Prototipul Hyundai Curb: debut în cadrul Salonului Auto de la Detroit

Hyundai Curb-exteriorCentrul de design Hyundai din California şi Hyundai Motor America au anunţat premiera mondială a prototipului Hyundai Curb, în cadrul unei conferinţe de presă la Salonul Auto Internaţional de la Detroit. Curb este un model de tip Urban Activity Vehicle (UAV) compact, pentru generaţia următoare de clienţi Hyundai. Curb este de asemenea o platformă de testare pentru viitoarele tehnologii Hyundai Blue Link™ şi conectivitate auto.

Caracteristicile principale ale conceptului Curb
– Crossover compact pentru un stil de viaţă urban, activ
– Design puternic, de ultimă generație – interior high-tech, exterior puternic
– Tehnologie Hyundai Blue Link avansată şi conectivitate auto
– Prin intermediul senzorilor şi ecranelor tactile
– Display Continental de 12 inch
– Display Heads Up (HUD) Continental de tip reflectiv
– Capacitate mare de încărcare
– Portbagaj pentru acoperiş cu sistem pop-up şi suport de biciclete retractabil
– Motor „Gamma” de 1,6 litri
– Curb este XII-lea prototip caracteristic (HCD-12) care a fost conceput la centrul de design al companiei din California, Irvine.

Un stil dinamic
Inspiraţia pentru modelul Curb a venit din nevoia de a dezvolta limbajul de design Hyundai “forme sculpturale fluide”, pentru cumpărătorii mai tineri. Designerii Hyundai si-au propus să creeze un autovehicul ce integreaza numeroase tehnologii, adecvate mediului urban, dinamic. Autovehiculul trebuie să asigure tehnologiile avansate Blue Link şi protecție la impact şi şocuri. De la aceleași idei s-a pornit și în conturarea designului puternic.

„Ne-am dorit ca modelul Curb să fie un autovehicul urban, cu aspect puternic, dar fără să arate ca un camion Brink’s,” a declarat Jason Brown, designer Hyundai. „Șofatul prin oraş, și nu parcurgerea circuitului Rubicon, avea să fie punctul său forte, dar am vrut să aibă o armură urbană pentru condusul de zi cu zi. Trebuie să insufle pasagerilor săi sentimentul de putere.”

Designul exterior
Designul modelului Curb atrage la început prin geamurile care se prelungesc spre capota motorului şi o învăluiesc, acoperind montanţii A. Sub sticlă se află cadre structurale, iar panourile de sticlă sunt aplicate ca un scut.

„Structura de cadre care se deplasează în sus pe montanţi ajută la sporirea vizibilităţii în traficul aglomerat,” a declarat John Krsteski, manager de design pentru modelul Curb. Profilul remarcabil este dominat de o linie laterală cu o traiectorie de bumerang, ce unifică întregul design şi întăreşte senzaţia de putere.

„Nimeni nu a mai văzut până acum asemenea linii la un autovehicul. Este ca şi cum proiectanţii s-au inspirat de la arhitectul Santiago Calatrava,” a declarat Arash Badeanlou, designer Hyundai.

Farurile şi lămpile de poziţie subţiri şi elegante sunt adâncite în autovehicul, creând iluzia că sunt conectate la compartimentul motorului sau la interior. Pentru a completa imaginea de autovehicul „puternic din punct de vedere tehnologic”, designerii au adăugat jante de 22 inch, cu cinci spiţe şi pneuri Michelin cu un model de bandă de rulare personalizat de culoarea şofranului, pentru a se asorta cu interiorul. Aceste jante au spiţe integrate în pneuri, ce confera un profil mai pronunţat. Pentru a urca la bordul autovehiculului Curb, trebuie doar să treceţi cu degetul peste un ecran tactil și portierele se vor deschide.

Orificiile de ventilaţie au o dublă utilizare. Acestea ies în relief pentru a descoperi un suport de biciclete, ca un mijloc de transport alternativ. Plafonul prezintă, de asemenea, suporturi pentru portbagaj pop-up, realizându-se o combinaţie perfectă între putere şi înalta tehnologie. Modelul Curb are un hayon tip scoică cu deschidere iluminată, care poate fi acţionat şi printr-un ecran tactil pentru platformă de încărcare şi o a treia portieră în spate pentru facilitarea urcării şi coborârii pasagerilor.

La pornire, numeroasele LED-uri ale modelului Curb luminează secvenţial, începând cu cele exterioare, iar emblemele Curb iluminează prin vopsea. Shamze Custom Coatings a dezvoltat vopselele One-Way, care permit iluminarea logo-ului Curb prin vopsea.

Conectivitate avansată
Tema interiorului este conectivitatea, din acest motiv informaţia pătrunde fără întreruperi din exterior spre interiorul modelului Curb.

„Scopul a fost să-i facem pe pasagerii noştri să se simtă interconectaţi și într-o strânsă relație cu mediul înconjurător,” a declarat Bradley Arnold, designer de interior pentru Curb. „Am dorit să-i facem pe pasageri puternici prin faptul că deţin informaţii şi să simtă că exteriorul este conectat la interior.”

Un ecran acrilic de dimensiuni mari, cu zone multiple, permite transferul informaţiei între pasageri, extinzându-se de la cadrane către comenzile de pe consola centrală şi panoul de instrumente, până la bancheta din spate. Până şi volanul reprezintă o suprafaţă opacă cu un monitor integrat vizibil prin acesta. De asemenea, există monitoare în partea din spate a tetierelor. Display-ul Heads Up (HUD) Continental cu sistem de navigaţie menţine privirea şoferilor asupra drumului în timp ce pasagerii selectreaza programul preferat. Şoferii pot să navigheze prin fişierele audio prin intermediul unei prezentări „carusel 3-D” a coperţilor originale ale albumelor, dar şi să vizualizeze coperţile pentru piesa redată în momentul respectiv. De asemenea, camerele video înlocuiesc oglinzile exterioare şi sunt conectate la display-ul HUD. Ecranul poate afişa şi diagnoza autovehiculului, pot fi descărcate aplicaţii şi poate fi folosit ca telefon video, toate prin intermediul unei singure benzi de comenzi tactile proiectate de Methode.

Pentru a reflecta aspectul exterior la interior, designerii Curb au făcut panourile basculante să se integreze în interiorul autovehiculului pentru a obţine un design uniform. Montanţii A cu structură deschisă şi trei orificii sporesc vizibilitatea şoferului în viraje, susţin structural acoperişul şi sunt fabricate dintr-o piesă prelucrată într-un singur ciclu de lucru. Această structură de metal unifică toate secţiunile.

Accentele de culoarea şofranului din interior se asortează cu cele de pe pneuri. Modelul Curb prezintă scaune Air Bladder de la Finn Tech, care au o grosime de mai puţin de doi inch. Aceste scaune subţiri maximizează spaţiul interior, oferind în acelaşi timp un nivel surprinzător de confort. De asemenea, bancheta din spate poate fi deplasată înainte şi înapoi.

În ceea ce priveşte capacitatea de depozitare, modelul Curb are tetiere spate montate direct pe cadrul său robust, şi nu pe scaune. Aceste tetiere pivotează în acoperiş, permiţând plierea completă a scaunelor spate.

Tehnologia BLUE LINK Hyundai
Pentru ca ne dorim sa fim conectați în permanenţă la dispozitive electronice, la bordul autovehiculului Curb, şoferul poate asculta postul preferat în timp ce conduce prin oraş şi poate recepţiona simultan un apel telefonic. Dacă interlocutorul utilizează de asemenea sistemul Blue Link, locul în care aceasta se află este afişat ca punct-de-interes (POI).

Funcţia de transmitere a poziţiei Blue Link va trimite poziţia autovehiculului Curb membrilor selectaţi de pe site-urile de socializare. Procesul începe prin adăugarea adreselor de e-mail ale prietenului în website-ul Blue Link de transmitere a poziţiei. Apoi, şoferul îşi poate informa prietenii că este pe drum prin comunicarea unui mesaj de transmitere a poziţiei de la bordul autovehiculului Curb. Dacă un prieten a acceptat invitaţia şoferului de transmitere a poziţiei, atunci respectiva poziţie va fi afişată ca un punct de interes pe ecranul de navigaţie.

Funcțiile BLUE LINK încorporate de conceptul Curb

Asistența Blue Link
• Notificare şi asistenţă automată în caz de coliziune
• Asistenţă SOS în caz de urgenţă
• Asistenţă îmbunătăţită în caz de avarie

Functii Blue Link

Acces de la distanţă:
• Încuiere/descuiere de la distanţă
• Claxon şi lumini comandate de la distanţă
• Avertizare privind activarea butonului de panică
• Pornire de la distanţă a motorului

Confort:
• Notificare în caz de alarmă
• Recomandări rapide
• Transmiterea poziţiei autovehiculului
• Mesaje vocale în format text

Autodiagnoza autovehiculului:
• Notificare automată la detectarea codurilor de alertă în procesele de diagnoză
• Funcţie de avertizare privind întreţinerea
• Raport lunar privind autovehiculul
• Asistent în caz de rechemare
• Diagnoză online a autovehiculului

Protecţie antifurt:
• Funcţie de recuperare a autovehiculului furat
• Sistem de reducere a vitezei autovehiculului furat
• Imobilizarea autovehiculului

Siguranţă:
• Avertizare la depăşirea unei viteze de deplasare

Ghidare Blue Link
• Sistem de navigaţie Turn-by-Turn
• Căutare POI prin sistem avansat de recunoaştere vocală
• Căutare & descărcare online POI
• Ghidare zilnică spre destinaţie cu afişare a condiţiilor de trafic
• Funcţie Traffic
• Funcţie de indicare a locaţiilor staţiilor de alimentare şi a preţurilor carburanţilor
• Funcţie Eco-Coach
• Sistem de clasificare a restaurantelor
• Prognoză meteorologică

Motorul Gamma cu cilindree de 1,6 litri
Modelul Curb este propulsat de un motor supraalimentat cu patru cilindri şi cilindree de 1,6 litri, cu injecţie directă de benzină (GDI), disponibil cu transmisia Direct Shift Gearbox (DSG). Această motorizare dezvoltă o putere de 175 CP.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.