Bag pixu’ în taxă şi v-o fac cadou!

HummerAşa pare că s-au gândit mai marii acestei ţări. Luaţi-o! Pentru binele ţării (că noi vindem certificate de aer curat pe spatele proştilor…). Aşadar, stimaţi oameni, ca nu vreau să va zic sclavi, am mai primit peste ochi o taxă gândită cu spatele (a se citi “curul”). Noua variantă a taxei de înmatriculare/poluare/prostie/întoarcere în timp/etc ne arată foarte clar ce suntem noi, poporul, pentru cei care ne conduc: doar nişte oi (sursa).

Nu vreau să fac o analiză pe text a acestei noi aberaţii legislative. Nu văd la ce ne ajută… E dată. Tot ce pot să fac în câteva cuvinte e să spun cam cum ar fi putut să fie… Evident, dacă finanţiştii (ce urât sună, cred că şi un cioban gândeşte mai logic ca ei…) ar fi dorit cât de puţin binele populaţiei dornice să deţină legal un automobil pe teritoriul acestei stâne numită România.

Aşadar, scurt, se taxează grav şi euro V. De ce? Unde e încurajarea omului să-şi cumpere maşini noi, puţin poluante? Mai ales că acum, pe timp de criză, preţurile mai scăzuseră puţin şi cu programul “Rabla” chiar îţi mai puteai împlini visul de a conduce un autoturism civilizat? De ce nu se putea menţine o taxă modică, de 10-30 de euro pentru euro V? Nu s-a vrut.

De ce sunt taxate grav camionetele şi maşinile destinate muncii, care prin construcţie şi destinaţie au motoare relativ mari (2,5l nu e chiar aşa un motor de avion…) şi sunt “doar” euro 4? De ce când dai 20 000 de euro să iei o maşină de şantier mai trebuie să dai si statului 3000 de euro sau peste? Nu ajunge că impozitul sare de 1000 de lei anual (mai mult decât la orice vilă de şmecher)? Statul ne vrea binele? Poate morţi.

Nu ştiu alţii cum sunt, dar să dai 5-600 de euro sau mai mult taxă pentru un autoturism de 10 000 de euro la dealer, e deja cam peste puterea multora de înţelegere. Să ne lămurim, cumpărăm maşini în cârdăşie cu statul? Care e treaba? Avem impozite, avem roviniete, RCA, taxe peste taxe, ce mama dracului mai vreţi, să le înmatriculăm pe numele statului? Chiar nu vă e teamă de nimic pe lumea asta?

Avem deja mii de maşini înmatriculate în Bulgaria. Banii ăia nu v-au plăcut, erau puţini. Nu-i nimic, bulgarii sunt proşti. Sau nu. Fără legătură neapărat, un caz români vs. bulgari: oferte de Revelion. În Bucureşti o terasă dosnică din Centrul Vechi face reclamă meniului de Revelion la doar 360 lei. Coincidenţă, la câteva secunde, altă reclamă, într-o staţiune din Bulgaria, ofertă 4 zile de cazare pentru Revelion, cu cină festivă inclusă, ghiciţi! Doar 360 lei… Ce aţi alege?

Sunt uluit în continuare de inepţiile pe care colective de aşa zişi specialişti le scornesc şi au curajul să iasă cu ele pe piaţă. Oile placide au ieşit la iernat, vorba altui cântec. Românul suportă. Oare cât mai ţine aşa? Pur şi simplu, deţinerea unui automobil în România sfidează logica, bunul simţ şi orice altceva. În curând vom ajunge în perioada prohibiţiei, vom umbla cu maşinile pe sub mână şi pe drumuri lăturalnice.

Cum să taxezi cea mai nouă normă de poluare (adică eficienţă maximă) cu sume care în anii anteriori se plăteau la euro 2 sau 3? Unde e stimularea? La maşinile electrice? Care? Alea de bărbierit? Guvernanţii lui peşte, treziţi-vă, avem încă localităţi fără curent electric şi voi vreţi să stimulaţi cumpărarea de maşini electrice? Sunteţi extratereştrii? Sau v-a plecat mintea în spaţiu?

Vai, suntem fericiţi că se taxează cu mii de euro automobilele cu euro 0, 1, 2 şi 3. Le dăm în cap şi la ăia care au bani de euro 4 şi 5. Să nu intre automobilele poluante să ne sufoce aerul. Nu-i nimic, le înmatriculează lumea la bulgari (bravo lor, cresc şi pe banii noştri) şi umblă nestingheriţi prin România. Pe înţelesul boilor conducători: bulgarii iau banii, noi cu noxele.

2 Responses

  1. Dragos says:

    Respect, ati punctat perfect si la obiect. Ce e mai grav e ca acesti bani nu sunt folositi pentru mediu ci probabil pentru bugetari, clientela etc.

  1. 07/07/2011

    […] fac ce vor cu proprietatea ta. Statul impune taxe de poluare şi altele într-o necunoştinţă de cauză care s-ar pedepsi şi într-un trib ce nu a cunoscut […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.