SMURD ne-a salvat până acum, noi salvăm SMURD?

SMURD-RomaniaAm apucat să scriu pe Facebook la un moment dat o frază în mod evident negândită prea mult.

După mai multe apeluri lansate de diverşi, pentru împiedicarea desfiinţării SMURD, eu am întrebat, firesc, de unde tâmpenia că se va desfiinţa SMURD, cine a scos-o?

Adică, normal, SMURD fiind un serviciu mult lăudat şi care chiar a funcţionat până acum într-o ţară unde nu prea merge nimic, cine s-ar putea gândi că SMURD s-ar putea desfiinţa? Eu nu.

Mare eroare, văzându-l ulterior pe eroul Raed Arafat, un străin mai român decât românii, explicând foarte elegant şi fără ocolişuri la TV, faptul că SMURD ar putea să devină doar o amintire, din raţiuni absolut… incredibile.

Raed Arafat, în prezent secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, este forţa din spatele SMURD, cel care a ridicat acest serviciu, de la o idee la o realitate invidiată şi de marile puteri din Europa. Avem un serviciu de urgenţă care chiar funcţionează, cu greutăţile de rigoare, premiat pe plan internaţional.

Nu o dată, în situaţii dramatice, speranţa tuturor s-a îndreptat către cer sau către orizontul şoselei, aşteptând sosirea deja faimoaselor avioane sau elicoptere, ori a maşinilor de salvare şi descarcerare SMURD. Poate unora dintre noi le lua mai mult timp să sune la 112 şi să explice situaţia, decât le lua echipajelor SMURD să ajungă la locul intervenţiei.

Nu cunosc substratul din spatele aşa zisei desfiinţări a SMURD. Nu mă interesează. Tot ce ştiu e ca sistemul funcţiona. Era şi este o mândrie naţională, deşi a plecat dintr-un oraş mic şi dintr-o inimă mare. Dispariţia sau pervertirea SMURD e împotriva intereselor acestei ţări.

Orice sistem de apărare şi intervenţie, fie militar sau civil, de o asemenea anvergură şi importanţă ca SMURD, trebuie să fie un sistem de stat, finanţat atât de la stat cât şi din surse private.

Vă imaginaţi o ţară apărată de o armată privată? Dacă dă faliment firma, cine mai apără ţara? Cam asta e situaţia SMURD în acest moment, din câte am înţeles, liberalizarea serviciilor de urgenţă însemnând accesul firmelor private la fondurile de stat din care se hrăneşte SMURD.

SMURD trebuie să rămână un monopol al statului pe serviciile de urgenţă, altele decât cele de ambulanţă obişnuite. Un lucru e sigur. Orice român care mai are un dram de creier îţi doreşte ca, în cazul unui nefericit accident extrem de grav, fie rutier sau de altă natură, să audă sirenele SMURD, nu ale ambulanţei.

Nu sunt genul care să fac apeluri umanitare, însă Raed Arafat a rămas singur acum. Poate că ar fi cazul să nu-i întoarcem spatele, ci să-i returnăm şi noi serviciul pe care el şi SMURD ni l-au facut de mulţi ani.

Vrem SMURD aşa cum era, lăsaţi-l pe Raed Arafat să facă ce ştie mai bine!

7 Responses

 1. Nick says:

  Intre 2008-2011 am chemat ptr mama mea 5 (cinci) echipaje SMURD, fiind diagnosticata cu 2 infarcturi si 2 edeme pulmonare,salvandu-i viata de 4 ori(a 5 oara nu s-a mai putut,din pacate !!!!)si de fiecare data ajungeau in 10-15min la mine ac.PE ACEASTA CALE LE TRANSMIT MII DE MULTUMIRI PT TOT CE AU FACUT PT FAMILIA MEA, SI SUNT BUCUROS CA S-A RETRAS LEGEA!!!

 2. anda says:

  la multi ani tuturor cititorilor,nu vedeti ca la base ii pasa mai mult de caini decit de oameni

 3. octavia says:

  acesti cretini cum vad ca merge bine ceva in aceasta tarisoara fac tot posibilul sa-l distruga , vai de viata noastra .

 4. burcea says:

  de fapt stiti ceva
  pe mine clasa politica ma lasa rece………
  are vecina mea o vb ,, de capul lor sa fie,,

 5. burcea says:

  uite o comparatie buna
  intre anii 1997-2003 Masimo Morrati(patron Inter Milano) a investit in echipa lui de fotbal ff mult (Recoba,Mutu,Cordoba,Weah,Lucescu etc)insa acea echipa plina de vedete nu avea spirit era una de mercenari,adica dai banu joc nu…nu Poate nu am dreptate dar eu asa simt,gandeste-te daca statul face cu respectivele firme cum face cu farmaciile adica ,,iau produsul si platesc la anu,, acesti privati dupa ce in prealabil iau racolat pe cei care lucreaza la smurd o sa spuna ca ajung si ei la anul cind tu ai un infarct unde dracu ajungem?

 6. Bogdan Georgescu says:

  Salut!

  … am descoperit intamplator pagina ta de web. Este cel mai tare comentariu pe care l-am citit despre dezastrul ce vor sa-l faca iubitii nostri guvernanti prin distrugerea acestui serviciu smurd. Mi-a placut atat de mult ce ai scris incat te rog sa nu te superi ca am preluat textul editat de catre tine si il imprastii pe tot netul. Sustin si ader aceiasi opinie ca si tine. Sa fii iubit, sanatos si sa te fereasca Dumnezeu de necazuri iar daca poti sa faci mult mai mult decat atat, atunci fa te rog. Am sa dau trimitere la pagina ta peste tot. Esti un roman adevarat. Sa fii iubit

  Bogdan Georgescu

  • turatiimaster says:

   Multumesc de apreciere, ar fi timpul sa ne trezim si sa ne aparam tara de imbecili.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.