De ce suntem romani?

Si pentru ca avem un stil aparte. Suntem saraci, dar iubim Mercedes, suntem lenesi, dar tipam ca muncim prea mult, avem cele mai mici salarii din Europa, insa platim combustibilul mai scump ca in Elvetia. Si? Ce daca? Pe cine intereseaza?

Noi suntem romani. Si ne comportam ca atare. Aruncam gunoiul pe oriunde, scuipam, injuram, ne batem in trafic. Tot in timpul asta castigam olimpiade internationale, inventam diverse minuni, ca bietul Coanda, care servesc o omenire intreaga, desi nimeni nu stie unde suntem pe harta…

As putea scrie o enciclopedie pe tema asta si tot ar mai fi de scris. Ne place plimbarea, vizitam tari straine si venim acasa uimiti de civilizatie, de curatenie, de trafic… Uite ca se poate! Numai la noi nu vrem. Si ne miram singuri ce specie ciudata suntem.

Dar sa luam un caz concret. De exemplu un director de aeroport. La Otopeni sa zicem. Ma rog, Henri Coanda sau cum se cheama acuma. Te gandesti in mod firesc ca omul asta care conduce aeroportul e destul de plimbat in lumea larga. Ca se uita pe unde aterizeaza in lume, la aeroporturi: ce uniforme au angajatii, cum e asfaltul pe jos, cum se mananca la restaurant, cum e cu taxiurile, cu parcarea etc.

Mergand pe firul logicii, te astepti sa ai macar un aeroport modern si civilizat, fiind poarta de intrare si iesire din tara asta, populata de romani. Ca, spre marea mea fericire, in materie de piloti, baietii de la Tarom sunt renumiti ca profesionisti adevarati pe toate aeroporturile lumii…

Nu mai stiu de unde am plecat cu povestea. Scriu despre avioane intr-o revista auto. Hmm… Aha, mi-am amintit. De la parcarea din aeroport mi-am dat seama ca suntem un popor urmarit de prostie si genialitate. In acelasi timp!

Pe scurt, cum spunea o cunostinta, despre aeroportul HC (Henri Coanda) ramai repede cu amintiri: taximetristi hoti si nesimtiti, tarife la parcare de platesti rate o viata pentru o saptamana de lasat masina acolo, preturi la restaurante si baruri ca in Vegas, angajati sictiriti, transpiratie si aglomeratie. Si astea ar fi partile bune…

Revenind la directorul HC: oare in plimbarile dansului prin aeroporturile lumii nu a remarcat o chestiune de bun simt sau, cum ne place noua sa spunem, de civilizatie? Faptul ca, intr-o covarsitoare majoritate aceste aeroporturi ofera o jumatate de ora de parcare “gratuit” pentru cei care vin la aeroport?

E asa dificil sa faca HC asta? Sa dea un jeton, ce culoare vrea onorata conducere a aeroportului HC, care sa iti permita sa iesi din parcare fara sa platesti? Vii sa aduci pe cineva, parchezi, il ajuti cu bagajele pana la intrarea in aeroport si apoi vrei sa pleci. Fara sa te enervezi. Adica, logic si civilizat, nu cumva ar fi fara sa platesti?

Nu vreau sa dau procente, dar peste tot ai acest drept. Jumatate de ora libera, depasesti, atunci platesti. Nu si in Romania… Of, sa mai amintesc ca “ceilalti” s-au gandit si sa ofere “Park to fly”, adica vrei sa pleci doua saptamani sau o luna, spre o destinatie oarecare, aeroportul iti ofera spatii speciale, pazite, unde iti poti lasa (si gasi) masina, atunci cand te intorci.

Da, cam toti au chestia asta. Pluseaza si cu un alt aspect interesant. Parcarea este in mod evident,logic si civilizat (ma obsedeaza cuvintele astea), platita sau contra cost (e totuna, dar poate inteleg si cei de la HC). Nimic neobisnuit. Oare? Dar faptul ca ai tarife speciale cum e? Adica lasi masina o luna, dar platesi cat pentru 3 zile pe Henri Coanda?

Da, stiu, va inteleg, si eu sunt foarte nervos pe chestia asta. La pretul de 4 ron ora, se ajunge ca o zi de parcare sa coste mai mult decat inchirierea unei masini. O fi normal? Ca toti sa dam din colt in colt cand plecam undeva cu avionul, fiindca nu putem lasa masina acolo ca ne dam si salariul mediu pe economie. Pentru o saptamana? Si cireasa de pe tort (sau bombonica pe coliva?): daca stai chiar si doar 2 minute in parcare, platesti 30 de minute!?!

Ciripeste o pasarica la geam. Nu prea inteleg exact ce spune, cum ca daca ai tarif mare la parcare lumea se omoara la taxiuri, ca taxiurile sunt o afacere a nu stiu cui la aeroport, la fel si mancarea, si bautura si reclamele, combustibilul, avioanele, radarele, gardurile, paza, etc. Parcarea e doar una dintre tentacule. Mafie, toleranta, dispret pentru calatori, pasarica e suparata rau de tot.

Si? De ce se intampla toate astea? Ca toata lumea le stie, majoritatea suntem nemultumiti, dar acceptam si inghitim cu un stoicism nereal sa fim la cheremul unui sistem pe care tot noi l-am creat. Mister total.

Pasarica isi aseaza penele pentru zbor, cere aprobarea turnului de control si comunica prin radio ca decoleaza. Ciripeste scurt: “uite, stii care e treaba, nu mai am timp sa stau. Raspunsul la intrebarile tale il stim cu totii. Suntem romani si asta e!”

0 thoughts on “De ce suntem romani?

  1. mihai

    Daca nici la aeroport atunci unde?Aaa! am gasit! La benzinarie.Acolo poti sa parchezi gratis atat cat sa-ti faci plinul si sa platesti, se accepta vreo 2-3 min intarziere daca mai vrei sa iti speli farurile,stopurile si eventual luneta.Macar atat.Ca-n tarile civilizate(in cazul meu vorbesc de Norvegia) ai dreptul la parcare gratuita minim o ora la magazinele cu parcari amenajate.Iar cele mai multe sedii de firma au locuri de parcare special destinate vizitatorilor. Nici la magazin si nici la firma X nu te intreaba nimeni daca ai treaba acolo sau nu(desi regula se cam respecta,nu din obligatie ci din bun simt).Si culmea e ca rar apar situatii in care chiar sa nu ai loc unde sa parchezi.Sunt duri cu cei ce parcheaza neregulamentar, dar pun la dispozitia tuturor parcari mari,unele subterane altele supraetajate, iar pretul pe ora de parcare e accesibil oricui.

  2. skt

    Suntem romani si asta ne ocupa tot timpul.
    By http://www.autoskt.com team

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.