Prima de asigurare unica pentru spatiul UE

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor saluta decizia Parlamentului Europen de a aproba ca data a aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, data de 1 ianuarie 2007.

Cerintele Uniunii Europene in domeniul asigurarilor obligatorii de raspundere civila auto se refera la existenta legislatiei si a mecanismelor care sa asigure ca orice proprietar de autovehicul incheie obligatoriu o asigurare RCA care sa fie valabila pe tot Spatiul Economic European plus Elvetia.

Aceasta inseamna ca de la data aderarii, polita de asigurare auto obligatorie va fi valabila pe intreg teritoriul Comunitatii Europene, incluzand Romania ca Stat Membru, precum si pe teritoriul Islandei, Norvegiei, Lichtenstein si Elvetiei.

Prin legislatia emisa, Romania s-a aliniat la cerinta minima prevazuta de directive. In consecinta, documentul de asigurare Carte Verde va continua sa existe pentru celelalte state care nu sunt cuprinse in Spatiul Economic European si Elvetia. Vorbim practic de extinderea teritoriala a valabilitatii asigurarii RCA, nu de unificare.

Astfel, de la data aderarii, proprietarii de autovehicule trebuie sa plateasca o singura prima pentru asigurarea obligatorie auto valabila pe intreg teritoriul mentionat.

De la 1 ianuarie 2007, limitele de raspundere ale asiguratorilor in baza asigurarii RCA nu vor putea fi mai mici de 100.000 euro pentru daune materiale, respectiv 350.000 euro/persoana in caz de vatamari corporale.

Primele sunt stabilite exclusiv de catre societati, deci ele vor fi singurele in masura sa decida daca le majoreaza sau le diminueaza, in functie de rezultatele proprii inregistrate pentru aceasta forma de asigurare, de dauna medie, frecventa daunelor, cheltuielile de achizitie, etc. insa, asiguratorii au obligatia de a notifica CSA cu privire la tarifele practicate si, de asemenea, de a le publica.

Modificarea acestor tarife, nu poate fi facuta mai devreme de 3 luni de la ultima notificare.

Totodata mentionam ca tarifele de prime pentru anul 2007 au fost deja stabilite si comunicate Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, posesorii de autovehicule putandu-se deja informa la societatile de asigurare asupra preturilor practicate de acestea pentru anul 2007.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.