Este posibil sa aveti la bordul automobilului cele mai moderne sisteme de protectie in caz de accident (airbag, ABS etc.) si sa ignorati cuplarea centurilor de siguranta inainte de a pleca la drum. S-ar putea ca masina dumneavoastra sa nu fie prevazuta decat cu banalele centuri de siguranta si totusi sa uitati de ele in momentul in care va asezati la volan.
In toate aceste situatii, este bine sa stiti ca centurile va pot salva viata, in cazuri in care alte sisteme de securitate s-au dovedit ineficiente.
Potrivit unor studii desfasurate in tari precum Marea Britanie, SUA, Africa de Sud, centurile raman cel mai eficiente echipamente care ajuta la reducerea vatamarilor corporale si leziunilor grave in cazul unui impact auto. Anual, sute de persoane isi pierd viata pe soselele din intreaga lume, medicii de pe ambulante fiind de parere ca, aceste cifre ar putea fi reduse cu mult, daca soferii si pasagerii ar folosi clasicele centuri de siguranta.
Care este scopul centurilor si cum actioneaza ele? Cand o masina este implicata intr-un accident, inertia face ca persoanele aflate la bord sa continue sa se deplaseze cu aceeasi viteza pe care o avea vehiculul inainte de impact. Este evident faptul ca, in momentul in care automobilul de opreste definitiv, pasagerii ce nu poarta centuri vor fi proiectati in volan, parbriz sau alte parti din interiorul vehiculului si impactul va fi cu atat mai grav, cu cat era mai mare viteza initiala a masinii.
Daca aveti cuplate centurile de siguranta in momentul unui acrosaj, ele vor distribui fortele provocate de o decelerare instantanee asupra zonelor mai puternice ale corpului (oasele soldurilor, umerilor si pieptului), oprind deplasarea acestuia si micsorandu-i distanta de franare.
Centurile va vor mentine in pozitie, reducand sansele unui impact cu parbrizul, volanul, bordul sau ceilalti pasageri. De asemenea, ele previn situatia grava (dar atat de frecventa, in cazul necuplarii acestui element de siguranta) de a fi aruncat in afara masinii.
In cazul soferului, centura este cu atat mai importata, intrucat ii pastreza pozitia corecta la volan, dandu-i posibilitatea sa reactioneze rapid pentru evitarea unui eventual al doilea impact.
Modul corect de fixare a centurii: Partea inferioara a centurii (sau centura inferioara) trebuie ajustata astfel incat sa inconjoare zona pelviana, fara a fi foarte stransa sau sa jeneze pasagerul. In nici un caz nu trebuie fixata pe stomac.
Centura superioara trebuie sa traverseze pieptul, sa treaca prin zona sternului si sa nu incomodeze miscarea bratelor. Nu trebuie plasata sub nici o forma in zona fetei (in cazul copiilor) sau sa fie asezata in spatele pasagerului sau sub mana acestuia.
Pozitia obligatorie (si ideala) pentru fixarea centurii este cu spatele lipit de scaun, cu genunchii usor indoiti si talpile pe podeaua masinii. In cazul in care centurile nu se potrivesc (mai ales la copii) este de preferat sa folositi un scaun special pentru cei mici sau un dispozitiv de inaltare a pozitiei in sezut care va va da posibilitatea fixarii corespunzatoare a centurii.
Patru motive pentru folosirea centurilor de siguranta:
-centurile va pot salva viata daca sunteti implicat intr-un accident;
-centurile reduc riscul ranirilor grave in cazul unei coliziuni;
-mii de persoane s-ar afla inca in viata daca ar fi folosit acest element de siguranta;
-este nevoie de doar 3 secunde pentru a cupla centura (dar cat de valoroase se pot dovedi aceste 3 secunde…).
Recent Comments