Modernizarea uzinelor Dacia continua

Uzina Dacia 2015

Din 2015, cele două uzine amplasate pe platforma industrială Dacia de la Mioveni (Uzina Vehicule şi Uzina Mecanica și Șasiuri) folosesc Alliance Production Way (APW) – noul sistem de producție comun uzinelor din cadrul Alianței Renault-Nissan.

Obiectivul APW este acela de a ameliora profitabilitatea şi competitivitatea companiei într-o manieră durabilă.

Uzina Vehicule

„Sunt transformări vizibile în fiecare departament, fie că vorbim de Presaj, Caroserie, Vopsitorie sau Montaj. Oamenii implicați în procesele de fabricație, inclusiv în zonele unde există roboți, beneficiază de formări permanente care au scopul de a conștientiza mai bine importanța calității, a securității la locul de muncă, a costurilor angajate și a termenelor care trebuie respectate.

93% din producția de vehicule a Dacia merge la export. Vorbim de clienți din culturi diferite, cu exigențe diferite. APW înseamnă să ne sincronizam permanent cu clientul. În procesele de fabricație, să „nu primim niciodată defecte”, să „nu producem niciodată defecte” și să „nu transmitem niciodată defecte”.

Progresiv, am eliminat riscurile de accidente în anumite posturi manuale, care presupuneau operații dificile din punct de vedere ergonomic, cu implementarea roboților. Aceste schimbări se reflectă și în condițiile de muncă ale angajaților”, a declarat Cornel Olendraru, director Uzina Vehicule Dacia.

În anul 2013, în departamentul Presaj, a fost instalată prima linie de prese automată pe care se realizează piese de dimensiuni mari. Anul acesta, alte trei linii de prese au fost robotizate pentru eliminarea riscurilor de securitate și diminuarea retușurilor.

Linia de asamblare generală a modelelor Dacia existentă în departamentul Caroserie este prevăzută cu un nou sistem automatizat. Robotizarea liniilor de fabricație a caroseriilor de vehicule permite eliminarea unor posturi de sudură neergonomice pentru operatori.

În prezent, în unele posturi de lucru sunt folosiți cleşti mari de sudură pentru accesul în anumite zone unde operaţiile de sudură erau mai dificil de realizat manual. În viitor, liniile de fabricație vor îngloba noi tehnologii (ex. sudură cu plasmă, control VISIO pentru geometria caroseriei). Roboții de sudură pot realiza mai multe puncte de sudură a caroseriilor într-un timp dat decât operatorii.

În Montaj, în vara anului 2014 a fost realizată linia cu înălțime variabilă pe care caroseriile se ajustează în funcție de post, pentru a permite operatorilor să monteze piesele în cele mai bune condiții de ergonomie.

În diverse zone ale departamentului au fost amplasate covoare rulante. În plus, zona de picking-kitting, unde sunt realizate colecțiile de piese care trebuie montate pe fiecare vehicul, a fost extinsă. Toate aceste modificări au fost implementate pentru a facilita munca operatorilor și pentru a reduce operațiile fără valoare adăugată realizate de aceștia.

Uzina Mecanica și Şasiuri

În departamentul în care se asamblează motoarele Energy Tce 90, o parte dintre procesele de fabricaţie mecanică sunt robotizate. Astfel, operaţiile de manipulare a pieselor, de strângere a pieselor şi de control al conformităţii motorului, sunt robotizate.

Spre exemplu, postul de lucru amplasat la finalul linei de asamblare (foto Departament Motoare) realizează o serie de verificări VISIO (prezenţa şi citirea etichetei motorului, coerenţa referinţei piesei, coerenţa tipului de piesă montată – se verifică anumite caracteristici fizice între piese cu referinţe diferite etc).

În departamentul unde se produc cutiile de viteze de tip TL (şase rapoarte), fabricate la Uzina Mecanica şi Şasiuri, există tehnologii inovatoare: instalaţii de control 3D de ultimă generație, bancuri de teste pentru control acustic şi vibraţii, călire sub presă, maşini de transfer pentru uzinaj.

Producţia acestui departament este expediată către Uzina Vehicule, pentru gama Duster, şi la export, către uzine ale Alianţei Renault-Nissan.

„Angajaţii s-au adaptat evoluției în materie de tehnologie. Ea n-a venit brusc, ci treptat. O nouă meserie a luat naştere: automatist – cel care programează și supraveghează roboții și procesele de fabricație robotizate”, a declarat Philippe Nottez, directorul uzinei Mecanica şi Şasiuri.

Unul dintre principiile de bază ale APW este valorizarea oamenilor prin crearea unui mediu de lucru în care aceștia să poată lucra sigur şi eficient. Un mediu de lucru prietenos („job friendly”) este acela în care angajații își pot atinge obiectivele de calitate, costuri și termene în siguranță, într-un mod sistematic și utilizând metode standard.

Angajații sunt încurajați să contribuie la îmbunătățirea proceselor de fabricație sau a mediului lor de lucru printr-un sistem de Idei Concrete de Progres, remunerate sau nu, în funcție de câștigul pe care îl aduc. În plus, cei mai buni angajați sunt premiați pentru rezultate și pentru atitudinea lor la locul de muncă.

„Orice angajat poate contribui la performanța uzinelor. Lunar, îi premiem pe aceia care vin cu idei concrete de progres pentru perimetrul lor de activitate sau pentru altul și pe cei cu rezultate bune, deschiși și implicați. Recent, am decis să invităm și familiile atunci când îi premiem și s-a dovedit o idee bună: cu toții sunt emoționați și motivați să le arate soților/soțiilor, copiilor sau părinților unde lucrează și ce fac”, a adăugat Philippe Nottez, directorul uzinei Mecanica şi Şasiuri.

Investițiile realizate pe platforma industrială de la Mioveni pentru modernizarea uzinelor, între anii 2000 şi 2014, se ridică la aproximativ 1,9 miliarde de euro, din care 18,5 milioane de euro în condiții de muncă.

În prezent, nivelul de automatizare a proceselor de fabricaţie vehicule şi mecanică este de 5%. În următorii ani, acesta va ajunge la 20%.

PLATFORMA INDUSTRIALĂ DACIA

Uzina Vehicule

7.600 salariaţi
Capacitate totală de producţie : 350.000 de vehicule/an
Producţie 2014 : 339.000
93% din producţie este exportată
Modele produse : Logan, Logan MCV, Sandero, Sandero Stepway, Duster şi Renault Symbol
O maşină iese la fiecare 55 de secunde (cadenţa zilnică maximă 1.389 vehicule, lucru în trei echipe)
5 millioane de vehicule produse în 46 de ani

Uzina Mecanica şi Şasiuri

3.700 salariaţi
Producţie motoare, cutii de viteze, şasiuri şi alte organe mecanice
Producţie motoare 2014 : 332.323
Productie Cutii de Viteze 2014 : 595.972
70% din productia uzinei este exportată către Uzine ale Grupului Renault
2 millioane de motoare K7x în 10 ani

BENEFICII ANGAJAŢI DACIA

Primă de Paști (1.177 lei brut, în 2015) și de Crăciun
Tichete cadou (70 lei, în 2015) pentru ziua de 8 martie, acordate tuturor angajatelor
Tichete cadou de Crăciun (70 lei, în 2015)
Prima de participare la profitul companiei (1.410 de lei brut, acordată la jumătatea anului 2015)
Prima de vacanță (1.590 lei brut, în 2015)
Bonuri de masă
Masă caldă gratuită (pentru operatori)
Transport subvenționat
Bilete de odihnă și tratament
Ajutoare diverse (căsătorie, deces etc.)
Zile libere plătite cu salariul de bază, în afara celor prevăzute de lege pentru sărbătorile legale sau religioase, în următoarele situații: evenimente în familie (nașterea unui copil, căsătorie sau deces), schimbarea domiciliului, pentru donarea de sânge.
Asigurare medicală (acces gratuit la o gamă largă de servicii medicale în rețeaua uneia dintre cele mai importante clinici private din România)

Salarii

Salariul mediu brut realizat pentru operatori în 2014 : 4. 328 lei.
Salariul mediu brut realizat include: salariul de bază, spor de vechime, ore suplimentare și prime.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.