Lenovo: supercomputer pentru Formula 1

Lenovo a anuntat astazi instalarea cu succes a unui computer foarte performant, ce va fi folosit in tunelul de simulari aerodinamice al echipei de Formula 1 AT&T Williams, pe poligonul de simulari din Marea Britanie.

AT&T Williams si Lenovo au colaborat la realizarea acestui supercomputer special conceput pentru a optimiza performantele aerodinamice ale automobilelor de Formula 1 AT&T Williams.

“Aerodinamica joaca un rol esential in stabilirea gradului nostru de competitivitate pentru fiecare circuit de curse pe care concuram,” a declarat Alex Burns, Chief Operating Officer, AT&T Williams. “Echilibrul optim intre priza aerodinamica si rezistenta la inaintare a masinii difera de la un circuit la altul, astfel incat circuitul din Monaco – unde sunt multe curbe stranse si cateva linii drepte – difera substantial de circuitul de la Monza, care are putine curbe, dar multe portiuni in linie dreapta.

Cresterea nivelului de performanta oferit de supercomputerul Lenovo ne va permite sa experimentam o serie mai larga de variatii de design, de la un circuit de curse la altul, ceea ce ne va imbunatati evolutia, aducand in scurta vreme performante superioare pentru masinile noastre.”

Supercomputerul este utilizat pentru miliarde de operatiuni care simuleaza fluxul de aer din jurul unui model virtual al unui automobil tridimensional, aflat pe pista de curse. Simularea va avea o contributie foarte importanta la prognozarea modului in care pana si cele mai mici modificari ale formei si amplasarii pieselor masinii pot afecta rezistenta la inaintare si priza aerodinamica, influentand astfel viteza si manevrabilitatea monopostului.

Cu un nivel de varf al performantei atingand opt teraflopi supercomputerul Lenovo este de patru ori mai puternic decat serverul folosit anterioar de catre AT&T Williams. El va permite accelerarea cu aproximativ 75% a procesului de simulare aerodinamica.

“Aerodinamica a castigat in mod constant tot mai multa importanta in ultimii ani, fiind in prezent raspunzatoare pentru aproximativ trei sferturi din nivelul de performanta al unei masini de Formula 1,” a declarat Burns. “Cresterea spectaculoasa a puterii de calcul asigurata de supercomputerul Lenovo ne va permite sa indeplinim aceleasi operatiuni intr-un sfert din intervalul de timp de care aveam nevoie pana acum.”

Echipa utilizeaza supercomputerul pentru a examina numeroasele variabile ale aerodinamicii unei masini, cum ar fi geometria suprafetei, turbulenta la nivelul rotilor si suprafata circuitului de curse. De exemplu, echipa poate sa analizeze efectele ajustarii curburii suprafetei masinii, urmarind sa imbunatateasca priza aerodinamica si sa reduca rezistenta la inaintare.

Testele generate pe computer vor permite echipei AT&T Williams sa isi concentreze resursele pentru a construi cele mai performante solutii de testare, atat in tunelul aerodinamic cat si pe circuitul de curse.

“Solutia de inalta performanta creata pentru AT&T Williams reprezinta cel mai recent exemplu al performantelor Lenovo in domeniul tehnologiei si cercetarii de tinuta mondiala,” a declarat Deepak Advani, Senior Vice President si Chief Marketing Officer, Lenovo. “Suntem incantati sa oferim acest supercomputer, care asigura puterea si viteza de care echipa AT&T Williams are nevoie pentru a ramane o echipa competitiva, in sportul cu cel mai avansat nivel de tehnologizare din lume.”

Acest acord consolideaza buna relatie dintre Lenovo si AT&T Williams. La inceputul sezonului de curse 2007, Lenovo si-a anuntat sprijinul in calitate de Partener Oficial al AT&T Williams. Echipa foloseste PC-urile Lenovo in toate activitatile companiei, de la aprinderea motorului pana la realizarea inventarului.

Despre Lenovo
Lenovo este dedicat realizarii celor mai bune PC-uri din lume. Modelul de afaceri al Lenovo se bazeaza pe inovatie, eficienta operationala si satisfactia clientilor, concentrandu-se si asupra investitiilor pe pietele emergente. Formata in urma achizitionarii de catre Lenovo Group a fostei Divizii de Personal Computing a IBM, compania dezvolta, creeaza si lanseaza pe piata mondiala produse si servicii de tehnologie fiabile, de inalta calitate, sigure si usor de utilizat. Lenovo detine importante centre de cercetare in Yamato – Japonia; Beijing, Shanghai si Shenzhen – China; Raleigh – Carolina de Nord. Pentru mai multe informatii, accesati www.lenovo.com/us/

Despre AT&T Williams
AT&T Williams este unul dintre liderii mondiali actuali din lumea curselor de Formula Unu, avand la activ 16 titluri de Campion Mondial FIA Formula Unu si 113 victorii de Grand Prix. In prezent, Williams F1 are aproximativ 520 angajati si un campus tehnologic de 40 hectare, situat in centrul Motorsport Valley din Marea Britanie, in zona rurala din Oxfordshire. Compania este unica in calitate de participant la Campionatul Mondial FIA Formula One, fiind unica organizatie dedicata in exclusivitate participarii la curse.

Competentele de baza ale companiei sunt proiectarea si producerea masinilor de curse pentru Formula Unu, precum si utilizarea experientei in acest domeniu pentru a participa la cursele de Grand Prix, in fiecare sezon. Compania a fost infiintata in 1978 si este proprietatea privata a lui Sir Frank Williams si a partenerului sau de afaceri, Patrick Head.

Pentru mai multe informatii si fotografii ale monoposturilor AT&T Williams, accesati: www.attwilliams.com. Secvente video, fotografii si grafice cu informatii referitoare la lansarea supercomputerului sunt disponibile la www.thenewsmarket.com.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.