Pentru că ştiu mai bine decât mulţi ce înseamnă un motor de Isuzu, fiind deja la al doilea, pot să sintetizez simplu: eficienţă şi fiabilitate la extrem.
Nu e nicio mirare că aştept cu interes noul Isuzu D-Max, deoarece actualul model, deşi se importă în România, nu pare să fi convins foarte mulţi cumpărători că e un autovehicul de muncă superb şi economic.
Deşi multi se plâng că motoarele disponibile la noul model nu sunt la nivelul concurenţei, în materie de cuplu şi putere, totuşi uită unele amănunte: motoarele de Isuzu sunt foarte economice, suficient de puternice şi mai ales durabile.
Dacă regret ceva la noul D-Max, este lipsa unei cutii de viteze manuale cu 6 rapoarte. Însă pentru mine, ca posesor de D-Max, noul model chiar a evoluat în direcţia care trebuie, fiind mult mai aerodinamic, mai practic şi mai comod, în plus, se pare că preţul va rămâne la nivelul actual.
Două motoare de 2,5 litri sunt disponibile, cu 115 CP/280 Nm şi 138 CP/320 Nm (derivat din varianta actuală), dar mai există şi un motor de 3l îmbunătăţit, de 177 CP şi 380 Nm, ce poate fi cuplat la o transmisie manuală cu 5 rapoarte sau la o transmisie automată cu 5 rapoarte.
Plajele de cuplu maxim sunt mai bune, s-a lucrat şi la NVH (zgomot-vibraţii-asprime) şi, tineţi-vă bine, a scăzut consumul de combustibil. Durata de viaţă a motoarelor depăşeşte cu mult specificaţiile competitorilor, să nu uităm că, în materie de motoare diesel, Isuzu este lider mondial.
Schimbările pe partea de motoare includ un nou sistem common-rail, injectoare noi, sistem EGR imbunătăţit, ghidaje supape şi tije culbutori revizuite, noi turbocompresoare cu geometrie variabilă şi, în mod evident, alte intercoolere.
Spun asta pentru că dispariţia prizei de aer de pe capotă, ce alimenta intercoolerul, duce la concluzia că intercoolerul este acum montat în faţa radiatoarelor de răcire şi AC, cu un avantaj evident în materie de aerodinamică. Distribuţia este pe lanţ, două axe cu came, iar pereţii cilindrilor sunt intăriţi prin inducţie.
Pe partea de transmisie, se poate opta pentru tracţiune pe roţile din spate sau integrală nepermanentă. La varianta 4×4, avem un diferenţial central blocant (50-50), reductor şi diferenţial spate cu alunecare limitată LSD. Acţionarea sistemului este de tip “Shift on the fly”, permiţând comutarea din 4×2 în 4×4 şi invers în timpul rulării, prin acţionarea unui buton.
Progrese evidente sunt şi la partea de siguranţă activă, cu ESC, TC, ABS, Brake Assist şi mai multe airbaguri decât la modelul existent în acest moment.
Interiorul a beneficiat de progresele ingineriei moderne, arată mai bine şi ergonomia e mai atent studiată, fiind disponibile şi mai multe opţiuni.
Sper că noul model va reuşi să facă o mai buna impresie… Pentru cine nu a aflat încă, noul D-Max imparte platforma tehnică şi multe caracteristici cu Chevrolet Colorado 2012, însă motorizările şi setările trenului de rulare vor fi probabil diferite.
1 Response
[…] un moment dat, povesteam entuziasmat despre T-Rex, urmasul actualului meu D-Max, folosind, desigur, datele tehnice de la acel moment, destul de […]