Asigurarile medicale private pentru calatorii in strainatate nu pot fi inlocuite de Cardul European de Sanatate

In scopul informarii corecte si complete a publicului, precum si ca urmare a informatiilor prezentate recent de mass-media referitoare la Cardul European de Sanatate, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) considera necesar sa faca o serie de precizari cu privire la asigurarile medicale private pentru calatorii in strainatate.

Desi atat Cardul European de Sanatate, cat si asigurarea medicala privata pentru calatorii in strainatate sunt instrumente de acoperire a cheltuielilor medicale, intre acestea exista diferente fundamentale.

Astfel:

– Cardul European de Sanatate este valabil doar in Spatiul Economic European plus Elvetia, spre deosebire de asigurarile medicale private pentru calatorii in strainatate care pot fi valabile in oricare stat al lumii in functie de nevoile persoanei care se asigura;

– Cardul European de Sanatate poate fi folosit doar daca posesorul se adreseaza unui furnizor de servicii medicale acoperit de sistemul de securitate sociala potrivit legii din statul gazda. Spre deosebire de acesta, o asigurare privata acopera inclusiv cheltuielile medicale realizate in sistemul privat;

– Cardul European de Sanatate are o actiune limitata, tipurile de ingrijiri suportate fiind „prestatiile in natura care devin necesare pe motive medicale in timpul sederii unui alt stat membru, tinand cont de natura prestatiilor si de durata de sedere preconizata”.

Acest concept a fost definit ca „prestatii acordate pentru ca persoana asigurata sa nu fie fortata sa se intoarca acasa si sa-si poata continua sederea in strainatate in conditii medicale sigure”. Spre deosebire de card, o asigurare medicala privata acopera, suplimentar: cheltuielile aferente repatrierii sanitare, cheltuielile cu repatrierea in caz de deces, toate cheltuielile de spitalizare, accidentele de orice fel inta,mplate in perioada sederii pe teritoriul tarii respective, alte cheltuieli medicale.

De altfel, in pagina de Internet dedicata prezentarii informatiilor privin Cardul European de Sanatate se atrage atentia asupra faptului ca acesta confera posesorului drepturile oferite de sistemul public similare cu cele ale rezidentilor statului pe care il viziteaza, fiind prezentat exemplul Germaniei unde rezidentii germani trebuie sa co-plateasca spitalizarea.

– De asemenea, in anumite state membre, exista posibilitatea ca un posesor de Card sa fie nevoit sa achite pe loc contravaloarea prestatiilor medicale, urmand ca cererea de rambursare a banilor sa o faca catre casa locala de asigurari de sanatate. In cazul in care o persoana are o asigurare privata, toate cheltuielile sunt preluate si platite direct catre furnizorii de servicii medicale din afara tarii, astfel incat asiguratul sa nu fie nevoit sa scoata aceasta suma din propriul buzunar, suma care, cu siguranta, de cele mai multe ori nu este destinata unor cheltuieli medicale neprevazute.

– Nu in ultimul rand trebuie mentionat faptul ca, in plus, Cardul European de Sanatate poate fi obtinut doar de persoanele care au achitate la zi contributiile la sistemul public de asigurari de sanatate, spre deosebire de asigurarea medicala privata pentru calatorii in strainatate pentru incheierea careia nu este impusa o astfel de conditie.

In concluzie, datorita diferentelor importante care exista intre cele doua instrumente prezentate sintetic mai sus, Cardul European de Sanatate nu poate substitui o asigurare medicala pentru calatorii in strainatate.

De altfel, experienta statelor din Uniunea Europeana, unde sistemul de carduri de asigurare functioneaza de ani buni arata ca toti posesorii unui asemenea card de sanatate detin si o asigurare de calatorie in strainatate incheiata la o companie privata de asigurare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.