Site icon Turatii

Rombat: 2 000 000 de baterii pe an

Compania Rombat SA, cel mai mare producator de baterii auto din
Romania, a inregistrat in ultimii 2 ani o crestere a vanzarilor dar si a productiei. In 2009 s-au vandut 2 milioane de unitati, in crestere cu 30% fata de 2008 (cand s-au vandut 1.5 milioane de unitati), iar pentru acest an se estimeaza o vanzare de peste 2.1 milioane de unitati.

“Compania noastra a inregistrat in anul 2009 o cifra de afaceri de peste 215 milioane RON, din care aproximativ 60% reprezinta exportul, si un profit de aproximativ 26 milioane RON. Pentru anul curent ne asteptam la o crestere a cifrei de afacere de 22% fata de anul trecut, ceea ce reprezinta 264 milioane RON. In ceea ce priveste exportul, preconizam ca acesta va creste cu 32% fata de anul 2009.” afirma Ioan Repede, directorul general Rombat SA.

In prezent Rombat exporta in Franta, Spania, Portugalia, Italia, Grecia, Republica Moldova s.m.a.. Rombat este acreditat ca furnizor regional in panelul Renault si furnizor Peugeot-Citroen. Programul de investitii pentru anul 2010 se ridica la aproximativ 13.5 milioane Euro.

Implementarea acestui program depinde insa si de fondurile disponibile de la guvern si aprobarea unor fonduri europene, deoarece o parte din proiectele pentru 2010 vor fi derulate
prin diverse programe cu finantare guvernamentala sau europeana (aproximativ 46%).

“In acest an ne-am propus sa investim, si mai mult decat am facut-o pana in prezent, in protectia mediului inconjurator. Astfel, la inceputul acestui an am dat startul investitiei de la REBAT Copsa Mica. Investitia totala se ridica la aproximativ 7.8 milioane Euro si va fi finalizata in 2011.” afirma Ioan Repede.

Din totalul investitiei 4.8 milioane de Euro vor proveni de la Rombat iar restul de 3 milioane de Euro din partea Administratiei Fondului de Mediu prin
Programul de Finantare Guvernamentala. Investitia urmareste cresterea capacitatii de prelucrare a bateriilor uzate, extragerea plumbului si a altor materii prime necesare in procesul de productie al Rombat SA.

Acest proiect asigura imbunatatirea factorilor de mediu atat la REBAT Copsa Mica cat si la nivelul intregii tari. In fiecare luna, compania Rombat investeste aproximativ 1 milion de dolari pentru recuperarea si reciclarea bateriilor auto.

REBAT Copsa Mica are ca obiectiv principal de activitate recuperarea plumbului din acumulatorii uzati. O alta investitie prevede marirea capacitatii de productie de baterii auto si baterii in tehnologie avansata pentru autovehicule microhibride 1 si 2. In acest an Rombat si-a propus sa investeasca 4 din cele 10 milioane de Euro necesare acestui proiect (50% finantare europeana).

Proiectul privind “Energia Verde” ramane mai departe o prioritate pentru compania bistriteana. Anul acesta se vor aloca 3-4 milioane, din care 50% din fonduri guvernamentale si europene, pentru construirea de microhidrocentrale. Totalul investitiei este de aproximativ 7-8 milioane de Euro si va fi finalizata in cursul anului viitor.

Exit mobile version