Folosirea anvelopelor de iarnă în sezonul rece creşte siguranţa rutieră

Michelin-AlpinDistanţa de frânare a autovehiculelor scade cu până la 50% atunci când maşina este echipată cu anvelope corespunzătoare sezonului în care sunt folosite, arată testele efectuate de specialiştii Michelin.

Aceleaşi teste demonstrează că, în sezonul rece, în cazul în care maşina este echipată cu anvelope de iarnă, distanţa de frânare poate fi redusă cu 6 metri pe un carosabil umed şi cu 31 de metri pe o şosea acoperită de zăpadă , comparativ cu situaţia utilizării unor anvelope care nu sunt concepute special pentru iarnă.

Aceste date au fost prezentate în cadrul unei mese rotunde pe tema importanţei folosirii anvelopelor de iarnă şi a impactului acestora în siguranţa rutieră organizată de Michelin.

La discuţii, alături de specialiştii Michelin, au participat reprezentanţi ai Poliţiei Rutiere, ai Autorităţii Rutiere Române, ai Registrului Auto Român, ai Parteneriatului Român de Siguranţă Rutieră precum şi Titi Aur, pilot profesionist de raliuri.

Echiparea autovehiculelor cu anvelopele corespunzătoare condiţiilor severe din timpul iernii creşte fiabilitatea vehiculului în trafic şi scade riscul accidentelor. „Anvelopele de iarnă sunt concepute special pentru rularea pe un carosabil dificil în timpul iernii.

Caracteristicile lor duc la îmbunătăţirea frânării, a tracţiunii şi a manevrabilităţii vehiculului, comparativ cu anvelopele de vară sau cele all-seasons”, a declarat Cedric Binoit, Director Comercial Michelin România şi Balcani.

Testele efectuate de Michelin arată că echiparea cu anvelope de iarnă potrivite reduce distanţa de frânare pe zăpadă cu 31 metri comparativ cu anvelopele de vară. La aceste performanţe ajută atât compoziţia cauciucului anvelopelor de iarnă cât şi lamelele cu care sunt prevăzute.

Anvelopele de iarnă conţin un amestec de cauciuc cu silica ce le menţine flexibilitatea în timpul iernii. Este important ca atunci când temperaturile scad, anvelopele să rămână flexibile, reducând astfel semnificativ distanţa de frânare şi sporind aderenţa.

Pentru a îmbunătăţi tracţiunea şi manevrabilitatea autovehiculului, anvelopele de iarnă sunt prevăzute cu lamele care acţionează ca nişte „gheare” care se înfig în zăpadă.

Anvelopa de iarnă reprezintă singurul contact al vehiculului cu solul iar această suprafaţă de contact este de aproximativ 150 cm2, adică de mărimea unei palme.

Deoarece anvelopele reprezintă singura suprafaţă de contact cu solul acoperit cu gheaţă şi zapadă, alegerea celor mai potrivite anvelope de iarnă sporeşte siguranţa în trafic.

One thought on “Folosirea anvelopelor de iarnă în sezonul rece creşte siguranţa rutieră

  1. mihai

    foarte interesant articolul
    recomand tuturor sa-si echipeze masina cu anvelope de iarna. (nu all seasons, nu vara… nu second hand, nu resapate)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.