Nu o dată, fiecare dintre noi a tresărit cu plăcere când şi-a văzut maşina preferată într-o reclamă, la televizor, pe un panou publicitar sau într-o revistă, având un preţ atractiv şi chiar… accesibil. Mai mult, după revizuirea rapidă, în gând, a “finanţelor” personale, câţiva, mai “fericiţi“ de soartă, s-au şi repezit în cel mai apropiat show-room, evident, cu gândul să-şi cumpere autoturismul mult visat.
Ajunsi acolo, surpriză! Află că, de fapt, preţul autoturismului este “CIP” sau “fără taxe”, iar pentru a-l achiziţiona mai trebuie plătită o diferenţă. Ba chiar vânzătorul, amabil, le arată că, în reclama respectivă, nu s-a strecurat nicio greşeală, căci undeva, în josul paginii sau ecranului TV, scrie mic: “Preţ CIP, nu include taxe şi TVA”.
Majoritatea celor care ajung în showroom nu sunt descurajaţi din prima de această “neînţelegere”, încrezători, mai speră şi se interesează de cuantumul acelor taxe, căci: “nu pot fi chiar atât de mari, nu?”. Ei bine, ceea ce părea la început o neînţelegere, se transformă în perplexitate, pentru cel venit să cumpere autoturismul cu banii în servietă.
Maşinuţa din vis, ce costă “xxxx Euro”, preţ anunţat cu pompă în reclame agresive, mai necesită o “bagatelă” de câteva mii de euro, pentru a intra în posesia ei. Am spus “câteva mii de euro”? Eroare! La o analiză mai atentă a “generoaselor” oferte prezentate de importatorii de automobile, am descoperit, cu stupoare, că diferenţa dintre preţul CIP şi cel TTI (toate taxele incluse) poate ajunge de la o valoare “obişnuită”, de circa 2600 Euro, la aproape 30000 Euro, pentru o maşina mai “exotică”.
Ce reprezintă, pe scurt, aceste taxe? O taxă de management a dosarului, în general circa 2% din valoarea CIP, TVA-ul de 19%, asigurarea Casco, obligatorie pe întreaga perioadă a leasingului, dobânda la credit (dacă este cazul), precum şi taxele vamale, de obicei mult mai mari pentru autovehiculele importate din afara Uniunii Europene. Taxe legale, desigur, însă atunci când autoturismul care în reclamă costă circa 35000 euro CIP, te va “goli” de aproape 45000 euro în realitate, poţi avea o senzaţie neplacută, anume că ai cam fost păcălit!
Dacă de multe ori “am luat ţeapp” – vorba cântecului – achiziţionând produse din marile magazine, înşelaţi de preţul afişat mare şi scăpând acel parşiv “fără TVA” scris mic, la autoturisme nu mai este de glumit! Procentul cu care te păcăleşti nu mai e 19%, ci uneori sare de 40%. Nu vi se pare normală situaţia? Nici nouă!
Sigur, veţi spune, cine are 35000 euro pentru o maşină pe care şi-o doreste, poate să mai pună 10000 şi s-o cumpere! Problema apare însă şi la ”case mai mici”, când maşina, anunţată la 7665 de euro CIP, sare de 12000 de euro dacă trebuie s-o cumperi cu banii jos. Căci nu toată lumea îşi permite rate sau leasing, cum te sfătuieşte importatorul, “fiindcă păcăleşti oarecum taxa vamală şi ieşi mai ieftin…”.
Nu sunt puţini cei, care, deşi cu greu au strâns 10000 de euro, au un salariu mic, deci nu pot susţine o rată de leasing (de cele mai multe ori mai mare chiar decât în UE), dar vor să-şi cumpere un autoturism performant, cu banii jos. Să fie oare “condamnaţi” la Solenza? Poate că nu, dar sigur nu vor ajunge mai departe de un Matiz full options sau de un Punto 1,2S, fără climatizare.
Aşteptăm cam de mult o reacţie mai concretă a Oficiului Concurenţei sau a Oficiului pentru Protecţia Consumatorului, măcar in ceea ce priveşte persoanele fizice, care nu au mijloacele necesare pentru a se descurca in “iţele” încurcate ale acestei “bănoase” afaceri.
Din păcate, consumatorul obişnuit n-are o altă apărare în faţa agresivei strategii de vânzare a “preţului CIP”, iar scrisorile primite la redacţie evidentiază clar acest lucru. Într-una din scrisori ni se semnalează chiar cazul unei persoane fizice autorizate, care a venit în Bucureşti din provincie, de la 220 km distanţă, pentru a achiziţiona un autoturism (nu spunem marca…). Ajuns la dealer, aproape că s-a sufocat de indignare, aflând că diferenţa de preţ pe care trebuia s-o plătească era de circa 4500 de euro, faţă de preţul promovat şi… afişat, evident CIP. Adică, nici mai mult, nici mai puţin decât Matizul soţiei…
Recent Comments