Walk in the park…

Imi amintesc cu placere plimbarile pe care le faceam cu automobilul prin 1998-1999… Aveam masina de serviciu un Daewoo Cielo Executive, care era ok pentru timpul ala, cu combustibil destul cat sa inconjor pamantul. Dupa ce se termina jobul, alegeam catre casa drumul cel mai lung (o “lungitura” ca in reclama Mercedes de la radio…), pentru ca imi placea sa ma mai plimb. Era frumos si linistitor.

Era traficul aproape la fel de agitat ca acum, dar parca nu simteam nebunia asta de pe sosele din 2006… Atunci puteai sa mergi cu 40 km/h si nu deranjai pe nimeni, puteai sa admiri un magazin, o domnisoara stand in statie la tramvai, puteai sa te mai bucuri de viata care se desfasura parca mai agale.

In 2006 lucrurile s-au schimbat mult. Masini mai numeroase, oameni mai nervosi, nu mai sunt vremurile de altadata… Pai doar sa incerci sa scazi sub 70 km/h prin oras si te calca 50 de masini imediat. Ba iti iei si niste claxoane in bot! N-as vrea sa se supere pe mine soferii, dar si nesimtirea parca e mult mai mare.

Bunaoara, pe o linie de tramvai din capitala, coloana de masini astepta la semafor sa vina verde. Dintr-un Peugeot 206 care era primul la semafor coboara o domnita la vreo 30 de ani, plina de aur, incuie masina si pleaca… Inchipuiti-va fetele soferilor care se uitau cum pe singura banda pe care se circula, o tampita parcase pur si simplu pe sensul de mers. Urlete, injuraturi, claxoane si… resemnare.

Dupa 5 minute apare cucoana, cu un pachet de tigari in mana. La corul de injuraturi ce o intampina, raspunde din mers, in timp ce descuia Pejoul: “ce aveti draga, am coborat doar sa-mi iau un pachet de tigari, mai linistit-va si voi, ca prea sunteti stresati…”. Un taximetrist era sa-o bata de nervi. Nu trecuse decat de doua ori verdele la semafor si fraierii stateau in soare, cu motoarele pornite, pentru un pachet de tigari si o nesimtita!

Inca una si ma duc! Tot cu semafoare si tampiti… Stau la stop pe B-dul Carol, intersectia cu Mosilor, cu gand sa fac dreapta pe linia tramvaiului 21, catre Unirea. Nu vedeam de bloc ce e in dreapta. Vine verde, pleaca masinile, din fata venea tramvaiul. Aveam timp sa fac dreapta de trei ori, bag a intaia, semnal si intru cu tupeu pe strada. As, e Romania. Strada blocata de alt dobitoc parcat. Parcat pe strada in caz ca nu ati inteles, nu pe stanga, nu pe dreapta, ci pe mijloc, pe unde ar trebui sa circuli… Evident marsarier urgent, in fractiunea de secunda urmatoare trece tramvaiul in plina viteza, apuc sa vad ranjetul satisfacut al vatmanului si realizez ca ar fi intrat in mine fara ezitare…

Si mai realizez un lucru, cu tristete; cred ca inca suntem prea nesimtiti ca sa intram in UE. Ce cautam noi acolo? Mergem sa le stricam alora linistea, ordinea si bunul simt nu numai in trafic, ci in general. Si ne miram de ce nu ne vor? Eu nu ma mai mir deloc…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.