Da, banuiesc ca multi si-au pus intrebarea, de ce unele motoare consuma ulei pe la 60-70 000 km, desi au fost luate masinile de noi, s-au facut reviziile la service in mod regulat si nu au existat alte probleme de exploatare?
Si eu ma intreb care e faza… Plec dimineata la birou, dupa ce pornesc Opelul (diesel), ma urnesc incetisor la 2500 rpm in a treia, pana se incalzeste motorul, merg linistit si imi vad de treaba pe circuit. Pardon pe sosea am vrut sa zic, dar ma pacalesc vecinii care zboara pe langa mine cu a patra in blana…
Seara cand vin, in parcare stau si se uita ganditori la motoare, ma intreaba banuitori daca si masina mea consuma ulei asa devreme, ca a lor are decat 50 de mii… Se mira cand le spun ca nu: “Nu se poate, a mea de ce consuma? Ca altfel merge de rupe, ai vazut ca te-am luat dimineata pe la Flora, mergeai cu 60 ca mortu’ Si ai plecat si inaintea mea, ca eu stau si incalzesc cinci minute motorul…”
Ca sa nu imi stric bunele relatii, nu le zic direct, o dau indepartata: “Pai eu am auzit ca nu e bine sa incalzesti motorul dimineata pe loc, ci e mai bine sa pleci si se incalzeste in mers. Am citit intr-o revista ca e mai bine sa nu il forjezi decat dupa ce se incalzeste, si astfel va dura mai mult…”.
Vine replica: “Du-te nene, lasa-i pe aia cu revistele ca sunt visatori, masina trebuie fripta, tinuta in gaz, ca altfel se invata lenesa! O sa o duc in service sa vad ce are, pierde ea pe undeva, nu se poate…”. Ce sa ii mai zici, te duci sa mananci ca e tarziu si ti-e foame.
Dimineata ma bag iar “pe circuit”… 2200 rpm ca e rece motorul, 3500 cand s-a incalzit, 4500 daca ma supara careva. Si nu mananca ulei, nu ma duc nici in service! Oare de ce li se uzeaza astora motoarele?