Hibridizarea: o fi bine?

Tot aud prin diverse emisiuni TV cat de bune sunt hibridele si cum se recomanda sa cumparam unul. Fie ca e Toyota Prius sau Honda Civic, ori altele mai vanjoase ca Lexus si mai stiu eu ce model, lumea lauda consumul deosebit de redus si faptul ca sunt… ecologice.

Nu vreau sa contrazic pe nimeni, am condus si eu un Prius, primul model, precum si Honda Civic Hibrid si sa fim seriosi, cel putin la partea cu consumul, totul e poveste. Priusul nu a lasat sub 6l la suta orice i-am facut, iar Honda nu spun ce consum a scos ca ma asasineaza oficialii companiei…

Oricum, la vremea cand am condus Prius aveam un Opel Astra G 1,7l CDTI care consuma mai putin cu 0,5l in orice conditii, era de trei ori mai ieftin si de alte multe ori mult mai putin complicat.

Intalnirea cu Civic Hibrid s-a produs cand aveam deja Kia Cee’d, care ia cam 6,9 in oras cu AC pornit, daca iesi afara si o tii putin alert se multumeste cu 5,5 la suta. Evident, costa mult mai putin decat Honda…

Vine intrebarea? De ce mi-as lua un automobil hibrid? Eu intrunesc cerintele: imi place sa fiu ecologist si mai ales sa consum cat mai putin combustibil, ca nu sunt Dinu Patriciu. Bun, de ce nu imi iau hibrid?

Hibridele sunt o prostie, sunt complicate, nereparabile in Romania (ma contrazice cineva?), enorm de scumpe pentru ce ofera, nu sunt economice decat in anumite conditii de trafic (nu la noi), sunt mai grele, acumulatorii sunt surse importante de poluare a mediului, etc.

Da, au taxa de inmatriculare 0, dar cu ce ma avantajeaza? De ce sa nu merg spre un model Eco de la Opel, spre un Blue Motion de la VW sau tehnologii similare de la Hyundai, Kia, Mercedes sau Audi. Si altii…

Decat sa ma complic, de ce sa nu iau un automobil normal, cu un motor economic, optimizat pentru un consum redus? Un model “eco” vine cu o cilindree mai redusa, garda la sol mai coborata, pneuri eficiente energetic, partea de dedesubt carenata aerodinamic, management motor modificat pentru obtinerea de consumuri deosebite, greutate mai mica, accesorii aerodinamice etc.

Mie nu imi pare deloc complicat un astfel de automobil. Pretul e accesibil, diferentele fata de un model de serie nu sunt majore, se poate servisa comod in tara la noi, la orice reprezentanta, se gasesc si piese de schimb.

De ce sa imi iau un hibrid? Doar ca sa fiu altfel? Sa isi cumpere hibride cei care au bani de nu au ce sa faca cu ei, sa promoveze tehnologii noi, sa le testeze, noua ne trebuie masini normale!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.