Autostop online

Lumea se schimba rapid iar o data cu ea automobilistii si pietonii. In Vest, autostopistii clasici nu mai sunt de mult la moda, acum pietonii si conducatorii auto se intalnesc mai degraba pe Net, decat pe autostrada.

Italienii au testat printre primii binefacerile Web-ului, in materie de autostop. In urma cu cativa ani, drumurile nationale din peninsula erau pline de tineri, mai ales straini, incarcati cu bagaje si purtand in spate cartoane mari, pe care statea scris: Roma, Venetia, Florenta, etc. De cele mai multe ori singuri, uneori perechi si foarte rar in grupuri. De ceva timp, aceasta imagine a cam disparut, nu mai vezi persoane asteptand linistite la marginea drumului, un automobilist binevoitor, care sa opreasca si sa le transporte, cel putin pentru o bucata de drum.

Cu ajutorul Internetului, schimbul de informatie in acest sens, vine prin computer. Automobilistii si autostopistii dialogheaza la distanta si isi dau intalnire la o ora, o zi si un loc precis, pentru a voiaja impreuna, punandu-se de acord asupra metodelor de recunoastere, a bagajelor, copiiilor sau animalelor, pe care le au de transportat si, in unele cazuri, asupra muzicii pe care o vor asculta pe drum sau daca sunt fumatori sau nu. Este posibil ca totul sa vi se para mai putin romantic si cu siguranta mai putin aventuros, dar in orice caz este mult mai bine organizat.

Strainii, mai ales studenti, in frunte cu olandezii si germanii, au demarat acest proiect in Italia si au creat site-uri, pentru a pune in legatura pe cei care care calatoresc si pe cei ce cauta un “coleg” de drum. Unul dintre cele mai accesate este www.autostop.it si, pentru a putea beneficia de serviciile acestuia, este nevoie de o inregistrare, de plata unei taxe de 16 euro si o alta, in functie de distanta pe care doresti sa o parcurgi.

Interesant este faptul ca, prin intermediul acestui site, calatoresc nu numai cetatenii italieni, ci si studenti si muncitori din Portugalia, Spania, Franta Belgia, Irlanda, Anglia, Olanda, Germania, Austria, Ungaria, Lituania sau Cehia. Un alt site italian este www.viavai.it, destinat, deocamdata, numai locuitorilor din peninsula, dar gratuit, pe care automobilistii si autostopistii se pot pune de acord cu privire la tot ceea ce presupune un voiaj impreuna.

De semnalat este si www.dividere.com (de data aceasta, nu numai in limba italiana, ci si in engleza, spaniola, franceza, germana, portugheza si chiar si in limba basca). Site-ul dispune de un motor de cautare ce acopera peste 850 de mii de orase si 70 de tari din toata lumea si pune in legatura persoanele care parcurg traseele in mod ocazional (cum este cazul intr-o vacanta), dar si in mod regulat (in drum spre serviciu sau spre facultate). ªi acesta este un site gratuit.

Am mai retinut si www.drive2day.it, un alt serviciu gratuit (pentru care este insa nevoie de a te inregistra) de autostop on-line si de car-sharing. Folosind Internetul sau un telefon mobil cu serviciu wap, utilizatorii inregistrati pot primi informatii, in legatura cu posibilii automobilisti binevoitori, cu drum prin peste 27 de mii de orase europene.

Desi sistemul se afla inca la inceput, el si-a dovedit utilitatea pentru foarte multi autostopisti freceventi, mai ales pentru studentii straini din Italia. Ne este imposibil sa nu ne gandim cum ar putea functiona asa ceva si la noi, unde, se stie ca siguranta autostopistilor a fost, de multe, ori pusa in primejdie de conducatori auto asa-zis “binevoitori”…

No Responses

  1. autostopist says:

    Functioneaza deja si la noi.
    Vezi: http://WWW.AUTOSTOPIST.RO

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.