Kia lansează la CES 2024 divizia „Platform Beyond Vehicle”, care îi va permite să ofere produse „dincolo de mobilitate”

 • Platform Beyond Vehicle (PBV) vine cu o strategie „Dincolo de mobilitate”, cu o adaptabilitate avansată  a produselor și cu deviza „Pregătit să răspundă la fiecare întrebare”
 • Automobilele și soluțiile personalizate vor spori versatilitatea și vor deschide posibilități nelimitate, satisfăcând atât nevoile companiilor, cât și  ale persoanelor fizice
 • Cinci concepte Kia PBV dezvăluite la CES 2024 – trei derivate Concept PV5, Concept PV7 și Concept PV1
 • Kia Concept PV5 va intra în producția de serie în 2025
 • Platforma PBV oferă utilizatorilor o abordare nouă, pentru a redefini modul în care spațiul și mobilitatea se pot adapta nevoilor lor, oferind o flexibilitate excepțională prin modularitate radicală
 • Traseul PBV în trei faze va transforma peisajul mobilității, cu mai multe modele, software avansat și servicii personalizate care urmează să fie lansate
 • Conceptele EV3, EV4 și modelele de producție EV6 GT si EV9 evidențiază conceptul „Viață EV pentru toți”

Kia și-a dezvăluit viitoarea strategie Platform Beyond Vehicle (PBV) la expoziția Consumer Electronics Show (CES) 2024 din Las Vegas. Activitatea PBV Kia se va baza inițial pe introducerea unui automobil modular complet nou, prezentat în avanpremieră prin modelul Kia Concept PV5.

Această viziune pentru viitor a fost prezentată alături de un plan în mai multe faze care va vedea automobilele PBV revoluționând industria mobilității, ajutând în același timp la dezvoltarea ambițiilor Hyundai Motor Group în domeniile robotică, mobilitate aeriană avansată (AAM – Advanced Air Mobility) și conducere autonomă.

Automobilele Kia PBV reprezintă o soluție de mobilitate completă care combină automobilele electrice dezvoltate pentru anumite scopuri (fit-for-purpose EVs) cu soluții software avansate bazate pe strategia „software-to-everything” sau SDx concepută de Hyundai Motor Group. Ca platformă PBV (Platform Beyod Vehicle), automobilele PBV vor deschide ușa către noi activități și stiluri de viață prin redefinirea conceptului de spațiu datorită interioarelor avansate, personalizate, care oferă libertate și flexibilitate totală.

„Activitatea PBV Kia reprezintă viziunea noastră de a depăși conceptul tradițional de automobil prin îndeplinirea nevoilor nesatisfăcute ale diverșilor clienți și comunități, prin automobile și servicii optimizate care se adresează unor circumstanțe specifice ale pieței și ale activității”, a declarat Ho Sung Song, Președinte și CEO Kia.

„Automobilele PBV dezvoltate de Kia vor fi un factor favorizant al inovației în afaceri datorită sistemului nostru de management centrat pe client, experienței în producția de masă a automobilelor electrice și a dezvoltării rapide a strategiei SDx a Hyundai Motor Group și activităților viitoare conexe. Suntem încântați să arătăm că suntem pe deplin pregătiți să devenim primul ”motor” al pieței globale a automobilelor PBV”, a adăugat el.

O viziune pentru mobilitatea viitoare

Lansarea activităților comerciale PBV Kia va face ca marca să se angajeze să ofere o gamă variată de tipuri de automobile personalizate pentru a satisface cerințele individuale ale clienților. Hotărâtă să depășească toate ofertele existente din gama de produse restrictive și unidimensionale din industria auto, Kia consideră că noua sa abordare a PBV-urilor poate ajuta la rezolvarea provocărilor de mobilitate întâlnite de indivizi și organizații cu opțiuni limitate de transport.

Oferta PBV Kia este întruchiparea unei abordări veritabile centrate pe client și va fi construită în jurul unui sistem dedicat de activități, care integrează automobile, software și tehnologii viitoare pentru a oferi valoare adăugată.

Traseul PBV ce urmează a fi parcurs de marcă, împărțit în trei faze distincte, ilustrează modul în care PBV-urile Kia vor fi esențiale în realizarea viziunii SDx a Grupului ca dispozitive care oferă soluții personalizate în funcție de modelele de utilizare ale clienților.

Prima etapă urmărește introducerea modelului Kia PV5, un automobil electric versatil, optimizat pentru domenii majore, cum ar fi transportul, livrarea și utilitățile, care oferă capacitate de conversie pentru diverse nevoi ale clienților. Conectivitatea de date îmbunătățită între automobile și datele externe, cum ar fi informații despre rută sau livrare, va permite operarea convenabilă a mai multor automobile ca flotă definită de software. Această apariție a flotelor personalizate pentru activități și a soluțiilor specifice PBV înseamnă mai puțin timp de inoperabilitate și o eficiență sporită a costurilor.

Faza a doua va vedea finalizarea gamei de modele dedicate PBV, iar PBV-urile vor evolua în platforme de mobilitate bazate pe inteligență artificială care utilizează date pentru a interacționa cu utilizatorii și pentru a se asigura că automobilele sunt mereu actualizate. O soluție PBV integrată va oferi o experiență personalizată, fără întreruperi pentru dispozitive și software. Între timp, vor apărea noi forme de activități legate de robotică și alte tehnologii viitoare.

În faza a treia, PBV-urile Kia vor evolua în soluții de mobilitate personalizabile, prin integrarea cu viitorul ecosistem de mobilitate. Aici PBV-urile Kia vor deveni în cele din urmă platforme de viață care transformă orice inspirație în realitate. Automobilele conectate cu conducere autonomă vor fi gestionate ca parte a unui singur sistem de operare smart city. Odată cu apariția unei lumi hiperconectate în care oamenii, PBV-urile și infrastructura socială sunt conectate perfect, vom deschide ușa către stiluri de viață complet noi prin crearea unui ecosistem PBV robust, bazat pe tehnologiile viitoare ale Hyundai Motor Group pentru conducere autonomă, mobilitate aeriană avansată, robotică și rețeaua energetică.

Conceput pentru a face mai ușoară viața utilizatorilor

Folosind tehnologia „Easy Swap” pentru a răspunde în mod flexibil cerințelor diverse ale clienților, un singur șasiu de automobil poate fi folosit pentru a îndeplini nevoile multiple de mobilitate. În spatele unei cabine fixe, sau „zonă pentru șofer”, o varietate de structuri superioare interschimbabile sau „module de viață” pot fi conectate la automobilul de bază printr-o tehnologie hibridă de cuplare electromagnetică și mecanică, transformând PBV într-un taxi în timpul zilei, o dubă de livrare noaptea și un automobil de agrement personal în weekend.

Modularizarea este posibilă în continuare datorită ansamblului structurii caroseriei fără suduri „Dynamic Hybrid”, care permite ca lungimea elementelor mobile să fie ajustată în mod flexibil în funcție de scopul utilizării automobilului. Compuse din oțel cilindric de înaltă rezistență și polimeri proiectați, piesele tipice sunt reduse cu 55%, fără pierderi de rigiditate. Livrată sub formă de kit standardizat, practic, tehnologia Dynamic Hybrid va permite transformarea rapidă și simplă pe teren a unui automobil Kia PV5.

Designul PBV-urilor Kia este inspirat de instrumente robuste, simple și inteligente și depășește cu mult estetica simplă. Misiunea principală a mărcii Kia este de a se asigura că PBV-urile sale sunt simple și intuitive în operare și manevrabilitate, indiferent unde, când sau cum sunt utilizate.

Indiferent dacă scopul automobilului este de a transporta oameni, mărfuri sau de a satisface nevoile logistice sau de mobilitate personală, fiecare PBV împărtășește o calitate consecventă a designului care reflectă natura sa solidă, robustă și proiectează o atitudine de încredere și de înaltă capacitate. Nu există elemente decorative inutile, fiecare caracteristică fiind concepută pentru a servi o funcție utilă care ușurează viața utilizatorilor de vehicule, așa cum demonstrează clar conceptele dezvăluite la CES.

O combinație dintre un limbaj de design simplu și robust și o grafică expresivă, unifică perfect modelele PV5, în ciuda naturii lor diverse. Pentru fiecare automobil, ușile mari dezvăluie o deschidere fără stâlpi, excepțional de confortabilă, care asigură intrarea și ieșirea fără efort. În interior, ampatamentul extins și platforma electrică asigură spații deschise largi și plate pentru a oferi posibilități aproape nelimitate de depozitare și utilizare. De asemenea, experiența șoferului este îmbunătățită, deoarece habitaclul oferă o suprafață asemănătoare unui birou, iar volanul poate fi pliat pentru a servi drept lampă de birou, creând un mediu de lucru.

Sustenabilitatea se află în centrul strategiei designului PBV-urilor Kia. Utilizarea pe scară largă a materialelor, cum ar fi plasticul bio, materialul plastic re-utilizat (PCM), vopseaua bio, țesătura PET reciclată, pâsla și spuma bio-PU nu numai că limitează impactul asupra mediului în prezent și viitor, dar oferă și un aspect vizual și tactil unic, atractiv care duce la crearea de noi valori estetice.

Inspirația devine realitate

Asigurând consecvența designului pentru toate automobilele, Kia va crea un ecosistem care favorizează interacțiunea între PBV-uri. Cu o modularitate extinsă – inclusiv capacitatea de a partaja funcții pentru toate automobilele – PBV-urile vor spori versatilitatea, deschizând posibilități nelimitate pentru a răspunde atât nevoilor afacerilor, cât și ale persoanelor fizice.

În conformitate cu prima fază, vor fi disponibile diferite versiuni ale modelului PV5, inclusiv versiunile Basic, Van, High Roof și Chassis Cab. Pe viitor, Kia intenționează să introducă și un model Robotaxi dezvoltat împreună cu Motional (o asociere între HMG și Aptiv), care își propune să ofere pasagerilor o experiență autonomă revoluționară.

În timpul etapei a doua, simbioza ecosistemului PBV va fi completată de alte două modele, „PV7” și „PV1”, utilizând sisteme de tip „cabinet and frame” pentru a îmbunătăți interacțiunea și conectivitatea dintre automobile pe baza conceptului modular.

 1. PV7 — Cel mai mare produs din gamă, definit de mai mult spațiu interior, autonomie mai mare și funcționalități îmbunătățite.
 • PV1 — Cel mai mic produs din gamă, PV1 este optimizat pentru transport logistic agil pe distanțe scurte, folosind module de condus pentru a minimiza raza de bracaj pentru spații înguste.
 • Modularitatea PBV — Un sistem de șine integrat pe plafonul, podeaua și panourile laterale ale automobilului, precum și pe exterior, permite personalizarea fără efort a vehiculului pentru a satisface nevoile individuale ale clienților. Acest sistem permite transferul fără probleme de mărfuri și articole între vehicule, folosind dulapuri și cadre. „Șinele” din cadrul acestui ecosistem simplifică mișcarea articolelor între vehicule, în timp ce designul modular al „plăcilor” și accesoriile funcționale, cum ar fi difuzoarele și rafturile, oferă o flexibilitate nelimitată pentru o gamă largă de scenarii.

„PBV-urile Kia vor iniția o nouă eră a soluțiilor pentru activități și stiluri de viață de zi cu zi. Sperăm să facem viața clienților noștri mai ușoară și mai bună, indiferent dacă sunt staționari sau în mișcare, oferind flexibilitate și personalizare excepționale prin modularizare radicală”, a declarat Karim Habib, vicepreședinte executiv și șeful Centrului de Design Global Kia.

„Nelegate de un anumit loc fix și nelimitate de restricțiile tradiționale privind spațiul, PBV-urile Kia oferă utilizatorilor „o pânză goală” pentru a-și reimagina stilurile de viață și de lucru”, a adăugat el.

Gata să răspundă la orice întrebare”

Pentru a profita din plin de oportunitățile oferite de automobilele PBV, Kia va lansa un sistem dedicat de activități, care încapsulează fiecare aspect al procesului, de la gama de produse până la integrarea soluțiilor software și parteneriate globale.

Gama de produse prezentată mai sus va fi mărită prin introducerea unui proces de dezvoltare bazat pe participarea clienților, utilizând contribuțiile și feedback-ul acestora pentru a crea soluții mai personalizate, specifice scopului.

Kia face pași semnificativi pentru a satisface cerințele diverse ale clienților prin construirea unei fabrici EVO dedicate automobilelor PBV în Autoland Hwaseong, Coreea de Sud. Această fabrică va implementa o abordare de producție hibridă, combinând metodele de transport tip ”conveyor” cu cele bazate pe celule. Prin colaborarea cu partenerii la nivel mondial, Kia va putea oferi modele de conversie pentru diverse linii de PBV, satisfăcând diferite preferințe ale clienților. Este planificat ca fabrica să devină operațională în 2025 și va avea o capacitate anuală de 150.000 de unități.

Soluțiile mărcii pentru sistemul Infotainment In-Vehicle (IVI), sisteme de management ale flotei (FMS) și cele de încărcare a bateriilor vor folosi datele bazate pe software-ul automobilului și tehnologiile AI, permițând în continuare soluții centrate pe client, sugestii de întreținere predictivă pentru a minimiza timpul de nefuncționare și programe de încărcare personalizate la mediul de operare al activității clientului.

Soluția PBV IVI dezvoltată de Kia își propune să îmbunătățească viața de zi cu zi prin recunoașterea preferințelor utilizatorilor în timp real și furnizarea de date contextuale relevante. Aceasta oferă acces la Kia PBV App Market și la aplicații terțe, asigurându-se că clienții au cele mai recente informații și conținut de divertisment în timpul deplasării. Prin conectarea cu aplicații specifice unei companii, limitate anterior la dispozitive mobile, îmbunătățește confortul serviciilor și fiabilitatea informațiilor, oferind o experiență holistică a utilizatorului în diferiți factori hardware.

Soluția de gestionare a flotei pentru automobilele PBV Kia permite clienților să supravegheze eficient mai multe automobile. Aceasta oferă informații despre vânzări, stocuri și livrări, beneficiind de activitățile de mobilitate și logistică. Caracteristicile includ monitorizarea inventarului, controlul temperaturii și planificarea inteligentă a rutei pentru creșterea eficienței. Soluția eficientizează gestionarea flotei cu date în timp real și integrare AI pentru mentenanță predictivă și eficiență operațională optimă.

Soluția de încărcare EV dezvoltată de Kia optimizează programele de încărcare a bateriei pentru o eficiență maximă. Aceasta ia în considerare nivelul de încărcare a bateriei, rutele, orarul de lucru și pauzele. În plus, Kia își propune să ofere o soluție completă de energie prin utilizarea infrastructurii avansate de încărcare, permițând bateriilor cu energie de înaltă densitate să alimenteze dispozitivele mobile și echipamentele de urgență. Acest lucru este posibil prin inovații precum tehnologia „Vehicle-to-Everything” (V2X).

Această integrare a sistemelor IVI, FMS și de încărcare va fi furnizată prin intermediul software-ului unificat, permițând soluții integrate adaptabile la diferite medii de afaceri. Kia a stabilit parteneriate cu companii precum Uber, Coupang, CJ Logistics, Kakao Mobility și Dubai Taxi Corporation pentru a-și îmbunătăți și mai mult sistemul de activități dedicate PBV.

„Activitatea Kia PBV este punctul culminant al abordării noastre centrate pe client. Cu scopul de a dezvolta PBV-uri și soluții adaptate mediilor lor de afaceri, suntem încrezători că aceste parteneriate puternice vor fi o forță motrice pe drumul spre a deveni un furnizor de soluții de mobilitate sustenabilă”, a declarat Pierre-Martin Bos, Vice President și BDM Director al Kia PBV Business Division.

Viitoarele parteneriate de afaceri și afilieri vor servi la consolidarea integrării roboticii, AAM și a conducerii autonome pentru a finaliza în cele din urmă o soluție de mobilitate PBV în mediile orașelor inteligente.

 1. Robotică — Kia folosește robotica, inclusiv roboții Stretch și Spot de la Boston Dynamics, pentru a îmbunătăți automatizarea logisticii și controlul calității non-stop la fabricile lor inteligente. Aceste eforturi au ca scop descoperirea de noi oportunități de afaceri prin colaborări și stimularea inovației.
 • AAM — Kia colaborează cu Supernal, afiliată Hyundai Motor Group, pentru a accelera dezvoltarea orașelor inteligente prin introducerea de servicii multimodale și afaceri de tip hub-uri de mobilitate bazate pe mobilitatea aeriană avansată.
 • Conducere autonomă — împreună cu Motional, Grupul se va extinde dincolo de tehnologia personală de conducere autonomă, către faza de afacere. Acest lucru este deja în desfășurare, cu planuri pentru dezvoltarea unui Robotaxi PV5 bazat pe software. Această colaborare își propune să combine punctele forte competitive ale Kia cu tehnologia avansată de conducere autonomă de nivel 4 de la Motional pentru a extinde oportunitățile de afaceri globale.

Ca atare, capabilitățile software ale Hyundai Motor Group transcend lumea automoiblelor și se extind la diferite domenii ale mobilității, cum ar fi robotica, aeronavele și conducerea autonomă, având ca scop să permită operarea, controlul și managementul, promovând o eră de hiper-conectivitate între oameni și lucruri.

Mergând „dincolo de mobilitate”, în mod sustenabil

Permițând niveluri fără precedent de flexibilitate, modelele PBV Kia vor redefini modul în care clienții își pot trăi viața. Designul care depășește limitele va crea noi interioare de automobile pentru un viitor mai bun și se va extinde atât în spații mobile, cât și în spații staționare, îmbunătățind viața de zi cu zi, munca și petrecerea timpului liber.

De la relansarea mărcii în 2021, Kia a pornit într-o călătorie de adaptare eficientă la piața  auto aflată într-o schimbare rapidă prin strategia Plan S. Având în vedere că modelele premiate, inclusiv EV6 și EV9, au contribuit la stabilirea cu succes a companiei ca lider în proiectarea și fabricarea de automobile electrice, Kia își propune să-și consolideze poziția ca furnizor de soluții de mobilitate sustenabilă de top până în 2030 prin lansarea ulterioară de modele precum EV3 și EV4. În căutarea realizării viziunii sale și a satisfacerii diverselor nevoi ale clienților, relansarea mărcii Kia a condus în plus la o tranziție către un sistem de management sustenabil centrat pe client.

Pe parcursul acestei transformări, Kia a atins o serie de obiective semnificative de sustenabilitate pe traseul său de a deveni un furnizor de soluții de mobilitate sustenabilă, inclusiv implementarea a 10 elemente de sustenabilitate obligatorii care să fie aplicate tuturor noilor linii de modele Kia pentru a atinge sustenabilitatea la scară.

Strategia PBV dezvoltată de Kia facilitează și mai mult obiectivele mărcii privind clima, permițând PBV-urilor să distribuie hidrogen și electricitate generate în mod responsabil direct către infrastructură. Acest lucru nu numai că reduce impactul asupra mediului asociat cu centralele electrice tradiționale și combustibilii fosili, dar asigură și o furnizare de energie electrică rentabilă și fiabilă în întreg orașul.

Arâtând calea

Prezența Kia la CES 2024 marchează revenirea la expoziția Consumer Electronics Show, lider în industrie, după o absență de cinci ani.

Brandul va prezenta două expoziții în cadrul evenimentului. Situată în LVCC West Hall, expoziția PBV a mărcii Kia se bazează pe tema „Place of Inspiration”. Expoziția prezintă diversele moduri în care PBV-urile pot inspira și modela viețile persoanelor printr-o gamă largă de afișări de stiliuri de viață și experiențe și prezintă cinci concepte de automobile PBV, inclusiv trei variante ale Concept PV5, precum și Concept PV7 și Concept PV1.

Cele patru zone de expunere iau forma unor reprezentări vizuale ale unui parc, oraș, casă și fabrică scăldate în patru culori distincte vizual. Împreună, afișajele evidențiază multiplele aplicații și beneficii ale tehnologiei PBV Kia, în plus față de prezentarea valorilor mărcii Kia și a filozofiei de design „Opposites United”.

Cea de-a doua expoziție Kia este situată în CES Central Plaza, sub tema „All-set EV Life for Everyone.” Dispunând de o casă futuristă conectată, afișajul prezintă Kia Concept EV3, Concept EV4 și modelele de producție EV6 și EV9, pe lângă o simulare captivantă a tehnologiei de condus a modelului EV9, o expoziție de 10 articole sustenabile obligatorii și demonstrații ale sistemelor de furnizare a energiei Vehicle-to-Home (V2H) și Vehicle-to-Load (V2L)  în scenarii reale din viața de zi cu zi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.