Paradoxul crizei in piata auto

Cum se vede criza in piata auto din Romania pentru consumatorul obisnuit? Sunt de parere ca nu prea bine. Daca ofertele pentru automobile noi inca sunt decente, la partea de second-hand, nu am vazut nimic care sa ne spuna ca e criza. Si ne miram de ce masinile nu se mai vand…

Stiati, desigur, ca oportunitati excelente de a cumpara un automobil rulat sunt prezente in ofertele bancilor sau a societatilor de leasing. Acolo e mina de aur, iei masini de toate clasele la preturi decente, rulaj mic si certificat, calitate buna. Si totusi, realitatea e cu totul alta.

Analizand putin oferta de second-hand din Romania, din targurile de profil sau, cum spuneam mai sus, a recuperatorilor bancari, descoperi cu stupoare ca preturile sunt mai mari decat la un model nou. Atentie, acelasi model – dar nou. Nu, nu am inebunit. O sa dau si exemple.

Honda Civic Sedan 1,8l (2007) se vinde cu rulaj de 60 000 km la 17 300 de euro. Interesant, pe site-ul Honda vedem o oferta speciala prin care poti lua acelasi model nou la 16 000 si ceva, cu tot cu TVA. Pierd firul logicii? Da, mai ales cand intru la Suzuki si vad Jimny sau Splash rulate, mai scumpe decat ai putea lua noi.

Am verificat si nivelul de echipare – e cel putin echivalent, atunci, de unde apare paradoxul asta al crizei? E simplu, din dorinta de castig. Romanii nu se dezmint si vor sa castige mai mult, cat mai mult – dar piata nu se misca. Seamana putin cu situatia de la imobiliare, nu?

Poti gasi un BMW decent la 14 000 de euro, second hand, insa un Nissan Qashqai care nou pleaca de la 14 000 + tva, se vinde second hand cu 16 000 minim, cu rulaj de mai bine de 100 000 km. Cu alte cuvinte, nu vrei nou, te parlim la mana a doua…

Sigur, nu generalizam, cu atentie poti nimeri si o oferta la care sa nu te pacalesti, dar, asa cum se vede piata de second hand acum, ceva nu e in regula. Cu un euro foarte puternic, a mentine preturile sus e deja paranoia, iar omul de rand se vede nevoit sa isi carpeasca in continuare rabla, fiindca altfel chiar nu poate.

Dupa cum vad eu mentalitatea romanilor, prea curand nu se vor mai vinde masini. Si nici case. O sa ajungem sa se vanda mai curand BMW-uri decat Suzuki sau altele pe piata de masini la mana a doua. Fiindca asa suntem noi, vrem sa vindem o masina uzata si cu banii de pe ea sa ne luam noua. Si sa mai ramana si bani!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.