Efectele noului cod rutier!

Mediatizarea sporita, din ultima perioada, a noilor prevederi ale legislatiei rutiere, pe langa faptul ca a captat interesul tuturor categoriilor de utilizatori ai drumului public, a generat si modificari importante in comportamentul rutier al participantilor la trafic, evidenta fiind tendinta de imbunatatire a disciplinei rutiere.

In aplicarea noilor prevederi in domeniu, in perioada de referinta agentii de politie rutiera au manifestat indulgenta fata de conducatorii de autovehicule care au comis abateri la regimul rutier, vadit neintentionate, fara implicatii majore in siguranta traficului rutier, in peste 100.000 situatii fiind adresate recomandari, iar in alte 6.163 de cazuri fiind aplicate avertismente scrise.

Cat priveste abaterile grave de la normele legale, s-au aplicate amenzi in 21.594 cazuri, iar in 2.201 situatii, s-a dispus si masura complementara de retinere a permisului de conducere in vederea suspendarii exercitarii dreptului de a conduce. In 594 situatii au fost retrase certificatele de inmatriculare ale autovehiculelor care nu corespundeau conditiilor legale de circulatie pe drumurile publice. Trebuie evidentiat faptul ca, in perioada de referinta au fost constatate si 287 de infractiuni la regimul circulatiei.

Analiza efectelor generate de implementarea noului cadrul legal in domeniul circulatie rutiere si actiunile de impunere a legii realizate de catre Politia Rutiera, evidentiaza aspecte pozitive:

– Un prim semnal il reprezinta constientizarea soferilor si pasagerilor acestora asupra importantei utilizarii centurilor de siguranta in timpul deplasarii cu un autovehicul, in prima saptamana de aplicare a noilor prevederi legale, constatandu-se atingerea procentului de 90% in portul centurii de siguranta, in conditiile in care un studiu realizat la nivel national de catre specialisti ai Universitatii Politehnice din Timisoara, arata ca, anterior datei de 01.12.a.c., aceste dispozitive erau utilizate in proportie de doar 31%, cu mult sub media tarilor europene.

– Totodata, trebuie aratat ca aceasta atitudine pozitiva s-a repercutat in reducerea mortalitatii in urma accidentelor rutiere, numarul persoanelor decedate reducandu-se cu 30, tocmai ca urmare a portului dispozitivelor de retentie.

– Sporirea nivelului de disciplina in trafic, fapt atestat de aplicarea, intr-o saptamana, a numai 28.262 sanctiuni contraventionale, in timp ce, media saptamanala a abaterilor comise la regimul rutier, inainte de 1 Decembrie 2006, se situa la 92.899. Aceasta stare de fapt are corespondenta in scaderea numarului evenimentelor rutiere precum si a nivelului de victimizare a populatiei prin accidente de circulatie.

Avand in vedere tendintele de imbunatatire a climatului de disciplina in trafic, si in perioada urmatoare agentii de politie rutiera vor manifesta intelegere fata abaterile minore la regimul rutier, vadit neintentionate, dar intransigenta fata de faptele care aduc atingere sigurantei in deplasarea pe drumurile publice.

Politia Rutiera va promova in continuare actiuni punctuale prin care se va urmari contracararea principalelor cauze ale evenimentelor rutiere grave: nerespectarea culorii rosii a semaforului, depasirea coloanelor aflate in stationare la semafor si indisciplina rutiera a pietonilor ( in localitati), combaterea vitezei excesive sau neadaptata conditiilor de trafic, depasirile neregulamentare si nerespectarea interdictiei de acces pe anumite sectoare de drum a vehiculelor cu tractiune animala (in afara localitatii).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.