Site icon Turatii

Concurenta pentru asiguratorii romani!

Incepand cu data de 1 ianuarie 2007, orice asigurator sau intermediar in asigurari autorizat in oricare din celelalte state membre ale Spatiului Economic European (SEE) poate desfasura activitate in Romania, fie direct, fie prin intermediul unei sucursale stabilite pe teritoriul tarii noastre, fara ca pentru aceasta sa aiba nevoie de inca o autorizatie din partea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.

Acestea trebuie sa trimita o notificare catre autoritatea de reglementare din Romania prin care sa anunte intentia de a-si extinde activitatea si pe teritoriul tarii noastre.

Pana in prezent si-au anuntat intentia de a desfasura activitatea in Romania 20 de societati de asigurare, din care trei din Germania, patru din Irlanda si treisprezece din Marea Britanie. Totodata CSA a fost notificata si de o societate de asigurari din Austria cu privire la intentia acesteia de a-si deschide o sucursala pe teritoriul Romaniei, conform principiului dreptului de stabilire.

Lista completa a companiilor din Spatiul Economic European care au notificat intentia de a desfasura activitati de asigurare in Romania, in baza principiului liberei circulatii a serviciilor sau a dreptului de stabilire, poate fi consultata pe Internet, pe siteul CSA la adresa www.csa-isc.ro.

In vederea informarii publicului si protejarii intereselor asiguratilor, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor face cunoscut faptul ca societatile de asigurari autorizate in oricare dintre statele membre SEE si care vor desfasura activitatea si in Romania se supun autoritatii de reglementare care le-a autorizat si nu intra in sfera de supraveghere a CSA. Astfel, desi reclamatiile pot fi depuse si la CSA, aceasta nu are atributia legala de a solutiona reclamatiile facute de asiguratii care au incheiat contracte de asigurare cu societatile mai sus mentionate.

In situatia in care o asemenea societate este declarata in stare de insolvabilitate sau de faliment, eventualele creante de asigurare ale cetatenilor romani asupra acesteia intra in schema de garantare a statului care a autorizat societatea, conform legislatiei nationale a acelui stat, si nu sunt acoperite de Fondul de garantare constituit in Romania din contributiile asiguratorilor romani.

Exit mobile version