Spălatul maşinii, noul sport naţional…

Opel CorsaAm observat de mult această chestiune. Spălatul maşinii e deja un sport naţional. Există mii de spălătorii auto, fiecare localitate, cât de mică, are cel puţin una. Concluzia e greu de tras. Fie românii sunt prea curaţi şi nu-şi suportă maşinile murdare, fie România e o ţară prea plină de praf şi noroi…

Din păcate, e cu dus şi întors în ambele variante. Românii nici pe departe nu sunt prea curaţi, e suficient să vedem statisticile privind detergenţii, săpunurile sau periuţele de dinţi, şi deja avem o reală problemă. Că ţărişoara noastră e îngropată în glod, o ştim deja…

O să spuneţi că e normal atunci să ne spălăm des şi regulat autovehiculele. Aparent da. Însă există şi alte faţete ale problemei. De câte ori e normal să ne spălăm maşina, pe lună, de exemplu?

Sigur, ori de câte ori un autovehicul este murdar, e logic şi normal că trebuie spălat. Totuşi, spălatul, fie manual ori automat, rămâne o acţiune mecanică asupra vopselei autovehiculului. În timp, se vede.

Eu spăl maşinile mele foarte rar. Mai rar decât o dată pe lună. Poate că o dată la 2 luni, evident, cu excepţiile de rigoare. Am observat, fiind proprietarul mai multor autovehicule în decursul anilor, că cele spălate mai rar, paradoxal, s-au păstrat mult mai bine la nivelul vopselei.

Nu tolerez nicicum găinaţurile de pasăre pe vopseaua autovehiculului. Lăsate pe caroserie, pot strica vopseaua în doar câteva ore. O sticlă de apa şi o carpă rezolvă imediat problema. Nu există variantă mai bună. Nici şamponul auto şi nici soluţia de spălat parbrizul nu îndepărtează găinaţul de pasăre mai bine decât apa.

O dată la 5-6 săptămâni, spăl maşina. De preferinţă eu însumi. Folosesc un burete mare, un spălător cu jet Karcher, model domestic, şi ceva sapun lichid special pentru auto. Curăţ bine pasajele de la roţi şi, important, niciodată nu şterg maşina după.

Ca tehnică, e simplu, înmuiere cu apă începând de la plafon până jos, şamponare completă (tot cu Karcher-ul), aştept 5 minute, clătesc cu jet de înaltă presiune. Totul de sus în jos… Economisesc apă şi evit murdărirea inutilă a zonelor deja spălate.

Am o Kia cee’d din 2007. În 2011 mergând cu ea la o spălătorie în provincie, murdară în ultimul hal, băiţeii care au spălat-o îmi urau s-o stăpânesc sănătos. Nu înţelegeam de ce. Văzând interiorul impecabil şi cum arată maşina după ce au spălat-o, oamenii au crezut că e nouă…

Spălatul curăţă, dar şi uzeazp. Nu abuzaţi, pentru că peste ani acest lucru se va vedea pe vopseaua maşinii. Rar şi corect, e suficient!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.