la relanti? Multumesc.

      • Wanzer says:

       E volanta mai mult ca sigur … aceeași problemă am avut-o eu pe o Meriva A 1.7 Z17DTH. Îmi tremura tare de tot toată mașina, și tot așa când călcam ambreiajul scotea o țăcăneală aiurea. După ce am schimbat volanta + kitul de ambreiaj, mașina a fost “ca nouă”. Eu îți recomand să o repari de urgență. Mie mi-a picat ambreiajul pe liber din cauza volantei, mi s-au rupt suruburi in ea. Ziceam sa o repari repede, pt. că riști să mergi cu mașina și să ți se rupă volanta în mers, iar la o viteză mare dacă îți pică volanta, faci praf tot motorul !

 52. adi says:

  Volanta?.cind calci ambreiajul se si te o vibratie?

 53. Iulian says:

  Salut. Am un Opel Vectra A, 1995, motor 1,7 diesel Isuzu si am niste trepidatii teribile la relanti; dupa ce cupleaza motorul la cutie trepidatiile dispar, nu mai are nicio problema dar la relanti tremura bordul cu totul. Are bujii noi exact modelul din carte, filtru de motorina si cel de aer noi, baterie noua de 80…in mers motorul trage bine fara probleme, porneste foarte usor…dar problema asta cu relanti-ul nu am reusit sa o rezolv. Cateva pareri m-ar ajuta foarte mult si multumesc anticipat pentru raspuns!

  • CIP says:

   Verifica sonda de temperatura sa nu fie din ea,posibil sa dea comenzi gresite..e motor clasic sau cu pompa electronica,calculator etc?

 54. CIP says:

  Am un Mercedes-Sprinter 208 cdi din 2006 si am o problema cu servodirectia,se aude un fasait cand virez aproape total si se aude in continuare,daca opresc motorul si il pornesc iar fasaitul dispare,doar daca iau viraje totale,in rest nu se aude,vireaza usor..Am schimbat uleiul la fel face,ulei nu pierde,am fost la ei la mercedes si cik e pompa de servo,sa uitat doar la ea si la nivelul de ulei si gata mia dat diagnosticul..Astept cateva pareri !!

 55. cobra says:

  salut am si eu un bmw 320 td compact si pot sa spun k sunt multumit de el din toate punctele de vedereatat consum cat si putere dar si fiabilitate modelul este din 2004…dar am o mica problema cine ma poate ajuta si pe me….la rece atat vara cat si iarna porneste la sfert de cheie dupa ce se ridica temperatura la ulei si apa,dak o opresc porneste mult mai greu invarte dar nu mai porneste asa de rpd dc oare????

 56. GEORGIAN says:

  salut am o intrebare va rog.am un bmw x3 suv noiembrie 2004 motor 2.0d se.am probleme cu el la pornire cand este motorul rece si iarna dar si vara mentionez ca bateria este noua originala cumparata de la bmw bujiile incandescente sant noi injectoarele au fost verificate ambreiajul este apasat la pornire daca poate cineva sa ma ajute.multumesc frumos.

  • CIP says:

   Ai schimbat filtrul de motorina la timp?Daca bujiile le-ai verificat ai verificat si partea electica adica mufele care intra in bujii posibil sa nu faca contact si sa nu incalzeasca bujiile ar fi o solutie iar a doua solutie sa nu ai probleme pe partea electrica,releu si ce ce bobine mai are pe acolo sau sa nu te fi lasat pompa de inalta presiune..Dute si pune testerul si vezi ce diagnostic iti gaseste.Sper sa te fi ajutat cu cateva solutii.Bafta !

 57. P.Cristian says:

  Salut tuturor. Am si eu un opel corsa c 1.7 Di 65 cp an 2003.
  La ce turatii imi recomandati sa schimb vitezele? In general schimb la 2500 Rpm cand motoru ajunge la temperatura 70-80-90 grade , si incerc sa o tin in mers peste 2000 RPm. Nu stiu daca e bine ce fac, si as dori un sfat. Va multumesc.

  • CIP says:

   Eu zic sa te duci pana la 3000 cand schimbi treptele,chiar si peste nu se intampla nimic,eu asa procedez si nu intampinat probleme si la drum lung e bn sa o tii dupa 2000..Vara cand este foarte cald cand stationezi e bne sa o mai lasi cam 1 min pornita,se aeriseste turbina si e un lucru bun..In rest dai cox si la mai multi KM..

 58. cora says:

  poate sa fie si tampon motor

 59. lika says:

  buna ..poate ma ajuta cineva, am un opel astra g 1,7 td 50 kw si de o vreme am niste vibrati la motor ,,dar nu tot timpul,si se mai aude si un ticait ,parca ar atinge undeva mentionez ca nu tremura tot timpul are momente ,,vitezele la schimb la 2500 -3000 rpm ,ce sa aiba oare???

  • CIP says:

   Poate ai un tampon de la motor slab sau rupt,dar stai lin si la mn vibreaza la turatii mici,dar nu ai dau importanta..Dai cox si nu o mai gadila la fiecare zgomot ca nu are rost..

 60. gabi says:

  multumesc de sfaturi cip si alex, pret mic, km mici, prea frumos sa fie adevarat, mai ales ca restul masinilor din aceeasi categorie au peste 150.000 km

  • CIP says:

   Ai mai cumparat Opelul acela?Sau ai aflat ca nu are KM lui reali?Chiar daca are peste 150 mii nu ai probleme cu el daca ai pui ulei si cvombustibil bun..Eu am 370 de mii cu un golf 1 TDI de 110 cai,si doar consumabilele am schimbat in rest mai nimic,nu papa ulei,nu scoate fum,porneste OK,cox ai trebuie..

   • gabi says:

    Salutare, l-am lasat balta deocamdata, daca e sa ma mai intorc la el o sa-i cer o carte de service sau un test la reprezentanta:)

 61. alex says:

  Gabi, nu as vrea sa te dezamagesc dar este putin probabil ca acea masina in 8 ani sa aiba doar 80000 km. Asta cred, ca-ti poate confirma si Robert. Strainii in general sunt oameni calculati, nu-si cumpara masini diesel sa faca 10000 pe an. Incearca sa o verifici dupa VIN la o reprezentanta, poate apare in sistem si vezi exact cati km are, sa nu ai vreo surpriza sa vezi vreo 200-300 mii km.Cum 100 ron sunt o gramada de baieti in Bucuresti care iti dau km inapoi.

 62. gabi says:

  Am vazut de vanzare un opel astra din 2006, motor 1.3 cdti, cica are doar 80.000 km in bord, neinmatriculata.
  Ma gandesc ca o vinde din cauza unor probleme asa ca am 2 intrebari:
  1. e posibil sa fie reali km?
  2. la revizia de 80.000 km, ce ar trebui sa schimbe?
  daca ma puteti ajuta cu niste raspunsuri la intrebari va raman dator. multumesc!

  • CIP says:

   In primul rand vezi cat de uzat e volanul,scaunele si centura soferului,dak se vad urme de ulei pe motor,se cunoaste dak are multi km sau nu si in al 2 lea rand la 80 mii e bn sa schimbi distributia dak nu a fost inlocuita,si consumabilele:ulei filtre etc..Dak esti interesat sa o cumperi ia pe cnv care se pricepe si fai o proba sa vezi cum trage dak scoate fum..

 63. cora says:

  eu am un meerceds e 300 disel simplu fara turbina si merge si porneste impecabil bujiile sa fie bune si filtrele si nu cred ca ai probleme la pornire nu este nici un fel de proble si nici diferenta antre benzina si motorina
  antradevar costurile sunt mai mari la reparati la o masina disel ca si la una pe benzina dar consumul este mult mai mic la disel sa facem o comparatie la masina mea este motorul disel de 2966 cm si are consumul undeva la 7 8 litri iar sa luom an calcul un motor pe benzina la de aceasi capacitate sa vedem unde este consumul asadar merita masina pe motorina

 64. MARIUS says:

  BUNA ZIUA AM SI EU O PROBLEMA .AM CUMPARAT UN MERCEDES CLASA E 220 AUTOVANGARDE 2005 ,CAND AM DESFACUT CAPACUL LA INJECTOARE AM CREZUT CA A LUAT FOC ERA PLINA DE CARBUNI CUM A SCAPAT INJECTOARELE.ACUM AM DESFACUT TOT AM CURATAT INJ AM CHEMAT PE CINEVA DE A FREZAT PATUL JOS UNDE VINE INJ SI BINENTELES AM CURATAT TOT AM SCHIMBAT SAIBELE DE FOC CA ERAU DUSE SIAM PUS TOTUL LA LOC .TOTUL OK NU MAI SCAPA INJ DAR A INCE PUT SA SCOATA UN ZGOMOT URAT SI IN SPATELE MASINII MULT ,MULT FUM ALBICIOS ,MEC MI-A ZIS CA CREDE CA S-A BLOCAT UN INJ .CINE IMI POATE DA UN RASPUNS ?MULTUMESC.MARIAVASILITEI@YAHOO.COM

  • CIP says:

   Te-a Tepuit bn ala..mai bn un volkswagen batran care duce mult decat un Mercedes deja obosit in cativa ani..Dute la un service si pune testerul pe ea.Dar porneste bn? trage bn?

 65. bogdan says:

  Salut!Felicitari pentru articol.Ai idee cu ce tip de turbina este echipat un golf 5 1.9 diesel din 2006 105 cai?Multumesc

 66. Andrei says:

  Din cate vad eu, posesor al unui autoturism diesel, treaba e destul de simpla. Articolul, desi scris acum multi ani este inca actual. Exceptand pretentiile unora de a primi specificatii tehnice clare, eu cred ca e mai practic asa, pe intelesul tuturor. Dar, ca sa fie mai clar pt unii care sunt indusi in eroare de unele informatii, ajut si eu cu o opinie destul de bine informata si studiata. Pornirea la rece descrisa in articol e cea mai buna, atat pt diesel cat si pt benzina. in ceea ce priveste turatia motorului, garantat un motor subturat se defecteaza mult mai repede. cel mai bine este sa mentii turatia intre 2000 si 2500 cand e motorul rece. Pentru a reusi o schimbare a vitezelor cat mai buna si eficienta pentru motor si cutie, atunci cand schimbi in treapta superioara, turatia motorului sa nu se reduca sub 1800; iar in treapta inferioara sa nu depaseasca 2700 deoarece pui in pericol ambreiajul si cutia din cauza socului puternic. Acest calcul il folosesc si la diesel si la benzina. Mai departe, reviziile la timp cu piese autentice, sau macar unele after-market de calitate iti garanteaza un trai al motorului foarte indelungat. Eu am un Ford focus tdci si pana la 133 mii km nu a cunoscut probleme de turbina, motor sau filtru de particule. Iar ceea ce mi se pare interesant la ea, este faptul ca nu imi da voie sa o subturez, in niciuna din treptele de viteza, pt ca motorul se opreste instant. Toate bune!

  • CIP says:

   E ford ce sai ceri e normal sa se opreasca de unde putere..Mergi cu un TDI si vezi daca se mai opreste motorul in turatii mici..

 67. Gabriel says:

  am o intrebare, daca masina are martor luminos pentru schimbarea vitezei, putem sa avem astfel de probleme?

  • turatiimaster says:

   Martorul luminos este pentru schimbarea vitezelor la un regim de turatie economic, sfaturile din articol raman valabile.

 68. daniel says:

  Buna ziua ! am si eu o problema cu un golf 4 TDI 1.9 ALH 1999.Toata iarna l-am tinut in garaj si din cand in cand i-am mai dat o cheie sa-l pornesc cate 10 minute.Acuma Duminica 23.02.14 ma gande-am sa il scot un pic dar mi-a intervenit o problema cu el care nu am mai stiut de asa ceva.Mergand in viteza a 3-a pe o mica panta posibil ca a urcat acul la 3000 nu stiu sigur mi sa accelerat singura dintr-o data eu ne stiind ce sa fac am calcat repede ambreajul si am oprit motoru de la contact.Din fericire am deschis capota sa vad care este problema,nu se vedea nimic decat un fum alb inecacios.Am verificat uleiul cu joja era ok.Am pornit motoru si a functionat fara nici o problema, am venit pe roate pana acasa cu el.Astazi 24.02 un prieten de al meu sa uitat la AGR era cu ulei si a desfacut furtunul care duce la intercoler si era c/am multisor ulei pe acel furtun.Am pornit motorul inainte de a da acel furtun jos si cand a ajuns tot la 3000 iar a facut la fel sa accelerat am oprit din nou de la cheie.Motorul fuctioneaza foarte bine la relanti.Ce as putea face mai mult de atat ca sa scap de problema cu acceleratia singura? sa fie ulei in interculer si sa-l curat ?

  • CIP says:

   EGR nu AGR se numeste ,nu ar fi trebui sa fie ulei,sa nu ai un furtun sau o garnitura crapata pe la Egr care nu mai etanseaza bine ,si problema cu acceleratia sa nu fie de la senzorul de temperatura sau debimetrul de aer..Pune pe un tester si vezi ce diagnostic iti spune..

 69. Manu says:

  Diesel e ok cand vine vorba de consum, dar cand incepe sa cada piese importante atuni e cam naspa. La benzina sunt mai multe avantaje, porneste usor, piesele de schimb sunt mai ieftine.

 70. maryo says:

  salut ,am si yo un mondeo 2.2 tdci 155cai din 2005 si la toate treptele intre 1200 si 1800 de rotati tremura.va rog frumos dak cineva poate sa ma ajute,ce ar putea fi ?multumesc

  • CIP says:

   E normal sa tremure,mergi si u mai turat si schimba pe la 3 mii in sus si nu o sa mai tremure,doar esti cu diesel nu cu o benzinara,ai trebuie turatie,nu merge cu ea batraneste si nu te zgarci la o jumatate de litru in plus ca mai tarziu o sa te coste..Tu mergi cum doresti dar nu e bne pt motor..

 71. Alex says:

  Salut Robert, revin cu o intrebare care ma macina de mult timp chiar daca pentru unii este oarecum stupida. Dau urmatorul exemplu : merg cu masina pana in pct B. (motorul este cald)….si din nefericire pentru mine trebuie sa stau pe loc 40-50 min. Motorul se raceste, se raceste si in masina. Pornesc din 20 in 20 min motorul si il las la relanti ceva timp pentru a incalzi masina. Intrebarea mea este: afecteaza motorul statul la relanti cu motorul rece pentru a incalzi masina?

  Ps: 1.6tdci 115cp. Stiu ca daca motorul este rece nu baga aer cald…dar in 5 10 min ajunge sa dea caldura in masina.

  Multumesc frumos,si imi cer scuze daca este o intrebare banala…dar nu vreau sa grabesc uzarea motorului.

  • turatiimaster says:

   La dieselurile turbo nu e recomandat sa tii motorul pornit la relanti mai mult de cateva minute. Scrie si in manualul vehiculului, insa intre a imi fi frig si a proteja motorul, aleg sa nu imi fie frig…

 72. Eds says:

  Salut.Utile informatii.
  Am 2 intrebari:
  1.Inainte se pornesc motorul,o dau pe liber.Chiar si asa trebuie calcat ambreiajul,in timp ce il ponesc?
  2.Am audi 80 1.9 Tdi 1994.Eu personal…cred ca la 4000 de ture sa schimb viteza,e cam chinuitor pt. motor. 🙂 Astept pareri! 😉

  • turatiimaster says:

   Daca nu calci ambreiajul, bateria masinii este solicitata mai mult, deoarece invarte si componentele cutiei de viteze, nu doar arborele cotit al masinii. La motoarele diesel mai vechi de anul 2000, nu e nevoie neaparat sa te duci in 4000 rpm.

  • CIP says:

   Nu te mai duce la 4 mii ca nu ai faci niciun bine..schimba si tu pe la 3000-3200 e destul,eu niciodata nu am schimbat la 4 mii si tot TDI am din 96,si nu am avt probleme pana in prezent..

 73. costifif says:

  ce te faci cu un motor 2.0 tdi DSG 170CP care merge mai mult sub 2000rpm?

 74. Alex says:

  Am intrebat pe forumul de marcii daca exista un beculet in bord care sa anunte procesul de regenerare daca este in curs de desfasurare sau nu,si nu exista din pacate. Multumesc frumos de raspuns Robert.

 75. Alex says:

  merg in oras destul de des si pentru a nu merge subturat cu a IV – am facut o greseala…ma refeream la viteza a III a. Prefer sa merg cu a II la 2200 2400 rpm decat cu a iii LA 1500-1700RPM. la un mers constant este ok sau dauneaza motorului?

 76. Alex says:

  Salut Robert, am un focus 1.6 TDCI 115cp. Nu sunt un sofer cu experienta, defapt sunt inca purtator de lamaita. Vroiam sa te intreb, acum iarna pe timp rece la temperaturi de minus x grade, dupa ce pornesc este ok daca schimb vitezele pana in 2000RPM? Eu schimb la 2000-2400 RPm pentru a grabi putin incalzirea motorului si pentru a nu merge subturat. DUpa ce a atins 90de grade schimb la 2500 2700. De cateva ori pe saptamana o duc si in 3500 4500. Este ok pentru turbina si motor sau procedez gresit?Inca o intrebare daca se poate : merg in oras destul de des si pentru a nu merge subturat cu a IV prefer sa o tin in viteza a II a dar la 2200 2400 Rpm. Mersul constant cu 2200 2400 RPM dauneaza motorului?Sau e recomandat sa merg cu a III la 1500-1700 Rpm?

  PS: Regenerarea filtrului de particule din cati in cati km are trebui sa se faca? Eu am patit ca in 250km at cand opresc motorul sa fie inceput procesul de regenerare ( turatie de aprox 1000rpm plus consum instante de 2l pe ora) am lasat masina 10 min pana s-a terminat regenerarea. Am procedat corect?

  • turatiimaster says:

   E bine asa, ai procedat corect, si cu treptele de viteza si cu regenerarea, vezi ca ar trebui sa ai si un indicator ceva prin computerul de bord, ideal e ca regenerarea sa o faci in timpul mersului (sa incerci sa mergi cu peste 60 km/h in a 3-a, 5-10 minute, sau vezi ce scrie in carte la regenerare).

  • CIP says:

   Vrei regenerare,mergi turat si nu o sa ai probleme

 77. daniel says:

  Salut,am si eu un opel astra g din 1998 cu motor de 1,6 di am si eu o problema cand se incalzeste motori ai stationez sau cand opresc la semafor si misc de volan scade turatia la 500 si turatia masini sta la 750.ce problema are?poate cineba sa ma ajute

 78. gicu says:

  eugene…ai dat cu bata-n balta!

 79. ionut says:

  scuzele de rigoare daca am nimerit unde nu trebuie…………am un astra h break an 2005 1,7cdti iar cin pornesc cu masina de pe loc se aude in primi 20 de metri un clancanit metalic.acest clancanit se aude doar de 2 ori fara sa accelerez masina………nu imi pot da seama de la ce e………..vre-un sfat daca se poate

 80. eugen says:

  Diferentele esentiale in exploatarea unui motor diesel fata de un propulsor similar, dar alimentat cu benzina, apar din constructia si principiile de functionare diferite. Dieselul porneste doar prin comprimarea combustibilului in camera de ardere. este Ponta

  motorul pe benzina este pornit prin scanteile provenite de la bujii.
  Deci explicatiile dv sunt aiuritoare:
  Motorul pe benzina comprima amestecul carburant IN CAMERA DEA ARDERE la un raport de ~ 1/9 si este aprins de bujie la momentul optim. CORECT?

  Dieselul porneste doar prin comprimarea combustibilului in camera de ardere… GRESIT

  Diselul comprima aerul intr-un raport de ~ 1/22, aerul astfel comprimat ajunge la o temperatura de ~400C si in momentul optim este injectat combustibilul cere se auto aprinde CORECT?

  Altfel se intampla ca in seara asta, cand fiul meu care nu a strans in vita lui mai mult de 10 suruburi, imi vorbeste de sus, ca avem si noi un disel pe care probabil nu-l exploatez cum trebuie…
  Si eu, cum sa astept sa se stinga rahaturile de becuri martor de pa bord, cand la RENAULT GRAND SCENIC pun piciorul pe frana si apas butonul START? Asa cum dai un enter pe tastatura?
  El isi face bucataria lui, motorul porneste instantaneu, dar rahaturile de becuri se sting la cateva secunde mai tarziu.
  Aveti explicatie?
  Sau poaate aveti explicatie la urmatoarea afirmatie:
  Deci spuneti ca fenomenul SURGE, apare cand turbina baga prea mult aer.
  Bun, dar tot dv. spuneti ca turbina nu functioneaza pana la 1800 rpm.
  Si atunci cum poate aparea fenomenul SURGE la turatii mici?
  In rest articolul dv, nu spune mare lucru.
  Consider ca a fost o pierdere de timp.
  Numai bine.
  Eugen

  • turatiimaster says:

   Domnul meu, noroc ca aveti o masina care stie sa faca singura unele lucruri, reveniti va rog la o discutie cu mine dupa ce va mai documentati. Da, in Diesel aerul este comprimat intai, la invartirea motorului, apoi amestecat cu motorina, da, poate am avut o exprimare defectuoasa, dar principial, dupa momentul initial al aprinderii, in camera de combustie e carburant, nu aer. De cand a aparut Google toata lumea combate pe chestiuni tehnice vad, imi pare rau, eu am desfacut si refacut motoare cu manuta mea, inclusiv motoare care au castigat curse auto. Dar, intrucat ati pierdut timpul cu acest articol al meu, e de datoria mea sa pierd si eu timpul sa va raspund: turbina functioneaza pe intreaga plaja de turatie a motorului, de la relanti (adica de cand pornim motorul) si pana la turatia maxima, atingand turatii de circa 200 000 rpm. In intervalul de turatie de la 900 rpm, cat are motorul la relanti si pana la 1800 rpm (1500-1800, functie de turbina), cand TURBINA lucreaza la capacitate (adica SUPRAALIMENTEAZA, ca sa intelegeti si dumneavoastra) turbina urca spre turatia de regim nominal, DECI SE INVARTE, cum spuneam si mai devreme. Recte, poate aparea fenomenul SURGE de care povesteam (apropo, se gaseste si asta cu Google). Cat despre Renaultul dvs., cand puneti piciorul pe frana si apasati butonul Start (de altfel am condus Grand Scenic inainte sa vi-l cumparati dvs., va garantez asta), daca afara este frig, motorul nu porneste instantaneu, CI DUPA STINGEREA MARTORULUI DE BUJII INCANDESCENTE (verificati, e sezonul rece, se vede cu ochiul liber). Daca afara este cald, da, se intampla ce spuneti dvs, e ca un ENTER la tastatura, noroc cu inginerii astia. Rahaturile de becuri de care vorbeati sunt alte becuri, cititi manualul masinii, sau puneti-l pe fiul dvs., macar el are curiozitati constructive.

   PS Ca tot ati dat si cifre, spre curiozitatea dvs. sunt motoare la care raportul de comprimare este altul decat 1/22, si da, sunt diesel, sunt foarte moderne, au raport de comprimare si de 14:1 (Mazda), in caz ca aveti impresia sincera ca nu cunosc activitatea asta. Articolul a fost scris in 2006, de atunci multe lucruri poate s-au mai schimbat, principiile sunt cam aceleasi.

   Daca raspunsul vi se pare acid, recititi va rog comentariul dvs. initial. Numai bine.

 81. Beni says:

  De ce trebuie sa pornesti cu ambreiajul apasat? Si-asa e scoasa din viteza masina, si daca apesi ambreiajul nu face mare diferenta…

  • turatiimaster says:

   Faptul ca masina e scoasa din viteza e irelevant, cand apesi ambreiajul decuplezi partea de transmisie (cutia de viteze) de motor, iar bateria si demarorul nu fac un efort asa mare ca atunci cand ambreiajul nu e calcat (caz in care se invart atat componentele mobile ale motorului cat si angrenajele din cutia de viteze).

  • DARIE GOLOGAN says:

   BUNA,sa stiti ca electro motorul trage mai greu si creste consumul de curen,asta dauneaza bobinajuli si scade dinturatia elec.,ca sa va convingeti,cad vedeti o cutie scoasa,incercati sa invartiti cu mana de priza si o sa vedeti cata forta trebue.

 82. pinzaru iulian says:

  Buna!Am si eu un ford transit,cutie automata cucomenzi in bord.Problema e ca a stat in curte o saptamana si cand am vrut sa o pornesc…surpriza:motorul a pornit frumos,a inrat si in viteza doar ca nu o ia din loc!mentionez si ca e putin in panta locul in care am pus-o!aveti ideie cam ce ar avea?oricat asi tura-o,nu vrea!scoate un fum negru pe teava!cand o turez se simte de parca ar fi infranate rotile,parca ar pleca dar ceva o tine pe loc! va rog sa ma ajutati cu un sfat bun,ce ar putea sa aiba?in bord nu i-mi arata nimic aprins!

 83. daniela says:

  bunaa!! am o intrebare,daca ma puteti ajuta…am facut schimbul de ulei si de filtre la un golf 4 SDI din ’99,doar ca mecanicul nu s strans busonul de la ulei,am plecat la drum si pe autostrada mi a aparut martorul de la ulei iar dupa cateva secunde calculatorul de bord a oprit motorul automant…problema e ca acum motorul pare tare obosit si abia mai trage…cu greu ajunge la 120 km/h!este ceva de facut??va multumesc!

  • DAKUL says:

   In primul rand ia ce prinzi la mana si da-i o mama de bataie mecanicului idiot….Apoi direct la un electrician bun care te va indruma …

 84. DAKUL says:

  Vreau sa va spun ca am si eu o Skoda Octavia 2010 1.6 tdi (de 1 an ), si de curand am vazut ca mi se aprinde in bord martorul acela cu ,,arc”.A doua zi , cel de la evacuarea gazelor de esapament,Am pus testerul si electricianul mi-a recomandat o ,,portie ” de 15-20 minute de mers in a treia la 3000-3500 turatii.A zis, ca din cauza mersului prea mult in oras se infunda filtrul de particule,(dar acela are alt martor ).
  Am facut si plimbarea recomandata si, intr-adevar martorii s-au stins.Acuma , intrebarea mea e , a avut dreptate ala sau e o intamplare ?

 85. gabi says:

  Sunt proaspat intrat in familia dizel si vreau sa multumesc pentru aceste informatii foarte utile

 86. adrian says:

  Da… schimbati voi la 4000rpm si urmariti mesterii si sfaturile forumistilor. Eu pe 1.4tdi fabia2 schimbat la 4000… aproape de maxim… sa se curete admisie,evacuare… m-a curatat de 2000lei axa came tacheti, cuzineti… cand mergi sportiv nu uita sa ii schimbi si uleiul la max 10mii km. Cu toate ca pe el scrie 15mii. M-am invatat minte schimb la max 3000rpm. Cand am drum in afara orasului atunci ii dau. Intru pe autostrada in peco, si ii dau de la 1 pana in a5a la maxim. Sanatate curata.

 87. Bubulex says:

  E bine sa ii mai dai unui diesel turatii nu mereu dar asa din cand incand e bine se mai curata turbina de mizerie etc deci merita asta nu inseamna sa faci in exces, asta mai ales daca mergi mult in oras. Eu am 1.9 tdi o bora si ii fac asa din cand in cand o urc in a 2-a si a 3 pe la 3000 si este foarte bine am 260k de km si turbina este cea de fabrica. Asa ca tineti cont nimic in exces nu este bine. Apoi ca vi se urca masina de la 800-900 de ture la 1000 nu este nici o problema pentru un diesel are diferential de turati este altceva dieselul decat benzina tot la fel sa nu urce mai mult de atat.
  Bafta.

 88. voicu says:

  am si eu o intrebare.
  Cum e mai bine (cind esti pe autostrada) regulamentar sa mergi continuu cu viteza a 4-a la 2800 ture, sau in a 5-a la 2200 sa tii maxim 130km/h, dupa CB consumul e cam la fel 4,7-5.0?

 89. marius says:

  scuze am uitat sa mentionez ca turbina nu am schimbato de cand am fost la skoda am mers 3 ani cu ea fum nu scoate singura diferenta e ca nu prea mai se infige ca acum 3 ani in rest nimic

 90. marius says:

  am si eu o skoda octavia 2 motor 1.9 diesel 2004 am fost la reprezentanta skoda in germania ca lucrez in germania si cei de acolo mi-au spus ca turbina e pe duca nu ca e stricata si sa nu folosesc AC ca o sa am probleme cu motorul asta sa intamplat acum 3 ani de atunci nu am mai folosit ac am mers zilnic cu masina fum nu scoate iar acum cand am vrut sa pornesc AC nu merge una din cauze e si faptul ca nu mai am freon in instalatie iar intrebarea mea e daca bag freon in instalatie si pornesc AC o sa am probleme si ce fel de probleme si inca o o intrebare din ce cauza porneste greu cand este motorul cald dc merg cu masina 0 ora doua ma opresc pentru 5 min si cand o pornesc o ia greu dar porneste

  • turatiimaster says:

   Nu vad legatura intre turbo si AC, du-te baga-i freon si ulei de compresor si da drumul la AC, vad ca prosti sunt si la service-urile din Germania. N-ai spus cati km ai, pentru problema a doua mergi la un Bosch Center.

   • DARIE GOLOGAN says:

    BUNA,aveti dreptate,eu am lucrat in GERMANIA NICI ACOLO NU SUNT SCOLI DE MESERII,in GERMANIA cordonatorul l-a reparatii este maistrul el are scoala.

 91. sorin says:

  Asta este valabil si la motoarele noi EURO 5? Pentru ca la grupul VW in bord indica treapta cu care ar fii indicat sa mergi la o anumita viteza si daca respecti acel lucru te afli sub turatia la care intra turbina. (undeva la 1300-1600 rpm)
  La motoarele acestea cum ar trebui schimbate vitezele?

  • turatiimaster says:

   In principiu da, ideea este urmatoarea: nu scazi in nicio treapta sub 1500 rpm, de cate ori ai ocazia motorul sa vada si 3-4000 rpm, pentru ca ii face bine, nu e nevoie sa o tii la rosu tot timpul – asta nu e bine – dar schimbarile sa le faci intre 2500-4000 rpm, functie de situatie. De altfel, daca urmaresti filmele noastre cu Tiguan 2,0 TDI DSG o sa vezi ca DSG-ul nu prea te lasa sub 1500 rpm niciodata si cand accelerezi cat de cat sare automat intr-o treapta unde e zona de sanatate a motorului, adica peste 2000 rpm.

 92. lucian says:

  Dragilor, ceea ce se explica in acest articol nu este deloc eronat, sunt detinatorul unui BMW 320d 136 cp, folosesc masina din anul 2003 , schimbarile treptelor facandu-se in regim 3000+ > 4500 rpm , la ora actuala am 517000 km , in care am schimbat ulei, filtre, epirator si curea accesorii, masina merge perfect in parametrii, turbo nu papa ulei, repet conduc in turatii mari in medie 45000 – 60000 km pe an . Asadar daca nu stiti rolul turbinei cat si al motorului diesel va rog sa va informati. O zi placuta va doresc !

 93. angela123 says:

  Niste sfaturi foarte utile,felicitari dar totusi am o intrebare referitor la ce ati scris dv,,,va citez “Orice fortare a motorului rece, prin turarea excesiva si inutila in gol, functionarea indelungata la ralenti ….poate dauna” –> iarna eu trebuie sa las masina in relanti pana ce se incalzeste si asta dureaza mai mult de 10-15 minute poate,doar nu o sa pornesc cu masina inghetata bocn:,cat timp se poate lasa masina in relanti iarna dupa ce o pornim dimineata(expl).Multumesc

  • turatiimaster says:

   Iarna e recomandat sa lasati masina la relanti 2-3 minute maxim si pe urma sa plecati, chiar daca in interior e frig, mergand cu masina motorul se va incalzi in 7-10 minute, lasand-o la relanti dureaza si 20-30 min pana cand se incalzeste motorul. De altfel, si in cartea de utilizare a masinii se specifica faptul ca este indicat sa se plece cu masina la 2-3 minute dupa pornirea motorului.

  • DARIE GOLOGAN says:

   BUNA,cititi manualul de explotare al firmei producatoare,ce stiu eu care am modificat motoare de benzina in diesel,se porneste motorul,se lasa circa un minut dupa aceea seintroduce in viteza 1 si se merge circa 50m.

 94. vio.florin says:

  salut. am si eu un fiat bravo 1.9 jtd si de cv timp nu mai porneste . invarte motorul pana moare bateria dar nimic, tin sa va anunt ca bujiile incandescente leam schimbat de curand sunt noi. inca nu am ajuns cu ea la un mecanic k sunt pieton deocamdata dar as vrea sami dati un sfat dak stiti despre ce ar putea fi vorba , ms mult

 95. ionut says:

  salut.am un bmw e46 touring, 150 cai din 03.2005.
  de cand am facut schimbul de ulei a inceput sa-mi fliuere turbina.
  fluiera foarte tare cand este rece, iar dupa ce se incalzeste motorul fluiera la turarii mari de peste 2500.
  am curatat filtru decantor ( cand l-am desfacut era tare ca piatra ) si am vazut ca s-a mai imbunatatit putin mersul.
  cineva mi-a recomandat sa schimb uleiul. filtru decantor l-am comandat deja.
  precizez ca masina merge foarte bine, nu scoate fum.
  dar m-a innebunit fluieratul( ma uit mereu in oglinzi dupa o Ambulanta ).
  astept si eu niste parareri . Va multumesc

 96. Marius says:

  Eu nu pot să schimb asa jos la rece deși as vrea. Când schimb din treapta a II-a, dacă am mai putin de 2500 rpm, se subturează în treapta a III-a la 1400 rpm și îmi trepidează putin mașina, chiar dacă o accelerez ușor. In cazul ăsta, pe o vreme asa rece cum este acum, ce ar trebui să fac, să merg cu treapta a II-a cuplată 2-3 minute fără să mai schimb într-o treaptă superioară sau s-o las mai mult la ralanti după ce o pornesc? De regulă o las 1-2 min la turația de ralanti după pornire indiferent de vremea de afară. Motorul este HDi 2.0 109CP.
  Mulțumesc pt. răspuns!

  • turatiimaster says:

   1 min e suficient, cu cat pleci mai repede de pe loc cu atat motorul se incalzeste mai repede. Incearca sa mergi mai mult cu treptele inferioare, pana cand se incalzeste motorul.

 97. Ionut says:

  Salut, am un Audi A4 B6 – 1.9 TDI de 131 CP. Eu merg foarte mult prin oras cu masina si in exterior nu prea ajung des. Cand motorul este rece, cu ce viteza imi recomandati sa merg in oras (50-60) ca sa nu uzez nici motorul ?

  Multumesc!

  • turatiimaster says:

   Nu viteza e importanta, ci turatia motorului. Cand e rece, dupa pornire, folosesti 2000-2200 rpm, la 5-10 min dupa poti schimba treptele si mai sus. Important e sa nu mergi cu motorul sub 2000 rpm.

 98. alex says:

  buna! mi-am cumparat de curand un renault laguna din `99 cu motor 1.9 dti, nefiind un sofer cu vechime va rog foarte foarte frumos sa imi dati cateva sfaturi in legatura cu turatiile, care ar fi turatiile corecte la care ar trebui sa schimb vitezele. M-as bucura sincer foarte mult daca imi raspunde`ti. Stima!
  P.S. Care este diferenta intre TDI si DTI??

 99. edi says:

  Ce parere aveti de marirea presiunei in turbo, la un golf 4. 1.9 TDI 116 cp. ? Sa dau la maxim presiunea in turbo ?

  • turatiimaster says:

   Depinde ce inseamna marirea presiunii in opinia ta. Incearca o intrebare la TCM Turbo, la Dragos Voinea, el te va lamuri ce optiuni de crestere a puterii ai si care sunt avantajele si dezavantajele.

 100. cezar says:

  am un a4 diesel 1.9 2005 cu 243000 km si am probleme cu pornirea indiferent de temperatura,fie minus 5-10 fie +15,daca incerc sa o pornesc dupa 5 ore de la oprire trebuie sa pun contactul de cel putin 5-6 ori si sa actionez foarte des pedala de acceleratie pt a o putea porni,de asemenea se subtureaza de asemenea si cand este la relanti,am schimbat pompa de injectie si pompa din rezervor,dar aceeasi problema,va roc sa imi dati si mie un sfat,va multumesc.

 101. dan says:

  Am un VW PASSAT 1,9 TDI si la franare si schimbarea vitezri intr-o treapta inferioara se reduce turatia la 600 rotatii pe min si motorul incepe sa trepideze, care ar fi probema?

 102. ionel says:

  Am un opel astra h cind o pornesc sta la relati merge bine cind merg 5.6km nu mai sta la relati scade si creste turatia si creste si consumul 0.9 la 3.5 la relati opresc motorul si il pornesc isi revine la normal
  ce trebui sa fac ? stie cineva ce are

 103. Mihai says:

  Radiatorul de caldura este infundat de nu ai caldura, cat despre indicatorul de caldura ori este sonda defecta, ori fir intrerupt, ori mizerie multa in capul sondei. De preferat sa faci o curatire a sistemului de racire. PAREREA MEA!

 104. ghitza says:

  am si eu un vectra din 94 td si nu imi baga caldura.am schimbat termostatu si tot nu baga iar temperatura indicata la bord nu se ridik deloc.pierderi de apa nu am,garnitura nu e arsa

 105. Mihai says:

  Am inteles ideea, dar intotdeauna sunt avantaje si dezavantaje, menajezi un lucru si uzezi altul, ca daca n-ar fi asa ar da faliment service-urile. Oricum un diesel exploatat cu bun simt tine lejer 200000km.

 106. Mihai says:

  Pai daca tot ard gazul! :))

 107. Mihai says:

  Am facut astazi autostrada Pit-Buc si am zis sa o tin putin la 3000 (sa se curete turbina), dar numai ca la 3000 ture aveam nitel peste 170 km/h.

 108. Mihai says:

  Eu am un logan nou, 1,5 dci de 75 cai. In manualul masinii scrie ca in rodaj (pana la 6000 km)sa nu depasesc turatia de 2500 ture.
  Pe de alta parte pe bord este un bec care imi arata la ce turatie sa schimb vitezele, atat superior cat si inferior, dar niciodata nu mi-a aratat sa schimb la turatie mai mare de 2200 ture, iar dupa schimbare am cam 1750 (la 1750 ture am cuplul maxim, adica 200 n/m).
  In alta ordine de idei, in treapta a 5-a, la 2500 ture am viteza de 145km/h.

  Acum vin intrebarile:

  Sa nu tin cont de acel bec indicator si sa schimb la 4000 ture? Arata gresit cand imi spune sa schimb la 2200 ture?

  Pe autostrada A2 cand merg la Constanta sa merg cu a 5-a cu 2250 ture si 130 km/h si consum 3,4L sau cu a 4-a si sa turez motorul la peste 3500 asa cum ziceti voi aici si cu consum de 6L si ceva?

  Astept raspunsuri. MULTUMESC.

  • turatiimaster says:

   Indicatorul de care vorbesti e un indicator de schimbare optima a treptelor de viteza, pentru a obtine cel mai scazut consum de combustibil. Este foarte bine sa il folosesti si indicatiile sale sunt corecte. Insa, daca vrei sa conduci sportiv sau in depasiri, e nevoie sa turezi motorul pana la turatia de putere maxima, respectiv 4000 rpm (sau mai putin, in functie de situatie). Iar pe autostrada mergi linistit cu a 5-a cum vrei. Ideea este ca zona de lucru a motorului este intre turatia de relanti si turatia de putere maxima, cu o zona de sanatate maxima a acestuia, care variaza intre 2200-3500 rpm.

   • Mihai says:

    Pana acum am 2000 km cu masina si am mers cu turatii intre 1500 si 2500, dar cel mai mult cu turatia de 1750-2000, pentru ca de la 1750 am cuplul maxim. Daca merg asa, batraneste, nu cred ca se strica turbina.

    • turatiimaster says:

     Turbina se strica tocmai de la mersul subturat, batraneste, cum spui tu. De cate ori ai ocazia sa mergi cu peste 2500 rpm, profita, e sanatate pentru turbina.

 109. ]catalin says:

  am un ford focus 2006,tdci,109 cp si am o problema,se ingatuie la 1500-1700 ture,sau cand sunt in treapta necorespunyatoare cu viteza

 110. Silviu says:

  Am un Ford Fieste 1,6 TDCI 95 CP,an fabricatie 2010,euro 5,recent cumparat din Germania.Uleiul folosit de fostul proprietar este Castrol Magnatec Professional A5 5W-30,cu care deja am facut 15000 km,pe eticheta aplicata cand a fost schimbat uleiul se spune ca pot merge 20000 de km cu acest ulei,ulei pe care nu-l gasesc la noi in tara,mecanicul si vanzatorii de uleiuri recomandandu-mi Castrol Edge ,Castrol Magnatec Professional A1 5W-30,Sau FORMULA F 5W-30.Intrebarea mea este urmatoarea:Daca schimbul de ulei a fost facut in iunie 2012 si tinand cont de faptul ca s-a rulat 15000 de km cu acest ulei,tinand cont si de temperaturle scazute din aceasta peroada…ce ar trebui sa fac:sa merg in continuare pana la 20000 de km,sa folosesc un aditiv profesional pentru ulei pana la urmatorul schimb?Oricum uleiul sant hotarat sa-l cumpar de afara,exact uleiul care a fost folosit si de producator in Germania.Ar ajuta un aditiv sau ar crea probelme?

  • turatiimaster says:

   Poti pune orice ulei indicat in cartea masinii, sa pui aditiv in uleiul deja rulat 15 000 km, este inutil, oricum il vei schimba in 5000 km. Sfatul meu, incearca sa mai alternezi marcile de ulei, desigur marci bune, ARAL, Mobil, etc, ii va face mai bine motorului decat sa folosesti mult timp acelasi ulei. Daca vrei cu adevarat sa ai grija de motor, e recomandat sa il schimbi ceva mai des decat scrie in cartea masinii, respectiv, daca faci 15-20 000 km intr-un an, atunci il schimbi la 20 000, daca faci 10 000 km pe an, atunci e bine sa schimbi uleiul la 10 000 km. Adica sa nu depasesti un an de zile cu acelasi ulei in motor.

 111. florin says:

  am un opel astra 17 TDL si nu ami da caldura doar cand merg cand fac orasu sau stationez nu mai da caldura da aer reced am fost la zeci de mecanici si nimeni nu stie se are iam schimbat tot radiator de caldura electro valva depe radiatoru de caldura filtru polem filtru de aer si tot la fel poate sa ma ajute cineva cu o informatie

  • turatiimaster says:

   Termostatul e functional? Din ce descrii tu pare sa se fi blocat pe deschis. Indicatorul de temperatura a motorului de la bord iti arata ca motorul e cald si nu ai caldura in masina sau ramane undeva in pozitia de rece?

 112. bogdans says:

  “ralanti” se spune , iar treaba cu opelul sa se mearga la 3500-4000 si sa schimbe peste 4000 … la CDTI suneti nebuni ?? pai la 4000 si ceva e plafonat CDTI ul si voi aberati de 5200rpm?! ati mers cu masinile despre care scrieti ? sau sunt ale voastre si va place sa va mintiti ? Chiar mi se parea interesant pentru poporul sofer articolul vostru , dar de fapt este mai mult decat penibil si transcrise pasaje de pe alte surse !
  VAI de voi si de astia de duc mai departe ideile , ca uite asa se nasc polemici pe forumuri si in viata de zi cu zic , cu toti amaratii care nu stiu o iota dar se vror cultivati si interesanti !
  Pe scurt: HUAAAA !

  • turatiimaster says:

   Pune mana si mai citeste o carte. Macar un manual de utilizare auto. Eu am scris articolul asta, Robert Adam ma numesc, nu are nici macar un cuvant inspirat din alta parte, ci invers, acest articol a fost copiat/furat cu nerusinare. A mai aparut in revista Autoturism cred ca in 2006 si poarta evident semnatura mea. Ca a fost copiat de auto.ro si altii asta e o alta problema.

   Cat despre ce sustii cu Opelul, te informez ca inca mai detin un CDTi si stiu exact cu ce se mananca. Dar, ca sa nu intram in polemica aiurea, te invit sa citesti manualul de utilizare Opel Astra G si sa imi spui pe urma ce scrie acolo la turatia maxima de mers continuu la 1,7l CDTi, daca nu scriee 5200 rpm, atunci tu ai dreptate si eu sunt prost, daca scrie, atunci e invers. Ca si altii, faci o mare confuzie intre turatia maxima de mers continuu, turatia la care se atinge puterea maxima si turatia la care se taie alimentarea. Repet, mai studiaza si revino cu impresii. Am 3 masini diesel, 1,6 CRDi, 1,7 CDTi si 2,5l DSL, cu exceptia DSL-ului care merge pana in 4100 (unde incepe rosul) avand turatia de putere maxima la 3800, restul au rosul la minim 4500 rpm, deci poti merge pana acolo linistit, desi puterea maxima ambele o ating la 4000 rpm.

   Acest articol a fost scris cu cap, nu a spus nimeni sa mergi cu dieselul la 5000 rpm, doar am subliniat un punct de vedere tehnic, ca sunt capabile din fabricatie sa atinga turatii maxime de mers continuu de pana la 5200 rpm (si mai mult la alte motoare recente).

 113. gabriel says:

  salut am un opel vectra 2.2dti din 2002 si am scapato fara motorina iam pus motorina a pornit dar a iceput sa se tureze singura si nu mai mergea asa cum trebuie imi scotea un fum alb intrun final sa oprit si de 2 luni stau cu ia prin ateliere si nu ii da de cap mia zis cai pompa de injectie am reparato s zis cas injectoarele leam reparat dar tot nu porneste are aceleasi sintome cand ii da la automat da sa porneasca si scoata acelasi fum alb ma poate ajuta cineva…

  • Cristi says:

   fumul alb sau albastru indica un consum exagerat de ulei…ii intrebare de chestionar…problema ta nu ii la alimentare, ii la clidri, secmenti sau pistoare…

  • Mihai says:

   Fumul alb ca un abur este cel generat de apa care intra in capul pistonului, iar un mecanic bun isi da seama din prima ca este vorba de garnitura de chiuloasa sau ceva mai grav.

 114. Cristi says:

  Salut! Eu am un Ford Focus TDCi din 2006 … la ce turatii ar trebui sa schimb viteza, tinant cont ca viteza a doua pe la 3500-4000 rpm motorul decupleaza. Sau este o problema ca decupleaza atunci?

 115. Vlad says:

  POTI SA IMI SPUI SI MIE TE ROG DACA E BINE SA AI CUPLU MAXIM LA O TURATIE MICA DACA DE CE SAU DACA NU DE CE ?

  • turatiimaster says:

   Este bine, din multe motive. In marea majoritate a timpului motoarele sunt exploatate la turatii mici si e bine sa ai cuplu maxim acolo pentru consum mic si performanta ridicata, in plus, nu esti obligat sa schimbi foarte des vitezele (poti merge cu o viteza scazuta cu o treapta superioara). Si mai sunt si altele.

 116. ioana64 says:

  Am si eu un ford fiesta 1.4 diesel 2007 si nu stiu cum sa schimb vitezele in functie de turatii sa nu omor motorul.Merg in oras de obicei mai rar in afara In oras schimb a doua/a treia max la2000 e bine, e rau?

  Am facut scoala pe benzina si e un pic diferit .Va rog daca se poate un raspuns avizat. Multumesc!

 117. alex says:

  un raspuns pentru nicsor cu focusu din 2001 problema e senzoru de la axu cu came mai precis acela dintre bujii.iar motorul ti se opreste imediat dupa ce se incalzeste nu? Incearca ce am zis eu.cer scuze am scros de pe telefon

 118. vasy says:

  am uitat sa va spun este 1,9 tdi variant 1998

 119. vasy says:

  am si eu un golf 3 tdi din 97 la pornire imi scoate fum alb si in mers cam 500m ,1km si dupa aceea nu mai scoate indiferent de ca este cald sau frig ce ar putea fi ma puteti ajuta cu un sfat mersi baieti

 120. Dan Pav says:

  Foarte util acest articol. Mii de multumiri ! 🙂

 121. ceahlau says:

  Am rugamintea ca, daca este posibil, D-nul Robert Adam sa adauge in “EXPLICIT” si realizarea unui film cu si despre SUBARU OUTBACK 2,0 DIESEL. Multumesc.

 122. jimmy says:

  P.S. Pentru posesorii de turbine cu geometrie variabila
  Fratilor, geometrie variabila , nu inseamna ca cercul este ba cerc, ba romb ( decat in mintea unora dintre voi, fara sa jignesc pe nimeni ). Ea se refera la fluxul de aer care poate circula in interiorul turbinei ( spus pe scurt fara detalii tehnice ), insa … si voi aveti tot turbina ( si nu e pusa acolo doar pentru ca nemtii, americanii sau alti ingineri nu au avut ce face, ci pentru a fi folosita pentru a ajuta un motor declarat ca fiind puturos )!

 123. jimmy says:

  Mai specialistilor !
  Totul, la tot felul de motoare este mult mai simplu : se poate schimba treapta de viteza in functie de cuplul maxim al motorului . Traducere din romana in romana : se ia numarul de rotatii specificat de fabricant ( cand motorul dezvolta cuplul maxim ) se imparte la trei si se inmulteste cu doi. Ex. : Z 17 DTL are cuplul maxim de 59 Kw la 4400 de rotatii/min. trepetele la el se schimba la (4400/3)*2= aprox. 3000 rotatii/minut.
  Regimul de mers normal al motorului este specificat de fabricant si, macar odata in viata, hai sa nu fim noi mai specialisti decat inginerii de la Opel, Ford WV etc. !
  Totusi, rog posesorii de motoare TD(C)I sa-si aminteasca de turbina pe care o au aceste motoare ( in cazul in care nu stiu ce rol are aceasta, sa o demonteze, diesel-ul merge si fara ) si sa nu mai mearga cu 1500 de rotatii/minut. Daca nu va place zgomotol facut de motoare, cumparati-va masini electrice sau circulati cu tramvaiul !

 124. Marius says:

  Referitor la articolul de mai sus, nu am auzit pana acum de turatie continua uzuala de 4000 rpm sau 5200 rpm! Am auzit insa de turatie maxima de 4000 sau 5200 rpm pt un diesel. Daca atat e turatia de mers continuu, la ce turatie mai schimbi treapta, la 7000 rpm?!
  Normal se schimba intre 2500 rpm si 3000 rpm – depinde de masina. A mea are cuplul maxim la 1750 rpm, trage bine de la 1500 rpm si schimb pe la 2500. Din cand in cand merg cu motorul mai turat pe la 3500rpm, pt. perioade scurte de timp, pt. a-i mai curata turbina si filtrul de particule. Turatia de mers continuu pe care o folosesc este intre 1700 – 2200 rpm, unde cuplul este maxim si variaza foarte putin.

  • turatiimaster says:

   E un inceput pentru orice – “turatie maxima la mers continuu: 5200 rpm” (citat exact din manualul de utilizare Opel Astra G 1,7l CDTi model 2005. Se pot gasi manuale de Astra G pe internet, in cazul in care nu ma crezi pe cuvant. De altfel, am condus de multe ori masini diesel cu turatia maxima de mers continuu in jurul a 4300-5000 rpm (chiar si Logan avea 4500 rpm la 185 km la ora), pe autostrazile Europei, iar Opelul de care vorbesc l-am detinut intre 2005-2007 si stiu exact cum mergea si cat se putea tura. Sigur, nu recomand nimanui sa stea tot timpul in 5000 de rpm cu un diesel, spun doar ca tehnic vorbind motoarele suporta asemenea turatii din fabricatie.

 125. ion.b. says:

  de ce palpaie becul de la ulei cand ating 2200 turatii indiferent de viteza in care este masina la un pasat combi variant 19 tdi din 1995

 126. mihail says:

  Am o problema la mondeo 2000 diesel,din 2003,130 CP.CIND este frig afara mi se aprinde in mers martorul de la bujie si motorul se opreste.Pun contactul si porneste imediat,iar se opreste,[E LA 1800 TURE SI ACEEASIproblema.Ce se intimpla?

 127. perianu vio says:

  am un ford focus tdi din 2001 1,8 mi sa ridicat apa la peste 90 de grade ,in masina nu imi baga caldura si apa in vasul de expansiune da pe afara care ar fi motivul stie cineva? va rog daca ma puteti ajuta dati un beep la 0741064509

 128. olaru says:

  cine ma poate ajuta ,am un ford focus diesel din 2006 si nu se mai tureaza decat pana la 3000 de ture am fost la un service si nu au stiut sa o faca ,va rog dati un bep si va sun eu 0724321962

 129. Sebastian says:

  Mi s-a aprin in bord semnul galben cu motorul , poate sa ma ajute cineva sa imi spuna de ce? am un polo 1.4TDI 2004.Multumesc!

 130. bmw says:

  salut ma poate ajuta cineva, mi am cumparat un bmw 320d din 99 din germania, scoate un fum alb si e tare piscacios, si consumul este cam mare. 8/100 afara si cam 11/100 orasi, e normal? va multumesc anticipat

 131. mariusd says:

  Am un ford focus 2002 1,8 tdci 115 cp. de la un timp m-i se aprine martorul bateriei de la bord si apoi se opreste motorul , numai in mers.Dupa ce merg la turatii mai mari si incetinesc , iar se opreste motorul, martorul aprizandu-se mai intai. Cand motorul ajunge la relanti dupa astfel de momente, inainte sa se opreasca, apar niste fulaje( trepidatii) ale motorului.

  • turatiimaster says:

   Nu imi dau seama fara sa vad masina, daca esti din Bucuresti cauta-ma sa pun aparatul pe ea si vedem.

 132. marius says:

  beatrice era motorul cald cand ai acelerato daca a fost motorul rece este clara treaba….. imi pare rau

 133. ion says:

  ma skuzati dati un sfat de ce cind trece temperatura de 90 adika 93 94 imni arunka apa pe rasiriteli pardon motorul e diesel 1.7

 134. viki says:

  salve am un opel vectra c 2004 motorina problema este ca merg ce merg cu ea si la un moment dat se opreste din senin mai ales cind incetinesc sau opresc la semafor…care ma poate ajuta

  • turatiimaster says:

   Ai nevoie de o diagnoza folosind un tester, nu se poate diagnostica masina doar din ce ai spus.

 135. jimmy says:

  Fratilor, am o propunere cand cineva vinde in Romanica o masina sa-i scoata turbina ( daca are). M-am saturat de parerile atator specialisti. Daca vreti sa faceti praf motoare, turbine etc, mergeti asa cum o faceati si cu daciile. Motoarele serioase au o singura regula de a fi folosite fara probleme : TREBUIE TURATE ! Faceti o socoteala normala : treapta de viteza trebuie schimbata la doua treimi din turatia necesara pentru ca motorul sa dezvolte puterea maxima. Asa e cel mai simplu, puteti calcula singuri, fara sa mai apelati la tot felul de .

 136. liviu says:

  am un vectra c 1.9 cdti 120cp.cand accelerez,suera..am fost la service si mi-ai spus k e turbo. si ca pot sa merg asa mult timp,dar se poate duce si dupa o zi? poatae ma puteti ajuta cu informatii,din cunostintele dvs. se poate sa creasca consumul? ce efecte are pt motor? ce poate urma de acum? ms..

 137. robert says:

  Salut,Am o problema cu un peugeot 406 2.1td din 96,diesel.
  in diminetiile reci imi pleaca acceleratia la maxim fara sa o apas si motor nu-l pot opri decat cu cutia de viteze. am abservat ca nu mai am capacelul de plastic de la joja deci la ulei acolo nu e etans inchis,poate fi asta?
  merci

 138. ionut says:

  sal am un mondeo din 2001 131 cp 1980cmc cand merg constant cu 70 80 kmh incepe sa tremure daca accelerez nu mai are nik trage de rupe am schimbat la ea toate filtrele si nu stiu ce poate fi dak poate cineva sami dea o explicatie multam

  • jon says:

   sal aceeasi problema am avuto si eu tot acelasi tip de masina mondeo 2001 131 cai am schimbat egr si tot la fel dupa care mecanicul a anulat egr-ul bagand o bucata de tabla la imbinarea cu tubul mai gros

 139. Nightmore says:

  Salut, am un Golf 3 cu motor de 1.9 (1896) TDI cu 90 CP, ii normal ca din a 2a in a 3a sa schimb pe la 2200 RPM si din a 3a in 4a pe la 2500 RPM?

  Multumesc.

 140. grad v says:

  Alex . Echilibreaza rotile. Am aceeasi masina si am avut un chin pe autostrada. Si volanul vibra. M-am gandit la roti dar nu aveam unde sa ma duc sa le echilibrez. Eram in trafic in afara. Acasa am echilibrat rotile si la intoarcere n-am mai simtit nimic.E bine sa mai faci si unghiurile.

 141. alinwv says:

  Va salut ,am si eu o problema urgenta de rezolvat.Am un opel astra 1.7 dti din 1999…de cateva zile mi se aprinde martorul in forma de motor kre e la bord si masina nu mai trage,acul de la turatii coboara la 0 iar motorulmerge in suturi,am curatat valva EGR pt k mi-a zis cineva k akolo ar fi problema…acum merge mai bine din knd in knd se mai intampla dar isi revine imediat….dak poate cineva sa imi dea un sfat….ar mai fi ceva ,kre este nr de turatii pe kre tre sa il aiva la ralanti si ne unde se poate regla….Va multumesc.

 142. constantin says:

  Salutari tuturor!!!Am avut cateva experiente neplacute cu sistemul turbo,la un bmw 520 e39,astfel am ajuns sa ma documentez f bine in acest capitol.Va stau la dispozitie cu sfaturi si sugestii.

 143. constantin says:

  Salutare Beatrice,imi pare rau de Opelul tau dar sunt sigur ca ti sa dus turbina (a luato pe ulei).Asa am patit si eu la un BMW.

 144. Beatrice says:

  Buna, am si eu o mare problema am un Opel ASTRA GTC,motorul este de 1.3 MOTORINA 90 CAI, am turato pana la 3200, dupa care kand am lasato p liber a facut ft urat si nu mai iesea din viteza dupa care mia iesit un fum ft gri si ft mult de nu vedei cu ochi, cineva mia zis ca este de la turbina ca sa spart…niste sfaturii ..v roggggg

 145. bobi says:

  Are cineva idee de ce la un Ford Focus C-Max nu se mai tureaza decat pana la 3000rpm si la relanti si in mers?

  • olaru says:

   spunem si mie ce a avut fordul tau de nu se mai tura mai mult de 3000 de ture pt ca asa patesc eu acuma.te rog .da un bep si te sun eu .0724321962

 146. marian says:

  am un passat motor 1900 pd 105 cod motor bkc la cati km. schimb distributia?ajutatima si mai am o problema cand motorul este la relanti are un usor tremur 1-2secude nu face tot timpul stie cineva ce sa fie/

 147. DeeLiTe says:

  PRO DIESEL !!
  imi place sa conduc “utilaje” (colegii mei zic ca motorina e pt utilaje) de cand am prins prima data o masina cu motor diesel sa o conduc, mai exact un Passat din `98 si am fost superimpresionat. Despre DCi-ul de la Logan pot zice ca e praf … nu zic ce masina am … doar ca e pe motorina si are si turbina 🙂 nu stiu cum e la voi dar la mine cand intra turbina in functiune se aude un fluierat subtil

 148. nik says:

  pt OVIDIU
  cozac_robert@yahoo.com
  cu asta te pot ajuta eu:cauta un service bun :recomand skoda sa-ti verifice cablajul de la injectoare.acesta trebuie schimbat si resetat compul de bord .
  am avut si eu aceeasi problema la un focus din 2005.ca si tine la ford nu a aparut nimic. am mers la reprezentanta skoda din timisoara si am gasit niste baieti extraordinari.mi-au spus ce are ,am mers si mi-am luat singur piesele si au facut reparatia cam intr-o ora.

 149. andron anca says:

  Am un opel astra 1.7 tdi,2000 si am fost in service sa-mi fac schimbul de ulei.Cand sa aud ca turbina e obosita si imi scapa ulei chiar si pe teava de esapament.Mi-a zis cineva sa nu mai merg cu masina pana nu rezolv problema.E destul de grav,sa inteleg???

 150. Buhusi Ciprian says:

  Intrebare

  Am un renault megane II si am o problema

  In viteza a IV daca accelerez rapid cu pedala la maxim am pentu cateva secunde 1-2 o scadere de turatie dupa care reste iara
  Ce parere aveti

 151. doru says:

  am un opel vectra c din 2004 problema mea la el este ca la pornire imi arata in bord cheia servis dupa aprox/. 5min. se stinge pe tester nu imi arata nimic sias mai avea ointreb/.in mers cind motorul este cald cind o scot din viteza si olas la relantiu in vale mi se aprinde senzorul la ulei.va rog spunetimi si mie ce poate fi .va multumesc..

 152. claudiu says:

  salut,am un golf 2 ,1.6 tdi si am probleme cu martorul de ulei din bord,incepe sa palpaie dupa ce se incalzeste motorul si se stinge in momentul in care apas acceleratia.nu stiu ce as putea sa-i mai fac,am schimbat sonda presiune, sonda nivel,am fost la mecanin sa verifi presiunea si mi-a spus ca este OK! Ma poate ajuta cineva cu un sfat ? Poate sa fie ceva electric ?

 153. pyu says:

  cu respect am o skd 1.9 axr iar sfatul meu este urmatorul:turbina lucreaza in parametri normali intre 1800 rpm(deoarece este turatia la care racirea este optima-motiv pentru care nu este recomandat sa stationezi prea mult cu motorul pornit-aerul “inspirat” trece prin cooler si nu se mai raceste turbina deoarece prin fagurii exteri ai acestuia nu mai trec curenti de aer care apar in mers) si 3800 rpm (deoarece la aceasta turatie autoturismul are cuplu maxim 240 newtonimetru specificat de producator) in consecinta este recomandat sa schimbi viteza la o turatie astfel incat dupa schimbarea intr-o treapta de viteza superioara turatia motorului sa nu scada sub cel putin 1800 rpm (ex.: accelerezi in treapta 1 pina la un interval intre 2600rpm-3800rpm iar cand schimbi in treapta a 2 de viteza vei observa ca ai in functie de cat ai accelerat la primul interval intre 1800 rpm si 2600 rpm -ideea este ca prin schimbarea ascensiva a treptelor de viteza pierzi aprox. 800 rpm la fiecare schimbare)ACESTE REGULI LE APLICI CAND DORESTI SA PASTREZI AUTOTURISMUL PENTRU O PERIOADA INDELUNGATA FARA CHELTUIELI SUPLIMENTARE concluzia nu schimbati treptele de viteza nici prea repede nici prea tarziu ACEST SFAT SE ADRESEAZA SOFERILOR CARE CONDUC INTR-UN MOD OBISNUIT(NICI MOS NICI PILOT) P.S.: am ajuns la aceasta concluzie citind cartea service si manualul de intretinere si reparatii al autoturismului editat de producator nu de diversi “mecanici”

 154. stancornel says:

  am si eu un golf 3 si ar trebuii sa-i schimb turbo.ma poate ajuta cineva la un turbo din dezmembrari sa-mi zica pretul de la pina la… ca nou este atit cit am dat pe masina.este vorba de un golf3 tdi de 66 de kw 90 caí motor cod 1z euro2 .multumesc…

  • vasilegolfatu says:

   DECI ASTIA CU VW GOLF UN SFAT SINCER:CUMPARATIVA UN LITRU DE BENZINA SAU MOTORINA MERGETI INTR-UN LOC IZOLAT STROPITI TOATA MASINA CU MOTORINA SAU BENZINA SI DATI-LE FOC!!!ASA SCAPATI DE PROBLEME!!!CREDETI CA NEMTII DEGEABA ISI VAND MASINILE PENTRU LOGANURI??????

 155. Gamoto says:

  Am un golf3 1.9 gt-tdi 90cp,motor 1Z din `94…alearga ca un GTI un cuplu ff. bun, dar la relanti are fructuatii de turatie.Sa tot incercat reglarea pompei dar degeaba. Cine ma poate ajuta?

 156. ionica says:

  ma scuzati am gresit adresa de meil

 157. ionica says:

  ma scuzati am gresit adresa de meil

 158. ionica says:

  Am si eu un ford focus 1,8 tdci si imi arunca furtunul de la iesire din turbina la turatii mai mari de 2000, l-am legat dar acum in mers nu mai pot accelera mai mult de 2000-2500,daca stis cineva ce ar putea sa fie,va multumesc

 159. Despre propulsie says:

  Este o aberatie sa sustii ca un motor diesel trebuie utilizat intr-o gama fixa de turatii, peste 3000. Aceste afirmatii apartin in general unor oameni care au sub 10.000 de kilometri parcursi :))
  Un motor se utilizeaza in turatii ridicate in momentul in care dorim sa incrementam viteza si, bineinteles, in ultima treapta, cand dorim sa mergem cu viteza maximala. In rest, la mersul constant, nu este necesar sa mergem inutil in turatii ridicate. Inca o problema a mersului inutil in turatii: da, salvezi turbina. Sunt de acord. Dar omori distributia. Un motor este facut sa mearga turat IN SARCINA, nu in gol (ex: a 2-a la 4-5000). Asa ca, oricum ati face dragi conducatori auto, ceva tot se va strica pana la urma la masina Dvs. Cu tot respectul, Daniel.

 160. nik. says:

  Masina mea, bijuteria mea! Audi A6, 1995, 2,5TDI, Motor tip AEL, 140cp.. Cumparat la mana a doua. Km pe bord 375000, din care 90000parcursi de mine, asa ca nu stiu daca nu are cu mult mai mult. Stare tehnica: NU CIUPESTE ulei, folosesc ulei Xado10W-40SL/CI-4 ce contine revitalizant,un fost secret militar sovetic, cel mult am parcurs 15000km de la schimb la schimb. N-am adaugat nimic. Motorina o folosesc din rezervoare proprii, adica se asaza prostiile la fund. + la asta o aditivez cu aditivi pentru motorina “BERKEBILLE” productie americana. In Germania pe autostrada iam dat 210km la ora,(are 6viteze), viteza max. constructiva fiind de 205km/ora. (nu vorbesc de cat are ceasul de bord). Motorina o cumpar cu mult mai ieftin ca la pompa. Am mai avut un golf3, 1,9 D, apoi un Audi din 94, motor tip AAT, 115cp, 2,5 TDI, cu care am parcurs 110000km. L-am vandut unui prieten, care dupa 3-i ani de exploatare nu are probleme. RECOMANDARI:1.Incalzirea: 1min.vara, pana la 3min iarna, apoi pornire usoara, fara fortari timp de vre-o 10min vara, max. 15min iarna, si mai departe regim normal, adica intre 2100-3000rpm, asta-i placeeee. Din cand in cand, ii mai dati si 3500rpm. Dupa fortare cam un min. de relaxare si apoi oprit motorul.(pentru turbina).SA NU SE PACALEASCA BENZINARII!Dar cel mai bine in procesul de exploatare e sa te starui sa o simti ce vrea, sa fii una cu ea, masina la noi doar e o a doua nevasta, din cand in cand trebuie sa apleci urechea s-ai asculti nevoile, altfel te lasa in drum, te schimba. Cum veti avea grija, asa o veti avea. Bafta la toti!

 161. adrian says:

  as dori sa imi achizitionez un bmw 320d touring din 2005 la 9500 de euro 150000 de km merita dotari full. dak sunteti amabili in legatura cu bmw uitati id meu adrianadam43@yahoo.com sa ma ajutati cu sfaturi de intretinere etc multumesc anticipat

 162. Cosmin says:

  Salut,parerea mea este ca 30% din ce se spune aici sunt numai aberatii,iar motoarele diesel sunt mult mai fiabile decat cele pe benzina,daca stii cum sa le intretii.
  Bafta!

 163. florin says:

  daca ma poate lamuri cineva. Am un Hyundai Santa Fe diesel din 2001 si dupa ce il opresc, dupa circa 30 minute nu mai porneste. Am verificat injectoarele si sunt bune, am schimbat senyorul de pornire si nimic. Un vecin mi-a pornit-o cu spray silicon de parbriz. Dupa ce porneste merge foarte bine. PS. Se opreste ocazional si la relanti dar porneste dupa cca. 30 secunde. De tras trage perfect. Mersi

 164. tica says:

  pt eli cu golf 4.incearca sa ii faci unghiul de fuga.mi sa intamplat si mie.ai schimbat bieleta ceva la directie?sau ai probleme la directie din cauza unei piese uzate.

 165. tica says:

  am si eu un golf 4 tdi 101 cai tip motor axr.stie cineva unde pot rectifica turbina?in craiova as vrea.dupa ce mi-a cazut am mers circa 4 km fara sa opresc motorul.se poate sa mai apara vreo problema?

 166. marian says:

  am si eu o problema cu un ford focus din 2000 1,8 tdi mi sa oprit in mers si acum nu mai porneste am fost la firma ford si miau spus ca e prob la pompa de injectie si masina inainte mergea ff bn are 188 de mi Km in bord in momentul cand sa oprit din mers imi licarea martorul cu spirala si in cartea masinii inseamna bujiile incandescente cand sa oprit masina din mers am incercat so pornesc din nou fara rezultat dar beculetul acela nu mai licareste se comporta normal si acum cand vreau sa o pornesc apare tot normal dar nu porneste motorul numi arata nici o avarie imi poate spune cineva care ar fi problema multumesc anticipat poate puteti sami raspundeti la imail.

 167. marian says:

  am si eu o problema cu un ford focus din 2000 1,8 tdi mi sa oprit in mers si acum nu mai porneste am fost la firma ford si miau spus ca e prob la pompa de injectie si masina inainte mergea ff bn are 188 de mi Km in bord in momentul cand sa oprit din mers imi licarea martorul cu spirala si in cartea masinii inseamna bujiile incandescente cand sa oprit masina din mers am incercat so pornesc din nou fara rezultat dar beculetul acela nu mai licareste se comporta normal si acum cand vreau sa o pornesc apare tot normal dar nu porneste motorul numi arata nici o avarie imi poate spune cineva care ar fi problema multumesc anticipat poate puteti sami raspundeti la imail.

 168. Radu says:

  BMW x5 – luata cand avea 65k si in prezent are 238k – cutie automata – schimbare treapta ~3500-4000 rot/min – merge de rupe pamantul , asa ca nu turatia omoara motorul – folositi numai uleiuri bune si respectati ce ati citi aici pe forum…interesant , sincer

 169. alexandru39 says:

  aho/// am uitat masina e din 2006 vw passat 1,9 tdi ,hai ca-i bine pa

 170. alexandru39 says:

  buna fra .am problema mea si daca cineva a ma i avuto,cautama fra si zice sa fac :se aprinde pe bord martorul cu motorul,am fost la un tester si a zis ca nui bai mare(sistem recirculare gaze prea mic).care stie ceva dami un semn ,hai pa fra

  • bmw says:

   salut, am si eu o problema daca ma poate ajuta cineva, mi am cumparat un bmw 320d din 99 din germania, scoate un fum alb si e tare piscacios, si consumul este cam mare. 8/100 afara si cam 11/100 orasi, e normal? va multumesc anticipat

 171. ady says:

  am un astra g X16XEL benzina si am urmatoarea problema :
  porneste atat la rece cat si la cald foarte bine dar exista o problema dupa ce se incalzeste motorul foarte bine adica undeva la 90g si opresc masina pentru o vreme 3-4 h cat se mai raceste am urmatoarea problema :
  pornrstr foarte bine dupa cum am spus in schimb motorul merge ca si cum ai trage soclul la maxim la o dacia ( impresie de mers in 2-3-4 pistoane )ce va de genul acesta si turatia este in jur de 1200r/min sta aici in jur de 45 secuned dupa cere tinde sa scada putin dar mai urca pana la 1400r/min sta cam 30 secunde si usor usior scade pana le mersul de relantii 800 ture.
  am curatat clapeta ,iak,egr,schimbat bujii,filtru aer,aditiv in benzina pentru curatat injectoare ,supape nici oschombare .
  am fost la teste opel nici o eroare totul este ok.
  am fost la alt tester particular au gasit eroare MAP au stero si la fel i-mi face . cine ma poate ajuta sau care a mai auzit de acest defect.
  astept raspuns sau un telefo 0767381272 Vamultumesc

 172. marius says:

  am un vw bora tdi 1999 la rece porneste usor la cald greu are 214 000 km

 173. robert says:

  @ionut: cat ulei consuma si la ce kilometri? La intrarea in viteza poate fi si uleiul (lipsa) dar mai repede cred ca e o problema de a cutiei (nu neaparat sincroane).

 174. polo says:

  mai am o nelamurire in legatura cu a mea cutie de viteze de la un polo 1.4 TDI. se pare ca la decelerare nu vrea sa imi intre in viteza(4-3, 3-2) decat daca ii dau un “spritz” (o turez pana la 2500 fara sa apas ambreiaju ca altfel nu mere) dar de la mic la mare intra normal. e de vina uleiul din cutie, sincroanele sau e ceva normal?

 175. polo says:

  am un vw polo 1.4TDI si imi consuma ulei. am fost la niste mecanici si au zis ca e de la turbina. unii mi-au zis ca nu tre sa o turez peste 3000 altii ca tre sa o turez cate odata peste 4000 sa se mai curete turbina dar saraca masina are 5000 de turatii. cum e bine pana la urma?
  si la ce turatii e bine sa schimb vitezele?

 176. Otto says:

  Dati-le blana ca o sa ajungeti cu ele in batista (mecanicii isi freaca mainile) !
  Pareri:Pana de incalzeste apasati progresiv acc mai ales pt tr. 1-2 + debreiere cu GRIJA,turatie 2200-2500!
  La temp de regim se schimba registrul dar nu exagerati – unde sa-i dai dieselului 3-4000 ( cica mers normal ! )in trafic URBAN cand la 2000 in tr. a III-a ai deja 60 KM/h ?!!!! Sa fim rezonabili ! Acest interval de turatii poate fi utilizat RATIONAL doar la deplasarile interurbane – autostrazi, DN-uri si alte drumuri care permit deplasare cu viteza IN oarece SIGRANTA ! Nu turati de nebuni motorul doar pt. ca asa “am auzit de la mecanici” ca-i bine pt diesel -unii dintre acesti “doctori fara voie” citesc cel mult “Libertatea” = bataia de joc + greselile din service-uri sunt greu de imaginat ! Concluzia : aveti grija d-voastra de masini (motor in special)pt. ca si acestea la randul lor sa va protejeze economiile si mai ales VIATA !

 177. dani says:

  sunt de acord cu robert.am focus diesel 1,8 75 cp 2002,210.000km,nici o pb cu motorul.dimineata max 1min rel,plecare fara acc bruste pana se incalz motorul(diesel-ul cand se incalz isi schimba mersul,il simti)plaja de turatii 3000-4000rot/min.atentie la uleiul folosit si la filtrul de aer!!!!bafta

 178. Stely says:

  Baieti de cateva luni am schimbat si eu motorul de la BMW-ul meu 320d, 2004, 150 cai, cu un motor Nou de la BMW!
  MECANICI de la BMW mi-au spus ca NU trebuie sa rodez motorul si nici NU trebuie sa schimb uleiul mai repede!!!!!!!!!!!!!! Voi ce parere aveti, ce imi recomandati?????????

  Eu am mers primi 500Km cu maxim 80kmh, si acum am parcurs vre-o 8000km cu motorul nou, ar trebui sa schimb uleiul??????????? In ulei se simt mici particule de metal. Ce imi puteti recomanda voi care cunoasteti mai bine aceste chesti k as dori sa ingrijesc motorul cat se poate de bine!!!!!!
  Multumesc si astept un raspuns

 179. Liviu says:

  app motor diesel 2.0 si cu turatiile nu am inteles,imi poate explica cineva? va rog..

 180. Liviu says:

  am un bmw 320 recent din 10/99,156 mii km reali,are mobil1 ulei,tre sa-l schimb,ce mi se recomanda si am o problema la el,cand pornesc,se aprinde pentru 10 secunde becul galben de la ulei apoi se stinge.la joja arata cam cu 400-500 grame de ulei in plus.

 181. robert says:

  Cauta-ma sa ma uit si eu la masina si vedem.

 182. Secelean Ioan says:

  Buna…Am un VW Golf III din din anul 1994 oct 10, cu motor 1.9 tdi 90 Cp. si am o problema cu ea. Motorul functioneaza impecabil…dar din cand in cand se opreste in mers…se aprinde lumina de bujie si se opreste. Dupa asta Ii intorc cheia si fac o repornire si merge iar…daca cineva ma poate ajuta va rog sa-mi trimite un e-mail…am fost la tester n-au stiut nimic.

  • ciprian says:

   vezi ca probleme sunt cu socu electrictric sau daca nu se desface la pompa de injectie un surub in spate ala de la clapeta de acc

   • florin says:

    salut, si eu am aceeasi problema…in mers se opreste sau pur si simplu merge la relanti..pedala se blocheaza…adik pot sa apas cat vreau ca nimic, si se aprind buijiiile….poti te rog sa mi explici mai in detaliu ce saverific..si cum!!! mersi anticipat!

 183. calinpetco >bmwe46< says:

  Si pentru aceia care posteaza chestii de genul “imi consuma 6,5…. ca asa arata computerul de bord”….. Fratii mei, acela este consumul pe unitate de timp! nu este consumul real al masinii! La 100 la ora in treapta a IV-a luati piciorul de pe acceleratie…. va zice consum 0! Oare chiar asa e? Eu va sfatuiesc sa faceti un plin la masina, resetati contorul de bord si cand terminati benzina faceti un calcul! e cel mai relevant!
  Cat despre turarea motoarelor diesel, e ok sa lucreze turbina, nu e bine sa fie tinut subturat desi lasa impresia ca daca nu-l turezi nu-l chinui, turbina trebuie sa lucreze din cand in cand ca altfel are sanse mult mai mari sa se gripeze, mai ales cele cu geometrie variabila! (vezi belelele Golf4) dar nici turat in 5200 de ture frecvent, ca saracu…parca il auzi cum te injura!

 184. calinpetco>bmwe46< says:

  ….asa ca un bluf: intr-o dimineata geroasa de iarna am fost nevoit sa remorchez la service un PASSAT 1,9TDI Pumpe-Deuse(2005)…. cu ce….. cu DACIA 1310 (1987) care, spre deosebire de Passatul amicului meu, a fost in stare sa porneasca!
  PS: stiu ca se vor ridica voci de genul: “aaaa nu poti sa faci asa o comparatie!!! nu-i masina de vina daca nu e intretinuta corect! ” si eu va spun ca proprietarul chiar “are cu ce” deci nu se pune problema intretinerii masinii! asa ca…. “ESSENCE” e esenta dupa parerea mea! >conduceti cu grija< (sa nu zic ecologic ca iar fac reclama proasta dieselului)

 185. calinpetco >bmwe46< says:

  Sincer, benzina e benzina…. mult mai silentioasa, motorul raspunde mult mai bine la pedala “din dreapta”! Nu stiu daca ati observat dar la un diesel calci pedala pana aproape la jumate doar asa…. fara vre-un efect bine conturat…, cat despre pornirea la rece, nu are rost sa ne amagim singuri, orice masina ar fi si orice productie, oricat de noua, te va surprinde mai devreme sau mai tarziu intr-o dimineata geroasa, asta am vazut-o nu o data, si pe masini serioase….! sa nu mai vorbim despre cureaua de distributie, injectoare si in final bomboana de pe coliva: POMPA DE INJECTIE! Toate acestea pe fondul “economiei” pe care suntem nevoiti s-o facem in iubita noastra tara! Asa ca eu personal am ales ceva non-diesel si fara renumita “curea de distributie” care e mai inprevizibila decat loteria romana! PS: in legatura cu dieselurile de la Opel, as vrea sa aud o parere de-a cuiva la 200 000 de KM parcursi cu un astfel de motor, sa ne spuna el cum porneste dimineata iarna!

 186. Dan says:

  salut
  Am si eu Vectra C 19cdti problema e ca de cateva zile cand schimb vitezele (cu motorul rece)pe la 2500-3000rot/min,in momentul cand apas ambreajul se aude un “suerat” la turbina,cum se incalzeste putin motorul acesta dispare.Are cineva idee ce ar putea fi?Merci

 187. Dan says:

  salut
  Am si eu Vectra C 19cdti problema e ca de cateva zile cand schimb vitezele (cu motorul rece)pe la 2500-3000rot/min,in momentul cand apas ambreajul se aude un “suerat” la turbina,cum se incalzeste putin motorul acesta dispare.Are cineva idee ce ar putea fi?Merci

 188. 1,9TDI-116cai 2001,6viteze says:

  Cu respect va salut si vreau sa va spun ca la mititica mea de 1.9TDI,Golf4 variant,in tmpul mersului se aprinde martorul de la ESP.Cand opresc motorul si apoi il repornesc se stinge ,si ma intrebam daca stie cineva de ce.Nu se aprinde tot timpul ci numai cand vrea el.Multumesc anticipat si va pup dulce.ELI

 189. Zeno says:

  ATENTIE! Nu postati emailul vostru corect pentru ca site-ul il afiseaza plain text si o sa va treziti cu spam in cutia postala (electronica).

 190. cojo says:

  …mai fratilor motoarele diesel is sooper bune, eu am un hyundai accent modelu nou (2007) si ii diesel merge mai bn ca benzinarele si eu schimb vitezele in oras la 2500 si afara o duc si pan la 4000 in a 3-a dak ii necesar cu a 4-a la fel si masina merge de rupe si a 5-a o duc pan la 4500 si pan acuma nu are nimik si da, dak conduci asa nu sta nimeni in fata ta…cel putin in a mea :)) 😉 bafta si totusi aveti grija de motoarele diesel ca la cuplu care il au is sooper bune!!! hai k mai vb..;)

 191. Alex says:

  Recomandare: masinile diesel noi(rodaj)masina nu trebuie sa urce mai mult de 3000 rpm, nici in ruptul capului si este nemaipomenit daca ii faci in afara orasului primii 2000 km cu circa 2500 rpm,motorul trebuie incalzit 1 min vara, 3 min iarna aproximativ(pe toata perioda de viata), cum a zis si marinarul,dupa rodaj se poate merge si peste 3000 rpm dar pe la 4000 mananca ulei cat si peste 140 kmh, vitezele trebuie schimbate in 1 pe la 2300 rpm spre a 2 dupa care este bine schimbarea treptelor de la 2400-pana in 3000rpm pentru prelungirea vietii motorului, obs motorul diesel tremura la plecare de pe loc un pic, si sa nu se mearga subturat sub 2000.

 192. Stefan says:

  1. Am avut Opel Astra H, si puteai schimba la maxim 5200 rot/min.
  2. La 407-le pe care il posed acum, daca merg in oras cu masina turata constant la 2800-3000 rot/min, consumul este de 6.5l/100. Consumul creste cand se accelereaza pana la turatia dorita, dar odata ajuns motorul la acea turatie, consumul stagneaza la o valoare normala, sau, dupa caz, scade. Trebuie doar sa tii constant pedala (e mai greu in bucuresti)

  Multumesc pentru sfaturi

 193. Marius says:

  Din manualul Volkswagen:
  “Mergeti in prima treapta numai aproximativ o lungime de masina. La 2000 rotatii pe minut trebuie intotdeauna sa selectati urmatoarea treapta imediat superioara. Cine conduce o masina cu o cutie automata de viteze trebuie sa actioneze incet pedala de acceleratie, nu pana la pozitia klick-down. Astfel se selecteaza automat un program economic care va selecta treapta superioara de viteze mai devreme si o treapta inferioara mai tarziu.”

 194. Andrei says:

  Sunt posesorul unui (astra H, 1.7cdti/101cp, isuzu, ids+, buton sport) de vreo opt luni si respect cu sfintenie cele indicate mai sus.
  Masina se comporta extraordinar, sunt f. multumit de ea.
  As vrea sa va spun ca am fost cu ea pe la munte, am alergat-o unde s-a putut cu 160km/h, serpentine…, i-am facut consumul cand m-am intors in buc si…??? 6,4/100km. mi-a consumat exact cat imi consuma intr-o zi normala in buc.

 195. MARY says:

  AM SI EU O PROBLEMA PE CARE O MENTIONA CINEVA MAI SUS DAR NU AM GASIT RASPUNSUL LA ACEA INTREBARE!
  MASINA MEA SE TUREAZA SINGURA ATUNCI CAND O PORNESC, CARE E CAUZA?am renalut megane hatchback!
  multumesc!

  • fratzilozen says:

   Mosule, ai probleme la pedala de acceleratie. La fel imi facea si mie la ford si m-au tot zapacit unii ca ba e cablu de acceleratie ba e nu stiu ce senzor. Rahat. De fapt e dus un potensiometru.Deci, verifica-ti pedala si mai vorbim.

 196. adi says:

  va rog ajutor.am un golf 2 D 1,6.sa forfecat de doua ori o bijie,parte din iterior o taie pres injctorului noroc ca a suflato afara pe galerie ,asta am obs dupa ce am dat chiuloasa jos.cine e defect pompa,inj,bujia?inj e de 130 bar .

 197. Marius says:

  am un ford focus 1,6 16v benzina-101 cp.masina merge in 2 pistoane…am incercat sa schimb modulul de aprindere dar aceeasi simtome….lipsa scanteie pe pistonul 1 si 4!!!ce e de facut??am fost la 3 testeree!!!!!!
  nik,toti spun ca modulul de aprindere e de vina,voi ce ziceti???pls rasp pe maill!!!!va rog

 198. Anca Radu Dorin says:

  O idee excelenta cu aceste sfatuei! Am un Astra 1,7 CDTI si sincer nu stiam ca regimul lui normal de lucru este de peste 3000 rotatii/minut.Multumesc inca odata!

 199. jojonel says:

  am o astra 2.0dti16v si am o probl:la rece imi porneste mai greu,la cald n`am nici o treaba q ea!cine ma poate lamuri?

 200. sfecid says:

  Am si eu niste nelamuriri: am un Ford Mondeo TDCI, 115 cai, 2l, an 2006, va rog sa imi precizati care este turatia la care pot merge pentru a nu dauna motorului si turbinei. Va rog sa imi specificati in conditii clare iarna-vara, oras-in afara, motor rece-cald la ce turatii trebuie sa duc motorul inainte sa schimb viteza si dupa, cuplul fiind la 1900 rpm … parca asa am citit. Daca este sa merg cu turatie peste 2000 rpm in oras eu nu ar trebui sa schimb mai mult de vit a 3-a. Vara trebuie lasata la relanti? si iarna cat timp? Sfaturile pe care le aveti in comentariu sunt generale, dar banuiesc ca difera in functie de producator, puterea motorului, greutate etc …

 201. ulltrium says:

  Salut. Am un ford focus 2, 1.8 TDCI si am urmatoarea problema: merge bine in regim normal dar daca il conduc mai sportiv, la acceleratii rapide (de ex in treapta a doua) se intrerupe pentru scurt timp (fractiuni de secunda) dupa care revine si accelereaza in continuare. Masina e noua (2.000km), stie cineva care ar putea fi problema?

  • marian says:

   si eu am focus din 2008 ,maotor 1580 ,109 c.p si am avut aceasi proèblema! numai ca acum face si mai rau ,si nimeni nu poate sa gaseasca defectul! este o nebunie!

   • lolocristi says:

    Opel Zafira 110 cp /2008 aceiasi problema am avut cand a fost noua . La service ziceau ca asa trebuie sa faca dupa un an am citit pe TIS ca pentru aceasta problema s-a scos un nou soft. Am mers la ei le-am aratat si mi-au resoftat-o. Dupa a fost ok si chiar mergea mult mai frumos. Plecarile de pe loc mai elastice ca la benzina

 202. nervoss says:

  pentru ultimii 2 “destepti” :voi ati citit MANUALUL DE UTILIZARE inainte sa va spunetii parerea? P.S:@stoenelu
  NENE, motoarele astea noi sunt calculate sa reziste la un regim de exploatare cat mai variat! si daca producatorul zice sa nu incalzesti motorul stand(din considerente de ungere) nu cred ca a zis-o ca “asa i se pare”!
  Bafta

 203. clau says:

  am un bmw seria 3 din 2001 motor de 2000cm diesel…136cp…manual! la ce turatii ar trebui sa schimb vitezele pt o buna functionare a motorului? dimineata cand motorul e rece scoate masina umpic de fum cand sta in relantiu…dupa ce sa incalzit si am umblat cu ia umpic nu mai scoate un gram de fum! este asta vreo problema?

 204. MARIUS says:

  Sunt total deacord cu domnul stoenelu in privinta pornirii la temperaturi scazute,intr-un minut pornesti si pleci…..asta e o prostie.

 205. skoda says:

  Salut.Intercooleru trebuie racit cu aer din exterior.Este vreo problema daca acesta nu primeste aer prin anumite orificii?caz special octavia tour 1.9 tdi. Multumesc

 206. andreev says:

  Salut..a intrebat mult mai sus cineva..cand opresti motorul daca trebuie sa tii apasat in continuare ambreiajul…dai de cheie..se opreste si asta e..sunt incepator..va rog un raspuns, apreciez

 207. nicsor says:

  AM UN FORD FOCUS DIN 2001,1,8 TDCI,85KW IN MERS MI SE APRIND BUJIILE SI SE OPRESTE MOTORUL..VA ROG SA-MI SPUNA SI MIE CINEVA CA AM FOST LA DEALER FORD BACAU SI NU IA FACUT NIMIC NU MAI STIU CE SA FAC UNU ZICE POMPA DE INJECTIE UNU INJECTOARE
  VA MULTUMESC

  • MARIUS 1970 says:

   problema la injectoare. scoate furtunele de pe returul injectoarelor si vezi daca iese motorina continuu. Daca da atunci ai injectorul blocat ( ventilul de retur din injector) care poti sa-linlocuiesti si tu.

  • Adi says:

   ii pompa de injecti asa am patit si eu cu fordul meu , mi se oprea motorul din mers

 208. LIVIU says:

  REVENIRE:La inceput cand am cumparat un ford KA mi a facut probleme in sensul ca se accelera atunci cand stateam la relanti,fara motiv(uneori oscila,altadata ramanea blocat la 2000 de turatii).Am fost cu ea la ford service,au constatat cu greu,ca ar fi clapeta de la acceleratie sau un senzor al acesteia iar dupa cxe au schimbat acesta facea la fel,apoi au zis ca nu este stricat acesta si mi au constatat ca este I.S.C.(motoras relanti) am schimbat in regim propriu motorasu cumparandu l de la un magazin din cartier ,iar turometru imi facea la fel.La scurt timp incerc sa misc corpul de acceleratie si constat ca isi revenea cat de cat,in sensul ca aku imi ramane turata la 1000 in loc de 800-900.Nu mai stiu ce sa fac,sunt disperat daka nici service ford nu mi au gasit defectiunea,dupa ce am stat intr un stres total bombardandu ma cu diverse preturi (cand ca este aia si costa atat ,cand ca nu este aia si este cealalta,etc).Ma bate gandul sa o vand .Nu mai stiu ce sa fac.Daca sunteti in masura sa ma ajutati in orice fel,va implor sa o faceti.

  • adi says:

   Sal
   Cu oscilatia de la turometru am gasit la mine
   E regulatorul de presiune de la pompa de injectie
   E ramas blocat
   De fape un electro ventile treaba de alimentare

 209. LIVIU says:

  motor1299 benzina

 210. LIVIU says:

  Am cumparat un ford KA din 2005 luna 10 ,18.000 de km la bord.Desi arata ca nou am probleme cu motorul care uneori imi ramane blocat la 2500 de ture,altadata imi oscileaza intre 1500-2500 de ture.Ideea este ca nu mi face tot timpul,dar de cele mai multe ori cand este motorul cald.Ce poate fi?

 211. nelu says:

  totul e ok.dar daca nu res.datele tehnice ALE MARCI masini tot dejaba.

 212. Johann says:

  Problema e din nou turbina care e “putin” stricata, la fel ca si prima data. Nu stau sa explic principiul de functionare al turbinei la motoarele diesel deoarece a mai fost explicat pe site. Sunt convins ca inainte cu 1-2 km de a se tura singura, ai observat ca pur si simplu motorul nu mai are putere si nu mai mergea ca inainte, asta datorita turbinei care s-a stricat. In acel moment, in loc de aer, pe circuitul turbinei a inceput sa intre uleiul care ajuta la ungerea acesteia. Tot acest ulei a intrat si in intercooler, si in motor care in loc sa arda motorina arde particule de ulei (popular acest fenomen se numeste ca motorul “a luat-o pe ulei”). Arderea uleiului este mult mai violenta decat arderea motorinei, deci a dus la supraturarea motorului. Solutia pentru rezolvarea problemei ar fi din nou rectificarea turbinei (dar daca s-a stricat a doua oara, nu stiu la ce foloseste; cel putin schimba service-ul sau rectifica turbina in alta parte) sau in cel mai costisitor caz, inlocuirea acesteia. A nu se uita curatarea corespunzatoare a intercoolerului sau inlocuirea acestuia. Dacadoresi mai multe detalii, sau ajutor, contacteaza-ma pe mail-ul de mai sus. Bafta.

 213. Dan says:

  Am un Opel Vectra C 2,2 DTR din 2003 care incepe sa se tureze la maxim fara sa apas acceleratia si scoate un fum de nu mai vezi in spate (alb-gri),la fel ca problema cu Fordul Mondeo al lui Adelin (cred). Daca nu opream motorul repede cred ca-l distrugeam total. Am reparat turbina, am curatat intercooler-ul, am schimbat uleiul si masina a mers OK cateva luni (vreo 7)dupa care a facut din nou la fel. Nimeni nu stie care e problema reala; Poate cineva sa m-ajute? multzumesc enorm!!

 214. Dan says:

  Am un Opel Vectra C 2,2 DTR din 2003 care incepe se tureze la maxim fara sa apas acceleratia si scoate un fum de nu mai vezi in spate (alb-gri),la fel ca problema cu Fordul Mondeo al lui Adelin (cred). Daca nu opream motorul repede cred ca-l distrugeam total. Am reparat turbina, am curatat intercooler-ul, am schimbat uleiul si masina a mers OK cateva luni (vreo 7)dupa care a facut din nou la fel. Nimeni nu stie care e problema reala; Poate cineva sa m-ajute? multzumesc enorm!!

 215. costin says:

  salut! am un golf 5 diesel, 105 cp, bucuresti-pitesti 4 persoane in masina, dus intors numai 200 – 210(la dus am prins un audi 1.9, 131cp de guvern cu girofarele aprinse, am mers numai dupa el :d ) km/ora ! am fost la un fast food si cand am repornit masina mi sa aprins martorul la ulei…am completat si sa stins…am inteles ca motoarele diesel consuma ulei? astpt raspuns. masina are 36.000 km si sa mers numai sportiv cu ea !

  • Val says:

   NU toate motoarele diesel consuma ulei!
   Cu siguranta diesel-urile de la VW si BMW consuma (mult) ulei.

 216. sorren says:

  accelerezi mai brusc si cutia schimba mai sus in ture

 217. ana says:

  Dar la masinile cu motoare diesel cu cutie de viteza automata?Acolo cutia schimba singuta, si schimba sub 2000 turatii.Masina mea are 2500cmc , diesel si cutie automata.Schimba sub 2000, in oras cam pe acolo e mai mereu turometrul.Deci, ce se poate face?

  • John says:

   Ca orice masina hidramata (din ce stiu eu),cutia de viteze are 3 presetari:economic parca,normal si sport.Incearca sa mergi cu ea setata pe sport si in mod normal ar trebui sa schimbe mai sus.

 218. adi says:

  din cate stiu eu e normal sa consume ulei daca mergi cu ea la peste 3000-3500 de ture, in special la viteza de peste 130 km

 219. passat says:

  sergiu, in cartea masini la mine la passat scrie ca un motor e normal sa consume chiar si un litru la 1000 km in functie de cum il conduci

 220. Aurel says:

  Am un passat din `89, motor 1,6 td cum a scazut temperatura la -3 -4 grade nu mai vrea sa porneasca .Sa fie …compresia de vina? (bujii noi, alta pompa de injectie ,diuze la injectoare noi)

 221. sergiu says:

  Este normal ca un motor VW Golf IV 1.9 PD 101 cp la o vechime de 130.000 km sa consume ulei? Nu scoate fum. A luat cam 1 litru la 11000 Km

 222. gena says:

  am un opel astra h 1.3 cdti si din manual rezulta ca treptele trebuie schimbate la turatii cat mai mici. Este corect?

 223. vulpe says:

  salut….eu am un golf 4 1.6SR si mai mult de 5100r/min nu merge! este normal??

 224. J T D says:

  Da bune sfaturile am si eu un opel astra H 1.7Cdti 102 hp….si sincer chiar sunt multumit de el si de comsumu lui …si am o intrebare ,cand te dai cu el …treapta 1 e bine sa o duci mai mult de 3000 ture …?…

 225. pedro says:

  suficient 3000-3500 ture/min la schimbarea treptelor exclus tr 1 pentru un consum si functionare excelenta .cu debraierea la pornire nu stiam o sa incerc , am un clio 3 dci utilizat la turatii destul de mari si nu da urma de fum

 226. kaly says:

  am o skoda octavia 1.9 TDI 90 cp,merge bine dar tremura putin cand debraiez( la plcare de pe loc),unde gasesc un manual de service

 227. sebastian says:

  ptr.valentin:intra pe http://www.clubford.ro si gasesti manualul de care ai nevoie si toate informatiile legate de ford.

 228. valentin says:

  Am mai invatat cate ceva de aici si multumesc tuturor pentru asta. As avea o mica rugaminte: am un Ford Focus 1.8 TDDI din 2003/2004 luat SH din Germania si as avea nevoie de o carte service (manual de utilizare) precum si de un service bun pt. Ford. Multumesc.

  • dorin says:

   buna ,,am un opel astra g din 1998 diesel motor x17dtl motor original opel de o vreme am o vibratie la relanti ,,si un vibrat in volan ,,atunci cand plec de pe loc vibreaza vreo 2 3 m masina si gata,,ce sa aiba oare

 229. dumitru says:

  Am un Ford mondeo TDCI 131CP cu 6 trepte de viteza.La turatia de 1900-2100rot/min intrerupe in mers.Am pus injectoare noi si tot la fel,am fost la toate reprezentantele inclusiv Bucuresti si nimic.Cind pune testerul pe ea spun ca nu are nimic dar ea nu merge.Stie cineva cum se manifesta masina daca pompa de inalta nu functioneaza cum trebuie? Dupa ce trec de 2100-2200 merge cu ce viteza doresc.Dimineata la pornire scoate un fum alb spre albastru.Tot la fel facea si cu vechile injectoare.

  • Dragomir says:

   salut cum ai rezolvat problema cu fordul mondeo tdci am si eu aceiasi problema daca ma poti ajuta

 230. Geo says:

  Am un golf 4 din 2000 si recunosc ca nu stiam se pare cum sa o pornesc sau sa o opresc!!!! Si cu ocazia asta se pare ca o sa o si turez un pic mai tare decat de obicei…..insa am intrat pe net sa dau de rezolvarea unei alte probleme nou aparute!!! De cate ori fortez putin mai mult ca de obicei motorul si mai apoi o opresc cand o pornesc din nou, martorul de la bujii se stinge foarte greu, iar cand ii dau cheie in loc de 900 turatia creste la 1100; e ca si cand ii dau imediat pedala (revine la 900 foarte repede)!! Asta nu se intampla mereu la pornirea la cald si niciodata la pornirea la rece!!! Bujiile sunt cele originale (masina are 210.000 km)….. imi poate spune cineva va rog…ce poate fi? MULTUMESC

 231. tncosmin says:

  forjati dieselurile !!!!
  va spun din experienta(neplacuta)pentru ca dupa ce mi-am achizitionat un opel astra diesel am mers cu el subturat(rar vedea 2500rpm)si dupa un timp nu mai tragea deloc.dupa vizita la service concluzia: toata evacuarea si turbosuflanta erau imbicsite. dupa curatirea de rigoare s-a schimbat radical treaba pt. ca rupea masina. asa mi-a zis si mecanul :domne nu prea ii dai talpa !!!
  iar in cea ce priveste consumul dupa un drum de Cluj cu AC pornit incontinu si mers sportiv cu schimbat la 2500-3000rpm consumul a iesit la 5,6 l/100km.eu zic ca e foarte bine.

  • CIP says:

   Dai turatie ,nu te uita la consum ca a doua oara o sa cumperi piese si o sa te rupa la buzunar..Eu am anulat Egr-ul la un logan dci doar partea mecanica ca mereu aveam probleme cu el chiar daca mergeam turat..de cand am anulat ,trage mai bne si nu am mai avt probleme de atunci,dar merg mai sportiv chiar daca,consumul sa marit putin..

 232. Mircea says:

  Salutare. Sincer acum o saptamana mi-am luat o masina un Peugeot 205 1.8 Diesel (1996 – ultima generatie a lor) este cu injectie clasica – pompa + injectoare + bujii incandescente. Nu am idee cum o sa se comporte la iarna. Ai putea sa-mi spui si mie despre motoarele de la Peugeot 205 (in special cele diesel) ceva? Adica ma refer..sunt bune? Au probleme in general cu ceva? (am uitat sa specific ca mai sunt si incepator in ale soferiei). Numai bine.

 233. XTra says:

  nu trebuie sa duci motorul la 4000 de ture ca sa functioneze corect. trebuie sa nu coboare sub 2000 ture. omori turbina mergand cu el sub 2000 ture. si la oprire trebuie lasat putin la relanti pentru racirea turbinei (racirea turbinei se face cu uleiul din baie si daca se opreste motorul dintr-o data nu mai ajunge ulei la ea, pe langa faptil ca nu se mai raceste nu mai are nici ungere, ea avand inertie mai mare deoarece se roteste la turatii mari, ceea ce duce la uzura prematura a axului turbinei).

 234. XTra says:

  nu trebuie sa duci motorul la 4000 de ture ca sa functioneze corect. trebuie sa nu coboare sub 2000 ture. omori turbina mergand cu el sub 2000 ture. si la oprire trebuie lasat putin la relanti pentru racirea turbinei (racirea turbinei se face cu uleiul din baie si daca se opreste motorul dintr-o data nu mai ajunge ulei la ea, pe langa faptil ca nu se mai raceste nu mai are nici ungere, ea avand inertie mai mare deoarece se roteste la turatii mari, ceea ce duce la uzura prematura a axului turbinei).

  • PETREA says:

   daca e asa cum spui tu constructorii aia de masini sunt niste dobitoci ????????????????????????????Nu am citit in nici un manual de specialitate si nici la facultatea de masini termice la politehnica nu am invatat asa ceva . la masini termice se studiaza motoarelele de pe avioane ,masini de toate neamrile ,vapoare , tehnica militara , motoare cu reactie etc .

 235. passat says:

  Iti distrugi motorul umbland prea mult cu turatii ridicate.

 236. ikar says:

  Nu prea vad rostul sa duci dieselul mai sus de 3500rpm max 4000rpm,cuplu max la majoritatea dieseluri este intre 2-3000rpm,dupa aceasta turatie cuplul scade rapid,iar motorul se tureaza greu,la o benzinara odata intrata pe cuplu merge lejer pana ajunge turometru pe rosu,ROBERT,tu,cum ai face o depasire cu a2a la 3500rpm-4000rpm sau cu a3a la 2500rpm,cel putin la o astra de 80cp iti aprinzi o tigara cu a2a de la 70 la 80-85km/h,lucru pe care nu-l faci in treapta a3a…………..KIAR NU VAD ROSTUL SA MERGI FRECVENT CU 3500-4000 SAU MAI GRAV 4000-5000RPM CU DIESELUL,decat PE AUTOSTRADA 4000rpm-4400rpm in a5a sau a6a dupa caz daca vrei viteza maxima de pe talon(+abaterea kilometrajului)

  • gun says:

   ciudat cum trebuie sa fie turat la turatii mari pt anu dauna la turbo,la auto mic .la tiruri sau tractoare se tur la 1500-1700 si nu se infunda turbo sau alte chestii

 237. bobo says:

  E o practica buna ca in trafic aglomerat cand se parcurg cate 2-3m la fiecare 10-15 sec sa urnesti un diesel de pe loc doar prin ridicarea ambreajului in treapta 1?

 238. bobo says:

  E o practica buna ca in trafic aglomerat cand se parcurg cate 2-3m la fiecare 10-15 sec sa urnesti un diesel de pe loc doar prin ridicarea ambreajului in treapta 1?

 239. MIHAI O says:

  Nu reusesc sa inteleg apetenta unora pt diesel-uri.Cei care ruleaza masinile pe firma – este explicabil, dar cei care le utilizeaza pentru interes personal, pentru 10.000-15.000 de km /an, nu au logica atunci cand motiveaza ca isi recupereaza investitia folosind drept combustibil motorina si nu benzina!
  … Motorul pe benzina , este motor pe benzina!Hotarat lucru!

  • ALex says:

   Diferentele de pret nu mai sunt ata de mari si oricum multi isi cumpara masini la mana a 2-a deci este irelevant.

 240. Deghizatu` says:

  am un Megane 1.9dCi din 2003 de 105 CP si-s multumit de el … l-am luat nou, am tras de el 130.000km, si acum croncane motorul ca un tractor … le service au zis ca-i normal croncanitul, dar mie mi se pare prea tare… e oare vreo problema sau e ceva normal la Renault chestia asta?

 241. Gabi says:

  Sal am si eu un opel astra 2.0 DTI 16V.L-am luat de o saptamana puteti sa-mi spuneti la ce turatie se schimba vitezele pt acest motor?Si cum pot sa-i schimb filtrul de ulei si cel de motorina?Multumesc.

 242. cip says:

  Sa-mi spuna si mie cineva turatiile normale(acceptate) pt. Clasic II, 1.4, 90 CP – benzina.Multumesc

 243. stavros says:

  se merita un PEUGEOT 207.diferenta dintre diesel si benzina insesizabila=500 euro

  • beniamin says:

   Salut am si eu o mazda td 2.0 disel si am probleme cu pornirea la rece…cand e cald motorul porneste fara probleme,dar la rece porneste foarte greu masina…Ma poate ajuta cineva cu un sfat poate…multumesc

 244. marian says:

  Dupa parerea mea cel mai bun motor diesel ca si fiabilitate, consum si performante este cel de la vw(de preferat 2.0 tdi-140cp sau o generatie mai veche 1.9 tdi-PD 101 cp)

 245. quatrro says:

  am un audi 100 avant quatro din 87 benzinar de 1.8 si i-am schimbat motorul cu unul diesel de 1,9 td .merge bine dar ii cam lenes .cutia nu am schimbat-o ca sa-mipastrez tractiunea integrala si ii cam lenes .Pot sa trag dupa
  mine un tanc, dar nu pot depasii viteza de 140km /h .Pute-ti sa-mi spune-ti cum sa merg mai tare?
  va multumesc.

  • CIP says:

   Pune cutia respectiva a motorului,E un motoras bun care nu prea ai ce sa-i faci dar e putin ca lenes.Recomandat e un TDI dar e mult de munca de montat instalatia,componente etc..Eu zic ca se duce destul de bn,ce vrei mai mult de la un TD..Dak vrei sa mai castigi vreo 5 10 km/h mai demonteaza de pe caroserie ca sa fie mai usoara :))..Multumeste-te cu atat..

 246. junioru` says:

  deaia va scot “tractoarele” fum domnilor (Mihai si Geo).nu este recomandat sa tzii un diesel la relanti sau subturat,turbo baga ulei pe admisie.turbo e activat de gazele evacuate.
  – se compune din 2 parti majore: partea care vine la iesirea din galerie si care are niste palete (mototul turbosuflentei),in stanga priza de aer (palete care comprima aerul.
  -cele doua palete sunt prinse de un ax.
  -axul culiseaza pe o bucsa striata pentru ungere.
  -ca elemente de etansare are 2 segmenti de metal care nu lasa uleiul sa intre in galerie sau sa iasa le la priza de aer.
  -turbosuflanta este alimentata cu ulei direct din pompa de ulei si uleiul se varsa direct in baie.
  -este racita cu antigel/lichid de racire.
  ce se strica la ea:
  1. in primul rand segmentii de metal se tocesc si se prelinge ulei.
  2. uleiul prelins intra in galerie se arde si se depune pe pale sau la baza axului.
  3. uleiul ce intra prin stanga (priza de aer) poate duce la acumularea prafului pe pale.

  de curiozitate sa va uitatzi pe galeria de admisie knd avetzi okazia, la intercooler sa vedetzi ulei.Kte microbuze, masini de firma atzi vazut cu fum dupa ele? hmm..n prea, nu?acei soferi “n prea au mila de acele motoare” , cum spunetzi dumneavostra.Baraitzi masinile prin oras unde circulatzi cu 60km/h cu treapta a 5-a.fumu` apare knd se accelereaza puternica la turatzie mica,fenomen kre dispare odata ce treci de 2500rot/min(asta in cazu`in kre motoru` este Ok).Am 19 ani doar(deci conducator auto de 1an),da` sunt extrem de pasionat de autovechicule,tata fiind administratoru` unui service auto.Sper k atzi prins ideea,poate nu m-am exprimat f corect,da` Robert va intelege cu sigurantza la ce ma refer.timpu` ma preseaza,cu alta ocazie o sa mai postez. Va salut

  • norbert says:

   am si eu o intrebare,am un opel astra 2.0 ydty,din an 2000,nu stiu ce are dar nu mai are putere in el,am fost la mecanic si mi-a spus ca nu baga turbo,si a desfatut o conducta ce vine de la filtru catre turbo acolo se invarte paleta,dar cand accelerez furtunul turbo in loc sa se umfle tinde sa traga inapoi,lamuresteme si pe mine la ce sa ma astept.astept raspunsul tau pe nhainal@yahoo.com

  • George says:

   Cu respect va salut d-le Junioru’. Sunt impresionat de cunostintele dv. in domeniul motoarelor de masini. Am o intrebare la care garajistul nu a stiut sa-mi raspunda,insa a schimbat furtunul de la turbo deoarece curgea un pic de ulei (cred). Dupa ce a fost schimbat furtunul, la 7 luni a inceput sa curga iarasi tot pe la furtun. Ce pot sa va spun, ca pâna anul trecut n-am avut aceasta problema. Masina este un bmw din 2004, 320d, E46 si are 275.000km. Aveti cumva vreo idee, sau explicatie? Va multumesc pt. timpul acordat si va urez o zi placuta,
   c.george75@yahoo.fr

 247. Alex says:

  Salut! Si eu am un Astra Classic 2 1.7 CDTI si pe portiunea dintre Ploiesti si Bucuresti, pe la 3600 turatii, la 160 km/ora (aporximativ) toata masina parca tremura. E normal ? Mentionez ca e noua !

 248. robert says:

  Dar nu a spus nimeni sa schimbati la 4000 rpm. Am spus sa folositi motorul in regimul pentru care este facut sa functioneze. Nu este nici o problema daca urci pana la 4000 rpm si apoi schimbi viteza…

 249. geo says:

  nici eu nu cred ca trebuie schimbate vitezele la asa turatii mari.parea mea este ca la 2500 poti schimba lejer.mai ales ca motorul “spune” cand ai turatia mai mica decat are el nevoie la schimbarea vitezei(vibreaza)

 250. mihai says:

  Schimbari de viteze la 4000? no asta chiar nu o sa o fac. De curiozitate ai vazut cat consuma masina la 4000 si cat consuma inainte de 2200 unde intra turbina? Eu am BC si vad consumul instant. Parerea mea 4000 e mult prea mult pt un diesel sa fie tinut curent acolo. Eu am Y20DTH

 251. adelin says:

  am si eu o problema daca ma poate ajuta cineva va rog mult!! am un ford mondeo din `93 diesel de 1.8 si incepe sa se tureze la maxim din senin singur fara sa apas acceleratia? stie cineva ce problema ar avea? multzumesc mult!!

  • bumbici says:

   Pompa de injectie uzata.

   • Alex says:

    Si mie imi face la fel. am un Zafira 1.7 CDTI 2008. Trebuie sa il schimb? Cineva mi-a recomandat sa merg 100 km la turatie de 4000. E ok sau imi recomandati altceva?

  • marius says:

   sau ai bagat prea mult ulei in masina si fiind prea mult intra pe unde apuca adica si prin turbo si alea alea

 252. butu says:

  Dupa parerea mea de inginer:) , e f buna o masina cu motor diesel si nu e chiar asa de greu de intretinut, multe din ce s-au spus la motorul diesel treb avut grija si la cel pe benzina asa ca eu unul merg pe motoarele diesel.

  • mihai88 says:

   Eu am un passat din 2000 1.9 tdi 131 cp si am o problema de cand merge nevasta k el are un tremurat si la relanti si in mers trage de rupe dar are un tremurat un mecanic mi-a zis k e un injector dar trage si dupa ce depasesc 2400 rot/min nu mai face asa sa fie oare injectorul

  • cezar23 says:

   Intr-adevar mestere,motorul diesel e super,chiar cu mult mai bun decat unul pe benzina.Eu am un Opel vectra diesel de 1,7 tdi din 97 si sant foarte multumit de el,da lectii in economie,chiar si in oras.Ar trebui subliniat ca foarte multe motoare diesel ajung fara probleme la 1.000.000 km parcursi,pe cand un motor pe benzina la 300.000 e terminat si sa nu mai deschidem subiectul despre cat consuma.

   • claus says:

    aici te contrazic…. de loganuri benzinare care au 600.000 pe taxi fara set schimbat ai auzit? documenteaza-te! 🙂 interesante discutii, numai bine!

   • bancher says:

    ma lasi cu motoarele diesel care tin 1000 000km? Pana si motorul 2.2 cdi de pe Mercedes Eklasse nu e sigur ca tine mai mult de 500 000km, si tu imi spui ca tin altele 1 000 000km?
    Da, motoarele diesel mari tin mai mult decat cele pe benzina, dar nu pana la 1 000 000km. Repet, dupa 500 000km nici 2.2 cdi nu e sigur daca si cat mai tine.

    • turatiimaster says:

     Discutia nu isi are rostul atata timp cat avem motorizari benzina aspirat de 1.4 cu 1 0000 000 km, pe Logan, fara reparatie capitala. Exista multi factori la mijloc, tipul de exploatare, tipul de intretinere, norocul, etc. Ce incerc sa spun, un 2.2 condus preponderent in oras probabil nu va tine cat un 2.2 condus pe autostrada tot timpul. Altceva trebuie retinut. Nu orice motor diesel atinge milionul de km, dupa cum nu orice motor benzina atinge milionul, exista exceptii notabile din ambele categorii.

 253. serban valentin says:

  eu am motor 1.9 TDI de 101 CP si as fi bucuros daca ai putea sa imi dfai si mie niste detali despre motoarele tdi mersi anticipat

 254. alex says:

  am o intrebare legata de oprirea motorului…trebe apasat ambreajul si knd opresc motoru??la pornire stiu k e obligatoriu ..dar la oprire eram curios..ms|!

 255. OVIDIU says:

  Multumesc mult pt informati sunt multe lucruri pe care nu le stiam si nu le respectam.Eu am un FORD FOCUS TDCI de 115CP si am o problema cu el, merge foarte bine in regim normal dar daca il duc in regim sport cu accelerari puternice si schimbari rapide de viteze,se aprinde intermitent becul de la bujie si se opreste in mers.Ii intorc cheia si fac o repornire cu ambreiajul apasat si porheste.I¬mi puteti da un sfat .am fost la tester si nu mi-a putut da o explicatie.

  • Cristian says:

   sunt injectoarele de vina eu am avut aceasi problema cu un ford mondeo 2.0 tdci… si a trebuit sa le schimb pe toate… in jur de 700 de euro bucata.

  • Sergiu says:

   Salut, am un Ford Mondeo 4 din 2009, 1.8 Tdci – 125CP. Am avut aceeasi problema, la peste 3500-4000 rpm intra motorul in limp mode (se oprea pt siguranta) si am schimbat regulatorul de presiune al pompei de injectie. e in jur de 350-450 Ron. Bafta!

 256. Inginerul says:

  Atentie mare. Temperatura lichidului de racire nu este identica cu temperatura uleiului care este un martor mult mai elocvent al temperaturii motorului. Majoritatea motoarelor au temperatura de regim in jurul a 90 de grade.
  Cand lichidul de racire atinge temperatura de 90 de grade, motorul va avea doar 60. Mare atentie !

  • bancher says:

   intre ele este diferenta de max 5 minute. Adica, daca acum temperatura lichidului de racire are 90 grade, in max 5 min si temperatura uleiului va fi tot de 90 grade.

 257. Inginerul says:

  Am uitat sa-mi prezint partenera de viata. Volkswagen Golf 4 Variant Special 1,9 TDI, 101 CP. Faceti un test drive cu asa ceva, resetati computerul de bord, si veti fi suprinsi de performantele motorului si de consumul redus al acestuia.

 258. Inginerul says:

  Nu, nu este recomandat mersul in gol al motorului rece. Se recomanda ca dupa pornire sa fie lasat sa functioneze la relanti circa 30 de secunde dupa care se pleaca cu masina in cursa, fara accelerari bruste ale motorului pana cand motorul ajunge la temperatura de regim. Asta inseamna circa 30 de km sau 20 de minute, depinde de parcurs, urban sau extraurban.
  Si va mai spun ceva. Motoarele diesel rullz, motoarele pe benzina sucks 😀

 259. geminiator says:

  Nu este recomandat sa lasi deloc motorul sa se incalzeasca macar 5 min la relanti? Eu asa fac.

 260. Alex says:

  foarte utile sfaturile.eu conduc o skoda octavia cu motor de 1.9 110 cp si pot sa zic ca are cuplu f bun.chiar o sa tin minte de unele sfaturi de aici:)

 261. robert says:

  Eu am asa ceva, 1,7l CDTI pe Astra G, am 30000 km acum, masina merge excelent, ma rog, nici eu nu i-am dat 5200, dar peste 4500 vede curent…

 262. George says:

  Multumesc mult pentru info
  Chiar nu stiam ca se poate duce atat de mult in ture ,am facut un test drive dar mai sus de 3000 RPM nu l-am dus crezand ca asa se schimba la motorina
  “Max. permissible engine speed,
  continuous operation (rpm) approx. 5200, engine 1.7 CDTI
  Z 17 DTL”

 263. robert says:

  George, intr-adevar am gresit putin: turatia maxima de mers continuu la 1,7l CDTI este de 5200 rpm, in loc de 5400. Puterea maxima este la 4400 rpm, dar motorul poate fi urcat in ture pana la 5200. Sursa: manualul Astra G septembrie 2005. Pentru Cristi: eu as lua diesel, motorul este exceptional ca performante si consum.

 264. George says:

  La Opel Astra Clasic chiar se merita varianta pe motorina, diferenta este doar de 900 EUR fata de motorizarea 1.6 ,suma care se amortizeaza destul de repede tinand cont de diferentele de consum in oras

 265. HHH says:

  -daca circuli mult in afara , nu se renteaza diferenta de 1000-2000 ptr un diesel (in functie de model ) , dieselul e ok ptr cuplu si consum , ptr cineva care circula 90% in bucuresti , un diesel este extraordinar , Bucurestiul fiind un oras care iese din toate pronosticurile , ajungi sa consumi cu un motor de 1,4 benzina si 11-12 %

  • Andrei says:

   Aici te contrazic! Motoarele diesel sunt foarte recomandate atunci când faci multe drumuri lungi in afara orașului. Motoarele pe benzină se recomandă când circuli mult in oraș și faci multe opriri!

   • Marius says:

    Si eu recomand acelasi lucru, pentru regim de mers in oras prefer motoarele pe benzina pentru ca ajung la temperatura de lucru (aprox 90 grade C) mult mai repede mai ales in sezonul rece. Daca te deplasezi pe distante scurte cu un motor diesel mai ales cnad temperatura este scazuta risti sa mergi cu el rece => uzura si consum excesive.

    Sfaturile despre turatii sunt extraordinare, majoritatea romanilor au impresia ca mergand batraneste (schimb la 2000 RPM fac o mare economie), nimic mai fals.

    • Caracea says:

     Nu vreau sa te contrazic Marius dar ce spui tu aici eu nu am patit la dieselul meu, iarna pleaca la sfert nu stau sa ma rog de ea sau sa turez de nebun cum fac multi nebuni sa li se incalzeasca motorul repede. Eu unu prefer sa merg cu 1-a pe o distanta scurta putin mai turat atat nu pe loc sa accelerez.
     Depinde cum ai grija de un diesel si cam trebuie sa ai de o benzinara trebuie sa ai doar o singura grija benzina :). Iar cum ai spus si tu sa mergi batraneste cu un diesel inseamna sa iti bati joc demasina.

   • alex says:

    sau stai pe loc

  • Aurelian Popescu says:

   Am mazda 6 2,0 CD si consum mediu afisat de computer este 9.5%, mers preponderent in Bucuresti….

 266. George says:

  Frumos articol, cu o singura specificatie, din cate stiu eu turatia maxima la Opel 1.7CDTI este de 4400 RPM

  “(la 1,7l CDTI Opel cu turatia maxima de 5400 rpm folosesc uzual schimbari ale treptelor la peste 4000 rpm si turatii de mers continuu de 3500-4000 in orice treapta – evit in treapta I)”

  • cristi says:

   foarte bun reply-ul, turatiile ‘bune’ pentru un motor diesel sunt in functie de necesitati, pentru o utilizare normala, optima pana in 2500rot/min.; in rest articolul este corect

  • PETREA says:

   GRESIT . TURATIA TREBUIE SA ASIGURE DESCHIDEREA TURBINEI , SI FUNCTIONAREA ECHILIBRATA A MOTORULUI SI ATAT .TURBBINA SE DESCHIDE LA 1500 rpm .CUPLU MAXIM ESTE LA 2800 rpm PESTE 3000 rpm LA TREPTELE 1-4 ESTE UZURA ,CONSUM PESTE STASUL MASINII ,VIBRATII ,SI O DINAMICA PROASTA PT AUTOVEHICOL . Va propun sa nu mai aberati cu tot felul de povesti .Se gasesc in comert manuale de proiectare ,constructia si exploatarea motoarelor pt autovehicole rutiere .Este totul inscris acolo in termeni academici ,cu calcule matematice clare .

   • turatiimaster says:

    Va rog sa va mai documentati, pe langa faptul ca am avut si eu Opel Astra 1,7l CDTi 2005, luat tot de nou, in care scria in manual foarte clar cum se foloseste si ca turatia maxima permisa de mers continuu era 5200 rpm (exista manualul online dar daca aveti Opel e suficient sa il cititi). Pe langa asta, am avut placerea sa particip la numeroase sedinte tehnice, atat ca invitat cat si ca vorbitor, pe teme de motorizari diesel si ce am scris aici nu e inventia mea, e ceea ce trebuie. Raspundeti singur la intrebarea “de ce masinile diesel au rosul pe turometru la 4-4500 rpm?”. Cei care proiecteaza si construiesc motoare diesel stiu mai bine cum sta treaba. Aparent nu ati inteles articolul, nu spune nimeni sa mergi cu 4000 rpm toata ziua, tot ce am spus e sa nu ne fie frica de turatii, de aia e rosul la 4000, ca pana acolo AI VOIE. Mergeti la un reparator de sisteme de injectie pentru diesel (Bosch Car Service) si intrebati acolo care e cauza principala de defectare a pompelor de injectie si a injectoarelor – ordinea e simpla: motorina proasta, filtre neschimbate la timp si mers subturat cu masina – unde subturat inseamna schimbari sub 2800-3000 rpm. Mergeti la o statie ITP cu orice diesel vreti si cei de acolo or sa va spuna sa ii dati turatie pe autostrada, ca de aia nu scoate noxele – intrebati-i si ce turatie sa ii dati – raspunsul o sa fie “peste 3500 rpm”. Daca nu scoate noxele, ce inseamna? Ca motorul nu are arderile normale, complete, din cauza subturarii. Hai sa ramanem fiecare la ce ne pricepem.

    • ALex says:

     2800-3000 ii dai unde ai loc ca prin oras de obicei este recomandat sa circuli pe la 2000 unde este cuplul maxim la majoritatea diesel-urilor.

     1 data pe saptamana ii dau pana la 4000 pe centura dar acum nu prea se mai tureaza decat foarte greu dupa 3000. Cred ca este din cauza uleilui pe care nu l-am mai schimbat de ceva vreme dar am o dilema nu stiu daca sa bag 5W40 sau 10W40. Este vorba de un TDI de 90cp din 2001 cu peste 240000km parcursi. Pana acum am avut liqui moly 5W40 semisintectic si a mers OK dar am auzit ca ar mai recomandat 10W40 pt ca motorul meu este mai vechi.

     • Caracea says:

      In oras un diesel se tureaza, dai bine in ea si schimbi a 4-a la 80 eu asa fac si nu am probleme. Aud la multi ca domne motorina simpla e praf ca eu bag numai alpine sau nu stiu de care etc etc cresc performantele motorului de mama focului = vrajeala. Eu bag simplu euro 5 de la orice firma Lukoil, mol, rompetrol si nu am avut probleme. Apoi uleiul pe care a mers masina si sunt al doilea posesor din 2004 este GM 10w40 nu s-a schimbat firma never. Tin sa precizez ca masina este un vw bora an 2000, 90 cai ALH tipul de motor are aproape 300k de km si turbina nu a cazut ce am schimbat la ea doar consumabilele.

     • andrei says:

      Ei, subturat nu înseamnă o anume turație. E în funcție de sarcină și, de cele mai multe ori, nu e deloc sub 2800 de turații. De altfel se vede ușor când e o mașină subturată pentru că începe să tremure motorul. Ca exercițiu, vedeți cum schimbă cutiile automate sau cum semnalizează mașinile mai noi cu cujtie manuală nevoia de schimbare a vitezei.

     • fan opel says:

      Baga 10w… ca are mulți km

    • Alan says:

     Eu zic sa nu mai aberezi………

   • kimy says:

    petrea unde pot gasi aceste manuale? ms…

   • gun says:

    am w tdi 19 si bmw 318 benzina ,umblu pe aceleasi drumuri ,stiu ce vb,un diese cu turatii cum se zice in articol nu mai este economic,dif de consum este mica la disel si benzin ca urmare,diselul are nevoie de atentie mai mare in functionare de cat benzina.la viteza benzina se intinde pana pa capat pecand diselu nu.in oras umblu cu turatii intre 1500-2000 fara probleme si consum mic la benzina ,la diese tot timpul il tin la 2000 pentru functionare corecta,sub cam nu are putere,un lucru important pretul carburantilor,la noi nu prea iesi ieftin.in romania motoare supra alimentate nu prea au rost pt ca nu avem drumuri pt asemenea motoare,imi aleg masinile in functie de tehnologie nu de brand(ciudat am w si bmw)dar motorul trebuie sa fie suficient de echilibrat cu greutatea masini un motor mic este economic ,dar pe un auto greu consumul creste de rupe.un benzina de 2.0 este fb pt drumurile noastre atat cat si capacitate si consum,un disel de 19 de 130-150 suficient ,mai multi cai ii supraalimentat nu prea economic.diselu are intodeauna un risc de stricare a componentelor principale forte scumpe.aste este restu calc voi

 267. cristi says:

  va multumesc pt.detalii.eu vreau sa achizitionez un astra 2 1,7 cdti.dar citind cite trebuie sa faci pentru a nu avea probleme va las pe D.V.S sa-mi dati un sfat daca sa cumpar dizel sau pe benzina.eu calatoresc mult in afara.va multumesc

  • PETREA says:

   eu am un Opel astra 1,7dti an 2002 de nou ,am parcurs pana acum 680000 km si cine vede masina zice ca ii da 150000 km .in ceia ce priveste defectele in acest parcurs au fost nesemnificative ,costurile de intretinere sunt fff.mici .Masina este echipata cu motor diesel ISUZU 1,7 DTI .RECOMAND ACEST TIP DE MASINA CU TOATA CONVINGEREA .

   • George says:

    am un opel astr g /2002 si am probleme cu el .Se opreste motorul din mers sau si pe loc,se gatuie cu se mai spune.La rece porneste dar cand se incalzeste un pic se opreste si nu o mai ia.Cauze,va multumesc

    • posesor opel astra g 1.7 dti says:

     faza cu pornirea am intalnit-o si eu….Cand am vrut sa-mi cumpar opel astra g prima data am vazut un opel astra g 1.7 dti….mi-a spus proprietarul ca are o problema la egr si din cauza asta nu porneste la cald…la rece pornea, dar la cald nu….posibil asta sa fie si problema ta.

    • teo says:

     S-ar putea sa ai probleme la pompa de injectie, in sensul ca ai niste scurgeri de motorina care ajung la mufa de la calculatorul pompei.

    • mihai says:

     Senzor turație motor …

    • Nelu says:

     Schimba ECU urgent !

   • costi says:

    de ce porneste asa greu si da turometru peste cap

  • Raz says:

   daca pleci la drum lung cel mai bun ii un diesel !!!

 268. iMAGiNE says:

  Multumesc pentru sfaturi. Sunt destul de folositoare. ^_^

 269. Iulian says:

  Parerea mea e ca tot mai bun e un motor pe benzina. Nu necesita atatea actiuni la pornire si eu cred ca e mai fain ala pe benzina!!!

  • Si eu am tot aceasta parere, motoarele disel mai ales modele sub anul 2000 parca ar fi niste rasnite mai ales cand vine vorba de pornit la rece, pe cand un benzinar porneste din prima la temperaturi scazute.

  • CIP says:

   Eu am golf 1 1.9TDI 110 cai.porneste la sfert fie vara fie iarna.Nu pornesc benzinarele voaste cum porneste dieselu.Ai numai avantaje pe urma lui pe cand benzinarele papa mult si putere deloc..

   • Ionut says:

    eu am o corolla de 1.6 benzina de 91 KW si 124cp – pe langa faptul ca merge brici de 7 de cand o am de noua, vrei tu sa imi spui ca nu e comparabila ca putere cu dieselul tau? ca sa nu mai zic ca merg cu 6.8-7.4l/100km. Asa ca pentru o juma de litru de carburant economie la suta de km raman la fiabilitatea recunoscuta a motoarelor aspirate natural, fara prea multi senzori, turbo-lag, intretinere scumpa si croncaneala.

    • CIP says:

     Mai bn croncaneala si consum mic decat o benzinara obosita care numai turatia e de ea si care papa in nestire…ca intretinere nu iam fct nimic in afara de consumabile,singura problema am avt niste fire retezate prin bord de la senzorul de la acceleratie si nu mai trecea de 2500 rotatii in sarcina,dar am remediat problema..la 310 mii km la care ai are sunt f multumit si o tin pana pica tablele de pe ea..

     • Adi says:

      la 310000 km o masina e făcută praf de mult , scârțâie toate la ea , sta sa cada , pute , numai un bou conduce un diesel care poluează de 40 de ori mai mult decât declarat, impute un cartier întreg cu prostia din capu lui.

      • Stefan Mihaila says:

       da dar tu esti un bou cu coarne mai semetze !

      • Alex says:

       adi te-as intreba daca ai condus macar vreodata un diesel, sau o intrebare si ai buna, ai trecut vreodata la un motor mai mare fie el benzina sau motorina de 1.4 cu care probabil esti tu invatat?
       sa u mai discutam despre faptul ca daca nu ai nu cumperi ca sa nu poti intretine. eu personal conduc des si diesel si benzina si diferentele sunt astronomice.
       a da si era sa uit cand ai cumparat prima sau ultima ta masina ai verificat si u cati km are ? ca probabil ce ce ai vazut tu ca scrie la kilometraj nu e real. am vazut masini la 1 mil de km si merg stas….

      • Bogdan says:

       Un motor diesel e facut sa mearga miliaone de km. uitate la tir-uri si vapoare, toate sunt diesel. nu-I adevarat ca o masina diesel la 300k km e terminate. e abia la inceputul vietii.

      • IonCuVaca says:

       Adi,esti mega cunoscator in ale masinilor si mai ales superinteligent dar defectul tau este ca ai un singur neuron si ala saracu ti se plimba lesinat prin creier.Si ma mir ca te mai baga CIP in seama pentru ca eu nu te mai bagam in seama inca de la primul tau reply de cacat si plin de ineptii. Eu am Honda Accord 2.2 ictd-i din 2005,103KW 140cai stoc dar, e cipata si am urcat-o la 175 de cai (CU ACELASI consum).Honda asta a mea,dupa cum poate sa vada prostul de tine in descriere,este un,turbo diesel.Are 156 000 de km,am umblat cu ea prin toata Europa si nu mi-a facut NICIODATA probleme.Ca sa nu mai vorbesc ca am lasat in urma masini gen seria 7.Cum dracu poti sa afirmi ca un diesel este puturos si ca la 310 000 de kmrulati (mileage cum se mai spune), este o masina obosita.Poti spune ca este obosita daca a fost condusa prost de vreun cine stie ce dobitoc care uita sa schimbe filtre si n-are habar la ce turatii sa schimbe treptele si asa mai departe.Multi dobitoci isi cumpara masini bune sau,mai putin bune.In fine….Hai sa iti mai spun ceva,un vecin al meu,a avut un BMW seria 5,diesel cu un milion de km la bord.Repet,1 000 000 si masina aia functiona FOARTE BINE. Nu credeam daca nu vedeam cu ochii mei.Hai sa iti mai spun ceva,Dintotdeauna motorul diesel a fost si va ramane un motor cu viata mai lunga decat unul pe benzina.Fa si tu o comparatie intre un motor pe benzina cu 200 000 de km si unul diesel tot cu 200 000 de km.De ce cel pe benzina este de cateva ori mai obosit,mai uzat decat cel diesel? Ma refer la masini conduse frumos,in regim normal.. O intrebare simpla.Cat se poate de simpla! Stii? Ia si studiaza putin pe internet sau,intreaba si tu mecanici CU EXPERIENTA,nu lepre din alea la care te duci ca scartaie un arc la pedala de ambreiaj de exemplu,ei iti spun ca trebuie schimbata pompa de ambreiaj. Apoi vino si fa afirmatii p’aici ca benzinarele p…lii…bla,bla.Esti prea prostanac sa crezi ca majoritatea celor care au ales cele pe motorina,au facut-o pentru ca au consum mai mic.Dar NU asta este acel aspect important despre care te puneam sa intrebi mecanii,si-anume consumul mai mic al diesel-ului. Nu are nicio legatura! Eu NU mi-am cumparat diesel pentru ca consuma mai putin.Ci pentru ca…Dar te las sa afli singur.Tocmai aia e ideea.Nu imi place sa jignesc,sa injur,etc.Dar am alergie la prosti.Am mare alergie la prosti.Iar tu, se pare ca esti unul dintre ei.Astept replica ta.Nu ma deranjeaza daca ma si injuri,ma astept s-o faci dar ,TE ROG FRUMOS,vino cu argumente CLARE,cand afirmi ca benzinarele sunt mai bune si mai fiabile decat diesel-urile.Ok!? Si cand vorbim de fiabilitate,ne referim la MOTOR,da.Nu la articulatii si altele.Strict,MOTOR.Ti-am dat un exemplu cu BMW-ul ala diesel cu 1 000 000 de km rulati…Mai sunt multe de spus dar ma opresc aici.Era sa uit…chiar astazi vorbeam cu un prieten apropiat si imi spunea de unul…o cunostinta a lui,la a carui masina,la doar 60 000 l-a lasat turbina…O benzinara.In fine…Intreaba mecanicii ce te-am rugat mai sus: diferenta intre o benzina si un diesel sau,invers.E tot aia.Apoi mai stam de vorba.

      • alex says:

       cred ca tu esti bou. toate masinile aduse din germania au peste 300.000 de km si in romania ii da inapoi. stau in germania de cinci ani si rar am vazut masini sub 200.000 . si nu stiu cum se face ca astea din 2011-2012 au cu mult peste 200000. si alea din romania din 2000 au sub.

      • Sturbim Alina says:

       Mai pot să adaug , apropo de poluare,….chestia cu valoarea declarată a nivelului de poluare,…..toate companiile producătoare de diesel,…mint ,…adică se înțeleg toți înainte de a prezenta valorile,….şi stabilesc un minim, maxim valori declarate,….să se încadreze în valori,…şi asta e.

     • ionel says:

      imi masini din 2010 care au peste 300000 de km.daca ii dai ce ii trebuie la o masina merge 700000

    • ALex says:

     Depinde si regimul de utilizare dar in regimul in care stoti tu consumul ala(afara probail ca in oras nu te cred) eu pun pariu ca scot 4-4,5 cu un diesel.
     Am un benzinar la servici si diesel masina personala.
     Benzinarul este cam lesinat pe la 2000-2500 cum conduc eu de regula in oras dar cu dieselul am la dispozitie mare parte din putere la acele turatii ceea ce il face mai placut de condus prin oras.
     Mai avem la servici un diesel de 140cp parca si din nou scoate consumuri forte bune(mai bune cat ale tale) iar ca putere este mai mult decat OK.

    • Victor says:

     Este mai pretentios dar si de lunga durata un motor diesel, acum depinde si cum ai grija de el, eu am un diesel din 2004 un vw bora motor alh aproape de noua o am si vreau sa-ti spun ca are 310k si nu am avut probleme cu el deloc doar consumabile. Nu am schimbat deloc uleiul merge pe acelasi brand de ulei de cand o am totuo nu pot spune ca a fost schimbat la timp dar nici nu mi-am batut joc, prefer diesel dar nu spun nu nici la o benzina. Bafta

   • spalate pe cap cu ww tau 1,9

    • NINO says:

     Stai la Logan,daca nu e bun VW 1,9.

     • Radu says:

      Dar ai vre’o problema cu logan’ul?
      Intereseazate de fiabilitatea motorului de 1.5 E5 90CP ,este un motor foarte reusit..conduc la servici un logan de 1.5 dci , l’am luat la 50000km si acum are in jur de 420000km FARA NICI’O INTERVENTIE LA MOTOR …asa ca putin respect pentru “cotetele astea” ..am incheiat.

    • IonCuVaca says:

     Esti un alt dobitoc,ca ADI ala de mai sus.Si asta imi da impresia ca “sunteti” frati sau,cel putin prieteni buni si va pupati in cur unu’ pe altu’.

   • bancher says:

    ma ia rasul cand vad ca sunt oameni care inca mai circula cu 1.9 tdi. Este un motor PD extrem de zgomotos, mai bine treci pe un motor CR sau, si mai bine, pe benzina turbo.

  • Catalin says:

   Eu am un Passat 1.6 benzina an 2002 si pot sa spun ca am facut o eroare majora. Nu merita niciun ban motorul asta + ca imi consuma ulei si are 165.000 de km reali,verificati. Care intentionati sa luati asa ceva,va spun cu tarie NU. Pe langa faptul ca n-are putere,consuma si mult si e si stricacios. Eroare a VW-ului !

   • CIP says:

    Cata dak vrei passat ia Diesel si scapi de necazuri,mie nu mia placut deloc benzinarele si evit sa ma urc in ele..Motor de papat combustibil atat !! Scapa de el si ia unu TDI de preverat cel de 145CP ca e mare si grea si o sa imi dai dreptate..

  • Johny says:

   Poi na … man, e vorba de gusturi pana la urma, unii prefera femei mai facute (cu carnitza pe ele) altii prefera scobitori (pt ca au carii probabil ), eu unu cred ca ambele variante sunt de luat in calcul atata timp cat este un motor eficient, fiabil si implicit reusit. Restul… este doar chestie de preferinte. IN special motoarele din ziua de astazi iti ofera senzatii identice in ambele variante de combustibil.

  • romeo says:

   o masina buna de lux e una pe benzina dieselu e pentru tarani

   • bogdan says:

    si daca prinzi un hammer in trafic, sa ii spui asta, pai se caca ala si pe tine si pe masina ta

    • M says:

     Nu ca ar merita atenție vocabularul tau, dar Hummer are motor pe benzină sau ce ai vrut sa spui?

   • Alan says:

    Eu am condus pe benzina o viață.Acum mi am luat diesel si vreau sa ti spun ceva .Nu m as mai întoarce la benzina niciodată.A propo ăștia care sunt contra dieselului sunt niste limitați țărani așa cum zici tu. care nu sunt în stare decât de mașini pe benzina si alea luate sh si obosit

    • B says:

     Piatra neamt skoda octavia 2 an 2002 1.9 tdi luata de noua are acum 1300000 km nu a schimbat niciodata motorul doar tinut din scurt cu schimburile ! ( masina a fost taxi )

    • IonCuVaca says:

     Corect !

    • bancher says:

     ai avut benzina aspirat, de asta spui ca nu te-ai intoarce la benzina niciodata. Dar ia sa conduci un 1.8 TSI de la VAG (motori turbo pe benzina) sa vezi cum iti iei gandul de la diesel imediat.
     In rest, cam asa este, motoarele aspirate pe benzina nici mie nu prea imi plac.

   • Gabriel alin says:

    Cred că ai vrea să fii si tu un țăran cu un Mercedes diesel de 100000 eu!!!

   • IonCuVaca says:

    Si tu pun pariu ca esti tot un taran de lux care spargi seminte-n dinti si flencai ciunga-n mall.O masina buna de lux,e una pe benzina???Diesel e pentru tarani? De unde plm ai aparut ma panarama? Si tu te pricepi la masini? O masina de lux e una pe benzina,a? :)))))))))))))))))))))))))))) Doamne,fututi gradina ca mare e si plina de prosti! :)))))))))))))))

    • bancher says:

     La americani sa stii ca asa este. Diesel pe acolo nu prea vezi (decat la camioane si tiruri). Masinile diesel pentru populatie sunt un segment de nisa. Cele mai multe masini, mai ales de lux, sunt pe benzina.

   • IonCuVaca says:

    Si tu pun pariu ca esti tot un taran de lux care sparge seminte sau flencaie ciunga-n mall. De unde plm ai aparaut.Fugi,ascunde-te,eventual la doi metri sub pamant! Apropo,vezi ca metri se scrie cu un singur “i”,da? Sa nu cumva sa te apuce gramatica p’aici ca ma cac pe tine.Doamne,Doamne! Tuti gradina Ta,Doamne ca mare e si plina de prosti Auzi la asta:” O masina buna de lux e una pe benzina”

  • Cristinel says:

   Am un Qashqai 2013 1.5tdi .
   De ceva timp am observat că pornește greu (a 3-a cheie) atunci când motorul e cald.
   Azi nu a mai pornit deloc cu motorul cald.
   Am lăsat.o 1 oră și a luat.o la sfert.
   Pornește în schimb la rece fără probleme.
   Nu am probleme cu bateria.
   In bord nu am nicio eroare.
   Cineva mi-a spus că ar fi injectoarele sau unul din ele.
   Altul îmi spune că ar fi pompa de motorina sau electromotorul .
   Ce sa fie , că tare mi-e ciuda pe ea…

   • LIVIU says:

    Este capul hidraulic…Am avut și eu aceeași problemă…Și toate service-urile îmi spuneau de injectoare (că sa îți ia bani)…Și când am ajuns acasă,tatăl meu care e mecanic s-a uitat la ea ,mi-a schimbat pompă și pornește la sfert

   • diobat says:

    Am avut aceeasi problema la un Golf 4, 1.9 tdi. Am fost la drum lung si s’a nimerit sa alimentez si la dus si la intors din luck oil. Pana nu am terminat motorina aia, am avut aceleasi simptome: la rece motorul pornea, dupa ce se incalzea, gata, nu mai pornea. Cum am pus motorina din alta parte, nu am mai avut problema asta 4 ani, pana am vandut golful.

 1. 04/01/2012

  […] Cum conducem daca motorul e diesel?145 comments […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.