O alta masina va urmareste…

Nu, nu e un film de actiune american, ci o situatie in care ne putem gasi oricand. O alta masina ne urmareste si sesizam asta. Care sunt pasii care trebuie facuti pentru a fi siguri ca un alt automobil se tine pe urmele noastre si ce urmeaza sa intreprindem pentru a nu deveni o tinta? Sa vedem…

Cu criminalitatea crescuta in zilele noastre, situatiile de acest gen nu sunt rare, ci dimpotriva. Mai grav este ca tind sa se inmulteasca, scopul in care suntem urmariti putand fi diferit, de la un simplu investigator gen “Tradati din dragoste” care vaneaza o infidelitate, pana la un maniac periculos sau o banda de raufacatori.

Asadar, ce facem daca o masina ne urmareste? Plecam de acasa sau de la birou, ori pur si simplu, aflati in trafic vedem ca o masina se lipeste de automobilul cu care ne deplasam, urmandu-ne cu obstinenta pe un traseu mai lung. Oare e ceva ciudat sau doar ni se pare?

E simplu de aflat. E suficient sa facem un sens giratoriu de 2 ori sau sa ne intoarcem pe un traseu foarte scurt pe drumul pe care tocmai veneam. Daca masina suspecta este pe urmele noastre, atunci e clar ca ceva nu e in regula. Suntem urmariti…

Unica regula de urmat in aceste situatii, in cazurile ideale in care se poate aplica, este urmatoarea: Se va memora numarul de inmatriculare, marca si culoarea automobilului care va urmareste, se va apela numarul unic de urgenta 112 iar destinatia se va schimba imediat catre cea mai apropiata sectie de politie sau spre un echipaj de politie format din cel putin doi oameni si un automobil. Se opreste cat mai aproape de masina sau sediul politiei si se raporteaza incidentul.

Retineti: Orice alt tip de abordare al unei astfel de situatii este nerecomandat si poate conduce la incidente grave, soldate in cel mai rau caz cu decesul. Si totusi, daca situatia nu permite, si sunteti agresati de automobilul urmaritor, tineti minte si aplicati sfaturile urmatoare:

– Nu incercati sa scapati accelerand. Nu sunteti in filme si majoritatea oamenilor obisnuiti nu cunosc tehnici de a scapa de un urmaritor in siguranta. A mari viteza semnaleaza celor ce va urmaresc ca v-ati dat seama de intentiile lor. Daca au ganduri rele evenimentele se pot precipita cu efecte grave. Mentineti acelasi ritm de condus, alcatuiti in minte un plan de a scapa si gasiti o destinatie sigura (o sectie de politie, o cazarma, o firma de paza – oriunde unde cei de acolo va pot apara cu arme).

– Nu opriti pentru a cere explicatii sau a riposta. Poate fi o greseala grava. Ultima…

– Nu incercati sa scapati prin intrarea pe stradute intortocheate sau prin pierderea urmaritorului la un semafor care tocmai se pune pe rosu. Riscati un accident grav sau intrarea pe o straduta infundata. Fara scapare…

– Nu iesiti din oras pe autostrada. Autostrada este locul in care posibilitatile de a scapa de un urmaritor sunt minime, chiar daca aveti un automobil mult mai puternic. Nu poate fi mai rapid decat un glont bine plasat…

– Daca sunteti pe un drum muntos sau virajat, nu este recomandat sa conduceti la limita, urmaritorul este in avantaj. Chiar daca sunteti un sofer excelent sau poate un pilot profesionist, urmaritorilor nu le va fi greu sa va tina trena, din doua motive. In primul rand, cei care se ocupa cu urmarirea au un sofer antrenat si in al doilea rand acesta va conduce mult mai relaxat intr-o urmarire, copiind doar manevrele dumneavoastra, cu minim de efort. Riscul de accident este mult mai mare la masina urmarita, care incearca sa scape. De asemenea, conducand agresiv, combustibilul se va termina mai repede si nu vreti asta…

– Evitati sa opriti in locuri aglomerate, in speranta ca vederea mai multor oameni ii va speria. Daca sunt hotarati sa va faca rau, vor merge mai departe fara frica si pot agresa si alte persoane. Doar o riposta ferma poate determina renuntarea la o urmarire, iar aceasta riposta nu poate veni decat din partea politiei si a serviciilor speciale.

– Daca ati plecat din oras sau de la birou, nu mergeti in nici un caz catre casa sau la prieteni: va veti transforma domiciliul si amicii in posibile tinte.

– Singurul caz in care puteti incerca sa scapati prin metodele de mai sus, cu riscurile de rigoare, este atunci cand se trage cu arme de foc asupra masinii. Intre o moarte sigura si sansa de a scapa, nu mai este de discutat. Desi gloantele pot penetra usor un automobil obisnuit, dintr-o parte in cealalta, totusi anumite elemente dure din componenta masinii pot opri, cu mult noroc, gloantele (bloc motor, stalpi protectie, ranforsari). E mai bine decat nimic…

Putem fi pregatiti pentru situatii de acest gen?
Da, reguli minime pot fi incredibil de utile in astfel de situatii. Intotdeauna circulati cu rezervorul plin (contrar filmelor – rezervorul nu explodeaza la perforarea de catre glont), nu veti fi nevoiti sa opriti pentru alimentare in situatii nepotrivite.

Folositi rute alternative in drumurile zilnice, in caz de nevoie veti sti sa folositi mai multe drumuri pentru a scapa. Nu strica sa urmati un curs de autoaparare si un curs de conducere sportiva, mai ales daca prin natura meseriei va simtiti amenintati de posibile pericole. Si o arma poate fi o optiune pentru autoaparare.

Un truc simplu si eficient in cazul in care masina urmaritoare incearca depasirea pentru a se oferi o pozitie ce sa permita folosirea armelor de foc sau blocajul: aprindeti luminile de pozitie. Si cel mai antrenat sofer va frana din reflex, oferindu-va secunde pretioase pentru a scapa.

WORK IN PROGRESS…

No Responses

  1. Tudor_iasi says:

    da, frumos si util… dar pentru omul obisnuit nu prea se aplica! Doar daca ai o super masina sub tine sau o geanta cu bani. Nu urmareste nimeni un Logan Ambiance cu un “sapcalie” la volan ca sa-l omoare. Poate doar din distractia unor pustani de bani gata. Asta e buna pentru alesii poporului, ca pentru ei se gaseste si omu si glontzu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.