Mica dar totala sau mare si goala?

Nu va ganditi la lucruri nepotrivite, doar discutam despre masini… Cred ca e o dilema reala: ai o suma de bani si vrei un automobil. La nivelul respectiv de bani poti opta fie pentru un automobil aproape full options fie poti accede intr-o clasa superioara, luand o masina mai mare dar mult mai slab echipata. Asadar, ce alegem?

Luand in considerare trendul actual in materie de trafic auto, adica supraaglomerare si consum mare de combustibil, eu as alege un automobil mai bine echipat decat unul mare si slab accesorizat. Un automobil de clasa mica echipat cu clima automata si faruri autoadaptive, cutie de viteza cu 6 trepte, full electric si chiar cu motor diesel de capacitate mica si consum foarte redus poate fi o optiune demna de luat in seama, in comparatie cu unul din clasa imediat urmatoare.

Care este castigul daca luam un automobil ceva mai mare? Cu exceptia cazurilor in care se foloseste la capacitate maxima tot timpul, cum este cazul unor masini de firma, in restul timpului un automobil duce 2 persoane si prea putine bagaje.

Sigur ca fiecare isi cumpara automobilul de care are nevoie, ce pe langa veleitatile practice trebuie sa ii satisfaca uneori cumparatorului si nevoile de imagine – intotdeauna ne dorim o masina mai mare, nu? Si totusi, mai mic inseamna mai eficient, iar in tarile foarte civilizate oamenii au inceput sa inteleaga acest lucru.

Nu e rau sa ne gandim cu mai multa obiectivitate atunci cand alegem un automobil. Oare avem nevoie de un Passat pentru cei 3 km naveta zilnica la serviciu si o iesire la iarba verde cu prietenii pe saptamana? Raspunsul e nu. Un Punto, Clio sau Corsa sunt masini mai mult decat suficiente…

Da, dar o data pe an ne facem concediul in Austria si pe autostrada ne simtim mai bine in Passat-ul pe care il vindem dupa 3 ani (adica 3 concedii), asadar merita, ca are portbagajul mare si am putut sa luam toate bagajele cu noi. Ma rog, este o explicatie plauzibila… Nu as cumpara insa un Passat pentru 3 concedii minunate, ca sa ma chinui 1 000 de zile cu el prin capitala sufocata de trafic.

As lua una mai mica si totala, decat una mare, sa-o plimb toata ziua goala. Nu trageti, e doar punctul meu de vedere!

6 thoughts on “Mica dar totala sau mare si goala?

 1. catalin

  Daca vrei sa mergi la servici foloseste transportul in comun! Daca ai nevoie sa traversezi ocazional orasul (mers la cumparaturi) ia-ti o masina MARE, unde poti pune chiar tot, de la caruciorul copilului si pana la hainele pe care sotia le cumpara si cardul tau le suporta!!! In plus cu o masina mare capeti si prioritate in trafic, daca ai si bullbar traficul incepe sa devina LEJER. Pentru vacante de iarna nu mai este nevoie sa vorbesc ce avantaje ai daca poti comuta pe 4×4 cand te prinde vremea rea pe la “poiana”.

 2. Iulian Barbu

  Prefer o Honda Jazz sau o Toyota Yaris, masini cu “scaune magice” si bine echipate.

 3. Tudor_iasi

  eu aleg o masina mare (maxim clasa compact 307, Megane, C4, Focus, Golf, cee`d, Leon). In oras ori merg pe jos ori cu transportul public in comun. E cu totul altceva cand iesi din oras la drum lung intr-o masina mare. Masinile mici nu sunt confortabile la drum lung. Imi place sa calatoresc nu sa frec gazu in oras. (sigur… momentan nu am nevoie de masina in oras, ma descurc fara)

 4. andrei

  Sa stii ca eu as alege o masina ceva mai mare…chiar si cheala…nu de alta dar la cele mai multe poti adauga pe parcurs…si oricum eu as alege masina mare DOAR daca o pastrez mai mult de 5 ani

 5. robert

  Da, si cand te gandesti ca am avut numai 10 la matematica… De la caldurile astea cred ca se trage, socotesc aiurea; am modificat, multam de precizare.

 6. Dragos

  Un Ibiza, Fiesta sau ce ai mai enumerat tu sus, fara discutie. De rectificat ar fi ca te-ai chinui cu Passatu` doar 1000 de zile – Doamne-ajuta!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.