Incepand din aceasta luna, cei care incheie asigurari RCA vor primi de la societatile de asigurari si vignete care trebuie aplicate pe parbrizul autoturismului. In acest fel, Politia Rutiera va putea verifica daca autoturismele din trafic au incheiat polita RCA fara sa le mai opreasca.
Totusi, avand in vedere ca majoritatea detinatorilor de autoturisme si-au facut asigurari obligatorii, controlul politiei nu va fi eficient decat anul viitor, cand toata lumea va reinnoi asigurarile.
Reamintim ca in prezent RCA nu se mai incheie pe an calendaristic, asigurarea fiind valabila timp de un an, indiferent daca se incheie in martie, de exemplu.
Imprimeria Nationala a anuntat recent ca a inceput distribuirea de vignete catre companiile de asigurari autorizate sa incheie polite de raspundere civila auto (RCA).
Pana acum au fost livrate companiilor de profil peste doua milioane de vignete, potrivit declaratiei directorului general al institutiei, Dan Docan. Pentru acest an se apreciaza ca vor fi puse la dispozitia asiguratorilor aproximativ trei milioane de vignete, adica 75% din numarul total al masinilor din Romania.
Trebuie facuta precizarea ca vignetele RCA nu trebuie confundate cu rovigneta, ce se elibereaza celor care folosesc drumurile nationale, atunci cand platesc taxa de drum, ci este un al doilea autocolant ce trebuie lipit pe parbriz.
Conditie a Uniunii Europene
Vigneta RCA va fi sofisticata si va avea multe elemente de siguranta. Potrivit informatiilor furnizate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), pe ea va fi inscrisa data pana la care asigurarea este valabila.
“Introducerea vignetei este una dintre conditiile impuse Romaniei de catre organismele europene”, a precizat Albin Biro, membru in Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.
Propunerea de introducere a noului element de siguranta a fost facuta de CSA inca de la finele anului trecut. “Noi propunem ca de la 1 ianuarie 2006 toate politele de asigurare sa fie insotite de vigneta ca sa vedem cum functioneaza sistemul”, declara, in decembrie 2005, presedintele CSA, Nicolae Crisan.
Termenul nu a putut fi respectat pentru ca reglementarea CSA a fost publicata in Monitorul Oficial la 20 decembrie. Din aceasta cauza rovignetele nu au putut fi gata in-tr-un termen atat de scurt pentru ca au insemne specifice si trebuie securizate astfel incat sa nu poata fi falsificate.
Potrivit ordinului CSA, la incheierea politei compania de asigurari trebuie sa dea clientului si vigneta. Nu sunt prevazute costuri suplimentare.
Sursa: Saptamana Financiara
si eu m-am saturat sa tot lipesc brizbizuri pe geam…ca se dau greu jos…parca asi fi masina de reclama..
si unde o sa mai lipesc atatea actibilde oricum e msto dar peste 5 ani o sa mai bage astia ceva vignete si o sa fieca la flinstone
Mor cind vad ca vin astia de la “organismele europene” si ne impun noua tot felul de reguli.Si cei de la CSA nu au aflat inca de la “orgasnismele europene” ca la ei acolo, in UE, RCA se face pe sofer si nu pe masina ceea ce mi se pare mai corect? Nu masina e de vina ca se loveste cu alta, ci soferul.Si daca soferul e tinar si nu are experienta, sa plateasca mai mult decit cel ce are min 5 ani la activ.