Taxa de inmatriculare? Efect zero!

E prima data cand scriu ceva despre taxa de inmatriculare. Nici nu stiu de ce o fac. Sunt convins ca e inutil, ca atatea alte demersuri care s-au facut si se vor mai face in aceasta tara populata (din pacate…). Massmedia arde de ceva vreme si raspunde ragusit bombelor lansate de catre primul-ministru sau de ministrul de finante. Sigur, nimeni nu vrea taxa de inmatriculare si pe buna dreptate…

Justificari pentru taxa sunt si se vor mai gasi, la fel cum si detractorii taxei au argumente la fel de pertinente. Realitatea are insa argumente simple. Perdantii suntem noi, cei care folosim automobilul si platim multe taxe pentru asta, impreuna cu mediul inconjurator care inghite noxele, mai multe sau mai putine, in functie de cati Euro au emisiile.

Cine castiga din aceasta taxa? Statul in primul rand, intr-un dispret total fata de mediu si cetateanul contribuabil. In al doilea rand grupurile de interese, care, desi nu au un statut juridic, exista, si cu totii suntem constienti de asta.

Miza este atat de mare incat se ignora total sfaturile, avertismentele si probabil si actiunile concrete viitoare ale Uniunii Europene, care incearca sa mentina aceasta taxa la un nivel ce va permite libera circulatie a automobilelor intre statele uniunii.

Nu am remarcat in massmedia vreo opinie din care sa reiasa si avantajele UE din neintroducerea acestei taxe in Romania. Sa nu fim naivi, sa credem ca UE ne vrea binele cu orice pret si ne apara de Tariceanu si Vladescu… E o impresie total gresita. UE are interese mai mari decat ne imaginam si e simplu de explicat.

Ungaria si alte tari au fost drastic amendate, dupa introducerea taxei, nu doar din dorinta de a se face dreptate. Mai e si un scop ascuns. Sigur ca o piata saraca precum Romania este o piata a deseurilor UE, asa va fi mereu, pana cand ne vom ridica la nivelul celorlaltor tari. Inclusiv la automobile.

Asadar, pe langa sprijinirea intereselor “grupurilor” din Romania (nu le mai enumar aici, ca sunt discutate pe larg in presa), taxa de prima inmatriculare loveste si in interesele UE. Care sunt mai mari decat ale noastre… Asadar, de fapt asistam la o lupta intre grei.

Fiecare se ascunde in spatele filantropiei: guvernul Romaniei baga in fata protectia mediului si vechimea parcului autohton de autovehicule, UE ne ia fata cu libera circulatie a marfurilor. De fapt, realitatea e alta: ai nostri vor sa isi vanda masinile noi, fie ele straine sau romanesti, iar UE vrea inca un loc unde sa se mai scape de rable. Nici o parte nu are insa taria sa recunoasca si ar fi si imposibil, politic vorbind.

Ce asteptam noi, cetatenii de rand? Pai e simplu. Noi vrem libera circulatie a automobilelor, fara taxe, vrem o tara fara poluare, vrem libertate, o viata mai buna, un viitor mai luminos. Ce primim in schimb? Stim foarte bine cu totii: sfidare, nepasare, bataie de joc, ingnorare a unor principii elementare si uneori chiar constitutionale.

Dar cum e cu taxa asta de inmatriculare si la ce ne putem astepta, care va fi bilantul acestui razboi pentru noi? Presedintele ACR, dl. Niculescu a sintetizat foarte bine situatia, intr-o interventie televizata: “pentru romani aceasta taxa de inmatriculare nu reprezinta decat o alta taxa pe langa celelalte”. Si inclin sa ii dau dreptate.

Bine, exista vreo solutie viabila de rezolvare a acestei crize, in afara de aberatiile emanate de mai marii nostrii, fie ei romani sau europeni? Sigur ca exista, doar ca nimeni nu vrea sa o aplice? Ar fi oare asa de complicat ca lasand libera circulatia automobilelor intre statele UE sa pretinzi ca stat de drept, o conditie tehnica impecabila a autoturismelor importate? Exista organisme abilitate in a efectua masuratori si care stabilesc daca automobilul mai poate sau nu circula.

Nu e o noutate, se practica si ar fi solutia optima. Un automobil in stare tehnica perfecta nu polueaza mai mult decat trebuie, se poate vinde si cumpara liber, se va casa dupa ce nu mai e apt de circulatie. Si ar fi indeplinite si conditiile unei piete libere, iar constructorii auto, de voie de nevoie, isi vor adapta preturile in jos altfel vor da faliment. Da, dar asta nu va conveni multora. Si atunci o vom lua de la capat. Cu grupuri de interese si declaratii sforaitoare, in care ne iubim tara. Mai putin locuitorii… Asadar, efectul e zero.

No Responses

  1. leo says:

    aceasta taxa e o timpenie

  2. STEFAN says:

    VA ROG DATI-MI SI MIE UN RASPUNS CARE STITI CEVA CONCRET IN LEG. CU DACIA IN UE SE POATE CALATORI SI UNDE POT CITI RASPUNSUL MULTUMESC MAI BINE PE E-MAIL

  3. stefan says:

    spuneti-mi si mie va rog frumos DACIA 1300 asta a noastra care acum e denigrata nu mai e buna ARE DREPTUL SA CIRCULE IN UE sau are ingradit acest lucru VA MULTUMESC MULT

  4. kvl says:

    -haideti sa fim civilizati , o sa pice curand guvernul si sa speram ca vin altii mai putin “batuti” in cap , sa pui o astfel de taxa si s-o mentii dupa ce multe alte tari au fost amendate , e imbecilitate , si e clar ca se dorescte protejarea unor grupuri , sa ne reamintim ca domnu Tariceanu e bossu de la Citroen …

  5. LUCIAN says:

    CU TOTI TRAIM INTR-O TARA GRESITA!!CE SA IASA DINTR-UN PARLAMENT DE HOTI??
    AR TREBUI POSTATE CIT MAI MULTE SOLUTII INPOTRIVA ACESTOR ONANISTI DE POLITICIENI !!

  6. puv says:

    orice masina din UE e cu mult peste Dacia la toate capitolele

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.