Soferi neobositi…

Am vazut de atatea ori cazuri de accidente rutiere grave avand drept cauza oboseala la volan. Treci chiar pe langa un tir rasturnat intr-un sant si te intrebi de ce soferul nu s-a oprit sa se odihneasca. Pare simplu si logic. opresti, dormi doua ore, chiar in masina, intr-o parcare sau altundeva si apoi reiei drumul. Scapi cu viata si tu si alti nevinovati peste care poti sa dai cu masina. E usor de zis nu-i asa?

Realitatea e insa alta. Am patit o chestie similara zilele astea, cand, dupa patru zile infernale, cu 2-3 ore dormite pe noapte, dar fara mult timp petrecut la volan, am fost nevoit sa plec la un drum scurt de 35 de kilometri. 35 de kilometri nu inseamna nimic pentru un sofer normal, dar pentru unul obisnuit al curselor auto. Aproape galop de sanatate. Si totusi…

Am realizat ca adorm aproape din intamplare, la o zdruncinatura a masinii, dupa vreo douazeci de kilometri parcursi, pe o ploaie mocaneasca, cam pe la 3 dimineata. Brusc am devenit mai concentrat, vazul mi s-a ascutit, am intrat in alerta, m-am reasezat in scaun, convins ca gata, se rezolva… In secunda doi, concentrarea scade dramatic, totul pare ca se deruleaza ca intr-un film rulat cu incetinitorul, iar miscarile capului nu mai sunt urmate de privire, care parca se lipeste pe drum.

Din nou concentrare, povestea se repeta, iar ti se scurg ochii pe drum, nu mai vezi nimic dincolo de farurile celor ce vin din fata, privirea se lipeste pe lumina pacloasa a acestora. Fara sa realizezi esti intre viata si moarte. E simplu sa scapi, daca te opresti si dormi. Problema e alta. Nu realizezi ca esti obosit atunci cand conduci. In mod normal, mai bine nu pleci la drum cand esti epuizat fizic sau neodihnit.

Si totusi, majoritatea ne urcam la volan. Capcana mortii se intinde imediat, caci la volan oboseala si somnul sunt mai puternice decat logica si spiritul de conservare. In doua cuvinte, as rezuma astfel: nu iti dai seama ca mori sau ca poti sa mori, doar pentru ca somnul vine pe nesimtite. Ia ganditi-va: cand sunteti in pat, seara, stiti cand veti adormi? NU. Stiti ca veti adormi, dar nu cand! Si, din pacate la fel este la volan.

Probabil ca o sa radeti de mine cand o sa va spun ca restul de kilometri m-am palmuit singur, ca sa nu adorm… Cand am intrat in hotel, eram rosu ca racul, dar drumul a fost un cosmar. Mi-am dat seama ca nu sunt simple sloganuri pancardele cu “Nu fiti eroi la volan!” sau “O secunda pentru viata ta!”. Pur si simplu puteam sa mor sau sa omor pe altcineva.

Ce vreau sa spun de fapt, as rezuma astfel: nu este rea vointa sau inconstienta faptul ca oamenii se urca obositi la volan, pentru ca de fapt nu realizeaza acest lucru in timp ce conduc. Este o problema de judecata si de decizie. Tu hotarasti inaintea unui drum cu masina, daca esti sau nu apt sa conduci in siguranta. In timp ce conduci, deja nu mai este decizia ta, organismul tau stabileste daca traiesti sau mori… Nu poti face nimic. Alege viata!

PS Spun asta din perspectiva unui sofer profesionist, cu peste un milion de km petrecuti la volan, care dintr-o simpla intamplare a realizat ca doar norocul a facut sa nu se petreaca o nenorocire. Somnul vine cand vrea el, nu cand vrem noi. Nu uitati asta!

No Responses

 1. aleks says:

  ai dreptate, am aptit-o si eu de 2 ori in viata, odata dupa 28 de ore de condus pe toate rupturile de drumuri din tara, si adoua oara dupa doua zile nedormite si un drum de la mare acasa (aprox 400 de km)
  problema e, intr-adevar, nu ca adormi, problema e ca nu realizezi ca vezi filmul in reluare si ca nu tu esti stapanul reflexelor tale…
  a fost o chestiune de noroc faptul ca acum mai pot scrie randurile astea, si am invatat sa evit s-o mai fac pe eroul.
  nu merita sa dai viata pe nimic, nu merita sa te nenorocesti pe tine sau pe ceilalti,sicriul, scaunul cu rotile sau inchisoarea sigur nu fac parte din planurile de viitor ale nimanui…

 2. RAOUL says:

  Da aveti dreptate oboseala la volan e ochiul drakului!!!

 3. SGG says:

  Mi s`a intamplat intr`un tur prin tara , cand am condus excesiv mai multe zile (vreo 10 zile cate 4-5 ore pe zi) la un moment dat nu am mai putut si am tras la primul HOtel care m`a uscat de bani ,DAR nu`mi pare rau – TRAGETI PE DREAPTA imediat ce simtiti ca nu mai puteti –

 4. Mihai says:

  Da este adevrat.Dar la volan e destul sa inchizi ochii doar 3 secunde si sa treci pe contra-sens si atunci se va produce o nenorocire.Multi cand simt ca sunt obositi la volan,opresc,ies din masina,dau cu ceva apa pe fata sa se trezasca si pleaca iara.Gresit:Somul va venii in mai putin de 10 minute si nu rezolvi nimic.Cum zicea Robert mai bine te opresti intr-o parcare,inchizi usile de la masina si dormi cat poti.Macar stii ca nu vei lua viata unor oameni nevinovati.Si nu in ultimul rand unii ar da orice sa traiesti.Asta este parerea mea

 5. Mavrodin Emil says:

  Salut.Am aceeasi parere ca Robert cind te ia somnul tragi pe dreapta si te culci.Asta am invatat de la un sofer profesionist cu mai multi km decit mine,am si eu peste 1milion km dar in urma cu 15 ani nu aveam.Ce facea tipul?Era sofer pe tir si statea in Otopeni venea pe centura 2 km mai erau pina acasa si daca il lua somnul tragea pe dreapta.Eu i-am zis 2 km nu mai rezista-i?El zicea din dorinta de a ajunge la nevasta si copil zici ca 2km mai rezist si nu este asa.O Patise odata cind s-a rasturnat in sant tot dupa un somn la volan si de atunci s-a invatat minte.Asa ca mai bine tragi pe dreapta.Eu unul nu ma ginesc la mine,dar mie frica ca omor pe cineva nevinovat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.