Site icon Turatii

Masina mea nu s-a fabricat inca…

Probabil nu sunt singurul care se gandeste ca oferta vasta de pe piata auto nu imi satisface deloc asteptarile. Stiu, pare incredibil ca din cateva mii de modele de automobile oferite spre vanzare de o pleiada de marci, niciunul nu imi indeplineste complet lista de dorinte.

Sa explic: mi-as dori un SUV mic si economic, ceva in genul Nissan Qashqai, al carui exterior imi place mult. Agreez si dimensiunile, nu e prea mare si opulent, in plus are spatiu interior suficient si arata si bine. Acum apar problemele: vreau cu cutie de viteze automata cu 6 trepte dar motorul de 2,0l dCi e putin prea mare pentru gustul si nevoile mele.

Sa construiesc, repede, masina pe care o vreau: un fel de Qashqai, cu motor diesel, maxim 1,6l, minim 110 CP, cuplu pe la 250-300 Nm, cutie automata cu 6 trepte, 4×4 selectabil (deci nepermanent), fara reductor, cu o climatizare automata, ceva optiuni (fara xenon si alte chestii de lux), care sa ma coste decent, undeva pe la 20 000 de euro.

Stiu, mai mi-a zis cineva de Tiguan, nu merge, iese din specificatii, ma straduiesc sa imi placa si nu ma convinge, deci nu ma bag. Dar sa ma intorc la ideea articolului… Sunteti de acord ca, desi ne-am cumparat masina care ne place, totusi nu ne place?

Suna paradoxal, insa cam asa este. Intotdeauna exista un dubiu. Acel “daca avea si cutie automata, era super tare” sau “masina ma satisface complet, pacat ca nu aveau si xenon in oferta”. Cu alte cuvinte, 99,9 la suta e bine. Dar ce facem cu 1 la suta?

Am vrea sa avem o linie directa de comunicare cu producatorul, sa ii dam un SMS: “Bai nene, ce e cu sigla aia oribila? Da oglinzile alea care arata ca niste urechi de elefant, alo, fa ceva cu ele! Vrei sa mai cumparam sau ne ducem la concurenta?”. Din pacate, nu merge asa.

Probabil factori de natura economica fac ca automobilele sa fie niste compromisuri care sa satisfaca pe toata lumea. Dam 3 linii de echipare si 5 motoare, toti trebuie sa se rezume la astea. Si, sigur, combinatiile rezultate pot fi satisfacatoare pentru o mare parte a consumatorilor.

Din pacate, unele dorinte, chiar si normale, sunt din ce in ce mai greu de satisfacut azi in piata de automobile. Dispar masinile de teren mici si relativ accesibile, cum erau odata Suzuki-urile Vitara si Samurai. Apar altele noi si acum, dar cand pretul e prea mare si spatiul e prea mic… Nu iti raman prea multe optiuni din nefericire, si, de voie de nevoie, te duci cu cartofii la piata cu un Landcruiser full option.

Exit mobile version