Taxa de inmatriculare: va fi sau nu va fi?

Comisarul european Laszlo Kovacs: “Romania are 6 luni sa-si adapteze taxa de prima inmatriculare la cerintele UE”. Aflat intr-o vizita in Romania, Comisarul european pentru taxe si uniune vamala Laszlo Kovacs a declarat, conform Euractiv.ro, ca Romania trebuie sa-si modifice legislatia privind taxa de prima inmatriculare auto, avand la dispozitie maximum sase luni pentru a face acest lucru.

In opinia lui Kovacs, actuala taxa are trei probleme majore: I. este discriminatorie; II. nu face bine corelarea intre vechimea masinii si gradul de poluare; III. nu acopera decat o perioada limitata din durata de viata a unui automobil.

Comisarul european a amintit si exemplul Ungariei, care a pierdut procesul intentat la Curtea Europeana de Justitie si a fost nevoita sa returneze taxele percepute. Conform declaratiilor lui Kovacs, Budapesta a returnat intre 8 si 12 miliarde de forinti (31 – 47 milioane de Euro).

Purtatorul de cuvant al MFP, Stelian Negrea, a declarat pentru HotNews.ro ca “ne aflam in negocieri cu expertii Comisiei Europene pentru a gasi o solutie la cele doua probleme ridicate legate de taxa – faptul ca aceasta ar discrimina pozitiv cetatenii Romaniei si faptul ca nu ar fi regresiva (in sensul ca pe masura ce masina e mai veche, taxa ar trebui sa fie mai mica, dar neluandu-se in seama factorul poluare)”.

“De asemenea, trebuie precizat ca Romania nu se afla sub o procedura juridica a Comisiei Europene, ci doar in proces de negociere”, a mai spus Negrea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.