Prognoza APIA pentru piața auto în anul 2024 arată o creștere moderată de 5%

  • Autoturismele verzi își vor continua ascensiunea, urmând să dețină aproape 29% din piață la sfârșitul acestui an
  • Autoturismele pur electrice vor avea o creștere estimată la 24,7%
  • Se vor înmatricula de aproape 3 ori mai multe autoturisme ”electrificate” față de cele cu motorizare diesel
  • Vehiculele comerciale ușoare și microbuzele verzi vor avea o creștere impresionantă de 87% în timp ce camioanele grele și autobuzele își vor crește vânzările cu 75%

Într-o industrie a mobilității marcată de inovație și de transformare rapidă, atât în contextul dezvoltării electromobilității, cât și a decarbonizării motorizărilor cu ardere internă, prognoza anuală a pieței de automobile noi, elaborată de Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile, oferă o perspectivă valoroasă asupra tendințelor emergente și a dinamicilor care conturează viitorul mobilității. Această analiză profundă este esențială pentru actorii din domeniu, oferindu-le instrumente cruciale pentru planificarea strategică și adaptarea la schimbările de pe piață. Prin evidențierea direcțiilor de dezvoltare și a provocărilor iminente, prognoza servește ca o resursă indispensabilă pentru toți cei interesați de evoluția sustenabilă și inovativă a industriei auto, de la organismele statului și până la consumatori.

“În anul 2024, piața auto românească va continua să evolueze, anticipând o creștere moderată de 5,3%, reflectând o adaptare la noile dinamici economice, sociale și politice. Chiar și la 150.000 de autoturisme noi ce vor fi vândute în acest an, piața românească rămâne sub nivelul anilor 2018 și 2019, demonstrând impactul de lungă durată al pandemiei de coronavirus. În ciuda provocărilor, autoturismele electrificate vor rămâne în centrul atenției, cu o creștere estimativă de 24,4%, în timp ce vânzările autoturismelor pur electrice – chiar dacă într-un ritm mai lent- vor continua să crească, ajungând la o cotă de piață estimată la 12.7%. Asociația Producătorilor și Importatorilor de Autovehicule (APIA) continuă să fie un pilon de referință în furnizarea de analize precise și perspective vizionare asupra industriei auto din România”, susține Dan Vardie, Președintele Asociației Producătorilor și Importatorilor de Automobile din România.

Principalele direcții ale previziunii APIA pentru piața auto din România, în anul 2024:

  • Piața de autovehicule noi înmatriculate în România va continua să crească și în 2024, dar cu un ritm încetinit, de doar 5,3% față de cel înregistrat în 2023, apropiindu-se ca număr de unități comercializate de anul 2019.
  • Autoturismele “electrificate” vor avea o creștere de 24,4% față de 2023, menținându-se aproape la același ritm ca în anul precedent, în ciuda reducerii valorii voucherelor acordate prin programul Rabla Plus, în 2024.
  • Vehiculele comerciale ușoare + minibuse, vor avea și ele o curbă mai lentă de creștere, de 7,2% față de anul 2023, iar pentru vehiculele grele + bus prognozăm o creștere cu 5,1%.

Sursă date: DRPCIV, prelucrare APIA

  1. Pentru autoturisme, prognoza APIA pentru 2024 estimează menținerea ponderii de aproximativ 84% din totalul înmatriculărilor, cu un volum de aproximativ 150.000 unități, în creștere cu 5% față de volumul anului 2023.

Clasificarea pe segmente. Prognoza pentru anul 2024 estimează o evoluție mixtă a segmentelor în care sunt încadrate autoturismele, după cum urmează: Segmentul A (+4,3%), Segmentul B   

(-11,5%), Segmentul C (+15,9%), Segmentul D (+4,7%), Segmentul E (5,5%), Segmentul F (+3,6%), SUV (+3,9%), MPV (+2,6%) și Segmentul Sport (+14,7%), raportat la perioada similară din anul anterior.

În ceea ce privește cota de piață, segmentul SUV va menține prima poziție, cu o cotă de aproximativ 43,5%, urmat de Clasa C cu o cotă de 32%, în creștere cu 2,99% și Clasa B cu o cotă de 13,3%, în scădere ușoară de 2,5% față de cota deținută în aceeași perioadă a anului trecut.

În funcţie de tipul de combustibil al autoturismelor înmatriculate, pentru 2024, APIA estimează că motorizările pe benzină vor înregistra o ușoară creștere de 1,9% față de anul 2023, ajungând, astfel, la o pondere de aproximativ 61% din total. În ceea ce privește autoturismele echipate cu motoare diesel, acestea vor înregistra o scădere a numărului de înmatriculări de 16,1% față de 2023 și ajungând să dețină o cotă de piață de doar 10,3% din total.

Pe de altă parte, autoturismele “electrificate“, respectiv cele electrice (100% electrice și hibride plug-in), precum și cele full hybrid (care dispun şi de propulsie electrică fără încărcare din sursă externă), vor ajunge în 2024 la o cotă de piață de 29%. Astfel, din această analiză se estimează că în anul 2024, se vor înmatricula în România de aproape 3 ori mai multe autoturisme ”electrificate” față de cele cu motorizare diesel.

Autoturismele full electrice vor deține o cotă de piață de 12,7% în anul 2024 față de anul 2023, ceea ce ar însemna o creștere de 24,7% a numărului de înmatriculări față de anul precedent.

În anul 2023, s-a înregistrat o creștere susținută (+11,6%) a achizițiilor de autoturisme în general, iar cele “verzi” au performat în continuare foarte bine, deși la jumătatea ritmului de creștere avut în anul precedent (+25,9% față de anul 2022). Pentru anul 2024, prognozăm continuarea tendinței de creștere a autoturismelor „electrificate” înmatriculate, la un nivel similar cu cel înregistrat în 2023, adică +24,4%.

Analizând evoluția înmatriculărilor autoturismelor cu tracțiune integrală (4×4) în anul 2023, dar și în ultimii 5 ani, estimăm că această categorie va deține în 2024 o cotă de piață de aproximativ 25,9%, cu o creștere de 14,4% a numărului de înmatriculări față de anul trecut.

  1. Prognoza pentru autovehicule comerciale ușoare

Estimăm că această categorie de autovehicule, în 2024, va înregistra o creștere de 7,2% față de 2023, cu o cotă de piață, din totalul autovehiculelor înmatriculate, de aproximativ 10,8%, menținându-se aproape la același nivel atins în 2023, de 10,6%.

Creșterea pentru înmatricularile de autovehicule ”electrificate” din acest segment este estimată la aproximativ 87,2% față de anul 2023, conform previziunilor APIA, ceea ce ar presupune o ușoară încetinire a ritmului avut în 2023.

Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA): https://www.apia.ro .

Vă invităm să explorați platforma noastră de raportare https://www.apia.ro/platforma-raportare , pentru analize dinamice și detaliate ale datelor de piață, disponibile atât pentru autovehicule noi, cât și pentru cele second-hand. Platforma reprezintă o resursă esențială pentru toți cei interesați de evoluțiile din industria auto.

Despre Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile din România – APIA

Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile este o organizație non-profit, o entitate reprezentativă în industria auto din România, înființată în anul 1994, membră a Organizației Mondiale a Constructorilor de Automobile – OICA, din 1996. Misiunea APIA este de a reprezenta și susține interesele principalilor jucători din piața auto din România, implicându-se activ în dialogul cu autoritățile, prin promovarea practicilor sustenabile din industrie, prin educarea consumatorilor și prin oferirea de analize esențiale și relevante pentru acest sector. APIA este organizatorul unor evenimente publice definitorii pentru piața autohtonă și anume: Salonul Internațional Auto București – SIAB și Forumul Mobilității Sustenabile – FMS. Pentru informații suplimentare, departamentul de comunicare APIA este la dispoziția dvs: telefon +40 740.209.099, email: apia@apia.ro, adresă: World Trade Center, Piața Montreal, Nr. 10, sector 1, București.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.