Site icon Turatii

Paradoxul pneului de iarna

Nu stiu daca este formal corect sa asociez termenul “paradox” cu un banal pneu de iarna, insa sezonul rece se straduieste sa imi arate ca viata bate filmul, la orice ora si din orice pozitie.

Paradoxal, cand zapada e mai mare si viscolul in toi, cei care au masinile echipate cu pneuri de iarna stau acasa si pe sosea ies cei profund neechipati. Sunt gata sa pun ramasag ca proportia celor plecati la drum “ca vara” bate de departe mica “asociatie a utilizatorilor de pneuri de iarna”.

Tot paradoxal, utilizatorul de pneuri de iarna isi vede masina lovita de un aventurier ce nu are o minima echipare, primeste un RCA mai mult sau mai putin util si… la revedere! Ramai prost in drum, cu masina terci si cu formularul de constat amiabil mototolit in pumn.

Constat amiabil care “constata” cat de fraieri sunt unii, printre care ma numar si eu… Investim bani in protectia masinilor, cumparam pneuri de iarna ca sa putem circula in siguranta. Ce inutil atata timp cat strada zumzaie de infantili prost echipati!

Paradoxal, pneurile de iarna au o ciclicitate ciudata si pe piata: inainte de iarna se gasesc din abundenta si sunt scumpe – la doua saptamani dupa primele zapezi pretul scade. La o luna, nu se mai gasesc sau apar doar sporadic, fie cate o bucata fie cate trei, doar sa te incurce. Daca intrebi de pneuri de iarna in decembrie, te si faci de ras – e ca si cum ai cauta banane la Polul Nord. O fi normal?

Tot de mirare este si faptul ca, asa cum se poate in tarile civilizate, in Romania pneurile de iarna sunt recomandate, nu obligatorii. Sunt sigur ca daca mai marii care ne conduc ar introduce obligativitatea acestor pneuri, din noiembrie pana in aprilie, de exemplu, viata tuturor, de la soferi la pietoni, ar fi mai placuta. Pana atunci, mai e…

Ultimul paradox al pneurilor de iarna este urmatorul: oricat de incredibil ar fi, rareori le gasesti pe automobile cu tractiune integrala. Explicabil de ce multe automobile Porsche Cayenne sau VW Touareg (si multe altele) se chinuie sa iasa din parcari in timp ce altii ies fara efort, avand pneuri de iarna. Penibil sau incredibil?

Exit mobile version