Ce facem in caz de accident rutier?

La un moment dat, in viata, fiecare dintre conducatorii auto este implicat intr-un accident auto. Poate fi vorba de o simpla coliziune in parcare, sau, mai rau, de un accident rutier grav, cu victime omenesti. In oricare din aceste cazuri, a sti sa reactionezi corect este o conditie necesara pentru limitarea atat a pagubelor materiale, dar mai ales a celor de natura umana.

Poate va intrebati: “De ce trebuie sa stiu eu ce sa fac in caz de accident?”. Ei bine, daca nu urmati corect procedurile in cazul unui accident, pot avea de suferit persoanele implicate, compania de asigurari poate invoca clauze din contract si nu va va plati daunele, va puteti alege cu o amenda din partea politiei, ba chiar puteti fi dat in judecata.

Ca masuri de precautie inaintea unui accident, este bine sa aveti trusa medicala de urgenta in masina, impreuna cu celelalte accesorii necesare in astfel de situatii (triunghi refelectorizant, stingator, lanterna). Un telefon mobil cu camera foto sau chiar o camera foto de unica folosinta pot fi utile in astfel de situatii.

Daca totusi sunteti martori ai unui accident care tocmai s-a produs si nu sunteti printre victime, retineti: aveti obligativitatea prin lege sa opriti la locul accidentului, sa chemati serviciile de urgenta si sa acordati primul ajutor celor implicati (daca pregatirea va permite sa faceti acest lucru in conditii de siguranta)!

Trageti imediat pe dreapta, opriti motorul, asigurati masina cu frana de mana si aprindeti luminile de avarie. Mergeti la autovehiculul (autovehiculele) avariate, verificati starea persoanelor aflate inauntru. Nu mutati nici una dintre persoanele ranite fara a consulta brosura din trusa medicala (exceptie face, desigur, personalul calificat pentru astfel de situatii…).

Sunati imediat la liniile de apel de urgenta (112) si solicitati Salvarea, Politia, Pompierii si Automobil Clubul Roman. Indicati starea ranitilor, a masinilor implicate (daca sunt raniti grav, daca masinile ard, daca trebuie tractate, etc). Nu ezitati sa opriti si alti participanti la trafic daca aveti nevoie urgenta de ajutor.

Asigurati locul accidentului, prin plasarea convenabila a triunghiurilor de semnalizare, anuntand astfel ca exista un accident pe sosea. Daca nu aveti telefon (pe autostrada ar trebui sa existe in mod normal telefoane de urgenta) rugati partenerii de trafic sa anunte serviciile de urgenta.

Nu parasiti accidentatii pana la sosirea echipelor de interventie si acordati-le primele ingrijiri medicale, daca sunteti calificati sa faceti acest lucru. Imaginati-va ca ati putea fi in locul lor… Nu ati vrea sa fiti parasiti in astfel de momente!

Daca sunteti implicat chiar dumneavoastra intr-un accident, nu neglijati schimbul de informatii cu toti ceilalti ce au legatura cu evenimentul. Notati numele, adresa, telefonul soferilor, al martorilor, numerele de inmatriculare ale masinilor si numerele permiselor de conducere si al politelor de asigurare.

Nu uitati sa notati marca masinilor si proprietarii de drept ai acestora. Nu discutati ce s-a intamplat decat cu politia, nu faceti comentarii de genul “cine a fost vinovat si cine nu”. Aceste afirmatii pot fi folosite mai tarziu impotriva d-voastra.

Raportati imediat accidentul companiei de asigurari (dupa declaratia de la politie), pentru a evita surprize de genul “cealalta parte implicata pretinde ca a fost vina dvs. si cere daune”. Daca sunteti ranit, indiferent cat de usor, consultati urgent un doctor si scoateti un certificat medico-legal care sa ateste felul si natura injuriilor.

Urmand aceste indicatii puteti mentine sigura scena unui accident rutier, evita neplaceri ulterioare si, de ce nu, salva vieti omenesti. Retineti: indiferent ca are loc o simpla ciocnire sau un accident grav, mentineti-va calmul si urmati aceste reguli simple! Veti sti cu siguranta sa faceti fata cu succes!

No Responses

  1. ghkf says:

    semnalizam si ocolim

  2. alex says:

    fara cuvinte….chiar asa e…!!!VINOVTII FARA VINA cer sa se faca lumina

  3. edy_n_boorg says:

    politia nu face nimic pt. decedatii, in urma unor accidente rutiere, nu conteaza daca sunt pietoni sau soferi daca au decedat sunt “VINOVATII FARA VINA”

  4. ady_tuning says:

    Pai care roman procedeaza asa?Romanu` daca vede omu` picat jos,pe moarte,el pleaca mai departe ca ii obosit,sau se grabeste ca il asteapta muierea acasa….regulile astea ziceti-le in occident nu la noi in Romania ca aici nu au sens deloc! 🙁

  5. alinutza says:

    trebuie sa recunosc ca ayn_rulz are dreptate…cei mai multi se fac nevazuti…..sau incearca …

  6. jik_BKL says:

    ntz, ntz, ntz, ntz, bai da` voi va dati romani adevarati?
    pai ce face un roman cand face un accident?— R: nik!!! se face nevazut

  7. Leu says:

    Antepenultimul paragraf are sens…mi s-a intamplat mie…este vorba de asa numita “tiganie” de la asigurator, mai ales daca ambele parti beneficiaza de serviciile aceluiasi asigurator,”tiganie” care poate fi foarte usor evitata in modul indicat in articol.

  8. mihai gabrov says:

    Antepenultimul paragraf nu are sens. In urma constatarii politiei se incheie un proces verbal, acelasi pentru ambele parti implicate si acolo scrie clar cine e vinovat, asa ca nu vad de unde pot aparea confuzii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.