Rezolvarea problemei procesului verbal de constatare in caz de accident

In urma demersurilor facute de presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Directia Politiei Rutiere a Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR) a dispus, prin adresa nr. 114.633/ 21.03.2007, ca ofiterii si agentii de politie care intocmesc procesul verbal de constatare in caz de accidente sa mentioneze expres, la rubrica „Alte mentiuni” din acest document, formularea „Sunt de acord cu plata despagubirilor conform Legii 136/1995”, urmata de semnatura asiguratului de raspundere civila auto.

„Multumim pentru colaborare atat Politiei Rutiere, cat si ofiterilor si agentilor care vor duce la indeplinire dispozitiile primite in acest sens. Prin aceasta solutie, se elimina inconvenientele procedurale aparute odata cu utilizarea, de la 1 decembrie 2006, a unui nou formular de proces verbal de constatare in caz de accidente rutiere.

Practic, asiguratul RCA implicat in accident nu va mai fi chemat la sediul asiguratorului pentru a-si exprima in scris acordul pentru plata despagubirilor catre pagubit”, a declarat presedintele CSA, doamna Angela Toncescu.

Necesitatea acordului asiguratului RCA nu este rezultatul unui „tertip” al societatilor de asigurare, ci este o prevedere legala care se aplica inca din 1996, odata cu intrarea in vigoare a Legii nr.136/1995.

De asemenea, legislatia in vigoare specifica asigurarilor de raspundere civila auto prevede posibilitatea ca, in cazul persoanelor fizice, acordul sa fie dat de sotia/sotul asiguratului. Mai mult, in caz de imposibilitate a ambilor soti (spitalizare, deces, etc.), acordul poate fi dat de oricare dintre urmatoarele persoane majore: copii, parinti, surori sau frati ai asiguratului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.