Vesti bune despre Cartea Verde!

Incepand cu data de 1 august 2007, statele membre ale Uniunii Europene, Elvetia, Norvegia, Islanda, Croatia si Andorra nu vor mai verifica documentele de asigurare de raspundere civila auto pentru autovehiculele inmatriculate/inregistrate in Romania, care circula pe teritoriul acestora.

Aceasta decizie a fost luata de Comisia Europeana in data de 9 iulie a.c., care a constatat ca – prin semnarea de catre biroul national din Romania a Addendumului nr.3 din 8 martie a.c. la Acordul intre birourile nationale de asigurari ale statelor mentionate mai sus – sunt indeplinite toate conditiile de eliminare a controlului asigurarii de raspundere civila auto in conformitate cu Directiva 72/166/CEE.

Pentru evitarea oricaror posibile neintelegeri, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) atrage atentia asupra faptului ca recenta decizie a Comisiei Europene nu elimina insa obligatia proprietarilor/utilizatorilor de autovehicule din Romania de a incheia si mentine valabila asigurarea de raspundere civila auto, cu valabilitate pe teritoriul statelor mentionate mai sus.

Presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, doamna Angela Toncescu, a declarat: „Ne bucuram ca, in sfarsit, si cetatenii romani vor putea circula liber pe teritoriul statelor mentionate la volanul autovehiculelor fara a mai prezenta documentele de asigurare, insa, la fel ca toti proprietarii europeni de autovehicule, sunt obligati sa respecte legislatia europena si nationala in vigoare si sa-si incheie asigurarea de raspundere civila auto”.

Astfel, in conformitate cu prevederile Legii nr.136/1995, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale Ordinului CSA nr. 113133/2006, in cazul controalelor efectuate de autoritatile romane asupra autovehiculelor inmatriculate sau inregistrate in Romania, dovada existentei asigurarii obligatorii de raspundere civila auto o constituie polita de asigurare, precum si vigneta.

Totodata, asiguratorii de raspundere civila auto au obligatia de a transmite in baza de date CEDAM inregistrarile complete ale bazelor proprii de date privind contractele de asigurari obligatorii auto incheiate, instrument care permite verificare gradului de cuprindere in asigurare a autovehiculelor din Romania.

Presedintele Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR), domnul Liviu Stoicescu, a declarat:
“Am fost informat recent de catre Consiliul Birourilor de la Bruxelles de faptul ca Acordul Multilateral semnat de Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania cu Birourile Nationale ale tarilor membre ale Spatiului Economic European, Elvetia, Croatia si Andorra a fost validat de Comisia Europeana in sedinta sa din 9 iulie, cu intrare in vigoare incepand cu data de 1 august 2007.

Pentru o buna informare a opiniei publice, doresc sa mentionez ca acest Acord se refera doar la eliminarea controlului la frontiera dintre statele semnatare ale Acordului a documentului de asigurare obligatorie auto pentru autovehiculele inmatriculate sau inregistrate in Romania si Bulgaria.

Eliminarea acestui control reprezinta de fapt aplicarea prevederilor Directivei I a CEE privind facilitarea liberei circulatii a autovehiculelor intre statele ale caror Birouri au semnat acest Acord.

Pentru toate celelalte state din sistemul Carte Verde, dar care nu sunt semnatare ale Acordului multilateral (de exemplu Moldova, Ucraina, Serbia, Turcia, etc), controlul documentului de asigurare obligatorie (Carte Verde) ramane obligatoriu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.