Stalpii economiei citadine

Ii intalnesti la orice pas sau metru, de obicei in zonele in care nu ar trebui sa fie, uzual plantat la distante mult mai mici decat e necesar… Stalpii economiei citadine sunt insa adevarate fabrici de bani pentru mega afaceristii implicati in “schimbarea la fata” a oraselor.

Din prea mult zel ii vedem aparand peste noapte in cele mai ciudate locuri? Sau e doar o afacere banoasa, “coapta in testul” primariei locale, la un “sprit” cu biznismanul? Nu, stim cu totii ca acesti stalpi nu sunt pusi acolo doar ca sa ne ocroteasca trotuarul de pardalnicele automobile, care din lipsa locurilor de parcare au ajuns sa se suie si pe case…

Mici sau mari, dar intotdeauna reflectorizanti si prezenti “fara numar” in peisajul urban modern, stalpii fac si bine. Sunt zone unde masinile nu trebuie sa fie parcate, impiedicand traficul pietonal. Insa, din dorinta prea mare de profit (probabil chiar… licit!), administratorii de urbe, in intelegere tacita cu “dealerii” acestor stalpisori, incep sa inchida ochii la realitatea cotidiana, lasand gealatii primariei sa puna stalpi pe unde ii taie capul, impotriva oricarei logici firesti.

Bunaoara, pe langa Televiziunea Romana au aparut cu miile, arata chiar bine, dar cu soseaua ce au avut? Pe langa faptul ca s-au ingradit cu buna stiinta vreo 8 sau 10 locuri de parcare, au incurcat si traficul aiurea… Cum este si in povestea cu bordurile, nu avem nimic sa va invartiti banii in tot felul de scamatorii la care nu se sesizeaza nici o institutie abilitata, dar de ce trebuie sa va bateti si joc?

Foamea de bani e atat de mare incat nu mai conteaza unde puneti stalpii, ci doar numarul lor? Jenant si poate ca ar fi cazul sa se sesizeze cineva… Banuiesc ca aceasta situatie nu e singulara in tara, din ce am vazut, e o practica raspandita – ca sa nu mai zicem de distanta de 1m intre ei! Tipic romanesc!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.