Evaluarea sectorului RCA in Romania

Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), reunit in sedinta pe 7 martie, a analizat stadiul corectarii de catre societatile de asigurare a erorilor ce au rezultat la prima comparare a informatiilor privind politele RCA, transmise in baza de date CEDAM, cu datele privind autovehiculele inmatriculate, existente la Ministerul Administratiei si Internelor. S-a constatat ca, pana la aceasta data, societatile de asigurari au corectat si retransmis catre CEDAM doar circa 30% din erorile rezultate.

In acest context, Consiliul CSA a hotarat transmiterea catre directorii generali ai tuturor societatilor de asigurare responsabile cu alimentarea bazei de date a unei adrese de convocare, pentru data de 9 martie a.c., la o sedinta de lucru in cadrul careia:
– se va stabili un grafic de lucru pentru finalizarea in cel mai scurt timp a procesului de corectare a erorilor;
– se va fixa un termen de transmitere a informatiilor necesare pentru cea de-a doua comparare, care va avea la baza data de 1 aprilie a.c.;
– li se va aduce la cunostinta prevederile legale referitoare la sactiunile aplicabile in cazul nerespectarii obligatiilor ce le revin cu privire la alimentarea bazei de date CEDAM cu informatii corecte si complete.

Consiliul CSA va reanaliza stadiul transmiterii informatiilor catre baza de date CEDAM in jurul datei de 15 martie a.c. si va aplica, acolo unde se impune, sanctiunile prevazute la art. 39 din Legea nr.32/2000.

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a gazduit si intalnirea care a marcat incheierea misiunii de peer review a Comisiei Europene avand drept obiectiv evaluarea sectorului asigurarii obligatorii de raspundere civila auto, misiune care s-a derulat in perioada 23 – 24 februarie a.c.

Expertii misiunii au prezentat concluziile la care au ajuns la finalul celor doua zile, pe parcursul carora au avut intrevederi cu toate partile implicate in derularea activitatilor cuprinse in Planul de Actiune pentru asigurarea obligatorie RCA, respectiv cu reprezentanti ai CSA, ai Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR), ai Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) si ai Politiei Rutiere.

Printre aspectele pozitive constatate de catre expertii misiunii s-au numarat Planul de Actiune privind asigurarea obligatorie RCA si executia bazei de date CEDAM, care a fost apreciata ca fiind deosebita. Reprezentantii misiunii de evaluare au facut cunoscut faptul ca Raportul de Monitorizare in urma celor 14 misiuni de evaluare din Romania pentru domeniile marcate cu steag rosu si galben va fi publicat in data de 16 mai 2006 şi au subliniat faptul ca orice evolutii legislative sau de alta natura care vor aparea pana la publicarea Raportului vor fi luate in considerare in elaborarea acestuia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.