Control al societatilor de asigurare

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a finalizat primele actiuni de control la societatile de asigurare si intermediarii in asigurari, care au avut drept obiectiv verificarea modului in care acestia respecta prevederile legale din domeniul asigurarilor obligatorii de raspundere civila auto RCA.

Actiunile de control s-au desfasurat pe raza teritoriului Capitalei si au avut ca tematica:
– verificarea aplicarii prevederilor referitoare la obligatia de eliberare, odata cu polita de asigurare RCA, a vignetei; Conform dispozitiilor Normelor puse in aplicare prin Ordinul CSA nr.3108/2004, orice polita de asigurare RCA incheiata cu incepere din anul curent trebuie sa fie insotita de o vigneta care sa fie inmanata asiguratului si care sa precizeze luna si anul cand expira asigurarea RCA;
– verificarea indeplinirii art.20 alin.1 lit.a) din Legea nr.32/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, conform caruia societatile de asigurare trebuie sa isi organizeze si sa isi desfasoare activitatea cu prudenta si profesionalism.

In temeiul acestui articol, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a verificat modul in care societatile de asigurare respecta interdictia de a-si desfasura activitatea de vanzare a asigurarilor obligatorii RCA in spatii deschise neamenajate corespunzator (in autovehicule parcate pe trotuare/carosabil si la punctele de lucru ambulante).
– verificarea indeplinirii prevederilor Ordonantei de urgenta nr.189/2005 referitoare la furnizarea de catre societatile de asigurare, in sistem informatizat, a informatiilor privind politele de asigurare obligatorie RCA

Urmare analizarii aspectelor constatate prin actiunile de control, Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor a hotarat sanctionarea cu avertisment scris a conducatorilor executivi ai urmatoarelor societati de asigurare, intrucat au fost depistate, in diferite zone ale Capitalei, puncte volante de vanzare a politelor RCA emise de acestea:
• ASIBAN S.A.
• ASIGURARE REASIGURARE ARDAF S.A.
• ASIGURAREA ROMANEASCA – ASIROM S.A.
• ASITRANS S.A.
• OMNIASIG S.A.
• SOCIETATEA COMERCIALA DE ASIGURARE – REASIGURARE ASTRA S.A.

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor reaminteste societatilor de asigurare faptul ca desfasurarea activitatii de contractare a asigurarii obligatorii RCA in spatii deschise, respectiv neamenajate corespunzator pentru acest gen de activitate, reprezinta o incalcare a obligatiilor societatii de a-si organiza si desfasura activitatea cu prudenta si profesionalism, in concordanta cu natura si marimea activitatii prestate, si de a supraveghea activitatea personalului propriu, a unitatilor din subordine si a agentilor, subagentilor si agentilor subordonati, astfel incat sa nu fie periclitata activitatea de asigurare desfasurata de asigurator, obligatii prevazute la art. 20 alin (1) lit. a) si alin. 3. lit.b) din Legea 32/2000 cu modificarile si completarile ulterioare.

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor va continua actiunile de control privind modalitatea de vanzare a asigurarilor obligatorii RCA, dar si de introducere corecta a informatiilor referitoare la acestea in baza unica de date CEDAM, si in functie de aspectele constatate va aplica masurile sanctionatorii prevazute la art.39 din Legea nr.32/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.