Site icon Turatii

Avem nevoie de parcări pe marginea şoselelor

BMW seria 3 in parcare amenajata pe marginea soseleiSper că sunteţi de acord cu mine, lipsa parcărilor amenajate pe marginea şoselelor e o mare problemă. În primul rând că puţinele spaţii care există au fost complet devalizate de hoţii de fier vechi.

Apoi, dacă nu sunt devalizate, servesc ca parcare pentru cei care muncesc câmpul sau vând produse agricole pe marginea drumului.

Am fost uimit să constat cât de incredibili sunt unii oameni. Practic am întâlnit bănci şi mese din ciment complet fărâmate, în multe locuri de parcare (rămase evident de dinainte de revoluţie), sparte cu ciocanele şi baroasele pentru a se fura fierul beton din interior, care se duce apoi la centrele de fier vechi.

Câtă muncă pentru câţiva lei, la 8-10 lei kg de fier beton, nu cred că scoţi 50 de lei dintr-o bancă, să stai să spargi ciment pentru atâta lucru, cred că e mai rentabil să te duci la sapă, se plăteşte 80-100 lei ziua, plus mâncare şi băutură. Dar, n-ar fi prima dată când se dovedeşte că şi hoţii sunt proşti.

Primarii de oraşe şi comune ar trebui să aibă pe lista de priorităţi amenajarea de astfel de locuri. Nu e complicat, bănci, mese, coşuri de gunoi, chiar şi un izvor amenajat sau o cişmea, sunt elemente simple care pot schimba peisajul dezolant al şoselelor.

Dacă tot se fac parcuri de sute de mii de euro prin toate satele, se pot “scoate” nişte bani şi din amenajarea de parcări…

Când întâlneşti în România un loc ca cel din prima poză, te opreşti. Mie mi s-a părut că sunt în altă ţară. Obişnuit fiind cu imaginea din a doua fotografie (care arată că nu e totul să ai bani de McDonalds dacă nu laşi dovezi şi altora).

Felicitări primăriei din respectiva localitate, dacă toţi ar fi aşa, România ar arăta mai bine, cel puţin la capitolul locuri de oprire pe marginea şoselei.

Pentru cei care vă întrebaţi de ce e necesar să ai spaţii de oprire amenajate pe marginea drumurilor, în primul rând există norme europene în acest sens, în al doilea rând spaţiile respective salvează vieţi.

De multe ori, a opri 15 minute pentru a te odihni, relaxa, dezmorţi sau mânca, poate face diferenţa între un şofer care adorme la volan şi unul care ajunge acasă…

Exit mobile version