Economie cu Skoda prin Europa!

Dupa ce a acoperit 18.051 kilometri prin 30 de tari ale Europei, campionul mondial al sofatului economic, Gerhard Plattner, a adus Škoda Fabia 1.4 TDI la Hamburg si a reusit sa-si indeplineasca obiectivul propus in privinta consumului de carburant.

El a dorit ca drumetia de patru saptamani sa fie efectuata cu limitarea cheltuielilor de motorina la maximum 1.000 euro. Mai mult, specialistul distantelor lungi a reusit sa cheltuiasca numai 745,77 euro. Škoda pe care a folosit-o este un model TDI al carui motor dezvolta 51kW / 70 CP, iar consumul mediu de carburant a atins incredibila cota de 3,94 litri/ 100 kilometri.

Mai mult, in ciuda faptului ca a avut de traversat trecatori montane sau drumuri acoperite de zapada, Plattner a atins o viteza medie de 81,88 km/h.

In timp ce a reusit sa indeplineasca aceasta provocare majora, Gerhard Plattner a scos in evidenta un aspect foarte important: controlul consumului nu inseamna neaparat ca poti avea de-a face cu traficul urban, in special cand dispui de Škoda Fabia propulsata de noul motor 1.4 TDI.

Ei bine, Fabia este un automobil economic atata timp cat consumul de carburant este principala preocupare. Acest fapt nu afecteaza performantele masinii. Este si cauza pentru care jurnalistul austriac nu a atins consumul minim absolut.

“Mai mult, am vrut sa demonstrez ca Škoda Fabia TDI poate fi condusa intr-un stil prin care sa atinga un consum mediu de 4,7 l/ 100 km – sau mai putin – chiar si in conditii nefavorabile”, a spus Plattner.

Reteta lui pentru sofatul economic a fost urmatoarea: “Sa mergi cu spirit de anticipare pentru ca orice apasare a pedalei de frana inseamna o pierdere de energie. Si este convenabil sa opresti motorul la stop, in intersectie, daca astepti schimbarea culorii pentru mai mult de 20 de secunde”.

Astfel, Plattner a fost obligat sa realimenteze mai des rezervorul cu lichid pentru parbriz decat cel de benzina. De-a lungul calatoriei prin Europa, el s-a oprit la un punct de service doar pentru a schimba uleiul. Aceasta s-a intamplat in Portugalia dupa exact 15.000 kilometri.

Inainte de aceasta, Plattner a fost “aproape de varf” in Austria, cand Škoda Fabia TDI a traversat Pasul Kühtaisattel in Tirol, la o altitudine de 2.020 metri. Desigur, “conditiile din zona erau mai potrivite pentru sporturile de iarna”, ceea ce a insemnat un risc pentru Plattner. Globetrotter-ul european a fost la un pas de a-si incheia misiunea in Irlanda, cand a fost stopat de o defectiune a ferry-boat-ului cu care ar fi traversat marea.

Programul aglomerat nu i-a lasat loc de nici o intarziere. Asa ca Gerhard a eliminat aceasta insula din itinerariu si a compensat numarul de kilometri cu o distanta parcursa pe continent. De aceea, numarul tarilor vizitate a fost numai de 30 in loc de 31 cum isi propusese initial.

Gerhard Plattner a dorit sa cumpere sampanie de ceea ce i-a ramas din suma – 1.000 euro – pe care a avut-o la dispozitie pentru carburant. El a ramas cu destui bani pentru a putea achizitiona cateva sticle din cea mai buna sampanie de la statia Shell din Kollaustraße, in Hamburg, locul unde a alimentat pentru ultima data.

Insa, ca intotdeauna de-a lungul calatoriei sale, soferul cu cele mai multe recorduri in prinvinta condusului economic a ales apa minerala. “Trebuie sa invat cum sa-mi cheltuiesc banii si pe lucrurile personale”, a comentat Plattner. Dar, in primul rand, a dorit sa ajunga acasa dupa patru saptamani de calatorie cu Fabia TDI pe drumurile Europei, ceea ce a fost – dupa spuse lui – “eficienta din punct de vedere al consumului, chiar si cand am mers foarte repede”.

Traseul strabatut pe teritoriul Europei a curpins urmatoarele tari: Germania, Danemarca, Norvegia, Suedia, Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Republica Ceha, Slovacia, Austria, Slovenia, Croatia, Ungaria, Romania, Bulgaria, Grecia, Italia, San Marino, Liechtenstein, Elvetia, Monaco, Franta, Spania, Portugalia, Marea Britanie, Belgia, Luxemburg, Olanda si iarasi Germania.

No Responses

  1. yo says:

    daniel nu vreau sa te jignesc da la tn talpa c inseamna???????120 140????????nu kred k mere a tau cu atata :d 120 maxim dak merege si atata

  2. yo says:

    daniel nu vreau sa te jignesc da la tn talpa c inseamna???????120 140????????nu kred k mere a tau cu atata :d 120 maxim dak merege si atata

  3. daniel says:

    ce se tot lauda austriacul cu skoda lui,eu am un golf 1D cu motor 1.6 si am venit din verona pina la oradea,3 persoane in masina si incarcata,cu50 litri de motorina,si i-am dat talpa pe autostrada.masina are 23 de ani si a fost segmentata doa o data

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.