Modelele concept Kia EV3 și EV4 utilizează materiale sustenabile de ultimă generație pentru a oferi un pas înainte în designul interior

  • Kia Concept EV3 folosește structuri din fibre naturale care permit un design cu greutate redusă a scaunelor, cu o estetică mai elegantă și tonuri de culoare inspirate din natură
  • Kia investește în bio-fabricație cu ambiția de a cultiva materiale în viitor
  • Miceliul, provenit din rădăcinile ciupercilor, oferă potențialul de a înlocui pielea și alte materiale
  • Kia Concept EV4 utilizează vopseaua naturală cu rădăcină de roibă și coji de nucă, oferind tonalități unice
  • Zece articole sustenabile obligatorii aplicate tuturor noilor modelele de producție Kia
  • Inițiativele întăresc angajamentul strategic al Kia de a reduce emisiile de carbon pe termen scurt și de a atinge neutralitatea carbonului în toate operațiunile sale până în 2045

Kia a dezvăluit mai multe detalii despre interioarele automobilelor concept EV3 și EV4, despre materialele și metodologiile eco-friendly, avangardiste folosite pentru a le crea. Acestea care vor juca un rol esențial în tranziția mărcii către un furnizor de soluții de mobilitate sustenabilă.

Atunci când a creat interiorul conceptului Kia EV3, echipa de design CMF Kia (Color, Materials, Finish) s-a inspirat din elementul „Aer” cu utilizarea optimă a luminii și a transparenței în cabină. Ca și în cazul Kia Concept EV4, echipa Kia CMF a folosit, de asemenea, o gamă largă de materiale inovatoare sustenabile care reduc impactul pe care îl au automobilele asupra mediului, oferă o mai mare libertate de design și niveluri fără precedent de alegere a culorilor și finisajului.

Pentru Concept EV3, echipa Kia CMF a implementat structuri din fibră naturală – spre deosebire fibra de carbon – pentru a oferi un design de scaun mai ușor și mai subțire. Țesătura de fibre excepțional de puternică și durabilă permite o estetică mai elegantă și modernă, completată de tonuri naturale liniștitoare. Pentru husele scaunelor, echipa CMF a aplicat tehnologia 3D Knit. Acest proces nu numai că are ca rezultat un efect 3D uimitor din punct de vedere vizual, cu o suprafață foarte moale, dar oferă și o eficiență de top cu cusături și îmbinări reduse, plus zero deșeuri de material.

Schimbarea paradigmei în utilizarea materialelor sustenabile inspirate din natură

Materialul ales de Kia pentru masa din consola interioară a Concept EV3 nu a fost fabricat, ci a fost cultivat, după cum explică Marília Biill, Head of CMF Design al Kia. „Miceliul, care provine din rădăcini de ciuperci, combină rezistența excelentă cu o suprafață extrem de moale. Dezvoltarea materialelor cultivate, un proces denumit bio-fabricație, este un obiectiv major pentru Kia.

„Folosirea miceliului ne permite să imităm procesele pe care le vedem în natură și să le folosim pentru a proiecta soluții mai sustenabile – materialul poate fi cultivat în orice formă doriță folosind o matriță. Utilizarea miceliului este încă într-un stadiu incipient și, ca parte a strategiei de sustenabilitate Kia, lucrăm cu parteneri pentru a accelera dezvoltarea materialului. Într-o zi, prin creșterea propriilor materiale, vom fi capabili să simplificăm procesele, să adaptăm forme și, cel mai important, să fim mai aproape de natură în esența ei.”

Pentru crearea cabinei Concept EV4, echipa Kia CMF s-a inspirat din elementul „Pământ”. Aplicând coloranți naturali pe bumbac 100% reciclat, folosind rădăcini de roibă și coji de nucă, echipa poate profita de o gamă aproape nesfârșită de tonalități și nuanțe, datorită naturii.

Hotărâtă să ofere cabinei Concept EV4 o ambianță de unicitate și o calitate excepțională, echipa Kia a țesut manual dungi din material textil și le-a aplicat pe zona de depozitare a mașinii și pe tabloul de bord. Această abordare realizată manual creează un efect 3D la fel de uimitor și la fel de frumos în execuție precum finisajul 3D Knit utilizat în husele pentru scaunele Concept EV3.

Pentru a spori atractivitatea estetică și funcționalitatea suprafeței consolei Concept EV4, designerii CMF de la Kia s-au orientat către fibrele de cânepă. „Cânepa este o plantă cu creștere rapidă, care necesită resurse minime pentru cultivare”, explică Marília Biill. „Nu numai că este extrem de sustenabilă, dar este și foarte modelabilă, ceea ce înseamnă că este un material foarte versatil cu care se poate lucra, plus că îmbunătățește cabina conceptului EV cu culoarea sa frumoasă și bogată.”

Facem diferența astăzi cu 10 articole sustenabile obligatorii

În timp ce multe dintre materialele și metodologiile utilizate în automobilele concept EV3 și EV4 prezintă soluții pe care Kia investighează să le implementeze la scară în viitor, marca are o lungă istorie de integrare a materialelor sustenabile în produsele sale, începând cu utilizarea bioplasticului și a fibrelor bio din trestie de zahăr pentru modelul Soul EV 2014.

La începutul acestui an, odată cu lansarea SUV-ului electric emblematic EV9 în martie, Kia și-a amplificat și mai mult angajamentul de a minimiza impactul asupra mediului atunci când produce automobile, cu introducerea a 10 articole sustenabile indispensabile pentru toate noile linii de modele Kia.

Cele 10 articole sustenabile obligatorii Kia includ bioplastic. Produs din surse de biomasă, cum ar fi uleiuri vegetale, extract de porumb, rumeguș și trestie de zahăr, bioplasticul este utilizat în componentele automobilelor, cum ar fi panourile de bord, consolele, stâlpii și elementele ornamentale. Kia a identificat Bio Polyurethane-ul (PU) ca un înlocuitor optim al pielii, deoarece materialul încorporează componente pe bază de plante și oferă suport, amortizare și durabilitate exemplare. Covorașele pentru automobile pot fi create din PET 100% reciclat, iar Kia oferă opțiunea ca o parte din acest material să fie provenită din plase de pescuit reciclate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.