Se interzice accesul in Bucuresti?

Stim ca Cetatea lui Bucur nu a fost construita pentru a face fata traficului rutier din zilele noastre. Ca asta e orasul si in el trebuie sa traim… Si totusi, daca ne consideram oameni moderni, cu gandire si vederi …europene, nu putem sa nu remarcam prin Bucurestiul de azi, anumite practici bizare (uneori chiar hilare), de amplasare a indicatoarelor rutiere.

Desi acestea ar trebui sa ne civilizeze in trafic, sa ne faca viata mai usoara, exemple mai putin pozitive gasim chiar in “ograda” Inspectoratului General al Politiei sau a Ministerului Administratiei si Internelor. Bunaoara, la sesizarea mai multor participanti la traficul cotidian din Bucuresti, am facut un demers catre I.G.P. Bucuresti, solicitand o motivatie oficiala pentru restrictionarea accesului pe strada Dinu Vintila (situata lateral dreapta fata de I.G.P.).

Desi termenul folosit, “restrictionare”, te duce cu gandul la o limitare a accesului, prin introducerea unui sens unic, realitatea dovedeste contrariul.

La unul din capetele strazii Dinu Vintila se afla amplasata o bariera si un semn “Accesul interzis”, iar la celalalt capat tot un semn de ”Acces interzis”, cu mentiunea ”Cu exceptia IGP si Spital”. Inspectoratul General al Politiei si Spitalul respectiv sunt – cum ar veni – “riverane” strazii Dinu Vintila; deci am putea gasi o oarecare similitudine cu celebrele de acum semne “Interzis cu exceptia riveranilor”.

Dar sa vedem, de fapt, ce inseamna “riveran”, conform Dictionarului Explicativ al Limbii Romane, editat de Academia Romana. Astfel, proprietar riveran este proprietarul unui loc situat pe malul uni rau, iar locurile sau tarile riverane sunt cele situate pe malul unei ape sau strabatute de o apa curgatoare“.

Legea nr. 213/1998 da unele drepturi speciale riveranilor drumului public, dintre care citam: a) – dreptul de vedere, respectiv deschiderea spre drumul public de ferestre sau porti de acces; b) – dreptul de acces, care implica deschiderea unei porti, accesul la imobilul proprietate privata, stationarea pe drumul public; c) dreptul de racord la reteaua de canalizare si de scurgere a apelor pluviale si menajere etc.

Nu se precizeaza in lege daca riveranii – nici macar cei adevarati (conform DEX) – au dreptul sa inchida drumul public. Interesant insa, pe strada Dinu Vintila, de care aminteam mai sus, un al doilea semn de circulatie amplasat sub placuta ”Cu exceptia IGP si Spital” ne informeaza sec despre limitarea tonajului la 1,5 t.

Ce facem cu “salvarile” furgon, care au peste 2 tone? Desigur, probabil “dubele” cu politisti aflati in misiune, se opresc in capatul strazii, ii “descarca” pe acestia si apoi isi continua drumul, ca sa se incadreze in greutate… Dar important ramane faptul ca drumul este inchis circulatiei publice nejustificat.

Printr-o adresa primita de la IGP am fost totusi informati ca exista toate avizele necesare inchiderii circulatiei pe strada Dinu Vintila, in perioada 01.11.2002-31.12.2003, pentru reabilitarea sediului Inspectoratului General al Politiei. Inutil sa mai spunem ca nu am vazut nici urma de santier acolo… Ba dimpotriva, in data de 10-09-2004, accesul continua sa fie tot interzis. Evident, cu exceptia IGP…

O situatie similara se intalneste si in jurul Ministerului Administratiei si Internelor, unde pe strazile adiacente nu se poate intra si nici fotografia (?!), desi nu exista indicatoare care sa interzica acest lucru, din pricina barierelor si a jandarmilor ce pazesc zona.

De ce aceste restrictii, cand in jurul palatului Victoria sau la Cotroceni – institutii, credem, cel putin la fel de importante – se circula fara probleme? Din pacate, responsabilii Ministerului nu au catadicsit sa raspunda cererii noastre de a primi un raspuns oficial, pentru a informa automobilistii nemultumiti, ce au sesizat aceste anomalii.

Sa nu uitam nici alta intrebare spinoasa: cate dintre parcarile “private” existente, majoritatea pe teren public, sunt autorizate? Cum arata ele si cum se incadreaza in urbanismul zonei?

Putine dintre locurile ocupate in mod curent de masini sunt cu adevarat parcari “autorizate”. Multe sunt abuziv “rezervate” si e normal sa ne intrebam daca e firesc ca unii sa plateasca abonament pentru parcare, iar altii sa stea gratis pe un fost trotuar sau spatiu verde?

Un exemplu practic este strada Andrei Muresan, unde apar zeci de semne de parcare, fie privata, fie autorizata, etc. Nici unul nu respecta un standard, sau nu seamana macar cu celelalte, dar exista. Imaginile vorbesc de la sine…

Multi ne-au sesizat si faptul ca au fost sanctionati deoarece au intrat cu autoturismele pe strazi cu semnul “Acces interzis cu exceptia riveranilor” (?!), desi in legislatia rutiera nu este prevazut acest indicator. Am constatat cu uimire ca asa este, deci practic nu exista baza legala pentru a sanctiona nerespectarea unui semn de circulatie care nu exista!

Asteptam in continuare sesizari pe aceste teme, iar noi le vom face cunoscute atat public, cat si organelor in drept.

No Responses

 1. GHD IV hair straighteners says:

  20091218C1HYZ
  This GHD IV Styler Pure is everywhere!? It has just blown up!? Here¡¯s the video for ¡°4 Minutes¡± by Madonna, Justin Timberlake and Timbaland.? I like it Women GHD IV straighteners but I just don¡¯t want to hear it every three seconds on the radio or some hair commercial. Technorati Tags: madonna,justin timberlake,timbaland,video,watc-h,4 minutes,madonna 4 minutes video Share This

 2. GHD IV hair straighteners says:

  20091217C1HYZ
  This GHD IV Styler Pure is everywhere!? It has just blown up!? Here¡¯s the video for ¡°4 Minutes¡± by Madonna, Justin Timberlake and Timbaland.? I like it Women GHD IV straighteners but I just don¡¯t want to hear it every three seconds on the radio or some hair commercial. Technorati Tags: madonna,justin timberlake,timbaland,video,watc-h,4 minutes,madonna 4 minutes video Share This

 3. Alexandru says:

  Referitor la uni ce se baga in seama mai ales cand aude de politie,[vezi cazul de mai sus]din tot deauna aceasta institutie nu a fost agreata de cei care incalca legea,asadar voi care circulati prin bucuresti si nu doriti sa respectati regulamentele de circulatie,din partea mea care nu lucrez la politie si vad in fiecare zi la televizor zeci de morti, vas da puscarie si amenda cat cuprinde sa va scot fumurile din cap.Atentie Politie, NU MAI FITI TIMIZI, APLICATI LEGEA LA SANGE/NE MOR COPIII PE STRAZI.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.