Pachetul legislativ obligatoriu in automobil

Foarte important pentru automobilistii autohtoni, Pachetul Legislativ Obligatoriu conform Ord. 2218/2005 trebuia sa contina trusa medicala, cu componentele consumabile din interior aflate in termenul de valabilitate, triunghi reflectorizant si extinctor, si acesta din urma aflat in termenul de valabilitate. La verificarea automobilului de catre agentii de politie, lipsa oricaruia din aceste elemente va duce la o amenda substantiala si la acordarea a 3 puncte de penalizare conducatorului auto.

Nu uitati insa ca, pe langa acestea, mai ales dupa aderarea la Uniunea Europeana, de la 01 februarie 2007, in automobil trebuie sa aveti obligatoriu si un set de becuri de schimb, pentru toate sistemele optice de semnalizare si iluminare ale vehiculului, precum si o vesta reflectorizanta ce se va folosi in cazul in care se paraseste automobilul pe carosabil sau pe marginea carosabilului, atat ziua cat si noaptea, pe orice vreme.

Important! Vesta trebuie pastrata in interiorul automobilului, fiindca in caz de pana sau accident trebuie sa o puteti purta imediat! Ori in cazul in care, din diferite motive coborati din automobilul stationat pe carosabil, in scurta perioada in care va indreptati nesemnalizati catre portbagaj sa luati vesta, sunteti pasibili de amenda, mai ales in strainatate agentii de politie fiind foarte stricti in acest sens.

12 Responses

 1. Tony says:

  Stingatorul e cel mai inutil instrument obligatoriu de la bordul masinii. In rest le gasesc importanta. Spun ca stingatorul e o tampenie fiindca am pierdut o masina in lupta cu flacarile. In momentul in care am actionat maneta stingatorului m-am rusinat (sincer) de jetul de pistol cu apa pe care-l arunca inspre flacari. Decat asa, mai bine deloc. Recomand o patura de dimensiuni apreciabile (2×2) sau ceva de genul care sa fie sacrificata in vederea inabusirii flacarilor. Va doresc sa nu aveti astfel de evenimente neplacute!

 2. Ando says:

  O mare tampenie este reprezentata de instictor!Sunt masini care sunt prevazute cu sistem antiincendiu.Daca ai a asemenea masina de ce sa mai fi obligat sa cumperi instinctor?Daca conduce o femeie o masina care a luat foc pe la motor se pricepe sa o stinga?Sunt masini cu acel sistem si riscul incendiului e mic.Ma mir ca guvernantii nu au luat in calcul si vreun examan antiincendiu!

 3. Vali says:

  O tampenie foarte MARE sa iti cuperi toate aceste lucruri (indispensabile!!!)
  Daca o persoana anume are o dacie veche si care abia mai functioneaza nu mai vrea sa bage alti bani in masina, la ce folos mai au aceste lucruri, pentru ce? ma intreb si eu oare, cati la suta dintre romani care au masini au toate aceste lucruri la ei in masini, nu acasa?
  Si eu am masina si de cand am luat-o nu ma intrebat nimeni de ce nu am vesta, stingator…etc.

 4. gabi says:

  De utilitatea lor sa ne fereasca sfantul sa avem parte! poate sunt bune – asa preventiv – la masina omului. Dar ca este un singur producator autorizat (Vesta), ca termenul de valabilitate se sfarseste inainte de a incepe….. astea-s inovatii dambovitene menite sa pricopseasca pe unii cu orice pret! Vorba cuiva…traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul!

 5. hype says:

  toate aceste elemente sunt o mare prostie, is de acord cu ele, dar nu sa iti dea amenda, cine vrea le cumpara cine nu, isi vede de treaba. Da normal ca trebuie sa lingem si noi pe europeni undeva… Cand avem noi drumuri care sa concureze cu cele din alte tari europene, atunci sa bage toate aceste legi, pana atunci sa nu se deranjeze,dar pacat ca au facuto deja

 6. doru says:

  Scuze! Din neatentie, am gresit pretul pentru trusa medicala! Este vorba de 65 RON !

 7. doru says:

  Intrebare pentru Robert: Stii cumva daca trusa medicala trebuie sa fie obligatoriu omologata RAR sau este buna si o trusa auto omologata dar produsa intr-o tara comunitara. Intreb asta pentru ca au aparut la Metro truse produse in Germania cu termen de valabilitate 5 ani la 650 RON, mult mai avantajoase decat cele Vesta Investments care expira dupa 18 luni. Multumesc!

 8. lunetistu_000 says:

  aberatii totale. in nici o tara din m.U.E. nu sunt legi k la noi pt centura sa iei si amenda si puncte si treaba su vesta, trusa de prim ajutor si extinctoru e cea mai mare manevra lucrez intrun service de autocamioane care fak si europa si la multe masini la care ma_m uitat erau expirate si intra in m.U.E. cel putin o data pe luna .(george firma vesta investments am inteles k e a lu` tiriac.)

 9. george says:

  Reglementarile sint cum sint, dar pe mine ma irita rau faptul ca exista O SINGURA firma (una in toata tara !!!) care este autorizata RAR sa comercializeze aceste produse.O fi normal?? Intrebare de 100 RON: a cui este firma ?? ( firma se numeste Vesta Investments)

 10. sancred says:

  abureala toata timpenia asta…pentru ce sa car toate prostiile….sa imi mai ziceti o tara membra UE unde este obligatorie Extinctorul!!! PEntru ce ??? O fi ramas legiuitorii nostruii cu fixatia ca se aprind daciile 1300 ca tortele pe drum… si ca ce chestie sa port becuri cu mine…doar nu ma apcu sa desfac blocuri de lumini etc pe mijlocul drumului pt a inlocui un bec…sau de ex ma apuc la un Nissan Pathfinder sa schimb becurile Xenon ??? Abureala !!!! Si cu trusa de prim ajutor care expira…ca ce chestie ??? o timpenie mare cit tara asta !!!!!!! UE NonUE….tot una e…tot tarani sintem !

 11. robert says:

  Din cate stiu, in Romania, vesta este optionala, dar cat de curand va deveni obligatorie.

 12. Andrei says:

  As vea si eu stiu daca este obligatorie vesta daca nu paasesc tara…Am Dacia 1310 deci nu am voie….eu auzisem ca este obligatorie in Ro doa daca ai vechicul de peste 3 tone….va rog ..precizati daca in acest moment(08.01.2007) este obligatorie vesta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.