Verificati farurile si proiectoarele, pentru a depista prezenta urmelor de impact sau a fisurilor, daca oglinda este mata sau oxidata (blocul optic nu mai este etans). De asemenea, in cazul inlocuirii farului sau proiectorului, verificati daca noua piesa are numar de omologare. Absenta acestuia este si o incalcare a legislatiei rutiere, dar semnifica si faptul ca piesa nu este conforma cu standardele fabricantului, deci nu garanteaza performanta piesei originale.
Evident, un far cu defectele de mai sus va oferi o luminozitate redusa semnificativ, vizibilitate scazuta si va spori riscul de orbire pentru partenerii de trafic. In toate cazurile, este bine sa schimbati grupul optic cu unul de aceeasi calitate, original.
Nu este suficient ca farul sa fie nou, mai sunt si alte elemente care pot conduce la o proasta iluminare. Fixarile si sistemul de reglaj aflate in stare necorespunzatoare, starea precara a becurilor, favorizeaza riscul de orbire al partenerilor de trafic si obosesc soferul.
Reglajul incorect al farurilor trebuie corectat de urgenta. Cel putin anual trebuie efectuat un reglaj profesional. Un dereglaj cu 10 grade in sus duce la un factor de orbire de 20 de ori mai mare, iar un dereglaj cu 10 grade in jos scurteaza distanta de iluminare cu 30 de m.
In plus, daca masina nu este echipata cu un corector automat al reglarii farurilor in functie de incarcare, folositi corect reglajul manual (de obicei prin parghii sau electric) existent la bord, conform indicatiilor din manualul de utilizare. Un far murdar poate diminua puterea de iluminare cu peste 30%; e bine sa tineti in masina o carpa moale sau un prosop pentru curatarea farurilor.
Becurile se uzeaza in mod natural, de aceea e bine sa le verificati periodic. Inlocuirea becurilor principale este bine sa se faca tot timpul pereche; altfel, performantele sistemului de iluminare pot scadea cu mai mult de 50%. Inlocuirea unui singur bec, din cauza defectarii acestuia, duce la un dezechilibru al iluminarii si apoi, in scurt timp, si la inlocuirea becului simetric. Este imperios necesar sa aveti la bord o cutie cu becuri de schimb. Noaptea, pe ploaie sau ceata, este important sa vedeti bine si sa fiti vazuti.
Ultima tehnologie in sistemul de iluminare este becul cu descarcare (xenon), in tandem cu sistemul autoadaptiv, care face ca lumina sa urmeze automat directia de mers a autovehiculului. Becul cu xenon este de trei ori mai performant decat unul cu halogen, asigura o vizibilitate cu peste 100 m mai mare, este mult mai apropiat de lumina naturala si are o durata mai lunga precum si vizibilitate laterala sporita.
Pretul sistemului ramane sensibil mai ridicat decat al clasicelor becuri halogen si, in plus, nu se poate monta decat in conjuctie cu un sistem de spalare a a farurilor (pentru a preveni orbirea participantilor la trafic). Cu toate acestea, tinde sa se generalizeze, la fel si sistemul autoadaptiv, care in cativa ani va fi probabil noul standard in iluminare.
Nu neglijati importanta unei bune iluminari, care este factorul determinant pentru rulajul in bune conditii de confort si siguranta. Statisticile arata ca accidentele au loc in acele perioade ale zilei in care vizibilitatea este redusa si conditiile de timp sunt nefavorabile.
Cercetarile stiintifice au demonstrat un alt aspect interesant: o persoana de 40 de ani are de 2 ori mai multa nevoie de lumina decat o persoana de 20 de ani. Unstudiu bazat pe frecventa accidentelor pe timp de noapte si pe timp de zi, a demonstrat ca un sofer de 55 de ani are de 2,3 ori mai multe sanse sa aiba un accident, comparativ cu un sofer de 25 de ani!