Dacia ofera ajutor copiilor institutionalizati cu nevoi speciale si le asigura acestora adapost prin construirea a doua case de tip familial, „Lizuca” si „Patrocle”, in apropierea orasului Brasov, dar si plasament in asistenta maternala si reintegrare in familia naturala.
Marti, 31 ianuarie 2006, la Brasov, François Fourmont, director general Dacia, alaturi de reprezentanti ai Consiliului Judetean, Prefecturii, Autoritatii Nationale pentru Drepturile Copilului si ai Fundatiei SERA Romania, a inaugurat locuintele de tip familial, construite pentru 24 de copii cu nevoi speciale.
Dacia vine in sprijinul a 45 de copii cu nevoi speciale, cu varste cuprinse intre 3 si 8 ani, printr-o actiune umanitara menita sa le asigure acestora doua case de tip familial, dar si plasament in asistenta si reintegrare in familia naturala. Copiii, originari din Brasov, sufera de dizabilitati medii, accentuate si grave. Acesti copii prezinta probleme de vedere, auz si comunicare verbala.
Pana in prezent, copiii au locuit in Brasov, la gradinita speciala „Dumbrava minunata”, un imobil de dimensiuni reduse, aflat intr-o stare precara, cu un grad ridicat de risc seismic. Cladirea se afla in prezent in proces de revendicare.
Locatia nu a oferit conditii de asistenta si ingrijire corespunzatoare: nu au existat toalete individualizate, mobilier specific si bucatarie. Sala de mese a fost folosita, atat pentru activitatile recreative, cat si pentru prepararea hranei copiilor. In plus, personalul de ingrijire si asistenta a fost insuficient.
Din totalul de 45 de copii, 24 de copii identificati cu dizabilitati, locuiesc, incepand de astazi, in doua case de tip familial, construite la standarde corecte de viata (3 dormitoare, spatiu pentru activitati recreative, bucatarie, toalete). Casele de tip familial se numesc „Lizuca” si „Patrocle” si reprezinta o alternativa la centrele rezidentiale clasice.
In locuinte s-a creat o atmosfera apropiata de cea dintr-o familie obisnuita. Pe langa conditiile noi de locuit, copiii beneficiaza de asistenta, ingrijire, educatie, socializare, conform standardelor de protectie si ingrijire a copilului, avand la dispozitie personal specializat (referenti educatie, ingrijitori si asistent medical).
Un grup de 15 copii cu handicap lejer vor fi integrati in familii de asistenti maternali profesionisti. Acestia vor fi angajati ai Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului din Brasov si vor beneficia de toate prevederile legale specifice pentru intretinerea si educarea copiilor. Alti 8 copii din fosta gradinita, se vor intoarce in familiile lor naturale, care vor primi sprijin financiar pentru intretinere.
Actiunea umanitara intreprinsa de Dacia in sprijinul celor 45 de copii cu nevoi speciale din Brasov este cea mai ampla din ultimii ani. Acest gest umanitar s-a realizat in parteneriat cu Consiliul Judetean Brasov – Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului si Fundatia SERA Romania (Solidarité Enfants Roumains Abandonnés).
Fundatia SERA Romania este una dintre cele mai puternice asociatii neguvernamentale, non-profit, active in domeniul protectiei copilului si care detine o experienta bogata specifica.
Obiectivele principalelor programe ale Fundatiei constau in:
– asigurarea unui climat familial propice pentru o dezvoltare sanatoasa a copilului;
– oferirea de sprijin copiilor aflati in dificultate;
– prevenirea institutionalizarii copiilor in situatii de risc si reducerea numarului de copii institutionalizati;
– imbunatatirea si umanizarea conditiilor de viata ale copiilor abandonati aflati in institutii;
– reintegrarea, educarea si posibilitatea de a trai o viata normala.
Recent Comments