Educaţia rutieră în şcoală

Chevrolet Orlando accomodate a big familyNu comentez rezultatele bacalaureatului de anul acesta. Vina este împărţită în mod egal între elevi, profesori şi sistemul educaţional, cel puţin aşa pare, prin ochii unui nespecialist ca mine.

Am însă o problemă cu educaţia rutieră, absentă sau insuficientă, atât în şcolile primare, cât şi mai târziu.

Cel puţin surprinzător, orele de religie au ajuns să surclaseze orele de sport, oricum foarte puţine pentru o dezvoltare armonioasă a elevilor. Să mai aducem în discuţie orele de educaţie rutieră?

E la mintea oricui că, cel puţin în ceea ce priveşte utilitatea, cursurile sau orele de educaţie rutieră, începând de la grădiniţă şi până la momentul în care elevul ajunge să dea examen pentru permisul de conducere, sunt mai importante decât crede ministerul de resort.

Suntem pietoni, ciclişti, motociclişti, scuterişti sau şoferi tot timpul. Şi totuşi, nu există o pregătire de specialitate făcută corespunzător.

E minunat să ne dezvoltăm laturile umaniste în orele de religie, însă strada nu iartă greşelile făcute din neatenţie şi, mult mai grav, din necunoaşterea regulilor.

Zilnic înjurăm şi ne confruntăm cu un trafic nebun, indiferent de statutul avut pe stradă în acel moment. Lipsa de educaţie rutieră este vizibilă în toate situaţiile posibile: de la pietoni care nu ştiu că pe şosea se merge pe partea stângă, până la şoferi care se asigură întâi din dreapta, în loc să se asigure din stânga…

Dezbaterile televizate cu fel de fel de pricepuţi în ale învăţământului solicită schimbări radicale ale programelor şcolare, adaptări ale cursurilor cu piaţa muncii şi cerinţele omului modern.

Şi totuşi, nu putem să ne ocupăm puţin şi de educaţia timpurie a viitorului ciclist, pieton, şofer? Aştept cu interes programele şcolare în care religia îşi va ocupa locul pe care îl merita, în urma orelor de sport şi de educaţie rutieră…

Nu sunt impotriva pregătirii religioase. Dimpotrivă, cred în pragmatism: educăm trupul şi mintea pentru a supravieţui exigenţelor şi pericolelor vieţii moderne.

Dacă ţinem cont că într-o viaţă de om circa 17 ani sunt folosiţi pentru transport, conştientizăm oare importanţa educaţiei rutiere?

1 Response

  1. 31/07/2011

    […] mine, asa cum am mai spus si alta data, ramane un mister usurinta cu care se trateaza regulamentele si circulatia pe drumurile publice a […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.